23/7/10

Επτά τράπεζες απέτυχαν στα τεστ αντοχής


Επτά από τις συνολικά 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εποπτικών Αρχών (CEBS).

Μεταξύ των τραπεζών που απέτυχαν είναι η ελληνική ATEbank, πέντε ισπανικές- Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim and Cajasur- και η γερμανική Hypo Real Estate.

Με επιτυχία πέρασαν τα τεστ αντοχής και οι τέσσερις μεγάλες γαλλικές τράπεζες που έλαβαν μέρος σε αυτά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Γαλλίας.

Κόπηκε η ATEbank

Η ATEbank θα χρειαστεί, λοιπόν, να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με το πιο δυσμενές σενάριο και την εφαρμογή του σεναρίου δημοσιονομικής αναταραχής, η τράπεζα θα είχε δείκτη Tier 1 4,36%. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ.

«Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής: Η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Πέρασε τα τεστ η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT]

Επιτυχής ήταν η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης υποθετικά ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό κλάδο.

Σκοπός της άσκησης ήταν να διερευνηθεί η αντοχή της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, και να προσδιορισθεί οποιοδήποτε απαιτούμενο κεφάλαιο για την επαναφορά του δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier 1) στο 6% λαμβάνοντας υπόψη το Δυσμενές σενάριο και το Ακραία Δυσμενές σενάριο στο τέλος του 2011.

Για την Ελλάδα εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή κατάσταση σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής και εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εκτίμηση της ζημιάς στα στεγαστικά δάνεια στο ακραία δυσμενές σενάριο ήταν 37% για την Ελλάδα, ενώ για την αμέσως επόμενη χώρα στο 24%.

Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του Ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:

• στο Βασικό σενάριο 10,9%

• στο Δυσμενές σενάριο 8,3%,

• στο Ακραία Δυσμενές 6,0%

Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στις 30.06.2010 μειώθηκε σημαντικά (στα 0,1 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ).

Επιτυχής και η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT]

Με επιτυχία πέρασε και η Τράπεζα Κύπρου τα τεστ αντοχής. Ακόμη και υπό το αρνητικό σενάριο με επιπρόσθετο κρατικό σοκ («additional sovereign shock on the adverse scenario»), η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να επιτύχει Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων 8,0% το έτος 2011, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση κεφαλαίου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης.

Όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου 2010, παρά την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης ύψους μέχρι €345 εκατ., προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετη στρατηγική ευελιξία η οποία θα της επιτρέψει, βασιζόμενη στο ισχυρό και καλά τοποθετημένο δίκτυό της, να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ρευστότητά της για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές όπου δραστηριοποιείται.

«Η διατήρηση υγιών και ισχυρών δεικτών κεφαλαιοποίησης του Συγκροτήματος ήταν πάντα μέσα στις στρατηγικές του προτεραιότητες. Απόδειξη τούτου αποτελούν και τα επιτυχημένα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν, και τα οποία αποδεικνύουν την ισχυρή κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος ακόμη και κάτω από δύσκολα και αντίξοα σενάρια», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου.

«Η επιτυχία της Τράπεζας Κύπρου στα συγκεκριμένα tests – συγκρινόμενα ευνοϊκά και με τους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς τραπεζικούς οργανισμούς – αποδεικνύει την ορθότητα της σταθερής και συνετής στρατηγικής που ακολουθεί το Συγκρότημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: