Οι 5 βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας σύμφωνα με τον Carlo Cipolla
Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις της Ελλάδας του 2016, είναι συμπτωματική.
Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις της Ελλάδας του 2016, είναι συμπτωματική.
1. Πάντοτε και αναπόφευκτα ο καθένας μας υποτιμά τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
2. Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου. Η πιθανότητα να είναι ηλίθιος ένας πρωθυπουργός, ή ένας στρατηγός, είναι ακριβώς ίδια με την πιθανότητα να είναι ηλίθιος ένας οδοκαθαριστής. (Δεν έχω τίποτα με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα)
3. (χρυσός κανόνας) Ένα ηλίθιο άτομο είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημίες σε άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων, ενώ ο ίδιος δεν απολαμβάνει κανένα κέρδος ή ακόμα υφίσταται κάποια απώλεια.
4. Μη ηλίθια άτομα υποτιμούν πάντα την επιζήμια δύναμη του ηλίθιου ανθρώπου. Ειδικότερα, συνεχώς ξεχνάμε ότι σε κάθε τόπο και χρόνο, και σε κάθε περίσταση το να θεραπεύσει κανείς ή να αποσυνδεθεί ολότελα με ηλίθια άτομα αλάνθαστα αποδεικνύεται ότι είναι ένας μάταιος κόπος.
5. Το ηλίθιο άτομο είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος προσώπου.
Στο τέλος του βιβλίου του ο Cipolla γράφει το εξής μνημειώδες:
Σε μια χώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα, το ποσοστό των ηλίθιων ανθρώπων εξακολουθεί να είναι σταθερό, ωστόσο στον υπόλοιπο πληθυσμό παρατηρείται μεταξύ αυτών που κατέχουν την εξουσία μια δραματική εξάπλωση του πληθυσμού των κακοποιών με καλπάζουσα ηλιθιότητα και μεταξύ όσων δεν μετέχουν στην εξουσία μια εξίσου ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού των ανήμπορων ατόμων. Ο Cipolla τονίζει ότι τέτοιες μεταβολές στην σύνθεση του μη ηλίθιου πληθυσμού αναπόφευκτα ενισχύουν την καταστροφική δύναμη του ποσοστού των ηλιθίων και καθιστούν την παρακμή αναπόφευκτη.
Και η χώρα πάει κατά διαόλου...
Σας είπα, κάθε ομοιότητα με την Ελλάδα είναι συμπτωματική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου