29/6/15

Εκτός διαπραγμάτευσης μεγάλες ιταλικές τράπεζες. Tα ελληνικά capital controls ρίχνουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο

Βαριές απώλειες καταγράφουν αρκετές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με αφορμή την επιβολή capital controls στην Ελλάδα και τη δραματική εξέλιξη που διαγράφεται πλέον για την ελληνική υπόθεση και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Πιο βαρύ και άμεσο το πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες, αρκετές από τις οποίες, όπως η UniCredit και Intesa Sanpaolo, αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις τους, καθώς έφτασαν να καταγράφουν πτώση έως και 10% μετά το άνοιγμα της ιταλικής αγοράς.
Επί του πρακτέου οι φόβοι για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ωθούν πολλούς επενδυτές να πουλήσουν μετοχές της ευρωπεριφέρειας με τις τραπεζικές μετοχές πρώτες στην επιλογή τους.
Κατά μέσο όρο μεσούσης της συνεδρίασης στην Ιταλία οι τιμές των τραπεζικών μετοχών διαπραγματεύονται στο -6% με -8% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.
Βαριές απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές πολλών άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις ισπανικές Santander, Banco Popular και BBVA, τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale, την πορτογαλική Banco Comercial Portugues και τη γερμανική Deutsche Bank να κάνουν «βουτιά» άνω του 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: