2/3/10

Κτυπά νέο καμπανάκι για τον ΟΑΕΕ


Την αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της υπέρογκης φαρμακευτικής δαπάνης θα επιχειρήσει να περιορίσει άμεσα το υπουργείο Εργασίας ,ελέγχοντας εξονυχιστικά συνταγές ,γιατρούς και φαρμακεία , ένω σε ένα μήνα θα επενέλθει και η λίστα φαρμάκων στο ΙΚΑ .

Τα μέτρα θα προβλέπουν αυστηρές ποινές - έως και αφαίρεση αδείας- για τους γιατρούς που συνεχίζουν να συνταγογραφούν υπέρ συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών και διαγνωστικών κέντρων καθώς και κλείσιμο φαρμακείων για τους φαρμακοποιούς που παρανομούν .
Επίσης , θα εκδοθούν νέα συνταγολόγια τα οποία θα κρατά με συνευθύνη του ο ασφαλισμένος και όχι ο γιατρός .

Ενιαίο κέντρο ελέγχου συντάξεων θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες το οποίο θα αρχίσει τη διασταύρωση στοιχείων καθώς, όπως είπε ο υφουπουργός εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνης , διαπιστώθηκε ότι περισσότερες 16.000 συντάξεις και επιδόματα χορηγουνται παρανόμως , ζημιώνοντας τα ταμεία .

Στάση πληρωμών το καλοκαίρι...
Τον Ιουνιο ,πάντως αν δεν αποδώσουν τα μέτρα , το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι τα ταμεία θα κινδυνεύσουν να κηρύξουν στάση πληρωμών αρχής γενομένης από τον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού επιμελητηρίου κ. Παύλος Ραβάνης , στον ΟΑΕΕ , στο ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών η εισφοροαποφυγή από 17,5% που ήταν το 2007 εκτινάχθηκε μέσα σε δύο χρόνια στο 34%-35% και το ύψος της ξεπερνάει τα 3 δισ ευρώ!
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ταμείου, επισημαίνοντας ότι αν δεν μπεί ζεστό χρήμα ύψους 600 εκ ευρώ στο άδειο ταμείο του ΟΑΕΕ , πολύ πριν από το καλοκαίρι , το ταμείο δεν θα μπορέσει να καταβάλει συντάξεις .
Ηδη το Επιμελητήριο έχει έρθει σε επαφή με τράπεζες στις οποίες πρότεινε να συνεμμετάσχουν στη δανειοδότηση των οφειλετών με ευνοικούς όρους αποκλειστικά για την καταβολη των εισφορών προς το ταμείο αν δεν φέρει άμεσα αποτελέσματα η διαδικασία δανειοδότησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.
Και ενω το παρόν των συντάξεων προβλέπεται δυσοίωνο , θολό παραμένει το τοπίο των αλλαγών με αξονα τη βασική σύνταξη που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2018.
Την Τρίτη στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων αν θα έπρεπε η βασική σύνταξη να χορηγείται σε όλους μετά τα 65 ή με τη συνταξιοδότηση μετά τη θεμελιωση του δικαιώματος .
Ακόμη ,ο πρόεδρος της επιτροπής καθηγητής Αγγελος Στεργίου πρότεινε να μη χορηγείται η εθνική σύνταξη στους συναξιούχους με υψηλές αποδοχές .
Το σίγουρο είναι ότι από το νέο σύστημα θα ευνοηθούν οσοι συνταξιοδοτούνται με 6.000 έως 9.000 ένσημα ενώ όσοι ξεπερνούν αυτό το όριο μπορεί να έχουν απώλειες αν δεν αυξηθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης , γεγονός που θα τους υποχρεώσει να παραμείνουν στο ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα χρόνια ώστε να εξασφαλίσουν υψηλότερη σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: