15/4/10

H πρώτη καταδίκη για διαφθορά στην Ελλάδα ήρθε από το ... Λονδίνο!


H πρώτη καταδίκη για διαφθορά στην Ελλάδα ήρθε από το ... εξωτερικό! Την ώρα που η ελληνική δικαιοσύνη ακόμη ... μελετά εδώ και 3 χρόνια την πληθώρα των στοιχείων που δόθηκαν στην Αθήνα από Βρετανούς και Αμερικανούς για διαφθορά δεκάδων Ελλήνων ιατρών που "λαδώνονταν" για να επιλέγουν συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, το ανώτατο δικαστήριο του Στέμματος καταδίκασε τον 44χρονο Ρόμπερτ Ντουγκάλ σε 12μηνη φυλάκιση.

Ο Ντουγκάλ ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational και υπεύθυνος για τις πωλήσεις στην Ευρώπη, την περίοδο Φεβρουαρίου 2002- Δεκεμβρίου 2005, όταν σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές η εταιρεία επιδόθηκε σε σειρά παράνομων πληρωμών με αποδέκτες έλληνες γιατρούς και μέλη διοικήσεων δημόσιων νοσοκομείων.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 85 εκατ. δολαρίων για τις πρακτικές της, με το πόρισμα να αναφέρει πως: «Η DeΡuy χρησιμοποίησε ή σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές οικονομικών συμφωνιών με χειρουργούς για να μεγαλώσει το μερίδιό της στην αγορά, προωθώντας προϊόντα για μηρούς και γόνατα με τη μορφή των μετρητών έναντι της χρησιμοποίησής τους». Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και το φάκελος με τα στοιχεία δόθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Λονδίνο καθώς ο Ντουγκάλ είναι βρετανός υπήκοος.

Το Βρετανικό Γραφείο Σοβαρών Απατών (SFΟ), το αντίστοιχο της Αρχής για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο παρέπεμψε σε δίκη τον Ντουγκάλ με την κατηγορία πως μέσω της οφσορ εταιρείας Madison Management Ltd, με έδρα τα νησιά Μαν και ιδιοκτησίας ελληνικές εταιρείας ορθοπεδικών ειδών διακίνησε εκατομμύρια ευρώ με αποδέκτες τις τσέπες τουλάχιστον 35 ελλήνων γιατρών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι χειρούργοι ορθοπεδικοί.

Στέλεχος του SFO σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου αποκάλυψε στα ΝΕΑ πως ο 44χρονος βρετανός «έπεσε» στα μαλακά διότι συνεργάστηκε με τις αρχές και έδωσε πολλά στοιχεία για τον τρόπο που είχε στηθεί το δίκτυο για τα «φακελάκια» των ελλήνων γιατρών.

Η DePuy είναι θυγατρική εταιρεία της Johnson & Johnson, η οποία και ξεκίνησε το 2006 την επιχείρηση «καθαρά ταμεία» ΄ύστερα από την ανεύρεση στοιχείων για πλήθος παράνομων πληρωμών της θυγατρικής της. Η έρευνα αποκάλυψε πως μόνο έλληνες και Πολωνοί γιατροί λαδώνονταν συστηματικά! Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν από τον εσωτερικό έλεγχο στην DeΡuy βρέθηκε εσωτερικό έγγραφο προερχόμενο από την Ελλάδα, με το οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για το λάδωμα των Ελλήνων ιατρών από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που προωθούσαν τα προϊόντα της.

Όπως αποκάλυψε ο εσωτερικός έλεγχος της εταιρείας ενώ με τις θυγατρικές της στην Ευρώπη είχαν υπογραφεί συμβόλαια που προέβλεπαν πως δεν θα επιχειρούνταν το λάδωμα γιατρών σε δημόσια ή κρατικά νοσοκομεία, στην Ελλάδα οι αντίστοιχες συμφωνίες μέχρι και το 2004 δεν περιελάμβαναν αυτή τη ρήτρα, ενώ ζητούνταν ως «φακελάκι» το 30% της τιμής του προϊόντος. Η τελική τιμή επιβάρυνε τα ταμεία που καλούνταν να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό για το ίδιο ορθοπεδικό είδος σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες..

Η DePuy ήρθε στην Ελλάδα το 2001 όταν αγόρασε έναντι τιμήματος που μετρήθηκε σε δισεκατομμύρια δραχμές την εταιρεία εμπορίας ιατροτεχνολογικών- ορθοπεδικών προϊόντων ΜΕDΕC. Τα «δώρα» των εταιρειών στους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν το προϊόν τους όχι με βάση την ποιότητά του αλλά με το αντάλλαγμα που μπαίνει στην τσέπη τους την περίοδο εκείνη κυμαίνονται από 20% μέχρι και 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: