14/5/10

Σε κλοιό οι οφειλέτες του Δημοσίου


Σε ασφυκτικό κλοιό θέτει πλέον τους οφειλέτες του Δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών, καθώς επισπεύδονται όλες οι διαδικασίες για την είσπραξη περίπου 1,5 δισ. ευρώ από 500.000 υπόχρεους με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις του φορολογικού νόμου, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 23 Απριλίου, επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων που έχουν όσοι χρωστούν στο δημόσιο, με εξαίρεση πάντα μισθούς και συντάξεις, ενώ επισπεύδονται και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η δυνατότητα χορήγησης διοικητικής αναστολής πληρωμής, άπαξ, μέρους ή του συνόλου ληξιπρόθεσμης οφειλής εφόσον αποδεδειγμένα ο υπόχρεος έχει περιέλθει σε πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία καταβολής οποιουδήποτε ποσού της οφειλής του. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται επανεξέταση αιτήματος για αύξηση αριθμού δόσεων για οφειλές από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι εκτός από τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπροθέσμων χρεών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους έως τις 31 Μαΐου, με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου παρέχεται η δυνατότητα για την ίδια οφειλή να χορηγηθούν μέχρι τρεις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής.

Για πρώτη φορά μάλιστα θεσπίζεται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, απαλλαγή του οφειλέτη από την πληρωμή μέρους των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής της οφειλής.

Επισημαίνεται ότι επανεξέταση αιτήματος διευκόλυνσης για αύξηση αριθμού δόσεων δεν επιτρέπεται για οφειλές από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, όπως Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., κ.λπ., καθώς και για οφειλές από φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων για το τρέχον, κάθε φορά, οικονομικό έτος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο οφειλέτης εκπίπτει του ευεργετήματος της διευκόλυνσης με τη μη καταβολή τριών συνεχών μηνιαίων δόσεων αυτής.

Απώλεια επέρχεται και σε περίπτωση μη καταβολής της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της διευκόλυνσης, εφόσον παρέλθει αντίστοιχο χρονικό διάστημα, δηλαδή καθυστέρηση καταβολής της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης πέραν των τριών συνεχών μηνών.

Αυτά γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως με την υπ' αρίθμ. ΠΟΛ. 1055/12.5.2010 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις που περιέχονται στο κεφάλαιο ΣΤ «Θέματα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» του νόμου 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α 23.04.2010) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στα άρθρα 65, 67 και 68, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 66 «Μεταβατική διάταξη καταβολής εφάπαξ ληξιπρόθεσμων οφειλών» έχει κοινοποιηθεί με την ΠΟΛ 1047/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: