8/12/09

S&P: Στον προθάλαμο της υποβάθμισης η Ελλάδα

O ξένος οίκος Standard & Poor's έθεσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας "Α-" υπό παρακολούθηση ("CreditWatch") με αρνητικές επιπλοκές.

«Αναμένουμε να αποφασίσουμε για την παρακολούθηση τους επόμενους δύο μήνες, αφού λάβουμε περισσότερες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τα σχέδιά τους να αντιμετωπίσουν τις εντεινόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις», επισημαίνει η S&P.

«Εάν καταλήξουμε στο ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι αρκετά επιθετική για να διασφαλίσει σημαντική και διατηρήσιμη υποχώρηση του βάρους του δημοσίου χρέους, οι αξιολογήσεις θα επιβεβαιωθούν», πρόσθεσε.

«Καμπανάκι» για τις τράπεζες

Σύμφωνα με την Standard & Poor's, η τάση στις πιστώσεις για τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει «αρνητική» και τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους σε σχέση με άλλα της Δυτικής Ευρώπης.

«Πιστεύουμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει τους υψηλότερους μακροχρόνιους οικονομικούς κινδύνους στην Δυτική Ευρώπη. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις προκλήσεις από τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες και τον τρόπο που αυτές μπορεί να επηρεάσουν την εκτίμησή μας για τον κίνδυνο της χώρας και του τραπεζικού συστήματος της».

Πάνω από τις 200 μ.β. το spread

Mετά την παραπάνω είδηση, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, διευρυνόταν πάνω από τις 200 μονάδες βάσης.

Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund διαμορφώνονταν στις 195 μονάδες βάσης, στις 17:50 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα και μετά την έκθεση της S&P είχε ανέλθει στα επίπεδα των 201 μονάδων από 174 μονάδες την Παρασκευή.

To κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών διευρυνόταν 185.700 ευρώ ανά 10 εκατ. ευρώ από 181.600 ευρώ στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του CMA.

Tρισέ: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε τα νούμερα και όλοι γνωρίζουμε τις πολύ σημαντικές και προσεκτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να διορθωθεί η κατάσταση, η κατάσταση όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική. Έτσι, αυτό απαιτεί πολύ δύσκολα, πολύ τολμηρά αλλά απολύτως απαραίτητα μέτρα. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα... λάβει τα κατάλληλα μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας κατάθεσής του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: