6/9/10

Νέες εκροές από τις τράπεζες


Συνεχίστηκε για έβδομο συνεχή μήνα η συρρίκνωση των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Ιούλιο, υποχωρώντας κατά 1,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις υποχώρησαν στα 212,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 216,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», απώλεια καταθέσεων της τάξης των 2 δισ. ευρώ κάθε μήνα αναμένουν για το επόμενο διάστημα οι τραπεζίτες, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες για ρευστότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η μείωση των καταθέσεων του συστήματος από τα 22 δισ. ευρώ, που ήδη έχουν αποσυρθεί από την αρχή του έτους, θα υπερβεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 35 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Οι τράπεζες πάντως προχωρούν σε συντονισμένη κίνηση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές, κατά 60 μονάδες περίπου, καθώς η προσπάθεια συγκράτησης καταθέσεων, τους προηγούμενους μήνες, κόστισε ακριβά και πίεσε σημαντικά την κερδοφορία.

Όπως επισημαίνει η «Ναυτεμπορική», η τάση εκροών οδήγησε τις τράπεζες να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, αυξάνοντας το κόστος χρήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας ανήλθε τον Ιούλιο στο 3,71%, έναντι μόλις 2,10% τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από ανοδική πορεία οκτώ μηνών.

Τα επιτοκιακά περιθώρια πιέστηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα, μετά και από παραίνεση της κεντρικής τράπεζας, οι μεγάλες τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων κατά περίπου 60 μονάδες βάσης ώστε για παράδειγμα η τρίμηνη κατάθεση να πέσει στο 2,40% από το επίπεδο του 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: