15/7/10

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ GREEN BANK. XA XA ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΙΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ!


Πρόταση για την εξαγορά του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το 77,31% της ΑΤΕbank υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στην ελληνική κυβέρνηση.

Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί σε μετρητά.
Η συμφωνία θα είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εκτιμώντας ότι οι συνέργειες θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά ανταποκρίνεται στην έκκληση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα με συνδυασμένο ενεργητικό ύψους 105 δισ. ευρώ, καθαρές χορηγήσεις 69 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 9% και δείκτη ρευστότητας 98%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, ο νέος Όμιλος θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε ότι μετά την εξαγορά των δύο τραπεζών θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει τον ιδιαίτερο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ , η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΤΕbank και του Τ.Τ., που εξεδόθη νωρίτερα.

Η έναρξη της συνεχούς διαπραγμάτευσης των μετοχών των ανωτέρω τραπεζών, όπως και τα παράγωγα των μετοχών αυτών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13.45.

Από τις 13.30 θα ξεκινήσει περίοδος συγκέντρωσης εντολών διάρκειας 15 λεπτών έως τις 13.45 ακριβώς, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για τον υπολογισμό της τιμής ανοίγματος. Στη συνέχεια οι μετοχές θα περάσουν σε φάση συνεχούς διαπραγμάτευσης μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές της κατηγορίας «Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και συμπληρώνει:

«Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Γ. Πεταλωτής: Η πρόταση εξετάζεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

«H πρόταση εξετάζεται σε συγκεκριμένα πλαίσια με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα αυτών των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό δημόσιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σχετικά με το ζήτημα.

Ερωτηθείς «αν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει από το πακέτο στήριξης των 28 δισ, 750 εκ. ευρώ και προσφέρει με την πρότασή της 700 εκ. ευρώ», ο κ. Πεταλωτής αρκέστηκε να επαναλάβει: «Η πρόταση θα εξεταστεί με τα κριτήρια, που ανέφερα και θα υπάρξει ανακοίνωση».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει στο «αν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί τράπεζα του δημοσίου χωρίς διαγωνισμό», ο εκπρόσωπος είπε ότι «θα εξεταστούν από το ελληνικό Δημόσιο όλα τα ζητήματα που πέραν του δημοσιονομικού περιεχομένου, έχουν και σύνθετο νομικό χαρακτήρα».

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕbank-T.T.

Οι εργαζόμενοι στην ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχωρούν πάντως σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει τα ποσοστά που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στις δύο τράπεζες.

«Προειδοποιούμε τους επίδοξους εκποιητές να τολμήσουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εργαζομένων στην ATEbank. «Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ προχωράμε σε 24ωρη πανελλαδική, προειδοποιητική απεργία, αύριο Παρασκευή».

Σε στάση εργασίας προχωρούν την Πέμπτη και οι υπάλληλοι του ΤΤ οι οποίοι κατέλαβαν, μάλιστα, τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Χρειαζόμαστε λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, κάνοντας μάλιστα λόγο για σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Γίνονται πολλές συζητήσεις, θα δούμε εάν αυτές θα καταλήξουν σε ένα καινούριο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα», τόνισε και χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να γίνουν στρατηγικές κινήσεις από όλες τις τράπεζες.

Το τελευταίο διάστημα κυβέρνητικά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν παροτρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο.

«Είναι σαφές ότι η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες. Εμείς θα σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στη Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε ποσοστό 90% στα stress tests προκειμένου να μη δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση στο εξωτερικό ότι κάποια τράπεζα δεν θα μπορούσε να τα περάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: