22/1/10

Ιστορικό ρεκόρ, στις 318 μονάδες στα spread. Θα δανειστούμε 5 δισ. με 6%...



Οι ξένοι οίκοι ( κατά πληροφορίες, Goldman Sachs – Morgan Stanley ) που σορτάρουν το ευρώ και τα ελληνικά ομόλογα τα κατάφεραν.

Το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά την επιβεβίωση των πληροφοριών περί επικείμενου δανεισμού έως 5 δισ. ευρώ ευρώ με πενταετή ομόλογα, η διαφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν 380 μονάδες (!), σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί την Δευτέρα με επιτόκιο ελαφρά άνω του 6%.

Όπως είχε επισημάνει το protothema. gr από την Τετάρτη, οι ξένοι προχωρούσαν σε προπώλησεις ομολόγων κοντινής διάρκειας προκειμένου, όταν βγεί ο δανεισμός αυτός να πραγματοποιηθεί με τους πιο επαχθείς όρους.

Σύμφωνα με dealing room ιδιωτικής τράπεζας, το spread στα δεκαετή ομόλογα ήταν 312 μονάδες, πάνω από τα υψηλά 12ετίας , στην πενταετία ήταν 380 μονάδες, ενώ στην τριετία η διαφορά έφθασε στις 465 μονάδες.

Μπορεί λοιπόν το ελληνικό δημόσιο να έχει εξασφαλίσει τον δανεισμό 5 δισ. ευρώ, αλλά αυτός θα γίνει με όρους τους οποίους προσπαθούσε αν αποφύγει εδώ και εβδομάδες.
Από την άλλη πλευρά, η κακή εικόνα από τα σορταρίσματα των ξένων αποτυπώνεται στα τρίμηνα έντοκα που δόθηκαν πριν από ημέρες. Το επιτόκιο από 2,20% έφθασε στο 5%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: