Μαχαίρι για 930.000 συνταξιούχους ελλείψει ισοδύναμων - Ισοπεδώνει μεσαίες συντάξεις με υψηλές παροχές η πρόταση της Επιτροπής Σοφών του υπουργείου Εργασίας
Συντάξεις μόνο για όσους βρίσκονται κοντά στο κατώφλι της φτώχειας θα καταβάλλει το προτεινόμενο συνταξιοδοτικό σύστημα που εξοντώνει τους μελλοντικούς συνταξιούχους και τιμωρεί τους σημερινούς που γλίτωσαν από τις παλιότερες μεταρρυθμίσεις. Το ανάμεικτο υβριδικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στο… Κιργιστάν (χώρα της Κεντρικής Ασίας, δίπλα στο Καζακστάν) ισοπεδώνει μεσαίους και υψηλούς μισθούς, έτη ασφάλισης και υψηλές εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι μόνο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μπορούν πλέον να προστατευτούν καταδικάζοντας τους «υψηλόμισθους» σε ποινή χαμηλότερης σύνταξης.Το απίστευτο είναι ότι, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής σοφών, «υψηλόμισθος» θεωρείται ο αμειβόμενος με 1.200 ευρώ και το κατώφλι της φτώχειας προσδιορίζεται στα 4.320 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα (360 μηνιαίως) και 8.640 ευρώ οικογενειακό.
Την ίδια ώρα για λόγους ισότητας, για να μην πληρώνει πάντα τον λογαριασμό η επόμενη γενιά, θα «σφαγιαστούν» 930.000 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) ελλείψει ισοδύναμων, με στόχο αφενός την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ εντός του 2016, αφετέρου τη νομιμοποίηση των περικοπών που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Οι περικοπές στις συντάξεις που βαφτίστηκαν «ανακαθορισμός» με βάση τον νόμο Σιούφα του 1992 και χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμανθούν από 15% έως 33%, καθώς ο επανυπολογισμός θα γίνει στα αρχικά ποσά πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
Πολυπληθείς κατηγορίες συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70% θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ειδικοί της ασφάλισης υπολογίζουν ότι οι νέες συντάξεις στην πλειονότητά τους θα φτάνουν το πολύ στα 1.000 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής), ενώ οι συνταξιούχοι θα χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις ετησίως. Ετσι, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος των 1.300 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) θα έχει ετήσια απώλεια 3.900 ευρώ (μείωση 25%). Δηλαδή θα χάσει τρεις συντάξεις ενώ προσδοκούσε να ανακτήσει τη χαμένη 13η σύνταξη. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα ισχύσει ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) με ποσοστό αναπλήρωσης που θα καθοριστεί με αναλογιστική μελέτη για παλιούς και νέους που συνταξιοδοτούνται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ανεξαρτήτως Ταμείου και χρόνου κατά τον οποίο έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (είτε μέχρι τις 31/12/2014 είτε μετά την 1/1/2015).
Την πρόταση επέκρινε και ο ΣΕΒ σχολιάζοντας ότι πολιτικές που εστιάζουν σε περικοπές μόνο των υψηλότερων συντάξεων -των οποίων οι δικαιούχοι έχουν καταβάλει και τις μεγαλύτερες εισφορές- αποδομούν την αρχή της συνταξιοδοτικής δικαιοσύνης. Μεγάλοι χαμένοι της πρωτόγνωρης ανατροπής είναι όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές, όπως οι υπάλληλοι ΟΤΕ, ΔΕΗ, οι έμποροι και οι μηχανικοί. Ετσι, για παράδειγμα, βιοτέχνης με 35 χρόνια ασφάλιση που παίρνει σύνταξη 1.400 ευρώ (2.200 πριν από τις περικοπές), με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα χάσει 100 ευρώ. Επίσης, υπάλληλος ΔΕΚΟ που εισπράττει 1.250 ευρώ (1.900 πριν από τις περικοπές) θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1.050 ευρώ. (Ενδεικτικά παραδείγματα μειώσεων συντάξεων παραθέτει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος στον παρακάτω πίνακα.) Ο επανυπολογισμός των συντάξεων, σύμφωνα με την κυρία Αθηνά Πετρόγλου, μέλος της επιτροπής σοφών, δεν προσκρούει σε διατάξεις του Συντάγματος εφόσον σέβεται τις αρχές της ισότητας της συμμετοχής στα δημόσια βάρη και της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπό την προϋπόθεση ότι η σύνταξη μετά τις μειώσεις εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου