5/6/15

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.
Μεταξύ άλλων, περιέχει διατάξεις για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, φοίτησαν ή φοιτούν ακόμη σε ελληνικό σχολείο είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Καινοτομία θεωρείται η χορήγηση ιθαγένειας με την εγγραφή στο δημοτικό σχολείο.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:
Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση γέννησης τέκνου στην Ελλάδα, έως την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου, από γονέα που διαμένει στη χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες προϋποθέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για να χορηγηθεί η ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς, ορίζεται ότι θα πρέπει:
Ένας εκ των δυο γονέων να έχει συμπληρώσει, πριν τη γέννησή του παιδιού, τουλάχιστον πέντε έτη νόμιμης διαμονής. Σε περίπτωση που το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της 5ετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
Επιπλέον της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από τουλάχιστον ενός εξ αυτών οριστικού τίτλου διαμονής (αορίστου ή επί μακρόν) κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης.
Με το νομοσχέδιο επιτρέπεται επίσης η χορήγηση θεώρησης εισόδου με δικαίωμα εργασίας σε εποχικά εργαζομένους που εισέρχονται στη χώρα για περίοδο που υπερβαίνει τις 90 ημέρες καθώς και χορήγηση θεώρησης εισόδου για εποχική εργασία πολλαπλών εισόδων μέγιστης διάρκειας διαμονής 6 μηνών ανά 12μηνο, με την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλαπλές είσοδοι στην ελληνική επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: