17/11/15

Όλες οι φόρο-αλλαγές στο νέο πολυνομοσχέδιο

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία θα αποτυπώνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, το οποίο εκτός απροόπτου πρόκειται να έρθει στη βουλή έως αύριο και να έχει ψηφιστεί έως την Παρασκευή. Το νέο πολυνομοσχέδιο θα ενσωματώνει τα σημεία της συμφωνίας με τους θεσμούς και ειδικά στο μέτωπο της φορολογίας θα αποτυπώνει παρεμβάσεις σε πέντε καίρια πεδία.

Αναλυτικά, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει τις εξής φορολογικές παρεμβάσεις:

100 δόσεις

Στο μέτωπο των αλλαγών στις 100 δόσεις αναμένεται να θεσπιστεί η σταδιακή μείωση της χρονικής προθεσμίας για την εξόφληση ή ρύθμιση νέων φορολογικών οφειλών για όσους έχουν ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Με το σημερινό καθεστώς η ρύθμιση χάνεται όταν ο φορολογούμενος εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης δεν προχωρήσει στην εξόφληση ή ρύθμιση κάποιας νέας φορολογικής οφειλής (π.χ. ΕΝΦΙΑ ή τέλη κυκλοφορίας). Η προθεσμία των 30 ημερών αναμένεται να μειωθεί από την 1η Ιουνίου 2016 στις 20 ημέρες και από την Πρωτοχρονιά του 2017 στις 10 ημέρες. Δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση για να αρχίσει η προθεσμία να τρέχει από την ημέρα που θα καταστεί ληξιπρόθεσμη μια νέα οφειλή και όχι από την ημέρα που θα αποσταλεί το ειδοποιητήριο για την οφειλή.

12 δόσεις

Αλλαγές αναμένονται και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, καθώς θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα των φορολογούμενων να ρυθμίσουν και οφειλές οι οποίες δεν έχουν ακόμη λήξει. Για παράδειγμα, για να ρυθμιστεί ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει λήξει μια δόση του φόρου.

Τέλη Κυκλοφορίας

Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν και οι αλλαγές που θα γίνουν στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος.

Πιο συγκεκριμένα:

- για τα οχήματα που έχουν πρώτο κυκλοφορήσει έως το τέλος του 2000 και είναι άνω των 1.358 ευρώ προβλέπεται μείωση των τελών κυκλοφορίας από 15 και 90 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό.

- για τα οχήματα που έχουν πρώτο κυκλοφορήσει από το 2001 έως και το 2005 και είναι άνω των 1.928 κυβικών προβλέπεται μείωση των τελών από 30 έως 60 ευρώ.

- για τα οχήματα που έχουν πρώτο κυκλοφορήσει από το 2006 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2010 και είναι άνω των 1.358 κυβικών προβλέπεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας  από 15 έως και 60 ευρώ.

- για τα οχήματα που πρωτοκυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά προβλέπεται η αύξηση των τελών από 0,10 έως 0,30 λεπτά του ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν καθώς και η μείωση του ορίου απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας κάτω από τα 90 αντί για τα 100 γραμμάρια που ισχύει σήμερα.


ΦΠΑ εκπαίδευσης

Με το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ξηλωθεί και η διάταξη που προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με τη θέσπιση βασικού ισοδύναμου την εφαρμογή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Με δεδομένη την ένσταση των θεσμών στην αποδοτικότητα του ισοδύναμου αυτού, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Φορολογικό απόρρητο

Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να αρθεί το φορολογικό απόρρητο έναντι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η άρση του απορρήτου πρόκειται να γίνει προκειμένου η ΕΛΛΣΤΑΤ να αντλεί χωρίς προσκόμματα φορολογικά στοιχεία προκειμένου να διενεργεί αξιόπιστες έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: