12/11/09

Το οριστικό σχέδιο μετακίνησης του ΤΕΣΑΦ στη ζώνη πυρός - "Περιμένουμε νεκρούς αν πάμε"!

Ελήφθη η οριστική απόφαση επιχειρησιακού σχεδιασμού που προβλέπει μετακίνηση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, του ΤΕΣΑΦ, από τον ασφαλή θύλακα της Καμπούλ στην επαρχία της Φαράχ και όχι στην Χεράτ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Η Φαράχ βρίσκεται στο νοτιο-δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν και απέχει περί τα 240 χλμ. από την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής Χεράτ, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε απόσταση 640 χλμ. από την Καμπούλ.

Πάντως και σύμφωνα με δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Γιάγκου "η τελική απόφαση για την μετακίνηση του ΤΕΣΑΦ ανήκει στην πολιτική ηγεσία και δεν έχει ληφθεί ακόμη".

Το πιο εντυπωσιακό όμως, σύμφωνα με δήλωση του συνταγματάρχη Θ. Δημητρακάκη από το ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων είναι ότι: "Δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν οι απώλειες, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προέρχεται από τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED/Improvised Explosive Device) που χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν". Πως προσδιορίζονται οι απώλειες αυτές; "Στα επίπεδα απωλειών που προβλέπονται από το ΝΑΤΟ για τέτοιες επιχειρήσεις" δήλωσε ο ίδιος. Που σημαίνει κατ'ελάχιστον 2% απώλειες, δηλαδή 6 άτομα στους 300 που θα αποτελούν την αποστολή, αν αυτή πραγματοποιηθεί τελικά!

Βέβαια όλα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με όσα υποστήριζε ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε.Μεϊμαράκης, όσο και ο προηγούμενος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, για "ήσσονος σημασίας κινδύνους από την ανάπτυξη του ΤΕΣΑΦ στην Χεράτ". Εκτός των άλλων ανακριβειών που είχαν ειπωθεί τότε, δεν είχε προγραμματιστέί να πάνε στην Χεράτ, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά στην Φαράχ, όπου "καίγεται το σίδερο" κατά την έκφραση ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου.

Το ΤΕΣΑΦ θα στρατοπεδεύσει σε περίπτωση ανάπτυξής του, βάσει των όσων είπε ο ίδιος αξιωματικός, σε υψίπεδο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων όπου οι θερμοκρασίες ποικίλουν από τους +40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα έως τους -40 τη νύχτα. Η δύναμη του ελληνικού τμήματος αναμένεται να αυξηθεί από τους 125 άνδρες που είναι σήμερα, στα 300 άτομα. Η μεταφορά του ελληνικού τμήματος από την αφγανική πρωτεύουσα προς τη Χεράτ θα γίνει αεροπορικώς και κατόπιν οδικώς προς την περιοχή στρατοπέδευσης. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός

Η αποστολή του τμήματος πλέον αλλάζει και από κατασκευές στον αστικό ιστό της Καμπούλ που ήταν μέχρι τώρα η αποστολή του, θα προβαίνει σε κατασκευές πλήρως επιχειρησιακού πεδίου όπως είναι γεφυροποιίες σε απόκρημνες περιοχές και σε περάσματα ποταμών, όπως και μετασκευές τύποις οδών σε δρόμους για την προσπέλαση οχημάτων. Για την εκτέλεση της αποστολής αυτής η δύναμη αναμένεται να εφοδιαστεί με επιπλέον 11 θωρακισμένα οχήματα οδοποιίας ή 11 οχήματα ΤΟΜΠ, καθώς και 4 οχήματα προστασίας μονάδων. Συνολικά θα πρέπει να διατεθούν περί τα 28 οχήματα.

«Η απαίτηση να αγοραστούν οχήματα MRAP (Mine Resistance Ambush Protected vechicles) δείχνει την επικινδυνότητα της αποστολής», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Μπονώρας. Στην περιοχή πάντως που αναμένεται να δράσει το ελληνικό τμήμα οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν θρηνήσει πάνω από 500 νεκρούς από την αρχή της εμπλοκής των δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Τα επιπρόσθετα οχήματα αναμένεται να κοστίσουν 20 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της μετακίνησης του ΤΕΣΑΦ και της ενίσχυσής της με τον απαραίτητο εξοπλισμό αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 63 εκατομυρία ευρώ.

Οι δυνάμεις της ISAF στο Αφγανιστάν:

Αλβανία 250, Αυστραλία 1.200, Αυστρία 4, Αζερμπαϊτζάν 90, Βέλγιο 510, Βοσνία και Ερζεγοβίνη 2, Βουλγαρία 460, Γαλλία 3.070, Γεωργία 1, Γερμανία 4.245, Δανία 700, Ελλάδα 125, Εσθονία 150, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 25, Ηνωμένες Πολιτείες 31.855, Ιρλανδία 7, Ιταλία 2.795, Ισλανδία 8, Ιορδανία 7, Ισπανία 1.000, Λιθουανία 250, Λετονία 165, Λουξεμβούργο 8, Καναδάς 2.830, Κροατία 290, Νέα Ζηλανδία 220, Μεγάλη Βρετανία 9.000, Νορβηγία 600, Ουγγαρία 310, Ουκρανία 10, Ολλανδία 2.160, Τσεχική Δημοκρατία 340, Πολωνία 2.025, Πορτογαλία 105, Ρουμανία 990, Σινγκαπούρη 2, Σλοβακία 240, Σλοβενία 80, Τουρκία 820, Σουηδία 430, Σκόπια 185, Φινλανδία 130

Σύνολο 67.700

Δεν υπάρχουν σχόλια: