8/5/10

Συμφωνία για βοήθεια 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα


Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν οριστικά την Παρασκευή την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να «ενισχύσουν» τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Το πράσινο φως των ηγετών της ζώνης του ευρώ στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν αναμενόμενο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη συμφωνήσει για το σχέδιο την περασμένη Κυριακή (2/5).
«Θα υπερασπίσουμε το ευρώ [EUR=X] ό,τι κι αν χρειαστεί. Έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά το πέρας της συνόδου.

«Με τη σημερινή συνάντηση Κορυφής, με τη σημερινή απόφασή μας οι χώρες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Παράλληλα, οι ηγέτες του ευρώ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συστήσουν έναν «μηχανισμό σταθεροποίησης» προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες τους που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες.

Το σχέδιο τελικού κειμένου της συνόδου κορυφής τους στις Βρυξέλλες ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «έναν μηχανισμό σταθεροποίησης που θα αποσκοπεί στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ».

Τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση του δανείου

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ πόροι που όπως τόνισε «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας μας.

«Σήμερα όμως η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που λήφθησαν «δείξαμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές «δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εδώ και επτά μήνες η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε δε ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος, να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες, να φέρει τη διαφάνεια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή.

«Ευρωπαϊκός Σταθεροποιητικός Μηχανισμός»

Οι ηγέτες της ευρωζώνης απηύθυναν παράλληλα έκκληση για την επείγουσα δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος διάσωσης των μελών που πέφτουν στο είδος της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που πλήττει τώρα την Ελλάδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος ανέγνωσε μία κοινή δήλωση των ηγετών.

Σε μία ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος της κατάστασης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το πρωί της Κυριακής και οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα λάβουν μία απόφαση επί αυτών το ίδιο απόγευμα, δήλωσε ο βαν Ρόμπεϊ.

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ αντιλαμβάνονται πλήρως πως αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση στην ευρωζώνη. Είναι θέμα υπευθυνότητας και είναι θέμα σταθερότητας: θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή μαζί», είπε ο βαν Ρόμπεϊ.

Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες των προτάσεων, ωστόσο διπλωμάτες δήλωσαν πως οι επιλογές περιλαμβάνουν τη θέσπιση κανόνων προκειμένου να ενεργοποιηθούν δάνεια από χώρες-μέλη γρήγορα, και την εξουσιοδότηση στην Επιτροπή να δανείζεται από τις διεθνές αγορές έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί μεμονωμένα κράτη - κάτι που το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί ήδη να κάνει για χώρες-μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι θα έχουν έτοιμα ειδικά μέτρα προτού ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να επισπεύσουν τις περικοπές στον προϋπολογισμό και να διασφαλίσουν ότι ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί φέτος.

Συμφώνησαν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικές κυρώσεις για όσους τους παραβαίνουν, και να δώσουν μεγάλη προσοχή στο επίπεδο των χρεών και στην ανταγωνιστικότητα.

Συμφώνησαν πως αντιμετωπίζουν μια έκτακτη κατάσταση αφού έδωσαν την πολιτική έγκρισή τους στη συμφωνία της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αποδέσμευση 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για περίοδο τριών ετών.

Είπαν πως υποστηρίζουν πλήρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ενέργειές της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Η δήλωση των ηγετών ανέφερε πως όλοι οι θεσμοί της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ, θα χρησιμοποιήσουν το «πλήρες εύρος των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της περιοχής του ευρώ».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη, ο Μπαρόζο είπε πως δεν θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει αλλά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είπε πως όλοι οι θεσμοί της ευρωζωνης συμφώνησαν «να χρησιμοποιήσουν όλο το εύρος των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής του ευρώ».

«Η μεγαλύτερη κρίση του ευρώ»

Η ζώνη του ευρώ θα απευθύνει ένα «πολύ σαφές μήνυμα» στους κερδοσκόπους στις αγορές ετοιμάζοντας έναν κοινό μηχανισμό για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολλή κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ στο σύνολό του και κατά συνέπεια επαναβεβαιώσαμε πως αισθανόμαστε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Για να το κατορθώσουμε, είναι απαραίτητο να έχουμε από τη μια πλευρά μια γρήγορη ενδυνάμωση του προϋπολογισμού στα κράτη-μέλη μας αλλά επίσης να έχουμε καταφυγή σε ευρωπαϊκά εργαλεία προκειμένου να αμυνθούμε εναντίον αυτής της κερδοσκοπίας», προσέθεσε, μετά το τέλος μιας συνόδου κουρφής με τους ομολόγους της της ζώνης του ευρώ.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον του κοινού νομίσματος κρίση «συστημική», που επηρεάζει δηλαδή το οικονομικό σύστημα στο σύνολό του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησε πως η ζώνη του ευρώ διέρχεται μια «συστημική κρίση» η οποία απαιτεί «γενική κινητοποίηση».

«Η ζώνη του ευρώ περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από τότε που δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα" ανέφερε.

«Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για το ευρώ. Ή θα αφήναμε τους κερδοσκόπους να αποφασίζουν για εμάς, ή εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί.

Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την υπεράσπισή της, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: