9/4/10

Fitch: Υποβάθμιση του ελληνικού χρέους στο «BBB-»



Στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε «BBB-» από «BBB+» προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολογήσεων Fitch, για το χρέος τόσο σε εγχώριο όσο και σε ξένο νόμισμα.Η προοπτική του ελληνικού χρέους της χώρας κρίνεται από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης «αρνητική».

Παράλληλα, η Fitch επιβεβαίωσε τη διατήρηση της βαθμολογίας «ΑΑΑ» της Ελλάδας για την κατηγορία «Country Ceiling» και της βαθμολογίας «F2» για τον κίνδυνο αθέτησης του εκδότη (IDR) στην κατηγορία βραχυπρόθεσμου χρέους σε συνάλλαγμα.

Η υποβάθμιση αυτή αντικατοπτρίζει την κλιμάκωση προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης του κόστους δανεισμού. Αντικατοπτρίζει, επίσης, το κλίμα αβεβαιότητας που συνεχίζει να επικρατεί όσον αφορά στη στρατηγική χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης υπό συνθήκες αυξανόμενης μεταβλητότητας στην αγορά κεφαλαίων.

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται φέτος η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την επιδείνωση της προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης θα δυσχεράνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% το τρέχον έτος και να διασφαλίσει ότι το δημόσιο χρέος δεν θα ξεπεράσει το 120% επί του ΑΕΠ τα έτη 2010-2011.

Η Fitch διακρίνει, ωστόσο, κάποια πρώιμα δείγματα καρπών σε δημοσιονομικό επίπεδο και αναγνωρίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εξαγγείλει, τα οποία στηρίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: