8/4/10

Αμετάβλητο το κόστος δανεισμού από ΕΚΤ


Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ευρωζώνη αντισταθμίζουν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και την απροσδόκητη ενίσχυση του πληθωρισμού.

Ο χαμηλού κόστους δανεισμός στην Ευρωζώνη διατηρείται εδώ και ένα περίπου έτος και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ζώνης σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2011.

Η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη πλέον στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες που αφορούν τα ομόλογα που θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για χορήγηση δανείων από την κεντρική τράπεζα. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, η ΕΚΤ θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και μετά τον Ιανουάριο του 2011, δίνοντας «ανάσα» στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

Επίσης, ο κ. Τρισέ πιθανόν να δεχθεί πιέσεις να ξεκαθαρίσει και τη θέση του όσον αφορά το ρόλο του ΔΝΤ σε πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: