17/11/15

Η συμφωνία για τους πλειστηριασούς

Επιδότηση της δόσης για τους οικονομικά πιο ευάλωτους δανειολήπτες και προοπτική διαγραφής μέρους της οφειλής για όσους από τους δανειολήπτες της μεσαίας τάξης αποδειχθεί ότι έχουν επαρκές εισόδημα για να πληρώνουν δόσεις με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για το πλαίσιο προστασίας δύο ταχυτήτων από πλειστηριασμούς που θα λειτουργεί μέσω του νόμου Κατσέλη.
Το νέο πλαίσιο προστασίας έχει διάρκεια τριών ετών για όσους υποβάλουν νέες αιτήσεις υπαγωγής μέχρι το τέλος του 2017, ενώ στις περιπτώσεις που τα αιτήματα υπαγωγής έχουν εγκριθεί, θα ισχύουν τα κριτήρια πριν την αναθεώρηση του νόμου. Στο τέλος του 2017 ο νόμος Κατσέλη θα πάψει να αποτελεί οπλοστάσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το πλαίσιο προστασίας όπως είπαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, θα τεθεί υπό αναθεώρηση και δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να καταργηθεί.
Απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας τους θα έχει μόνο το 25% των δανειοληπτών στη βάση των εισοδηματικών κριτηρίων και του κριτηρίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προβλέπονται στη συμφωνία.  Αυτά όπως έγινε γνωστό ήδη από χθες είναι α) αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 170.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, β) δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 8.180 ευρώ για 1 άτομο, 13.917 ευρώ για 2 άτομα και 3.361 ευρώ για κάθε παιδί έως δύο παιδιά. Επομένως το εισοδηματικό κριτήριο για μια τετραμελή οικογένεια θα είναι έως 20.639 ευρώ. Οι δανειολήπτες αυτοί εκτιμάται θα πληρώνουν το 5% έως 10% της δόσης του δανείου τους μετά από δικαστική απόφαση, και όπου τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να συμπληρωθεί η δόση, θα την καλύπτει το κράτος. Έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για το 2016.
Για τη δεύτερη κατηγορία, η οποία δημιουργείται προκειμένου να παρέχει μορφή προστασίας για το ποσοστό δανειοληπτών μεταξύ του 25% έως 58% οι οποίοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως ακόμη και αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας, θα περνούν από κρησάρα για το εάν μπορούν να πληρώνουν τη δόση που θα τους καθορίζει το δικαστήριο. Αν με βάση το εισόδημα και τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης, τα λεφτά δεν επαρκούν, τότε ο δανειολήπτης δεν θα προστατεύεται αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κάποια συμφωνία με την τράπεζα στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας. Το δικαστήριο θα είναι υποχρεωμένο να καθορίζει τη μηνιαία δόση του δανείου με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου που θεωρητικά είναι χαμηλότερα από αυτή στην οποία είχε συναφθεί το δάνειο.
Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγώντας τη ρύθμιση, η εμπορική αξία θα καθορίζεται μετά από αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων εκτιμητών. Αυτή κατά κανόνα είναι χαμηλότερη από ότι πριν από 3-6 χρόνια, και κατ επέκταση η διαφορά μεταξύ καθαράς παρούσας αξίας και της αξίας που είχε αγοραστεί το ακίνητο, θα είναι το κόστος που θα επωμίζεται η τράπεζα. Ο δανειολήπτης θα καλείται να καλύψει με τη δόση που θα πληρώνει την τρέχουσα εμπορική αξία. Εφόσον προκύπτει διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής, αυτή σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς θα διαγραφεί μετά από τρία χρόνια.
Οι δανειολήπτες θα χάνουν τη δυνατότητα προστασίας αν το εισόδημα τους δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο. Οι τράπεζες μέσω του κώδικα δεοντολογίας θα αναλαμβάνουν να αναδιαρθρώσουν το δάνειο και αν δεν προκύψει συμφωνία με τον δανειολήπτη, θα μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό.
Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία είναι:
α) η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας θα είναι έως 230.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης
β) Τα εισοδηματικά όρια που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1,7. Επομένως το εισοδηματικό όριο για την κατηγορία αυτή στην περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας διαμορφώνεται στα 35.086 ευρώ, ενώ για 1 άτομο είναι έως 13.906 ευρώ, για δύο άτομα 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί έως δύο παιδιά 5.714 ευρώ. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018, οπότε και θα γίνει αναθεώρηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: