28/12/09

Παράταση για τον επενδυτικό νόμο αλλά...


Ο όγκος των αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας αλλά και το αλαλούμ που έχει προ μηνός αποκαλύψει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ότι αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στην χώρα μας λόγω της μη στελέχωσης αρκετών, ακόμη, κομματιών της κρατικής μηχανής, οδήγησε το υπουργείο Οικονομίας στην απόφαση για παράταση της ισχύος του επενδυτικού νόμου για έναν μήνα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2010 η υποβολή επενδυτικών σχεδίων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, για να υπαχθούν στα κίνητρα του νόμου 3299/2004

Η προθεσμία έληγε στις 31/12/2009, αλλά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου, « η παράταση κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την προετοιμασία του επενδυτικού φακέλου»…

Μέσα σε αυτές τις φράσεις βρίσκεται κομψά διατυπωμένη η πραγματικότητα που θέλει λ.χ. τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε τομείς, όπως ο τουρισμός, να μην μπορούν να πάρουν υπογραφές από τον ΕΟΤ όπου ακόμη δεν υπάρχει νέα διοίκηση.
Η παράταση θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Βουλή με σχετική τροπολογία από την ΥΠΟΑΝ, κ. Κατσέλη.
Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων στις 11 Δεκεμβρίου 2009 και συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, έχει περιληφθεί διάταξη (άρθρο 10) που αναφέρεται στην αναστολή της αίτησης υποβολής επενδυτικών σχεδίων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του νόμου 3299/2004, όπως ισχύει.
«Το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προβαίνει στην επανεξέταση των ρυθμίσεων του νόμου 3299/2004 και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και μετά από σχετική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων βασικών κλάδων της οικονομίας θα προχωρήσει στη ριζική αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει βασικό εργαλείο στήριξης του νέου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, είναι βέβαιο πως με βάση τον Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2011 και μετά, ισχύουν σαφώς μειωμένα κίνητρα για τους αναπτυξιακούς νόμους και υποχωρούν οι επιδοτήσεις που τώρα φτάνουν και το 40% κατά περιοχή.

Όπως φαίνεται, όσοι προλάβουν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου να υποβάλουν τα σχέδιά τους θα είναι οι ‘τυχεροί΄ που θα λάβουν τα ισχύοντα κίνητρα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει μείωση.

Εκτός εάν ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι έτοιμος νωρίς εντός του 2010 και υπάρξει η πρόβλεψη για ειδική μεταχείριση στα σχέδια της ‘μεταβατικής’ έως το 2011 περιόδου.

Δείτε εδώ τα κίνητρα που ισχύουν στον επενδυτικό νόμο και πώς αυτά μεταβάλλονται από 1-1-2011.

Περιοχή Έως 31-12-2010 Από 1-1-2011



Β. Αιγαίο 40% 30%

Πελοπόννησος
40% 30%

Αττική 30% 20%

Κεντρική Μακεδονία 30% 20%

Δυτική Μακεδονία 30% 20%

Ευρυτανία 30% 20%

Φωκιδα 30% 20%

Νότιο Αιγαίο 30% 15%

Φθιώτιδα 30% 15%

Εύβοια 30% 15%

Βοιωτία 30% 15%

Δεν υπάρχουν σχόλια: