"Ο Eugene Kaspersky, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Labs που αναπτύσσει τα γνωστά προγράμματα ασφάλειας, «έριξε» άλλη μία «βόμβα», δηλώνοντας ότι οι κλασικοί υπολογιστές (desktops και notebooks), σταδιακά θα αντικατασταθούν από τα smartphones!
Ο επικεφαλής της Kaspersky θεωρεί πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Internet, είναι το γεγονός ότι αναπτύχθηκε αρχικά για ερευνητικούς και στρατιωτικούς σκοπούς (Arpanet), και πως δεν ήταν...
στη «φύση» του να αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό. Έτσι, όταν τελικά έγινε δημόσια περιουσία, συνοδεύτηκε από διάφορα προβλήματα με σημαντικότερο ίσως αυτό της ανωνυμίας.
Ο κ. Kaspersky πιστεύει ότι η ανωνυμία είναι η ρίζα των περισσότερων προβλημάτων ασφάλειας στο Internet, και πως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο είδους ψηφιακής ταυτότητας ή Internet-ικού διαβατηρίου.Ένας τρόπος να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ψηφιοποίηση των κρατών, και η δημιουργία μίας κοινής ψηφιακής ταυτότητας για εφοριακούς λόγους ή για να ψηφίσει κανείς με ηλεκτρονικό τρόπο για παράδειγμα.
Παρ’ όλα αυτά, η εκ των υστέρων αλλαγή αυτής της κατάστασης μοιάζει αδύνατη, οπότε μία «ελπίδα» για την καθιέρωση κάποιου μοναδικού χαρακτηριστικού για κάθε χρήστη είναι η αλλαγή συσκευής. Αυτή η αλλαγή συντελείται ήδη αυτήν τη στιγμή, με τα smartphones να αποτελούν τους υπολογιστές του μέλλοντος.
Σύμφωνα με τον κ. Kaspersky, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τα smartphones θα αντικαταστήσουν PCs και notebooks, και ουσιαστικά το μόνο που θα χρειάζεται κανείς είναι η σύνδεσή τους με ένα μεγαλύτερο πληκτρολόγιο και μία μεγαλύτερη οθόνη ώστε όταν δεν βρίσκεται εν κινήσει, να δουλεύει κανονικά σαν να είχε ένα desktop σύστημα. Δεν αποκλείεται, δε, αυτό το πληκτρολόγιο και η οθόνη να είναι και… πτυσσόμενα, ώστε να μπορεί κανείς να τα διπλώνει και να τα έχει στην τσέπη του!
Apple vs. Google
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της ομιλίας του Eugene Kaspersky που είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στη Λεμεσό της Κύπρου, ήταν η πρόβλεψη ότι ο μεγάλος αγώνας που γίνεται αυτήν τη στιγμή σε επίπεδο smartphones, είναι αυτός δύο διαφορετικών λογικών: Της λογικής της Apple με την κλειστή αρχιτεκτονική και τον αυστηρό έλεγχο των αναπτυσσόμενων εφαρμογών (βλ. App Store), και της λογικής της Google με την ανοικτή αρχιτεκτονική η οποία βέβαια εγκυμονεί πολύ περισσότερους κινδύνους.
Σε αυτήν τη μάχη, τα στελέχη της Kaspersky βλέπουν να επικρατεί η λογική της Google (στην Αμερική το Android φαίνεται ήδη να ξεπερνά το iPhoneOS σε πωλήσεις).
Adobe – ο μεγάλος στόχος
Μία από τις παρουσιάσεις των στελεχών της Kaspersky αφορούσε στην Adobe και στο πως τελικά αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο των απανταχού hackers και cyber-criminals. Λόγω της διάδοσης του Flash και του Acrobat (και μάλιστα όχι μόνο σε λειτουργικό Windows), η Adobe διαθέτει μεγαλύτερη εγκαταστημένη βάση ακόμη και από τη Microsoft. Έτσι, έχουν πολλαπλασιαστεί τα exploits για τα προϊόντα της, με το Acrobat Reader να αποτελεί με διαφορά τον πιο ελκυστικό στόχο. Από τη μία μεριά, αφενός είναι εξαιρετικά διαδεδομένος, από την άλλη επιτρέπει την εκτέλεση Javascript, και παράλληλα, το μεγαλύτερο τμήμα της εγκατεστημένης βάσης δεν διαθέτει την τελευταία (και πολύ πιο ασφαλή) έκδοση, αφού οι χρήστες απλά δεν αναβαθμίζουν, ακόμη και ένα δωρεάν προϊόν.
Έτσι, χωρίς την εφαρμογή αυτόματων updates (ο Acrobat κατεβάζει αυτόματα τα updates αλλά δεν τα εγκαθιστά χωρίς τη συγκατάθεση και κάποια ενέργεια του χρήστη), εκατομμύρια υπολογιστές παραμένουν έκθετοι.
Αντίθετα, είναι πολύ πιο απλή και εύκολη η αναβάθμιση του Flash player. Έτσι για παράδειγμα, μόλις το YouTube απαίτησε την τελευταία έκδοση του Flash προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναπαραγωγή των videos του, πολλοί χρήστες πραγματοποίησαν την αναβάθμιση.
Ένας ακόμη λόγος που η Adobe αποτελεί καλή λεία για τους hackers, είναι το γεγονός ότι δεν διαθέτει πρακτικά ανταγωνισμό για κανένα από αυτά τα δύο προϊόντα, και επομένως, η ασφάλεια δεν βρίσκεται και πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της.
Με την έλευση της HTML 5 πάντως, αυτό ίσως να αλλάξει για την περίπτωση του Flash. Όσο για τον Acrobat, αν και υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές λύσεις, αφενός δεν είναι διαδεδομένες, αφετέρου και οι ίδιες δεν διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ασφάλειας.
12/6/10
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου