8/4/10

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το spread. ΜΟΝΟ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ


Νέο «άλμα» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έκανε σήμερα το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund, σκαρφαλώνοντας έως τις 456 μονάδες βάσης.

Οι ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει το χρέος της και η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της χώρας με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ έχει ωθήσει στα ύψη το κόστος δανεισμού τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το CMA Datavision, το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διευρυνόταν νωρίτερα στις 448,5 μονάδες βάσης από 423 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους κοστίζει τώρα 448.500 ευρώ.

Η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται κανονικά και εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Θέλω να επαναλάβω, με έμφαση, ότι η χώρα συνεχίζει και θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά», τόνισε ο υπουργός. «Η χώρα έχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο, και ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και βρίσκεται εντός των στόχων.»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 επανέλαβε ότι δεν περιμένει γρήγορη αποκλιμάκωση των spreads καθώς, όπως είπε, παρατηρείται ακόμη καχυποψία γύρω από τη χώρα.

«Υπάρχουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τα καταφέρουμε, που αφορούν λιγότερο πια το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός. «Οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πειστεί ότι θα καταφέρουμε φέτος να μειώσουμε το έλλειμμα και αρχίζουν να μετατοπίζονται στο μετά. Δηλαδή τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια.»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει τελικά «βαθύ λαρύγγι» (σ.σ. κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η Αθήνα θα ζητήσει την αναθεώρηση της Συμφωνίας της 25ης Μαρτίου για το μηχανισμό στήριξης της χώρας μας), ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική και τα μέσα διεθνώς και στη χώρα μας, είναι τέτοιος που δεν μπορεί κάποιος πάντα να ξέρει από πού προέρχεται μια συγκεκριμένη φημολογία.

Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε μια επώνυμη δήλωση αλλά μία υποτιθέμενη δήλωση κάποιου υποτιθέμενου αξιωματούχου, ενώ αμφισβήτησε και το αν όντως υπήρξε αυτή η δήλωση.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, σημείωσε χθες ότι «δεν ξέρει αν υπάρχει κυβερνητικός αξιωματούχος που να έκανε την δήλωση που του αποδίδεται» και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση «είναι ανοησίες του αισχίστου είδους» τα περί πρόθεσης της Αθήνας να ζητήσει την αναθεώρηση της Συμφωνίας Στήριξης.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση» τόνισε, αναγνώρισε ότι «οι πολλές δηλώσεις (σ.σ. για την οικονομία) δεν κάνουν καλό» και υπογράμμισε ότι «θα ήταν καλό να απομονωθούν όσοι αναπαράγουν τέτοια ζητήματα», κάνοντας έκκληση «στην κοινωνική ευθύνη των δημοσιογράφων, να μην δέχονται να αναμεταδίδουν δηλώσεις ανωνύμων πηγών, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα».

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει «η εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες γύρω από φημολογίες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου».

Ανυπόστατες φήμες χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής σχετικά με το σχέδιο αρωγής της Ελλάδας.

«Αμετάβλητη» η θέση της Γερμανίας για το πακέτο στήριξης

Η θέση του Βερολίνου σχετικά με την Ελλάδα παραμένει ίδια με αυτή που διαμορφώθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την εκτίναξη των spread των ελληνικών τίτλων σε νέα ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός πακέτου στήριξης, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, στο οποίο θα μπορούσε να καταφύγει η Ελλάδα ως ύστατη λύση.

«Η θέση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Παραμένει η ίδια που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»

Κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ασάφειες της απόφασης στήριξης

Στις ασάφειες της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης, αλλά και στις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα αποδίδει την εκτόξευση του spread ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γιοχάνες Σβόμποντα, υπογράμμισε ότι το μήνυμα που έστειλαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, στις 25 Μαρτίου, δεν ήταν θετικό για την Ελλάδα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι αρνητική.

H Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεβέκα Χαρμς χαρακτήρισε υποκρισία των ισχυρισμό ότι η απόφαση της 25ης Μαρτίου αποτελεί κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, για την προστασία της Ελλάδας από το μηχανισμό αυτό ανέφερε η κα Χαρμς, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, θα πρέπει οι Έλληνες να «βυθιστούν» εντελώς, ώστε να τους δοθεί βοήθεια, δήλωσε η κ. Χαρμς.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, αντέτεινε πάντως ότι τη συμφωνία την αποδέχθηκε από την αρχή ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εκτενή δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο

To θέμα της Ελλάδας επανήλθε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τα οποία κάνουν εκτενείς αναφορές στην εκτίναξη των spreads και στις φήμες περί επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, τις οποίες πυροδότησε δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου σε γερμανική ιστοσελίδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να διαβάζει τις αγορές για να επιβιώσει», τιτλοφορείται άρθρο της Wall Street Journal, που κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για παλινωδίες και μπαράζ άστοχων δηλώσεων.

Oι Financial Times κάνουν προβάλλουν το θέμα των επιπλέον εγγυήσεων, ύψους περί τα 16,8 δισ. ευρώ, που θέτει στη διάθεση των εμπορικών τραπεζών το υπουργείο Οικονομικών, με ενεργοποίηση του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ.

Σημειώνουν ακόμη ότι η συμφωνία της 25ης Μαρτίου που επετεύχθη στις Βρυξέλλες δεν καθησύχασε τις αγορές αλλά αντιθέτως υπάρχει μεγαλύτερος προβληματισμός σήμερα απ΄ ό,τι υπήρχε πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Οι Financial Times Deutschland γράφουν ότι «η είδηση της επαναδιαπραγμάτευσης ανέβασε τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας στις 408 μονάδες και την απόδοση των ελληνικών ομολόγων δεκαετίας στο 7,02%. Πρώτη φορά ήταν τόσο ακριβά τα ασφάλιστρα από τότε που μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Οι αναλυτές συναλλάγματος της Commerzbank δίνουν επίσης έμφαση στα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία έπεσαν οι καταθέσεις των επενδυτών στο εσωτερικό τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, εξέλιξη πρωτοφανής από την εποχή ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: