5/11/15

Εξαίρεσαν την γενοκτονία των Ποντίων από την ύλη της Γ’ Λυκείου

Στα «κάγκελα» βρίσκεται ο Ποντιακός ελληνισμός  από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, καταδικάζοντας σύσσωμος τα όσα ακούστηκαν από το στόμα του υπουργού, αλλά και ζητώντας ταυτόχρονα την παραίτηση του.
Το θέμα πήρε και νέα τροπή σήμερα, όταν έγινε στην Βουλή η αποκάλυψη ότι η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων έχει εξαιρεθεί με υπουργική απόφαση τον Ιούνιο από τον τότε υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για το« που το πάει η κυβέρνηση» και γιατί δεν υπάρχει μια επίσημη αντίδραση.   
Συγκεκριμένα το κεφάλαιο που έχει εξαιρεθεί είναι για τα γεγονότα του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, μία περίοδο στην οποία εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη (5/11) στο Σύνταγμα
Ταυτόχρονα η Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κάνει κάλεσμα για την Πέμπτη στις 16:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος εναντίον των υβριστικών δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, αλλά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και της γενικότερης στάσης της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Μάλιστα, η Ομοσπονδία επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της πως έχει αφαιρεθεί από την διδακτέα ύλη της Γ΄ Λυκείου το κεφάλαιο «Παρευξείνιος Ελληνισμός» και κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και το θάνατο.
Παράλληλα οι μεγαλύτεροι Ποντιακοί φορείς της χώρας καλούν την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει σύσσωμη τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και να τον αποπέμψει από την θέση του, κάτι  όμως που δεν φαίνεται να γίνεται  μέχρι στιγμής.
Οι ποντιακές ενώσεις επισημαίνουν ότι διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923 το κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας.
Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι Έλληνες του Πόντου. Παρόλ' αυτά, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι Πόντιοι υπέστησαν «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία, αγνοώντας πχ ότι η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: