23/6/10

ΥΠΟΙΚ: Θα τα καταφέρουμε χωρίς αναδιάρθρωση χρέους(xaxa Real Time Spread 10ετούς ομολόγου : 793,8 13:32)

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ωστόσο ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η νομισματική ένωση από την υπερβολική αντίδραση των αγορών», τόνισε ο υπουργός στη συνέντευξή του.

«Βλέπω φως στο τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στο τέλος της χρονιάς η κατάσταση στη χώρα θα είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα και η έξοδος από την ύφεση θα έρθει ταχύτερα, με την Ελλάδα να επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά από τα μέσα του 2011.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε πάντως ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα.

Νέα έκδοση ΕΓΔ τον Ιούλιο

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η «Ν», ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ προετοιμάζεται για νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις εντός του Ιουλίου.

Η έκδοση αυτή θα είναι η πρώτη μετά την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ και την εξασφάλιση δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ. Αποκτά εξάλλου ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα είναι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές από τιε 20 Απριλίου, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Η λήξη των δεκαετών ομολόγων, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στις 19 Μαΐου αποπληρώθηκε με το ποσό των 20 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε από τον μηχανισμό στήριξης.

Ωστόσο, το μνημόνιο της Ελλάδας με ΕΕ/ΔΝΤ προβλέπει ότι οι λήξεις βραχυπρόθεσμων τίτλων (ανά τρίμηνο) θα ανανεώνονται μέσω δημοπρασιών και δεν θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το μηχανισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του Ιουλίου λήγουν:

- Έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας (έκδοσης Απριλίου 2010) ύψους 2,46 δισ. ευρώ.

- Έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας (έκδοσης Ιανουαρίου 2010) ύψους 1,28 δισ. ευρώ.

- Έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας (έκδοσης Ιουλίου 2009) ύψους 1,12 δισ. ευρώ.

Real Time Spread 10ετούς ομολόγου : 793,8 13:32
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ Spread 10ετούς ομολόγου ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: