6/7/10

Bank of Korea: "Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι το 2013"...

«Αναπόφευκτη» χαρακτηρίζουν την χρεοκοπία της Ελλάδας αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας της Κορέας, καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας θα ωθήσει το χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Αναδιαπραγμάτευση του χρέους ώστε να παραταθεί η διάρκεια των ελληνικών ομολόγων προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης ο γνωστός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Νιλ Φέργκιουσον, μιλώντας στο naftemporiki.gr.
Το χρέος της Ελλάδας θα αναρριχηθεί έως το 149% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013, μέγεθος το οποίο «υπερβαίνει το επίπεδο που θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό», αναφέρουν οι Noh Jin Young, Lim Choon Sung and Chae Min Sok.

Σημειώνουν παράλληλα ότι η χρεοκοπία δεν αναμένεται άμεσα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει «χάος» στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Χαρακτηρίζει «οικονομικά αδύνατο» το εγχείρημα να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα με αύξηση της φορολογίας και μείωση των δημόσιων δαπανών εν καιρώ ύφεσης και τονίζει ότι είναι καιρός και οι πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν κάποια θυσία, δεχόμενοι παράταση της λήξης των ομολόγων. Υποστηρίζει ότι το ευρώ θα υποτιμηθεί περαιτέρω, αλλά η ευρωζώνη δεν θα καταρρεύσει.

Τονίζει παράλληλα ότι παραμονεύει ο κίνδυνος μιας κρίσης χρέους και στις ΗΠΑ, καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται σε δυσχερέστατη κατάσταση και εκεί. Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικότατες γεωπολιτικές συνέπειες, που συνοψίζονται στη σχετική άνοδο της Κίνας. Ο κ. Φέργκιουσον, που βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του ιδρύματος Κόκκαλη, συγκρίνει μάλιστα την πρόκληση που θέτει η Κίνα στις ΗΠΑ σήμερα με την πρόκληση που έθετε η Γερμανία στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην επαναλάβουμε τα λάθη εκείνης της εποχής.

Έχουν περάσει τα χειρότερα στην ελληνική κρίση;

«Υποψιάζομαι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει στην αγορά ομολόγων, με την έννοια ότι δεν θα δούμε μία εκτόξευση των spreads, αλλά τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, γιατί η Ελλάδα προσπαθεί κάτι που ιστορικά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, δηλαδή να πάει από έλλειμμα 14% του ΑΕΠ στο 4% μέσα σε τρία χρόνια, μέσω αυξήσεων στη φορολογία και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες εν καιρώ ύφεσης. Αυτό δεν θα είναι εύκολο και θα φαίνεται προοδευτικά όλο και περισσότερο καθώς φτάνουμε στο τέλος του 2010 ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα καταφέρει να κάνει αυτό που έχει πει ότι θα κάνει, απλώς επειδή είναι οικονομικά αδύνατο και νομίζω ότι τα χειρότερα από την άποψη της λαϊκής δυσαρέσκειας και απογοήτευσης μπορεί να βρίσκονται ακόμα μπροστά μας».

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια όταν φτάσουμε σε αυτό σημείο;

«Μου φαίνεται ότι όλες οι θυσίες γίνονται από την πλευρά της Ελλάδας και καμία από τους πιστωτές της και αυτό είναι ασυνήθιστο στις κρίσεις χρέους. Συνήθως, και αυτό είναι αλήθεια όχι μόνο για τα τελευταία τριάντα χρόνια αλλά για τα τελευταία διακόσια χρόνια, στις κρίσεις χρέους, όταν το χρέος γίνεται πολύ μεγάλο και καθίσταται μη βιώσιμο, οι πιστωτές κάνουν και αυτοί κάποιες παραχωρήσεις και σε αυτήν την περίπτωση αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί, με άλλα λόγια οι τράπεζες στη βόρεια Ευρώπη, στη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού έχουν ουσιαστικά διασωθεί.

Αυτό παρουσιάστηκε ως διάσωση της Ελλάδας, αλλά στην ουσία δεν ήταν καθόλου κάτι τέτοιο, ήταν διάσωση των τραπεζών και αυτή τη στιγμή πωλούν τα ελληνικά τους ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πολύ ελκυστικές και μάλιστα «φουσκωμένες» τιμές. Οπότε υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν έχουμε πραγματικά λύσει το πρόβλημα όπως θα έπρεπε να είχε λυθεί. Ο τρόπος που νομίζω εγώ ότι θα έπρεπε να είχε λυθεί είναι να είχε παραταθεί η λήξη των ελληνικών ομολόγων.

Το πρόβλημα εδώ και αλλού είναι ότι η διάρκεια αυτών των ομολόγων είναι αρκετά βραχυπρόθεσμη και έχεις ένα μόνιμο πρόβλημα αναχρηματοδότησης - χρειάζεται να δανείζεσαι ξανά, κάτι που σε καθιστά τρομερά ευάλωτο στις αλλαγές του κλίματος στην αγορά ομολόγων. Είμαι εναντίον μίας ξεκάθαρης χρεοκοπίας, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει Αργεντινή, αλλά νομίζω ότι θα ήταν συνετό να διαπραγματευτείτε κάποιου είδους παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων. Αυτή η διαπραγμάτευση φαίνεται ακόμα περισσότερο δικαιολογημένη αν μέσα στους επόμενους έξι μήνες, η Ελλάδα αποδείξει ότι είναι απόλυτα σοβαρή σε σχέση με την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους ανταμοιβή από τους πιστωτές στην Ελλάδα γιατί μέχρι στιγμής μου φαίνεται ότι όλος ο πόνος έχει επιβαρύνει την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: