16 φορτία βάρους 286,24 τόνων με υπέρβαση σε φυτοφάρμακα , νιτρικά άλατα και νιτρώδη βρήκε η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor, και ενημέρωσε με επιστολή την Ε.Ε...
Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται επισημαίνει ο κ Γ.Πολυχρονάκης ,ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Οκτωβρίου απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας για τα ......
ακόλουθα προϊόντα και την προέλευση τους (τα προϊόντα και οι χώρες με έντονους είναι τα νέα υπαχθέντα σε καθεστώς επιτήρησης) Διευκρινίζεται ότι για την Ελλάδα δεν έχουμε μεταβολή :
*
Βέλγιο - αχλάδια
*
Βουλγαρία - σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα, κολοκύθια
*
Γαλλία - μήλα και αχλάδια
o
Ελλάδα - σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πορτοκάλια & μανταρίνια,
μήλα, φράουλες
*
Ουγγαρία - μήλα, σέλινο, λάχανα και δαμάσκηνα
*
Ιταλία - σταφύλια, μήλα και αχλάδια
*
Λετονία - όλα τα προϊόντα (εγχώρια ή και μέσω αυτής εξαγόμενα
άλλων ΚΜ της ΕΕ)
*
Κάτω Χώρες - μήλα, παντζάρια, λάχανα, καρότα, ντομάτες, tangerines,
κρεμμύδια, αχλάδια, πατάτες, ραδίκια, μελιτζάνες
*
Πορτογαλία - αχλάδια
*
Σλοβακία - σταφύλια, tangerines
*
Ισπανία - ροδάκινα, νεκταρίνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ,
αχλάδια, λεμόνια
*
Πολωνία – φράουλες, κεράσια, τομάτες
*
Γερμανία - μήλα
Επί πλέον μετά την 1η Οκτωβρίου ,σύμφωνα με την παρ 6 του Memorandum, δεν θα γίνονται αποδεκτά στην Ρωσία τα πιστοποιητικά ασφαλείας από 4 εργαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημαίνει : 1 από Γαλλία, 2 από Ισπανία και 1 από Ελλάδα (αυτό που είχε εκδώσει πιστοποιητικά για τα 9 από τα 16 προβληματικά φορτία)»
Επαλήθευση ανησυχιών
Δυστυχώς επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες μας επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης για την ανάγκη να ακολουθηθεί συγκεκριμένη, που έχει περιγραφεί, διαδικασία και αυστηρός έλεγχος των εξαγομένων προϊόντων για την αποφυγή υπαγωγής και άλλων ελληνικών φορτίων στην διαδικασία του άρθρου 6 και άρσης αναγνώρισης και ενός ακόμη εργαστηρίου. Για μεν τα εργαστήρια η Ρωσική πλευρά εφάρμοσε τα προβλεπόμενα από το Memorandum αίροντας την αναγνώρισή τους εγκαλώντας παράλληλα τις υπηρεσίες των Κρατών Μελών της Ε.Ε. να λάβουν τα προσήκοντα μέτρα για να εξασφαλίσουν την αποστολή φορτίων με υπολείμματα φυτοφαρμάκων μη υπερβαινόντων τα όρια βάσει των Ρωσικών προτύπων. Χρειάζεται ο διοικητικός έλεγχος βάσει ποινολογίου που έχει προταθεί και στους κατά καιρούς παραβάτες εξαγωγείς της Χώρας μας.
Πληροφορίες για Πρόσθετο Πρωτόκολλο
Στη συνέχεια ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας που αφορούν το Πρωτόκολλο Εφαρμογής του Memorandum της 26ης Μαρτίου 2008 μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας που προτάθηκε για υπογραφή .Με αυτό δημιουργείται ένας κατάλογος των προμηθευτών της ΕΕ το οποίο θα περιλάβει τους εξαγωγείς των κρατών μελών της ΕΕ που εξάγουν φυτικά προϊόντα στη ρωσική ομοσπονδία, με καταγραφή των εξαγομένων προϊόντων .
Η Ρωσία επανέρχεται και προτείνει βελτιωμένο Σχέδιο Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σαν κι αυτό που έχουν υπογράψει με την Λεττονία, Αργεντινή, Χιλή, Μολδαβία και Τουρκία.
Προτρέπουμε τις αρμόδιες Αρχές της Χώρας μας, κυρίως το ΥΠ.Α.Α.Τ., όπως διαπραγματευθούν βελτίωση κάποιων όρων έστω και διμερώς για την ομαλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου οπωροκηπευτικών της Χώρας μας προς την Ρωσία»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου