5/8/10

Το νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες “κοκκίνισε” το Χ.Α.


Την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την τρόικα. Συνολικά οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα πως η επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καθώς «οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα stress tests πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, δηλ. η ATEbank, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις.

O υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στους στόχους είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές στον τραπεζικό τομέα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank.

Η μετοχή της Εθνικής έχασε 2,77%, κλείνοντας κάτω από τα 11,80 ευρώ, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα στις περισσότερες τραπεζικές μετοχές.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν και σε τίτλους όπως ο ΟΤΕ (-2,15%, με φόντο απογοητευτικά αποτελέσματα στο β’ τρίμηνο), η ΔΕΗ (πτώση πάνω από 6%, λόγω της αβεβαιότητας που έχουν δημιουργήσει τα αιτήματα της Τρόικας για πώλησης εργοστασίων), Βιοχάλκο, Μυτιληναίος (πτώση άνω του 5%, εν μέσω ανησυχίας για υποχώρηση των τιμών των μετάλλων διεθνώς) κ.α.

Αντίθετα, μεταξύ των δεικτοβαρών μετοχών που κέρδισαν έδαφος ήταν η Coca Cola 3E, η Ελλάκτωρ κ.α.
Οι απώλειες ήταν σαφώς μικρότερες στην μεσαία και την μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε στα 107 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: