6/4/10
Τα αμερικανάκια & οι βουτυρομπεμπέδες θα μας αλλάξουν όχι μόνο τα φώτα, αλλά πολλά. Δ. Δρούτσας: Το «Βόρεια Μακεδονία» ταιριάζει στις επιδιώξεις μας
Το «Βόρεια Μακεδονία» ταιριάζει στο πλαίσιο των επιδιώξεων της Ελλάδας για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Real News.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι επίκειται κατάθεση νέας πρότασης από τον Μάθιου Νίμιτς και το κατά πόσο το «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα καλό όνομα, ο κ. Δρούτσας απάντησε:
«Όλα αυτά τα χρόνια, διαδοχικές ηγεσίες στα Σκόπια απέφευγαν τη διαπραγμάτευση και έπαιζαν "κρυφτούλι" πίσω από τις προτάσεις του κ. Νίμιτς. Τα παιχνίδια τέλειωσαν. Μιλάμε ξεκάθαρα, κάνουμε το βήμα που μας αναλογεί και λέμε σε όλους ότι η Ελλάδα θέλει λύση. Και θέλουμε λύση άμεσα. Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση και από τα Σκόπια. Είμαστε σαφείς: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Γεωγραφικό προσδιορισμό που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και έναντι όλων ώστε να πάψει το "κρυφτούλι" και να δοθεί οριστική λύση».
«Το "Βόρεια Μακεδονία"», συνεχίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που περιγράφω. Εάν ο κ. Γκρούεφσκι το απορρίπτει, ας εξηγήσει εκείνος στο λαό του, γιατί του στερεί την ευρωπαϊκή του προοπτική, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων προοδεύουν στην ευρωπαϊκή τους πορεία».
Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη αποδοχή του ονόματος Β.Μακεδονία από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι σημαίνει ότι θα χρειαστεί συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας ήταν σαφής: «Τα παιχνίδια πρέπει να πάψουν. Το μήνυμά μας είναι σταθερά θετικό και ελπίζουμε να φτάσουμε σε λύση κοινά αποδεκτή. Η λύση στην οποία θα συμφωνήσουμε θα πρέπει να τύχει καθολικής και απόλυτης εφαρμογής. Εάν γνήσια εφαρμογή σημαίνει συνταγματική αλλαγή, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει».
Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τα περί πιέσεων της Ουάσινγκτον για να κλείσει το θέμα της ονομασίας και να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. «Υπήρξε όντως περίοδος που η Ελλάδα δεχόταν έντονες πιέσεις και, δυστυχώς, η παθητική στάση που χαρακτήριζε την εξωτερική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια επέτρεψε κάτι τέτοιο. Χρειάστηκε πολλή και συστηματική δουλειά, για να αντιστρέψουμε το κλίμα», τόνισε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε: «Δεν επιλέγω τυχαία τις λέξεις μου. Μόλις σας περιέγραψα τη θέση μας, χωρίς περικοκλάδες, αστερίσκους και υποπεριπτώσεις. Μερίδα του ελληνικού Τύπου μου καταλογίζει ότι επαναλαμβάνω τις ίδιες θέσεις, την ίδια ρητορική. Μόνο που έτσι κερδίζονται οι διπλωματικές μάχες, όχι με παλινδρομήσεις. Σήμερα οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας ακούνε την Ελλάδα με μεγάλη προσοχή και έχουν καταλάβει τις θέσεις μας. Κι αυτό είναι μια επιτυχία που δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε».
Κληθείς να σχολιάσει τέλος την ανησυχία που εκφράζεται ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται τα εθνικά της συμφέροντα από θέση αδυναμίας, ο κ. Δρούτσας απάντησε:
«Δεν είμαστε αδύναμοι. Είμαστε μια δυνατή χώρα που έκανε για πολλά χρόνια λάθος επιλογές. Διαβρώθηκε η κοινωνική συνοχή, η κοινή μας δέσμευση για το μέλλον της πατρίδας μας, το όραμα για τη θέση της χώρας μας στον κόσμο. Θα ήμασταν αδύναμη χώρα εάν εγκαταλείπαμε την προσπάθεια μπροστά στις προκλήσεις. Όμως δεν το κάναμε. Αντίθετα, σηκώσαμε τα μανίκια και αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη, από την οποία -είμαι πεπεισμένος- θα βγούμε πιο δυνατοί. Όταν μιλάς καθαρά και αποφασιστικά, όταν ξέρεις τι θέλεις, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Η Ελλάδα έχει την εσωτερική δύναμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.. Δεν “ξεμπερδέψαμε” ακόμα, αλλά το καράβι έπαψε να είναι ακυβέρνητη».
Εμπόδιο η συμπεριφορά της Τουρκία στο Αιγαίο
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως παρά τα προβλήματα, ξεκινά μία νέα προσπάθεια προσέγγισης και συνεργασίας με τη γείτονα, «με οδηγό την πολιτική που ασκήσαμε και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά την περίοδο 1999-2004, με απτά θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα».
«Σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε, «εντάσσεται και η επίσκεψή μου στην Άγκυρα, έπειτα από πρόσκληση του (Τούρκου ΥΠΕΞ) Αχμέτ Νταβούτογλου». «Εμείς θέλουμε να πιστέψουμε στα θετικά μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Ερντογάν. Τώρα ήρθε η ώρα να δείξει ότι τα εννοεί με πράξεις. Καλέσαμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αθήνα. Διαμορφώσαμε το πλαίσιο στο οποίο θέλουμε να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, μεταξύ άλλων και με την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Ερντογάν. Ζητάμε αποτελέσματα, και σε εύλογο χρονικό διάστημα – πάντα όμως με προσεκτικά βήματα και σοβαρή προετοιμασία», συμπλήρωσε ο κ. Δρούτσας.
Στόχος παραμένει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, διευκρινίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, και να καταστεί δυνατή η αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, επισημαίνοντας πάντως ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα την πρόσφατη κλιμάκωση, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο. Σε ερώτηση αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, απάντησε ότι καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του:
«Δεν φοβόμαστε τίποτα. Οφείλουμε όμως να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και είμαστε. Αυτό απαιτεί το ανώτατο επίπεδο εγρήγορσης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο και πάντα σε στενή συνεργασία και πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι θέμα κοινής λογικής ότι όταν υπάρχει τόσο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα σε τόσο περιορισμένο χώρο, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ατυχήματος. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αξιόπιστος συνομιλητής από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές και συνομιλίες εκτός διαπραγματευτικού πλαισίου ΟΗΕ.
«Το Κυπριακό φτάνει σε ένα κρίσιμο ορόσημο. Σε δύο εβδομάδες περίπου θα γνωρίζουμε ποιος θα εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα απέναντι στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα σχολιάσω τη νομιμότητα της διαδικασίας και το βαθμό επιρροής της Άγκυρας. Αυτά είναι γνωστά. Μας ενδιαφέρει ωστόσο να δούμε κατά πόσο θα υπάρχει ένας αξιόπιστος συνομιλητής που θα εργάζεται, με εποικοδομητικό τρόπο, για τη λύση του Κυπριακού», σημείωσε για να προσθέσει ότι συζητήσεις για διάφορα σχήματα συνομιλιών (τετραμερείς κτλ) εκτός διαπραγματευτικού πλαισίου ΟΗΕ δεν έχουν νόημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου