11/8/10

ΝΑ ΓΙΑΤΙ Η Ν.Δ. & Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΆΠΑΤΟΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΝΕΙ










ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΙΟΥΦΑ.

(1): Ψηφιακό… όργιο Σιούφα

Πώς δια χειρός του τέως υπουργού Ανάπτυξης χρηματοδοτήθηκε αδιαφανώς η εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των ομολόγων «Ακρόπολις»

Με αφορμή τον προπηλακισμό του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, σας υπενθυμίζουμε έργα και ημέρες του γνωστού πολιτικού.

Την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «στενάζουν» κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης, σε μια συγκυρία που τα λουκέτα μετατράπηκαν σε καθημερινή συνήθεια για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους Έλληνες και που ελάχιστες επιχειρήσεις από τις εκατομμύρια που ενδιαφέρθηκαν εξυπηρετήθηκαν από το πρόγραμμα – φιάσκο του ΤΕΜΠMΕ ο τέως υπουργός Ανάπτυξης και τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας δεν δίστασε να δώσει παράτυπα, κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ στα μεγάλα συμφέροντα.

Πρόκειται για το μεγάλο φαγοπότι που επί των ημερών του στήθηκε στις πλάτες ενός από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα που δημιουργήθηκαν ποτέ για λογαριασμό των μικρομεσαίων κι όχι των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο λόγος για το «ψηφιακό μέλλον». Μια δράση που κατέληξε να μετατραπεί σε όχημα εξυπηρέτησης των «ολίγων» και ισχυρών φίλων της γαλάζιας διακυβέρνησης κι όχι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών όπως θα έπρεπε. Συμφέροντα όμως που εμπλέκονται σε «σκοτεινές» υποθέσεις της Ν.Δ. όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο των ομολόγων ή η εμπλοκή των υιών του Θεσσαλού πολιτικού σε εισπρακτικές εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Σιούφας ήταν που ενέκρινε τη συμμετοχή και τελική επιχορήγηση της εμπλεκόμενης στο σκάνδαλο των ομολόγων εταιρειών «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» στο πρόγραμμα «ψηφιακό Μέλλον». Η εταιρεία συγκεκριμένα έλαβε 481.808 ευρώ θεωρούμενη ως μικρομεσαία με σκοπό την «ψηφιακή» της αναβάθμιση. Κι όλα αυτά ενώ ήδη το σκάνδαλο των ομολόγων είχε έλθει στην επιφάνεια καθώς οι εκταμιεύσεις των εν λόγω χρημάτων πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 2007. Σε μια στιγμή που η Κυβέρνηση βρισκόταν απολογούμενη για την πορεία των χρημάτων των κρατικών ασφαλιστικών φορέων λοιπόν, ο κ. Σιούφας με την υπογραφή του έδινε το πράσινο φως της πρόσθετης χρηματοδότησης σε μια εταιρεία στην οποία έβαλε λουκέτο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ήδη για την συγκεκριμένη υπόθεση ελέγχεται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η νυν γενική διευθύντρια του υπουργείου Οικονομίας κι άλλοτε δεξί χέρι του κ. Σιούφα Αδαμαντία Καρτσακλή.

(2): Το μισό Κολωνάκι στην οικογένεια Σιούφα


Κόντρα στο ρεύμα της εποχής που θέλει τους νέους δικηγόρους να αμείβονται με μόλις 700 ευρώ, ο γιος του πρώην προέδρου της Βουλής, Γιώργος Σιούφας, κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια -την εποχή της «γαλάζιας» διακυβέρνησης- να αποκτήσει ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και, φυσικά, διαμέρισμα με πισίνα δίπλα στον Λυκαβηττό…

Δύο διαμερίσματα, οκτώ αποθήκες (με αδιευκρίνιστη χρήση) και τρεις θέσεις στάθμευσης στο Κολωνάκι, που, σύμφωνα με μεσίτες της περιοχής, η συνολική τους εμπορική αξία αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ, κατάφερε να αποκτήσει ο 35χρονος γιος του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, δικηγόρος, Γιώργος Σιούφας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όλη αυτή η περιουσία που εμφανίζεται στο όνομα του γιου του κ. Σιούφα αποκτήθηκε μόλις σε τέσσερα χρόνια, την περίοδο δηλαδή που ο κ. Γιώργος Σιούφας βρισκόταν στην αρχή της δικηγορικής του καριέρας και συγκεκριμένα από τα 28 έως και τα 32 του χρόνια.

Η εκτόξευση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του υιού Σιούφα, σε τόσο μάλιστα νεαρή επαγγελματικά ηλικία, συμπίπτει χρονικά με την εποχή που ο πατέρας του είναι ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η περιοχή του Κολωνακίου φαίνεται όμως πως είναι από τις αγαπημένες πατέρα και γιου Σιούφα, αφού την αρχή έκανε το 1988 ο κ. Δημήτρης Σιούφας, αγοράζοντας μαζί με τη σύζυγό του ένα διαμέρισμα 135 τ.μ. στην Πατριάρχου Ιωακείμ με αντικειμενική αξία, τότε, 15 εκατ. δραχμές.

Η πραγματική αξία του ακινήτου για την εποχή εκείνη κοστολογείται γύρω στα 60 εκατ. δραχμές. Το διαμέρισμα του ζεύγους Σιούφα, το οποίο αποτελείται από πέντε κύρια δωμάτια, βοηθητικούς χώρους, κουζίνα και υπόγεια αποθήκη, χρησιμοποιείται πλέον ως γραφείο της δικηγορικής εταιρείας «Σιούφας και Συνεργάτες».

Την προτίμησή του στο Κολωνάκι άρχισε να δείχνει και ο κ. Γιώργος Σιούφας, σε αρκετά νεαρή ηλικία μάλιστα. Μόλις στα 28 του χρόνια, τον Νοέμβριο του 2003, έκανε την πρώτη του αγορά στην οδό Αριστίππου 30, όπου για ένα πάρκινγκ 11 τ.μ., στο τρίτο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, φαίνεται ότι πλήρωσε 4.680,27 ευρώ, τη στιγμή που σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής η εμπορική του αξία αγγίζει τα 25.000 ευρώ.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, όταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεχόταν ευχές για τα 30ά γενέθλια του γιου του, ο ίδιος ο γιος φαίνεται πως έκανε ένα πολύ ακριβό δώρο στον εαυτό του. Έτσι, τον Απρίλιο του 2005, ο κ. Γιώργος Σιούφας αγοράζει ένα διαμέρισμα 180 τ.μ. και πάλι στο Κολωνάκι, αλλά αυτή τη φορά στην οδό Πλουτάρχου.

Το διαμέρισμα του 6ου ορόφου αποτελείται από έξι δωμάτια, δύο μπάνια, δωμάτιο υπηρεσίας με λουτρό, δώμα αλλά και αποθήκη, και η αντικειμενική του αξία ήταν 467.809,32 ευρώ, ενώ στο συμβόλαιο αναγραφόταν πως ο κ. Σιούφας θα αγόραζε το ακίνητο προς 495.000 ευρώ και θα κατέβαλλε 5.000 ευρώ μετρητοίς, ενώ τις υπόλοιπες 490.000 ευρώ θα τις έπαιρνε ως δάνειο από τη Nova Bank.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής, η πραγματική αξία του ακινήτου για το συγκεκριμένο έτος εκτιμάται γύρω στις 900.000 ευρώ.

Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου του 2005, ο υιός Σιούφα αποκτά το δεύτερο σπίτι του και πάλι στην περιοχή του Κολωνακίου. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα μπορεί να είναι μικρότερο σε έκταση, ωστόσο έχει θέα στον Λυκαβηττό και διαθέτει και πισίνα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες του τετραώροφου κτιρίου.

Έτσι, την ώρα που οι 30χρονοι σήμερα νέοι δικηγόροι θεωρούνται παιδιά της γενιάς των 700 ευρώ, ο κ. Γιώργος Σιούφας υπέγραφε συμβόλαιο αγοράς διαμερίσματος 70,05 τ.μ. με ημιυπαίθριο χώρο 22,86 τ.μ, στην οδό Αριστίππου, αντικειμενικής αξίας 147.697,43, δηλώνοντας για ευνόητους λόγους αξία ακινήτου 148.000 ευρώ. Η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, ανέρχεται στις 450.000 ευρώ, καθώς διαθέτει και θέση για πάρκινγκ στο δεύτερο υπόγειο.

Η επόμενη επενδυτική κίνηση στην αγορά ακινήτων γίνεται από τον κ. Γιώργο Σιούφα δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, όταν στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους προχωράει σε αγορά όχι μίας, ούτε δύο, αλλά επτά υπόγειων αποθηκών, επίσης στην οδό Αριστίππου, κάτω από την πολυκατοικία που στεγάζει το διαμέρισμά του.

Οι αποθήκες, συνολικής έκτασης περίπου 60 τ.μ., βρίσκονται σε δύο υπόγεια και συγκεκριμένα στο πρώτο υπόγειο βρίσκονται οι έξι και η μία στο δεύτερο. «Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο», λέει γνωστός μεσίτης της περιοχής και συνεχίζει: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν αποθήκες και τις μετατρέπουν σε στούντιο για δική τους χρήση, είτε για να τις ενοικιάζουν». Οι επτά αποθήκες του κ. Σιούφα είχαν ως αντικειμενική αξία τις 3.403,20 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον μεσίτη η εμπορική τους αξία εκτιμάται γύρω στις 50.000 ευρώ.

Πάντως, η αλλαγή χρήσης αποθηκών σε χώρο κύριας χρήσης απαγορεύεται, καθώς στις αποθήκες δεν προσμετρείται ο συντελεστής δόμησης.

Απαγορεύεται επίσης ακόμα και η διάνοιξη πόρτας προς τον ακάλυπτο με βάση την κείμενη νομοθεσία. Τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή και τον Δεκέμβριο του 2007, αν και παρατηρήθηκε μια σχετική εγκράτεια από μέρους του κ. Γιώργου Σιούφα, φαίνεται πως δεν σταμάτησε να δείχνει την αδυναμία του στις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης.

Έτσι, στις 25 Μαΐου του 2006 αγόρασε ακόμα ένα υπόγειο πάρκινγκ 11,05 τ.μ. στην οδό Αριστίππου, του οποίου η αντικειμενική αξία ήταν 5.692,50 ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε 5.700 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για εμπορική αξία 28.000 ευρώ. Ο κύκλος των αγορών φαίνεται πως κλείνει τον Δεκέμβριο του 2007, μόλις δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, όταν ο κ. Γιώργος Σιούφας αγοράζει ακόμα μία υπόγεια αποθήκη στην οδό Αριστίππου, αρ. 32, έκτασης μόλις 6,29 τ.μ.

Η αντικειμενική αξία του υπογείου ήταν 2.372,21 ευρώ, ο κ. Σιούφας δήλωσε 2.380 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία του εκτιμάται στις 10.000 ευρώ…

(3): Βόλεψε και την κόρη του στη Βουλή ο Σιούφας

Ο Δημήτρης Σιούφας, έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς και διάφορους λόγους. Αλλά ο πιο σημαντικός, για τον οποίο η κοινή γνώμη τον έχει αποδοκιμάσει, είναι ότι τον Ιούνιο του 2008 φρόντισε τα πάντα ώστε να περάσει τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής με διακομματική συναίνεση.

Η επίμαχη τροποποίηση που φέρει την υπογραφή Σιούφα αποκαλύπτει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι στο ναό της Δημοκρατίας, λειτουργούσε ένας μηχανισμός βολέματος συγγενών και φίλων πέρα από κάθε έννοια διαφάνειας.

Βάσει λοιπόν της συγκεκριμένης ρύθμισης όλοι όσοι είχαν προσληφθεί έστω και για μία μέρα, μέχρι τη διάλυση της τελευταίας Βουλής ως μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων ή των αρχηγών τους στα γραφεία των μελών του προεδρείου της Ολομέλειας, μπορούσαν, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο, να μονιμοποιηθούν!

Και με αυτό τον τρόπο διορίστηκαν 231 μόνιμοι υπάλληλοι. Και βέβαια, από τους διορισθέντες, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η κόρη του κ. Σιούφα, η οποία μονιμοποιήθηκε στη Βουλή το 2002, επί προεδρίας του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, έχοντας προϋπηρεσία ως μετακλητή υπάλληλος 10 μηνών και 14 ημερών.

(4): Μόνο 1 εκατ. ευρώ για το site της Βουλής

Την ώρα που η κατασκευή ενός site είναι μια απλή υπόθεση και το κόστους του δεν υπερβαίνει τις κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, η Βουλή πλήρωσε πάνω από 1 εκατ. ευρώ! Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσό δαπανήθηκε επί... προεδρίας Δημήτρη Σιούφα.

Διαβάστε την απάντηση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου σε σχετική ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου:

«Αγαπητέ κ. Βελόπουλε,
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση που υποβάλατε σχετικά με το κόστος της διαδικτυακής πύλης της Βουλής. Με χαρά διαπιστώνω ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, συμμερίζεστε την αναγκαιότητα των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας.
Σας υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο αυτό η Βουλή των Ελλήνων, ως βασικός θεσμός της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, έχει δώσει πρώτη το σχετικό παράδειγμα δημοσιονομικού εξορθολογισμού για το 2010, με μείωση του προϋπολογισμού της.

Αναφορικά με το θέμα που θέτετε για το έργο της διαδικτυακής πύλης της Βουλής και το κόστος της, θα ήθελα να σας διευκρινίσω τα εξής:

Το έργο της διαδικτυακής πύλης της Βουλής εντάχθηκε στο έργο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»). Ο σχετικός διαγωνισμός αποφασίσθηκε επί Προεδρίας της κας Μπενάκη – Ψαρούδα και ολοκληρώθηκε επί Προεδρίας του κ. Σιούφα τον Ιούνιο του 2009. Το κόστος ήταν α) 1.011.318,89 ευρώ για την Ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης και β) 48.197,38 ευρώ για την Κατάρτιση χειριστών και διαχειριστών πύλης (συνολικό κόστος του έργου 1.059.516,27 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το 80% του έργου χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους, ενώ το 20% από εθνικούς πόρους (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

Με εκτίμηση,

Φίλιππος Πετσάλνικος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: