23/9/10

Συζητείται η επιμήκυνση του προγράμματος στήριξης εφόσον το εφαρμόσουμε με συνέπεια


Η επιμήκυνση του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας μετά το 2013, αν χρειαστεί, αποτέλεσε καυτό θέμα συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν προέκυψε- ακόμη, τουλάχιστον- συμφωνία, αναφέρουν καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, όπου όμως διατυπώθηκαν διαφωνίες από διάφορες πλευρές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμενόταν να τεθεί και κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Οπως είναι γνωστό, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το θέμα συζητήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οπότε εγκρίθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Εκεί δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης, εφόσον οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν τη χώρα με λογικά επιτόκια και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμοστεί το Μνημόνιο με συνέπεια. Μάλιστα, τις διαβεβαιώσεις αυτές επανέλαβε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την Ελλάδα Π. Τόμσεν στους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσία της τρόικας την περασμένη εβδομάδα, σε περιοδεία του σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις (road show).

Μια έγκαιρη διαβεβαίωση και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι είναι αποφασισμένη να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης, εφόσον χρειαστεί, θα ήταν ασφαλώς ευπρόσδεκτη από την ελληνική κυβέρνηση αφού θα λειτουργούσε καθησυχαστικά στις αγορές, θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των επιτοκίων και να καταστήσει ίσως και... αχρείαστη την ίδια την παράταση. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά με την παράταση του προγράμματος, περιορίστηκε να πει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει κατά γράμμα το πρόγραμμά της και «μπορούμε να παραμείνουμε εκτός αγορών έως το 2012. Ελπίζουμε όμως να επιστρέψουμε κάποια στιγμή το 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν».

Καθυστέρηση εξόφλησης
Οπως έγινε σαφές μετά το road show του κ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα, το συζητούμενο σενάριο παράτασης θα έχει βασικά τη μορφή της καθυστέρησης εξόφλησης του δανείου της τρόικας κατά 1- 2 χρόνια, σε σχέση με τα συμφωνηθέντα βάσει του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η καθυστέρηση έναρξης της εξόφλησης αλλά και η παράταση του χρόνου ολοκλήρωσής της. Ετσι, οι δύο χρονιές στις οποίες συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο βάρος με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 2014 και το 2015, όταν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα εκτιναχθούν από τα 50 δισ. ευρώ σε πάνω από 70 δισ. ευρώ, θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση, έως και 35 δισ. ευρώ.

Η παράταση όμως δεν είναι απλή και στις Βρυξέλλες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορούν έγκαιρα να ληφθούν αποφάσεις για κάτι τέτοιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Α. Αλταφάζ που ρωτήθηκε σχετικά διέψευσε την περασμένη Δευτέρα ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Ωστόσο άριστα πληροφορημένες κοινοτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έχει υπάρξει συζήτηση χωρίς αίσιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα δύο αγκάθια
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βασικές δυσκολίες για επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση είναι δύο. Η πρώτη είναι ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο για τρεις μήνες, επομένως είναι πρόωρο να μιλάει κανείς από τώρα για παράταση. Μέχρι το 2013, μπορεί το πρόγραμμα να έχει πετύχει και να έχουν ανοίξει οι αγορές, ή να έχει αποτύχει οπότε δεν θα έχει νόημα η παράταση, ενώ μόνο αν εφαρμόζεται το Μνημόνιο, αλλά οι αγορές παραμένουν κλειστές θα δικαιολογείται η παράταση. Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι για οποιαδήποτε παράταση θα χρειαστεί έγκριση και πάλι από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως έγινε με τον αρχικό μηχανισμό, κάτι που θα είναι πολιτικά δύσκολο. Αν υπήρξε μια δυσκολία στην κατ΄ αρχήν έγκριση των 110 δισ. ευρώ, αναφέρεται, πόσω μάλλον θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί δεύτερη έγκριση για παράταση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλάει σήμερα σε συνέδριο του «Εconomist» στο Βερολίνο και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: