14/3/10

Ελεγχοι σε ΕΡΤ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ για υπέρογκες αποδοχές


Στο «στόχαστρο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπαίνουν η ΕΡΤ, τα άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σχετική κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και σε καταφατική περίπτωση να επιστραφούν τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα.

O γενικός επίτροπος επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης έδωσε, ειδικότερα, χθες σχετική παραγγελία στους οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών να προβούν σε άμεσο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο για την τελευταία εξαετία στην ΕΡΤ και τα άλλα ΝΠΔΔ, όπως και στις ΔΕΚΟ, με τη σαφή εντολή να προβούν σε άμεσους καταλογισμούς εάν διαπιστώσουν κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Όπως τονίζει ο κ. Σχοινιωτάκης, επικαλούμενος σχετικές συνταγματικές επιταγές, ουδείς στην ΕΡΤ, στα ΝΠΔΔ, στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, δεν μπορεί να λαμβάνει αποδοχές μεγαλύτερες από αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου που ανέρχονται (καθαρά) στα 6.090 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο γενικός επίτροπος επικρατείας του ανωτάτου δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι «ο διοικητής, τα στελέχη και ορισμένοι υπάλληλοι της ΕΡΤ, παρουσιάστριες και παρουσιαστές εκπομπών και ειδήσεων κ.λπ. λαμβάνουν αποδοχές υπερβαίνουσες κατά πολύ (ενίοτε πολλαπλάσιες) αυτές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων».

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Σχοινιωτάκη, κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και παράνομο και «επιβάλλεται» σε όσους έλαβαν αποδοχές πάνω από 6.090 ευρώ να τους καταλογιστούν τα επιπλέον ποσά και να κηρυχθούν οι συμβάσεις τους «άκυρες και ανίσχυρες».

Για πολυθεσίτες, συμβάσεις και συνταξιούχους

Παράλληλα, με τη σχετική παραγγελία ζητείται:

- Να ελεγχθεί εάν υπάρχουν στην ΕΡΤ πολυθεσίτες και σε καταφατική περίπτωση να αναζητηθεί εάν έχουν υποβάλλει δήλωση πολυθεσίας. Στη συνέχεια να ελεγχθεί εάν οι συνολικές αποδοχές των πολυθεσιτών υπερβαίνουν αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου και εάν ναι να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά και να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

- Να ελεγχθεί εάν στους «πλουσιοπάροχα αμειβόμενους στην ΕΡΤ» υπάρχουν και συνταξιούχοι, καθώς είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν ότι εργάζονται στο Δημόσιο, προκειμένου να τους καταβάλλεται μόνο το 30% της σύνταξής τους. Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει οι συνταξιούχοι ότι εργάζονται να τους καταλογιστεί το 70% της σύνταξης που έλαβαν «παρανόμως», προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα.

- Να ελεγχθούν οι «ποικιλόμορφες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (διοικητού, στελεχών, παρουσιαστών, ηθοποιών, κ.λπ.) αν είναι νόμιμες ή όχι». Δηλαδή αν «διενεργήθηκε σχετικός νόμιμος διαγωνισμός για καθεμιά από αυτές ή πρόκειται περί συμβάσεων απευθείας ανάθεσης, τότε στην τελευταία περίπτωση είναι άκυρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: