24/8/10

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΝΙΑΙΑ?


Δημοπρασίες εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ), σε μηνιαία βάση αντί για τριμηνιαία, σχεδιάζει να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , στοχεύοντας σε βελτίωση της διαχείρισης των διαθεσίμων, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους του οργανισμού στο Reuters.

«Θα ξεκινήσουμε μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο των ΕΕ/ΔΝΤ», ανέφερε το στέλεχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Είναι καλύτερο για τη διαχείριση των διαθεσίμων και θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία», τόνισε.

Ο σχεδιασμός είναι σύμφωνος με το επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεννόησης για την οικονομική πολιτική. «Αντί να είμαστε απόντες και να επανερχόμαστε κάθε τρεις μήνες για να δανειστούμε ... είναι καλύτερα να έχουμε πιο συχνή παρουσία», είπε ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως «τα ΕΓΔ είναι τώρα το βασικό χρηματοδοτικό μας εργαλείο».

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοπρασία του Ιουλίου εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων τραπεζών για τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, ωστόσο το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,05% με την έκδοση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, που ήταν και η δεύτερη δόση μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.500 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,7 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,85 φορές.

Επίσης, δεκτές έγιναν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: