17/2/16

Ετοιμάζουν ηρωική έξοδο...

Μετά τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της αριστεράς (φασιστεράς) του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να βάλει τάξη στις ραδιοφωνικές άδειες αλλά και στο ιντερνετ με τη θέσπιση μητρώου ελέγχου.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι φανερές.
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εγκαταστήσει ένα ημι-ολοκληρωτικό καθεστώς τύπου Τσάβες στη Βενεζουέλα ή Πούτιν στη Ρωσία ή έστω Ερντογάν στην Τουρκία.
Τα καθεστώτα αυτά επιβιώνουν όσο η αυταρχική κεντρική εξουσία καταφέρνει να εξασφαλίζει τον επιούσιο σε μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας. Αυτό συμβαίνει χάρη σε ένα πλούσιο φυσικό πόρο όπως π.χ. το πετρέλαιο τη ροή του οποίου ελέγχει η πολιτική εξουσία. Στην Τουρκία ο πλούσιος φυσικό πόρος είναι το φθηνό εργατικό δυναμικό σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση που δίνει στους φορείς του το ισλάμ.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί κραδασμούς και σαρωτικές καθεστωτικές αλλαγές στις χώρες αυτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τον κύκλο του πετρελαίου στη διεθνή οικονομία.
Η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο και μοιραία η επιρροή της εκάστοτε κυβέρνησης εδράζεται κυρίως στη ροή εισοδήματος προς το εργασιακό και επιχειρηματικό κρατικοδίαιτο κύκλωμα. Η ροή αυτή εισοδήματος προερχόταν από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, κρατικό δανεισμό και υπερφορολόγηση όσων δεν μπορούσαν να φοροδιαφύγουν με την ανοχή ή ακόμη και την παρότρυνση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Οι τραπεζικές καταθέσεις ήταν η δεξαμενή τελευταίας καταφυγής του παρασιτικού κράτους για να συνεχίσει να παρασιτεί σε βάρος της κοινωνίας. Οι καταθέσεις έχουν δραπετεύσει, οπότε το μοντέλο μετρά μέρες...
Γενικότερα το να προσπαθήσεις έστω και με capital controls να διατρήσεις την τροφοδοσία συντάξεων και μισθών του δημοσίου μέσω της μετατροπής των καταθέσεων που έχουν απομείνει σε εισφορές και φόρους, είναι σαν να προσπαθεί η Ελλάδα να κάνει εξαγωγές πετρελαίου, αθροίζοντας τα υπόλοιπα των δεξαμενών των καυστήρων θέρμανσης και των αυτοκινήτων της επικράτειας.
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται περί ηλιθίων, αλλά όχι τόσο κατά τη γνώμη μου, που να πιστεύουν ότι το μοντέλο που πάνε να εφαρμόσουν, της επιδρομής με αύξηση φόρων και εισφορών, μπορεί να βγάλει το χρόνο.
Επειδή η οικονομία όπως και οι αγορές είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, τα πρώτα μηνύματα από το ΙΚΑ (μείωση εσόδων και ασφαλισμένων) αλλά και από τα έσοδα του Ιανουαρίου που παρά τις αυξήσεις φόρων υπολείπονται του τελευταίου στόχου, είναι σαφή.
Σαφές είναι πλέον πως βρισκόμαστε στο τέλος των αριστερών μύθων της μεταπολίτευσης. Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μετά τον πρώτο χρόνο αριστερής διακυβέρνησης διαβρώνει σαν οξύ τις αυταπάτες μέσα στις οποίες μεγάλωσαν οι γενιές της μεταπολίτευσης, πως ένας άλλος κόσμος ευημερίας με δανεικά, αργομισθίες και συντάξεις σε μεσήλικες είναι εφικτός.
Αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πως αυτό που μετρά μέρες δεν είναι απλά η παρουσία τους στην κυβέρνηση, αλλά η ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία της αριστεράς στη μεταπολίτευση.
Η γενικευμένη επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης, με προκάλυμμα το χτύπημα της διαπλοκής, αποτελεί την προσπάθεια αναζήτησης ενός άλλοθι για την επερχόμενη ήττα, που όσο περνά ο καιρός τείνει να εξελιχθεί σε συντριβή.
Η υπό τον κ. Μητσοτάκη  ηγεσία της ΝΔ διαβάζει τις εξελίξεις και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να στηρίξει την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, καθώς δεν επιδιώκει απλά μια εκλογική ήττα αλλά μια  συντριβή του κυρίαρχου μοντέλου της μεταπολίτευσης.
Το ουσιαστικότερο πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη και το μέτωπο των ευρωπαϊστών μεταρρυθμιστικών που το στηρίζει εντός και εκτός της ΝΔ, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ των "κουμπάρων" και των κρατικοδίαιτων και η ταχύτητα με την οποία πρέπει αυτή να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα.
Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει ηρωική έξοδο και αναζητεί άλλοθι με μια θεατρική αναπαράσταση σταυροφορίας εναντίον της διαπλοκής και του τύπου και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να πιάσει στα χέρια του τις καυτές πατάτες πριν αυτές κρυώσουν.
Το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης εξαερώνεται με εκρηκτικό ρυθμό και το ζητούμενο είναι η ανασύνθεση με βάση τα νέα δεδομένα.
2) Ελλάδα πλέον δεν είναι Χώρα αλλά χώρος! Χώρα ή χώρος...
€4151.04 το δικό μου φετινό ΤΣΜΕΔΕ
€3152.64 της συζύγου
€1300 τα 2 τέλη επιτηδεύματος
Και 28% ο φετινός φόρος για ελεύθερους επαγγελματίες
€7303.68 +€1300= 8603.68/0.72=€11,949.55
Το σύνολο του ποσού που πρέπει να εισπράξω για να υπάρχω και να δηλώνω μηχανικός!
Έστω πως κατάφερα και έκλεισα δουλειές όλο το έτος και συγκέντρωσα το ανωτέρω ποσό. Σκεφτείτε καταρχάς τι και πόσες δουλειές υπάρχουν για μηχανικούς, τι εκπτώσεις πρέπει να δώσω για να τις κλείσω και πόσα χλμ να διανύσω! Και έπειτα να τις εισπράξω...
Έστω πως τα κατάφερα λοιπόν και τα έφερα ίσα βάρκα ίσα γιαλό. Σε έναν παραμυθένιο κόσμο δεν έχω άλλα έξοδα, το στομάχι είναι πάντα γεμάτο και οι λογαριασμοί πληρωμένοι.. όποτε λέω δόξα το Θεό, δεν χρωστάω στο Ασφαλιστικό Ταμείο, συνεχίζω κανονικά να υπογράφω σαν μηχανικός, έσοδα μείον έξοδα... ταμείο μηδέν!
Ξεμπερδέψαμε και φέτος..
Αμ δε..
Επιπλέον θα έχω να περιμένω οφειλές €1400,  ποσό το οποίο προκύπτει από τη φορολόγηση 28% του τεκμηρίου διαβίωσης (€5000 για έγγαμους).
Λοιπόν, ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρεωστικό σύνολο της τάξης των €10,003.48 μας περιμένει για φέτος μόνο που υπάρχουμε και δηλώνουμε ενεργοί πολίτες του ιδιωτικού τομέα και δη μηχανικοί! Χωρίς να έχουμε στο όνομά μας κάποιο αυτοκίνητο, ακίνητο, χωράφι κτλ... που θα αυξήσουν τα κριτήρια διαβίωσης, τον ΕΝΦΙΑ οπότε και το ανωτέρω ποσό! Σημειωτέον, οι εισφορές αυτές τυγχάνει να είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 5 ετών, όχι γιατί μερίμνησε το Ταμείο ή η κυβέρνηση, αλλά επειδή ενταχθήκαμε σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία το καλοκαίρι που μας πέρασε! Εμείς που μέχρι τα 35 μας (3 χρόνια πριν), πληρώναμε και προσαυξήσεις για καλύτερο συνταξιοδοτικό, οι συνάδελφοι γνωρίζουν. Τώρα περιμένουμε αναδρομικά...
Και έχουμε λοιπόν τους απεργούς συναδέλφους να οργανώνονται και να συντονίζονται για κινητοποιήσεις, απεργίες, να μιλούν για ποσοστά υψηλής φορολόγησης 80%, για το "νόμο που μας πετάει στο δρόμο" κοκ.. Και εγώ κάθομαι και αναρωτιέμαι μήπως  τα βλέπω λάθος τα πράγματα, μήπως είμαι πεσιμιστής, γιατί εγώ κάθε χρόνο ή τουλάχιστον φέτος μέχρι τα €13,349.55 η φορολογία είναι 100% και για κάθε ευρώ επιπλέον, 28%.
Τα μαζεύω την προηγούμενη Πέμπτη, λοιπόν και πάω στην πανελλαδική απεργία, πρώτη φορά μπας και ...
Και βλέπω 200 γιατρούς, 500 δικηγόρους και από μηχανικούς καμία 30αριά... Με έπιασε ένα άγχος, λέω οι άλλοι δουλεύουν, σίγουρα κάτι δεν κάνω καλά..! Βρίσκω και κάνα δύο γνωστούς, μιλάμε, συμφωνούμε σε όσα λέμε, κάτι που ισχύει χρόνια τώρα με όσους και να μιλήσω περί κρίσης και προβλημάτων!
Βρίσκω και έναν παλαιότερο συνάδελφο που απασχολείται στο επιμελητήριο κάποιες ώρες,
-διαγράφονται συνάδελφοι; τον ρωτάω,
-διαγράφονται, μου λέει,
-και γιατί το δέχεστε; 5 χρόνια μετά και με ό,τι έχουμε περάσει ακόμη δέχεστε διαγραφές; να τους πείτε να κάνουν υπομονή, πως σε 6 μήνες, 1-2 χρόνια θα αλλάξουν τα πράγματα! Κάποια μελέτη, κάποιο πλάνο θα υπάρχει! Και αν δυσκολεύεται κάποιος με τις συνδρομές, το Επιμελητήριο να του δώσει και 1-2 πραγματογνωμοσύνες να ρεφάρει κάπως! Και εγώ θα το δεχθώ  (σημειωτέον δεν έχω πάρει ευρώ από το ΤΕΕ).
Αλλιώς γιατί να υπάρχει το Επιμελητήριο; για να δέχεται διαγραφές; να μην έχει τη δύναμη και τις γνώσεις να μεταπείσει έναν συνάδελφο με την όποια ψυχολογία τον διακατέχει τη στιγμή που ανοίγει την πόρτα του ΤΕΕ για να υποβάλει τα χαρτιά διαγραφής του; και εγώ γιατί να συνεχίσω να πληρώνω δηλαδή; Είναι σαν να μου λέει κορόιδο είσαι,  διαγράψου! Ούτως ή άλλως ανταποδοτικότητα δεν υπάρχει, ούτε μακροπρόθεσμα ούτε στον κλάδο υγείας τώρα!
Και το χειρότερο είναι πως οι μηχανικοί πλέον είναι απογοητευμένοι πλήρως! Δεν βλέπουν να αλλάζει κάτι.. Σε αντίθεση με τους 200 γιατρούς, 500 δικηγόρους που κάτι έχουν να περιμένουν ακόμη και βγαίνουν να διαδηλώσουν και να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους, εμείς τη χάσαμε και αυτή...!
Γιατί και δάνειο αναγκαστήκαμε να πάρουμε (το 1ο!, μέσω της ένταξής μας στις 100 δόσεις) για να πληρώσουμε τις εισφορές και σε ό,τι καταχρηστικό μας ζητείται συμμορφωνόμαστε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι! Εμείς, οι επιστήμονες...!
Εμείς που αν σου "διπλώσει" ή "τριπλώσει" το ΤΣΜΕΔΕ, θα βρεθείς με ένα κουστουμάκι χρεωστικό ικανό να σου αφαιρέσει νόμιμα αύριο -μεθαύριο την πρώτη κατοικία! Πλέον με αυτούς όλα είναι δυνατά!  Και δεν εννοώ τους αριστερούς μόνο...
Λύση υπάρχει, να διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ, να εγγραφώ στον ΟΑΕΔ και να έχω να περιμένω 3μηνες, 5μηνες, 8μηνες συμβάσεις ή άλλα προγράμματα για να ξεγελιέμαι και να αφήνω τον καιρό να περνάει.. Ότι κάνουν οι νέοι δηλαδή! Γιατί αυτό κάνουν, αφήνουν τον καιρό να περνάει!
Εξωτερικό, λοιπόν; Για μας; Για τα παιδιά μας; Αν για το πρώτο δεν είμαστε σίγουροι, στο δεύτερο είμαστε!
Ειδάλλως τί? Εδώ ζητώ τη γνώμη σας.!
Γιατί όπως είπε και κάποιος φίλος η Ελλάδα πλέον δεν είναι Χώρα αλλά χώρος! Και όποιος κατάλαβε..
Με εκτίμηση
Αντώνης Β.
Διπλ/χος Μηχανολόγος Μηχανικός MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια: