21/9/15

Ο Τσίπρας αποτελεί εγγύηση…

Οι πιθανότητες να αποφύγουμε την κατάρρευση τους επόμενους μήνες είναι ελάχιστες και περιλαμβάνονται όλες στα σενάρια στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση. 

Ο κ. Τσίπρας και να θέλει δεν μπορεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου η χώρα να αποφύγει μια ολοσχερή κατάρρευση προσεχώς.  

Το να περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να μεταμορφωθεί σε ευρωπαίο κεντροαριστερό ηγέτη, είναι σαν να περιμένουμε από τον καλό παλαιό δευτερορολίστα ηθοποιό Νίκο Φέρμα της κινηματογραφικής επιτυχίας του 1967  "Καλώς ήρθε το δολάριο" (όπου παίζει το ρόλο του "καμπαρετζή”, ο οποίος έχει προσλάβει τον Γ. Κωνσταντίνου να μάθει αγγλικά στα κορίτσια), να γράψει μυθιστόρημα στα αγγλικά ή τα γαλλικά… 

Το πολιτικό DNA του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βαθιά αντιευρωπαϊκό και αντισοσιαλδημοκρατικό. Ακόμη κι αν από οπορτουνισμό τα στελέχη του και ο ίδιος θελήσουν να ηγεμονεύσουν στην ελληνική κεντροαριστερά δεν γνωρίζουν την πολιτική προπαίδεια να το πετύχουν. 

Οποιαδήποτε ανάμειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμα είτε ως κυβερνητικού εταίρου, εγγυάται την απόλυτη αποτυχία της επόμενης κυβέρνησης, την κατάρρευση της οικονομίας και την επάνοδο του Grexit από κάποιο συρτάρι που έχει κρυφτεί, πάνω στο τραπέζι. 

Οι λόγοι της αποτυχίας είναι κυρίως δυο: 

α)Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη του δεν αναλαμβάνουν την πατρότητα του μνημονίου που υπέγραψαν, κάτι που δημιουργεί σοβαρές υποψίες πως θα προσπαθήσουν να μην το εφαρμόσουν με κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις. Ακόμη και αν ο ίδιος επιχειρήσει να το εφαρμόσει θα έχει απώλειες και θα επαναληφθούν τα ευτράπελα της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τους 120 βουλευτές. 

β)Το μνημόνιο που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν των μεταρρυθμίσεων που με σθένος δεν θα εφαρμόσουν,  καλύπτει τα δημοσιονομικά κενά κατά 90% με φόρους από μια οικονομία της οποίας η φοροδοτική ικανότητα έχει στερέψει. Το τρίτο μνημόνιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την αυτοδυναμία, η αποτυχία εφαρμογής του μνημονίου, λόγω πολιτικών αγκυλώσεων των στελεχών του ή αδυναμίας υλοποίησης οποιουδήποτε σχεδίου και πολιτικής λόγω έλλειψης σχετικής εμπειρίας ή επαφής με την πραγματικότητα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επανάληψη του καταστροφικού σεναρίου του πρώτου εξαμήνου του 2015. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και μικρότερα κόμματα σε ένα μεγάλο συνασπισμό θα μεταβληθεί σε τροχοπέδη αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού, κατά τρόπο πολλαπλά μεγαλύτερο από αυτόν της ΔΗΜΑΡ στην πρώτη φάση της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει με κορμό τον ίδιο και μικρότερα κόμματα, λίγα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με τις δυο προηγούμενες περιπτώσεις. Το πρόβλημα που θα προστεθεί στην τρίτη περίπτωση μιας οριακής πλειοψηφίας είναι πως είναι βέβαιο πως κάποιοι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, δεν θα ψηφίζουν διάφορους εφαρμοστικούς νόμους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει στο υπαρξιακό DNA του το γονίδιο του ψεύδους και ως εκ τούτου  της διάσπασης. Η έλλειψη της επαφής με την πραγματικότητα και η διαβίωση σε ένα φανταστικό κόσμο, οδηγούν στα ασύστολα πολιτικά ψέματα προκειμένου να αιτιολογηθεί η πρόσκρουση στη πραγματικότητα αλλά και εξόφθαλμη ηθική υποκρισία. (Βλέπε: Φλαμπουράρης, ιδιωτικά σχολεία, βόλτες με σκάφη επιχειρηματιών, παραβίαση capital controls κλπ). 

Όταν κάποιος έχει οικοδομήσει ένα κόμμα πάνω στο ψέμα είναι καταδικασμένος σε κάθε στροφή που επιβάλει η πραγματικότητα να χάνει κάποιους. Όπως υποστηρίζει ο φιλόσοφος κ. Στέλιος Ράμφος η κατάληξη του κ. Τσίπρα είναι η διάσπαση του ατόμου, δηλαδή του ιδίου. 

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό, ας υπολογίσει το κόστος της συνύπαρξης στο ίδιο πρόσωπο του Τσίπρα της προεκλογικής περιόδου του περασμένου Ιανουαρίου και του Τσίπρα του τρέχοντος Σεπτεμβρίου. 

Μοιραία, οι πιθανότητες τα πράγματα να πάνε καλά τους επόμενους μήνες είναι λίγες και αυτές περιλαμβάνονται όλες σε σενάρια στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην κυβέρνηση. 

Αν αποτελεί μια εγγύηση ο Τσίπρας είναι της ολοκλήρωσης της καταστροφής που ξεκίνησε στο α εξάμηνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: