8/9/15

Οι Βάνδαλοι της εποχής μας στην Έλλαδα έχουν πολιτική καταγωγή στην αριστερά

Μια επίμονη και επίπονη προσπάθεια για την αποκατάσταση του ανάγλυφου «Πύρρος και Δωδώνη» που κοσμεί την πρόσοψη του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν επιδοθεί οι συντηρητές του Δήμου Ιωαννιτών, μετά τον βανδαλισμό που σημειώθηκε στο έργο τέχνης.

Το ανάγλυφο, έργο του γλύπτη Πάρι Πρέκα, που χαρακτηρίζεται βιτρίνα της πόλης, βρέθηκε στο στόχαστρο βανδάλων που έγραψαν συνθήματα με σπρέι και μπογιές.
Ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ανέλαβε τον καθαρισμό του έργου τέχνης. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν το αποτύπωμα της καταστροφής θα αφαιρεθεί ολοκληρωτικά με δεδομένο ότι για τα συνθήματα έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά σπρέι και μπογιές.
Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε πως «ο βανδαλισμός έργων τέχνης δεν χαρακτηρίζει καμία ιδεολογία, καμία προοδευτική, καμία δημοκρατική κοινωνία. Όσο κι αν το θυμικό στην εποχή μας δημιουργεί διάφορες εντάσεις, κανένας δημοκρατικός άνθρωπος δεν θεωρεί ότι η βεβήλωση ενός έργου τέχνης μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή διαμαρτυρίας».
«Ο βανδαλισμός έργων τέχνης χαρακτηρίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα και ανθρώπους ακραίων αντιλήψεων» σημείωσε ο ίδιος και έφερε ως παράδειγμα τις πράξεις των τζιχαντιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: