13/7/10

Προς μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταθέτες Αν εγκριθεί ο νόμος, από τα τέλη του 2010.

Εντός μιας εβδομάδας θα επιστρέφονται τα χρήματα των καταθετών στην ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζάς τους, ενώ θα έχουν και αυξημένη κάλυψη (έως 100.000 ευρώ), σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε η Κομισιόν με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών.
Οι επενδυτές θα ενημερώνονται επίσης καλύτερα για το πότε θα ισχύει το καθεστώς αποζημίωσης και θα προστατεύονται καλύτερα έναντι δόλιας κατάχρησης σε περίπτωση που στοιχεία του ενεργητικού τους βρίσκονται σε κατοχή τρίτων - όπως στην πρόσφατη υπόθεση Mέιντοφ.

Το ύψος της αποζημίωσης προβλέπεται να ανέλθει από 20.000 σε 50.000 ευρώ. Οι επενδυτές θα αποζημιώνονται το αργότερο εννέα μήνες από την πτώχευση της επενδυτικής επιχείρησης.

«Η έγκριση της σημερινής δέσμης μέτρων σηματοδοτεί την πλέον πρόσφατη προσπάθεια της Επιτροπής υπέρ της διαφάνειας και της ευθύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης για την αποτροπή και τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

«Οι ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι αποταμιεύσεις, οι επενδύσεις και τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους προστατεύονται, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Μπαρνιέ και κατέληξε: «Η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση έδειξε μεταξύ άλλων πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες στον κίνδυνο της "μαζικής απόσυρσης καταθέσεων"».

Αν εγκριθεί, ο νόμος θα προβλέπει το διπλασιασμό των εγγυημένων καταθέσεων στα 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό από τα τέλη του 2010. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτεται πλέον το 95% των καταθετών στην ΕΕ.

Η κάλυψη αφορά μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Εξαιρούνται όλες οι καταθέσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των δημόσιων αρχών, δομημένα επενδυτικά προϊόντα και πιστοποιητικά χρέους.

Παράλληλα, από τα τέλη του 2013, οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να αποζημιώνονται εντός επταημέρου. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση, καθώς σήμερα πολλοί καταθέτες περιμένουν εβδομάδες, ακόμη και μήνες, προτού τους επιστραφούν τα χρήματά τους.

Επιπλέον, η Επιτροπή δρομολόγησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της προστασίας των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Προτείνει τη θέσπιση οδηγίας ώστε να εξασφαλιστεί η δημιουργία συστημάτων εγγύησης των ασφαλίσεων (ΣΕΑ) σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία θα ικανοποιούν μια ελάχιστη δέσμη απαιτήσεων.

Σε αντιδιαστολή με τον κλάδο των τραπεζών και των κινητών αξιών, δεν υπάρχει σήμερα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα συστήματα εγγυήσεων στον ασφαλιστικό κλάδο. Επί του παρόντος 12 κράτη μέλη εφαρμόζουν ένα ή περισσότερα ΣΕΑ που καλύπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής ή/και υλικών ζημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: