29/4/10

«Κλειδώνει» το πακέτο των νέων μέτρων

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Τα μέτρα που συζητούνται, περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες από 21% σήμερα, περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και περαιτέρω περικοπή επιδομάτων στο Δημόσιο, καθώς και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.

«Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, διευκρινίζοντας πάντως, πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση.

Συμφωνα με άλλη πηγή, ΔΝΤ και Ε.Ε. ζητούν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 10% έως το 2011. «Ζητούν από την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα 2010-2011 […] ούτως ώστε να μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις αγορές το τρίτο έτος του προγράμματος», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: