6/4/10

Ταβάνι ο ουρανός. Σε ιστορικά υψηλά το spread

Σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τις 400 μονάδες βάσης, αναρριχήθηκε τo πριμ που ζητούν οι επενδυτές για την διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund, μετά το δημοσίευμα ότι η Αθήνα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία στήριξης από ΕΕ-ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 408 μονάδες βάσης από περίπου 349 μονάδες βάσης που ήταν αργά την Πέμπτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 405 μονάδων βάσης, στο οποίο είχε αναρριχηθεί τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Αθήνα επιδιώκει τροποποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθη τον προηγούμενο μήνα για μηχανισμό βοήθειας με την συνδρομή της ΕΕ και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να παρακαμφθεί το ΔΝΤ

«Η Ελλάδα δεν ζητά επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στήριξης»

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που επετεύχθη στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters.

FT: Προς έκδοση ομολόγου στις ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στους Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου, αξίας 5-10 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Αθήνα αναμένεται να στραφεί στους αμερικανούς επενδυτές καθώς συρρικνώνεται η ζήτηση για τα ομόλογά της στην Ευρώπη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολάρια).

Επικαλούμενοι ανώνυμη κυβερνητική πηγή, οι FT αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα διοργανώσει roadshow στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου, ενώ δεν πρόκειται να μεταβεί στη συνέχεια στην Ασία, όπως αρχικά σχεδίαζε.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να διαφοροποιήσει την επενδυτική της βάση με αυτή την έκδοση, το οποίο σημαίνει να προσελκύσει αναπτυσσόμενα funds αλλά και άλλους επενδυτές», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχους στην εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: