20/8/10

Σε κατόχους ομολόγων το κόστος, Μοιράζει το βάρος διάσωσης των τραπεζών η Επιτροπή της Βασιλείας


Οι φορολογούμενοι πολίτες δεν θα πρέπει στο εξής να επωμίζονται το μεγαλύτερος βάρος των κρατικών σχεδίων διάσωσης χρηματοπιστωτικών οργανισμών, επισημαίνει η Επιτροπή της Βασιλείας. Προτείνει λοιπόν μέρος του κόστους να βαρύνει τους κατόχους ομολόγων των υπό διάσωση τραπεζών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι όταν το κράτος σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στις τράπεζες, δημιουργείται ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος». Οι τραπεζίτες επιμένουν δηλαδή στις ριψοκίνδυνες πολιτικές, έχοντας κατά νου ότι ακόμη και εάν φτάσουν στο χείλος του γκρεμού, θα προστρέξει το κράτος προς σωτηρία τους. Για να περιοριστεί ο ηθικός αυτός κίνδυνος, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βασιλείας, οι όροι διάσωσης θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρότεροι.

Βάσει της πρότασης, όταν μία τράπεζα ζητεί κρατική βοήθεια, ή βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, όλα τα εργαλεία άντλησης κεφαλαίων, πέραν των κοινών μετοχών, θα μπορούν να μετατρέπονται ή και να διαγράφονται από τις ρυθμιστικές αρχές.

Αυτό σημαίνει ότι κατά κύριο λόγο θα πλήττονται από την εξέλιξη αυτοί, που παρέχουν στην τράπεζα τα κεφάλαια αυτά - δηλαδή οι κάτοχοι ομολόγων και προνομιούχων μετοχών. Ο μηχανισμός των διαγραφών θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ύστερα από αίτημα των ρυθμιστικών αρχών.

Η πρόταση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι αυτά τα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων έκτακτων και μετατρέψιμων κεφαλαίων, θα μπορούν να απορροφούν σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες, μειώνοντας την πιθανότητα ανάγκης για κρατικά πακέτα στήριξης ή πτώχευσης.

«Η Επιτροπή της Βασιλείας πιστεύει ότι μία κρατική κεφαλαιακή ένεση με στόχο να αποφευχθεί η χρεοκοπία μιας τράπεζας, δεν θα πρέπει να προστατεύει και τους κατόχους τέτοιων τίτλων από τις συνέπειες. Δεν είναι αυτός ο στόχος της διάσωσης» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Το κράτος, με τα χρήματα των φορολογουμένων, προσέφερε σανίδα σωτηρίας τόσο στην τράπεζα όσο και στους κατόχους ομολόγων ή προνομιούχων μετοχών της.

Η Επιτροπή κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν τα σχόλιά τους επί της πρότασης έως την 1η Οκτωβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: