18/3/10

Παπανδρέου:«Είμαστε υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ»


«Ουσιαστικά είμαστε στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ παρόλο που δεν το λέμε έτσι, χωρίς βέβαια να έχουμε τα πλεονεκτήματα που προβλέπει αυτή η επιτήρηση». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης μιλώντας σε ευρωβουλευτές στην προσωρινή επιτροπή χρηματοπιστωτικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Παπανδρέου «τώρα ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς να μας δίνουν τα πλεονεκτήματα από την ΕΕ».

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά των τραπεζών και των ιδρυμάτων χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης λέγοντας ότι «αυτοί σώθηκαν πριν δύο χρόνια από τα λεφτά του φορολογούμενου Ευρωπαίου και τώρα μας χτυπάνε».
Παράλληλα, έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να αλλάξει τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός είδους ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.
Εμμεση απάντηση έστειλε και στην Αγγελα Μέρκελ και τις δηλώσεις της περί αποπομπής μίας χώρας από την ευρωζώνη, λέγοντας: «Η αποπομπή, η τιμωρία θα είναι αποτυχία όχι μόνο για την χώρα αλλά και για την ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που πήρε η Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες καθώς και στα ταξίδια που έκανε τον τελευταίο καιρό σε Βερολίνο, Παρίσι, Λουξεμβούργο, Ουάσιγκτον και Βουδαπέστη. Ερωτηθείς σχετικά από ευρωβουλευτές, επέμεινε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία αναφέροντας και το παράδειγμα της Αμερικής όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συστήσει εξεταστική επιτροπή για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων τραπεζών στην πρόσφατη κρίση. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε επίσης της άποψης ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της και ότι το έλλειμμα τότε ήταν πράγματι 3%. Τέλος αναφέρθηκε στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το 4% του ΑΕΠ πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα από ένα ευρωπαϊκό δρόμο θα εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις τονίζοντας ότι παραμένουν ανοιχτό θέμα αλλά ότι σε αυτή τη φάση είναι άκαιρο «γιατί η Ελλάδα θα δώσει έτσι ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: