19/8/09

WSJ: Στο φως οι Αμερικανοί που διατηρούν λογαριασμούς σε ευρωπαϊκές τράπεζες

Πλούσιους Αμερικανούς που επωφελούνται του συστήματος φοροδιαφυγής έχουν εντοπιστεί από δέκα ελβετικές και ευρωπαϊκές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής δημοσιοποίησης που απευθύνεται στους Αμερικανούς πολίτες που διατηρούν λογαριασμούς σε ευρωπαϊκές τράπεζες και καλούνται να τις δηλώσουν προς αποφυγή προστίμων και ποινικής δίωξης.

Μεταξύ των τραπεζών που αναφέρονται στις εθελοντικές αυτές δημοσιοποιήσεις είναι οι ελβετικοί τραπεζικοί όμιλοι Credit Suisse Group AG, Julius Baer Holding AG, Zürcher Kantonalbank και Union Bancaire Privée (UBP).

Το πρόγραμμα δημοσιοποιήσεων που εκπνέει στις 23 Σεπτεμβρίου έχει ανοίξει νέα μέτωπα για τη Φορολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS), καθώς έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη πολύτιμων πληροφοριών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Αμερικανοί πελάτες μπορούν, επίσης, να αναφέρουν τους λογαριασμούς τους σε άλλες τράπεζες. Οι αιτούντες του προγράμματος υποχρεούνται να παραθέσουν «όλους τους λογαριασμούς στοιχείων ενεργητικού των οποίων είναι δικαιούχοι ή ελέγχουν». Στο έντυπο δημοσιοποίησης ζητούνται, επίσης, οι ημερομηνίες ανοίγματος ή κλεισίματος των λογαριασμών, καθώς και ο υπάλληλος με τον οποίο συνεννοείται ο πελάτης.

Το πρόγραμμα δημοσιοποίησης τέθηκε σε εφαρμογή παράλληλα με το δικαστικό αγώνα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο απαιτεί από τη UBS να γνωστοποιήσει στο αμερικανικό κράτος τα ονόματα χιλιάδων Αμερικανών πελατών τους οποίους βαρύνουν υποψίες φοροδιαφυγής. Οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο δημοσιοποίησης αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τους αξιωματούχους της αμερικανικής και της ελβετικής κυβέρνησης.

The Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια: