Συνέντευξη με την οποία ανακοίνωσε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και την λογική με την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις, για την μη μετάβαση τελικά στην Φαράχ του ΤΕΣΑΦ, αλλά και για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τα ΕΝΑΕ και τις διαπραγματεύσεις με την Thyssen Krupp Marine Systems και μία σειρά άλλων θεμάτων, παραχώρησαν το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός αναπληρωτής Πάνος Μπεγλίτης.
Το defencenet.gr, παραθέτει κατά λέξη ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ το οποίο απεδέχθη ομόφωνα τις εισηγήσεις του Υπουργείου, του Συμβουλίου Άμυνας και την εισήγησή μου όπως την ανέπτυξα γραπτά και προφορικά προς το ΚΥΣΕΑ, για μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν την παρουσία της χώρας μας σε διάφορες στρατιωτικού χαρακτήρα αποστολές, που διενεργούντο όπως ξέρετε πάντοτε στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα είτε του ΝΑΤΟ, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρχίζοντας από τα πιο απλά και πηγαίνοντας στα πιο σύνθετα ζητήματα, σας αναφέρω τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως.
Πρώτον. Για την παράταση της ελληνικής συμμετοχής στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, που όπως ξέρετε διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή της Σομαλίας, για το έτος 2010.
Η δεύτερη απόφαση αφορά την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Ελλάδος στην επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOR που διοργανώνει το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την παράταση της συμμετοχής για το 2010, με τη γνωστή φρεγάτα και ορισμένες πτήσεις αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.
Η τρίτη απόφαση η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφορά την ανάληψη της διοίκησης από την Ελλάδα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, της NRF, από τον Ιανουάριο του 2012. Θα θυμάστε ίσως ότι υπήρχε μία αρχική σκέψη όταν οι ευθύνες αυτές αναλαμβανόντουσαν σε εξαμηνιαία βάση, να αναλάβει την ευθύνη αυτή η Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Στο μεταξύ μέσα στη δομή δυνάμεων και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε οι αρμοδιότητες αυτές να εναλλάσσονται ανά έτος και η Ελλάδα αναλαμβάνει τελικώς από το 2012 την ευθύνη αυτή της διοίκησης της NRF με στρατηγείο φυσικά το NDC-GR, δηλαδή το παλαιό 3ο Σώμα Στρατού. Έτσι για πρώτη φορά αποκτά και ουσιαστική αρμοδιότητα και ουσιαστικό ρόλο το NDC-GR, το παλαιό 3ο Σώμα Στρατού.
Η δύναμη αυτή θα έχει στην απώτατη ανάπτυξή της 2.900 άνδρες, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, γιατί κινούμαστε πάντοτε στο πλαίσιο της αντίληψης που επικρατεί για τα θέματα αυτά στο ΝΑΤΟ, δηλαδή του θεωρητικού concept -και συγνώμη για την αγγλική λέξη που χρησιμοποιώ. Άρα είναι αμιγώς θεωρητικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πάντως η δύναμη είναι αναπτύξιμη και διαθέσιμη και ως εκ τούτου αποκτούμε ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα γιατί ο ρόλος αυτός είναι ενεργός, είναι σοβαρός και καταγράφεται, πιστώνεται στο ενεργητικό της χώρας στα θέματα αυτά.
Προκειμένου να διευκολύνουμε μάλιστα τη συγκρότηση του Πολυεθνικού Στρατηγείου του NDC-GR το 2012, αποφασίσαμε ομόφωνα στο ΚΥΣΕΑ να εγκρίνουμε τη συμμετοχή Ελλήνων επιτελών και τη διάθεση ελληνικών δυνάμεων επιπέδου αερομεταφερόμενου τάγματος στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης της τρέχουσας περιόδου, υπό δανική διοίκηση, διότι η Δανία έχει προσφερθεί να μετάσχει η ίδια με ανάλογο τρόπο στη δική μας περίοδο διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.
Και έρχομαι τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο των σημερινών ομόφωνων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, αυτό που αφορά την ελληνική συμμετοχή της Ελλάδας στην ISAF στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των ευρύτερων σχηματισμών περί το ΝΑΤΟ που συγκροτούνται από τις χώρες τις μη ΝΑΤΟικές που μετέχουν στην ISAF.
Όπως ξέρετε τον Ιανουάριο του 2009 το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει την πιθανή μετακίνηση της βασικής ελληνικής μονάδας που είναι το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν από την Καμπούλ, από το στρατόπεδο στο οποίο στρατοπεδεύεται, από το στρατόπεδο INVICTA προς τη δυτική περιοχή, προς τη Χεράτ, όπου βρίσκεται η λεγόμενη Δυτική Ταξιαρχία των Δυνάμεων της στρατόπεδο ISAF.
Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από διαβουλεύσεις σε συνεργασία και με τις ιταλικές δυνάμεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε και τα επιτελεία είχαν επεξεργαστεί το ενδεχόμενο η μετακίνηση να γίνει πράγματι δυτικά, αλλά όχι προς τη Χεράτ, προς μια άλλη περιοχή τη Φαράχ, η οποία είναι και η περιοχή υψηλότερου κινδύνου με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις κινδύνου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ISAF, αλλά και την εκτίμηση του ανώτερου Έλληνα αξιωματικού που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
Η μετακίνηση αυτή προϋπέθετε τη διάθεση μιας υποδομής θωρακισμένων οχημάτων και βεβαίως εντασσόταν σε μία ολόκληρη αντίληψη για την επιχείρηση αυτή, για την ISAF. Επίσης, είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση η οποία αφορούσε την παρουσία τριών Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι προσαρτημένοι στο 201 Σώμα του αφγανικού στρατού, την παρουσία δύο ιατρικών ομάδων που συνεργαζόταν με γερμανικά στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδίως για την περίοδο των εκλογών.
Και βεβαίως έχουμε Επιτελείς εγκατεστημένους στο Στρατηγείο της ISAF και έχουμε και Επιτελείς εγκατεστημένους στο αεροδρόμιο, λαμβανομένου υπόψη ότι από το 2007 έχει διαμορφωθεί μία περιοδικότητα στην ανάληψη της ευθύνης Διοίκησης του αεροδρομίου από τις χώρες που μετέχουν στην ISAF και η Ελλάδα ήδη έχει ασκήσει για ένα εξάμηνο τη Διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μας το διεθνές επίπεδο του προβληματισμού, σε σχέση με το Αφγανιστάν. Αντιλαμβανόμαστε τον προβληματισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λαμβάνουμε υπόψη μας τις συζητήσεις στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, βλέπουμε το γεγονός πως πάρα πολλές χώρες που μετέχουν στην ISAF και μάλιστα με δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από τις ελληνικές, επιμένουν στην ανάγκη διατήρησης των λεγόμενων "εθνικών περιορισμών", των λεγόμενων δηλαδή "national caveats", όπως είναι και ο δικός μας, για την παραμονή του Τάγματος στην Καμπούλ, υπό την αίρεση ή με την εξαίρεση αυτής της απόφασης του ΚΥΣΕΑ του Ιανουαρίου του 2009.
Συνεκτιμήσαμε λοιπόν όλα τα δεδομένα, συνεκτιμήσαμε τις ανάγκες ασφάλειας, τα επίπεδα κινδύνου, τον διεθνή προβληματισμό, το γεγονός πως πρέπει στο Αφγανιστάν να εφαρμόζεται μία συνεκτική πολιτικο-στρατιωτική προσέγγιση, το γεγονός πως οι λύσεις πρέπει να είναι πρωτίστως θεσμικές και πολιτικές.
Το γεγονός πως πρέπει το ταχύτερο δυνατό να οδεύσουμε προς την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας του Αφγανιστάν στο λεγόμενο «Afghan Ownership» στο Αφγανιστάν, στην ανασυγκρότηση των ίδιων των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην επιτάχυνση των θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών.
Τέλος στη συγκρότηση μιας νομιμοποιημένης δημοκρατικής εξουσίας στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των ιδιορρυθμιών των κοινωνικών και των πολιτιστικών της περιοχής, γιατί δεν μπορούν να μεταφέρονται μηχανιστικά ή άκριτα διάφορα δυτικά ή δυτικοκεντρικά πρότυπα, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε ευελιξία και σεβασμό στις ιδιομορφίες κάθε κοινωνίας και κάθε χώρας.
Βεβαίως, εμείς κινούμαστε στο δικό μας επίπεδο, είμαστε μία μεσαία ευρωπαϊκή χώρα, μία χώρα με μεγάλες αμυντικές δαπάνες, μία χώρα με ανοιχτά προβλήματα ασφάλειας, μία χώρα η οποία είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της ως παλαιό ιστορικό μέλος του ΝΑΤΟ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Είμαστε μία χώρα που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της ανάληψης της Διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης της NRF από το 2012 κι έτσι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, όπως διαμορφώνεται με την ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με συνεκτίμηση όλων αυτών των δεδομένων, είναι το εξής:
Πρώτον, το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης του Αφγανιστάν, που έχει δύναμη 122 στελεχών και συγκροτείται από ένα λόχο μηχανικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας, θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα της σύνθεσής του, στο σημερινό του στρατόπεδο, γιατί παραμένει εν ισχύ ο εθνικός περιορισμός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει μετακίνηση και δεν θα καταβληθεί το κόστος της μετακίνησης.
Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού, εκτός από τους τρεις Συμβούλους-Εμπειρογνώμονες που εργάζονται στο πλαίσιο του 201ου Σώματος του Αφγανικού Στρατού, αποφασίζουμε την αποστολή 19 επίσης Εμπειρογνωμόνων-Συμβούλων.
Οι οποίοι όμως δε θα συγκροτήσουν αυτοτελή εθνική δομή, αλλά θα προσαρτηθούν στη νατοϊκή δομή Εμπειρογνωμόνων και Εκπαιδευτών, που λειτουργεί στην Ταξιαρχία Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού. Άρα πρέπει η νατοϊκή αυτή δομή να παράσχει και όλες τις εγγυήσεις ασφάλειας και προστασίας των Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων και Εκπαιδευτών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί.
Οι Επιτελείς μας παραμένουν βεβαίως, όπως έχουν: Οι δέκα οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο επιτελείο της ISAF. Στο αεροδρόμιο, αυτή τη στιγμή έχουμε δύο Επιτελείς και τέσσερις Στρατονόμους, θα αναπτυχθεί η δύναμη που είχε αναπτυχθεί και την άλλη φορά για ένα εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο του 2010 θα έχουμε εκεί 53 στελέχη τα οποία ασχολούνται με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών, γιατί δεν έχει Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ούτε αντίστοιχη υποδομή το Αφγανιστάν. Θα μας διαδεχθεί άλλη χώρα, όπως κι εμείς διαδεχόμαστε άλλη χώρα.
Επίσης, σας θυμίζω, ότι άφησαν πολύ καλές αναμνήσεις οι Γιατροί μας κι αν ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF μπορούμε να στείλουμε και πάλι έως το πολύ δύο ομάδες των οκτώ υγειονομικών στελεχών, για να προσαρτηθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία και προσφέρουν ως μονάδα τις εγγυήσεις ασφάλειας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Εκτός από αυτά, έχουμε και οικονομικές συνεισφορές. Η Ελλάδα έχει όπως ξέρετε συνεισφέρει 600 χιλιάδες ευρώ στη Γαλλοβρετανική Πρωτοβουλία για τα Ελικόπτερα, έχει συνεισφέρει 500 χιλιάδες και πρόσφατα άλλες 300 χιλιάδες στην Ομάδα Ανασυγκρότησης που διευθύνει η Ουγγαρία, το PRT όπως λέγεται. Και βεβαίως αν κι άλλες χώρες προτείνουν αντίστοιχες δράσεις είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την ΥΔΑΣ με καλή πίστη και θετική -ας το πούμε έτσι- κατεύθυνση.
Το σημαντικό όμως είναι ότι πήραμε την απόφαση, ενόψει και του γεγονότος ότι δε θα καταβληθεί το κόστος μετακίνησης του Τάγματος, να συνεισφέρουμε στο Ταμείο Ανασυγκρότησης του Αφγανικού Στρατού το ποσόν των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι περίπου το 5% του προϋπολογιζομένου κόστους μετακίνησης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες ανασυγκρότησης του Αφγανικού Στρατού.
Και έχουμε και τη διαθεσιμότητα να εκπαιδεύσουμε εδώ στην Ελλάδα σε Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές έναν αριθμό στελεχών Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστεύω ότι έτσι διαμορφώνεται μια πολύ ισορροπημένη κατάσταση, λαμβανομένου υπόψη ότι όπως σας ανέφερα η Ελλάδα όχι μόνο αναλαμβάνει τη Διοίκηση της NRF για το 2012.
Αλλά επιπλέον, είναι μία χώρα που εκ των πραγμάτων υποδέχεται 50 χιλιάδες μη νόμιμους Αφγανούς μετανάστες κι αυτό είναι μία παράμετρος που την παρουσίασα και στην Μπρατισλάβα και η οποία σίγουρα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη στο συνολικό ισοζύγιο συμμετοχής των χωρών στην υπόθεση αυτή.
Αυτή είναι η εικόνα ως προς τις σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Θέλω με την ευκαιρία επίσης αυτή να σας ανακοινώσω ότι μετά την τελευταία συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παμπούκης κι εγώ με τον εκπρόσωπο της μητρικής εταιρείας του μετόχου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τον κ. Atzpodien, λάβαμε προχθές επιστολή του με την οποία επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο της συμφωνίας, με ορισμένες εξειδικεύσεις οι οποίες πάντα είναι αυτονόητες στα θέματα αυτά κι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνονται στα θέματα αυτά.
Και σήμερα θα σταλεί η δική μου επιστολή εκ μέρους της Κυβέρνησης που απαντά σε όλα τα σημεία, στο πλαίσιο αυτών που είχαμε συμφωνήσει προφορικώς στις 4 Νοεμβρίου κι έτσι έχουμε δια της ανταλλαγής των επιστολών και γραπτή αποτύπωση αυτού του πλαισίου, το οποίο σας θυμίζω ότι προβλέπει η ThyssenKrupp να διαμορφώσει μία εικόνα δική της για πιθανές λύσεις και προσφορές αξιόπιστες, με επιχειρηματικό βάθος για το μέλλον των ναυπηγείων, γιατί μας ενδιαφέρει το μέλλον των ναυπηγείων προκειμένου να εφαρμοστεί και η συμφωνία μας σε σχέση με τα υποβρύχια το ταχύτερο δυνατό.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη διαδικασία αυτή, όμως όλες οι προσφορές και όλες οι πιθανές λύσεις θα αξιολογηθούν από Διεθνή Εκτιμητικό Οίκο, τον οποίον επιλέξαμε στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, όπου θα είναι ο Οίκος Lazard κι έτσι θα έχουμε μία έγκυρη γνώμη για την αξιοπιστία και το βάθος κάθε πρότασης.
Η Thyssen υπολογίζει ότι αυτό μπορεί να διεξαχθεί ταχύρρυθμα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποια μικρή παράταση. Υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης των ναυπηγείων τα οποία θα τα λύσουμε ώστε να καταβάλλεται η μισθοδοσία κανονικά, διότι εκκρεμεί μία παλαιότερη σύμβαση εκσυγχρονισμού παλαιών φρεγατών-s στα ναυπηγεία.
Στο μεταξύ επιβεβαιώνουμε το σχήμα για τα υποβρύχια, γιατί στόχος μας είναι να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι εν πλω δοκιμές των τριών νέων υποβρυχίων. Και στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης σας θυμίζω ότι αντί του εκσυγχρονισμού των δύο υποβρυχίων τύπου 209 θα έχουμε κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων 209, μαζί με τον Ωκεανό ο οποίος ήδη εκσυγχρονίστηκε και του οποίου τώρα πρέπει να δοκιμαστεί η αξιοπιστία και η τεχνική επάρκεια.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο πορευόμαστε, βλέπω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αναφέρομαι σε ενδιαφέρον το οποίο έχει σοβαρότητα. Αυτά θα τα αξιολογήσει και η Lazard, θα τα αξιολογήσει εντέλει στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης ιδιωτικοποίησης και η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έχει δικαιώματα αρμοδιότητες και ευθύνες πρωτίστως για τα υποβρύχια και το Πολεμικό Ναυτικό, για τη ναυπηγική βιομηχανία, για τον Σκαραμαγκά, για τους εργαζόμενους, για την εθνική οικονομία.
Και βεβαίως σας θυμίζω ότι οι μεγάλες μας επιλογές σε σχέση με τους εξοπλισμούς, είναι επιλογές οι οποίες γίνονται με βάση τις εγγυήσεις διαφάνειας και τα κριτήρια που έχουμε κατά κόρον ανακοινώσει τις τελευταίες σαράντα μέρες που ο κ. Μπεγλίτης κι εγώ έχουμε την ευθύνη της Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αυτά είχα να πω, μήπως θέλει να συμπληρώσει κάτι ο κ. Μπεγλίτης;
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, δύο λόγια θα ήθελα να σας πω.
Μετά την πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό τον κ. Βενιζέλο θα έλεγα από την πλευρά μου ότι σήμερα το ΚΥΣΕΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ΚΥΣΕΑ επαναβεβαίωσης της διεθνούς θέσης και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.
Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα δυναμικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, πάντα στο πλαίσιο της ισχυρής νομιμοποίησης, που προσδίδει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε ως «στρατιωτική διπλωματία» βρίσκει την έκφρασή του σήμερα στη σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Η Ελλάδα για να μπορεί να διατηρήσει τον ισχυρό λόγο της στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της τη στρατιωτική, όταν χρειάζεται κι όταν είναι νομιμοποιημένη, αλλά και την πολιτική.
Και η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ στη διπλή αυτή κατεύθυνση, στρατιωτική και πολιτική, ορίζει την εξωτερική μας πολιτική, αλλά ορίζει και την πολιτική μας στα ζητήματα της εθνικής άμυνας.
Και πιστεύουμε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο του κυβερνητικού μας προγράμματος, ότι θα υπερασπιστούμε αυτή την ισχυρή θέση της χώρας στους διεθνείς και περιφερειακούς πολιτικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς. Έχοντας πάντα και πάνω απ’ όλα ως πυξίδα την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος της χώρας, την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και βεβαίως την ανάδειξη της φωνής μας.
Τα επόμενα χρόνια επειδή θα είναι χρόνια δύσκολα στο περιφερειακό επίπεδο, στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές, η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη της αξιοπιστία, τη χαμένη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. Και σήμερα πιστεύω ότι το ΚΥΣΕΑ έδωσε μια ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αν θέλετε διαφορετικά, ξαναβρήκαμε ένα χαμένο νήμα στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική εθνικής άμυνας. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Τσακίρης): Σήμερα το πρωί υπήρξε μία τρομοκρατική ενέργεια κοντά στο αεροδρόμιο στην Καμπούλ. Δεν ξέρω αν είστε ενήμερος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε μέρα, πολλές φορές την ημέρα έχουμε τέτοια φαινόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Τσακίρης): Ναι, ήταν αρκετά και μέσα υπήρχαν Έλληνες. Ξέρετε αν αυτό θα επηρεάσει όχι την ελληνική πλευρά, αλλά αν θα αλλάξει ο βαθμός ασφαλείας της Καμπούλ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο βαθμός ασφαλείας αλλάζει κάθε βδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γκουριώτης): Καταρχήν συγχαρητήρια για το NRF, προσωπικά το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Κατά δεύτερο, σας διαβάζω επί λέξει το τι είπατε την περασμένη βδομάδα για το θέμα του Αφγανιστάν. «Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, δεν μας πιέζει τίποτα χρονικά, δεν έχουμε την αίσθηση αυτής της αφόρητης χρονικής πίεσης αναφορικά με τις αποφάσεις».
Αυτά την περασμένη εβδομάδα. Τι μεσολάβησε και ελήφθησαν οι αποφάσεις εντός μίας εβδομάδας;
(SOS SOS ΕΔΩ)ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον, μεσολάβησε η δική σας κινητοποίηση μετά από μία θεωρητικού χαρακτήρα συζήτηση που έγινε σε ένα σεμινάριο ενημέρωσης βάθους που διοργανώθηκε εδώ.
Δεύτερον, επειδή σιγά-σιγά αρχίζουν να διοργανώνονται οι λεγόμενες Force Generation Conferences στο ΝΑΤΟ, οι Διασκέψεις Παραγωγής Δυνάμεων, θα έπρεπε οι εκπρόσωποί μας να έχουν υπόψη τους το πλήρες πλαίσιο γιατί δεν μας αρέσει να υπάρχουν σημειακές ή διφορούμενες δηλώσεις.
Θέλουμε να υπάρχει η συνολική θέση και η θέση αυτή να είναι καθαρή και να υποστηρίζεται με όλο το εύρος επιχειρημάτων. Και επειδή στις 23, 24 Νοεμβρίου θα γίνει αυτή η πρώτη διάσκεψη, θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε δεδομένη την απόφαση και του ΣΑΜ και του ΚΥΣΕΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βερύκιος): Είπατε κ. Υπουργέ μεταξύ άλλων, επισημάνατε ότι στη χώρα μας βρίσκονται γύρω στις 50 χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες. Με δεδομένο ότι υπάρχει και μία τάση στη νέα κυβέρνηση μετανάστες να υπηρετούν και αστυνομικά τμήματα, μήπως σκέφτεστε παιδιά μεταναστών να συμμετάσχουν, να φοιτούν στις παραγωγικές σχολές και με την προοπτική αυτή εν συνεχεία να προωθηθούν στη χώρα τους; Και που θα ξέρουν και την ελληνική γλώσσα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Βερύκιε, καταρχάς μιλάμε για τους νόμιμους μετανάστες και για παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, έχουν την Ελλάδα ως πατρίδα και τα ελληνικά ως μητρική στην πραγματικότητα γλώσσα, ως πρώτη γλώσσα.
Οι μη νόμιμοι Αφγανοί μετανάστες οι οποίοι πιέζονται και έρχονται εδώ αναζητώντας μια θέση κάτω απ’ τον ήλιο, δεν έχουν αποκτήσει ακόμα αυτά τα χαρακτηριστικά, ούτε έχουμε παιδιά δεύτερης γενιάς. Τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας στην οποία αναφέρθηκα, βεβαίως και πρέπει να ενταχθούν πλήρως και έχουμε πει ότι θα γίνουν Έλληνες πολίτες. Διότι πολλά απ’ αυτά είναι και ανιθαγενή, δεν έχουν καν ιθαγένεια.
Σε σχέση με το Αφγανιστάν, προκειμένου να πιάνει τόπο αυτό το οποίο κάνουμε, πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση, διότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τους θέλει για να τους τοποθετήσει ως στελέχη στον αφγανικό στρατό ή στην αφγανική αστυνομία ή στην αφγανική δικαιοσύνη. Γιατί αναπτύσσονται παράλληλα πολλές δραστηριότητες και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συγκρότηση του κράτους. Για να είμαστε πρακτικοί και ωφέλιμοι ως προς το Αφγανιστάν.
Όλα εξετάζονται με την ταχύτητα και την ευελιξία και το ανοιχτό μυαλό που απαιτείται. Καμία πρόταση δεν αποκλείεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Καπούτσης): Κύριε Υπουργέ η απόφαση που πήρατε για το Αφγανιστάν είναι σαφές ότι δεν θα σκορπίσει ρίγη ενθουσιασμού στο ΝΑΤΟ, στη Συμμαχία. Έτσι νομίζω. Εσείς θα μας πείτε σε λίγο ότι δεν είναι έτσι. Η ερώτηση είναι εάν έχετε αξιολογήσει ενδεχόμενο δυσαρέσκειας της ηγεσίας του ΝΑΤΟ σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, εάν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας στο ΝΑΤΟ και το επίπεδο σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς πρέπει να πω – θα μου επιτρέψετε, με όλη τη φιλία – ότι η ερώτησή σας είναι αντιφατική. Από τη μια μου λέτε ρίγη ενθουσιασμού, από την άλλη τι θα γίνει αν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως δεν καταλάβατε πολύ καλά την εισήγηση που έκανα. Δεν καταλάβατε καλά την αρχή. Είπα, ΔΕΝ θα προκαλέσει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, ζητάω συγνώμη. Ναι, δε νομίζω ότι θα προκαλέσει ενθουσιασμό, αλλά κινούμαστε με βάση ένα πλέγμα κριτηρίων που παρουσίασα με πολύ μεγάλη καθαρότητα. Με την ίδια καθαρότητα παρουσιάζουμε το πλέγμα αυτό και στους συνομιλητές μας, ΝΑΤΟϊκούς ή προερχόμενους από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Ξέρετε, σε πάρα πολλές χώρες ισχύουν τα ίδια κριτήρια και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει ένας εντονότατος προβληματισμός τον οποίο κατανοούμε και σεβόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι για τον Πρόεδρο Ομπάμα να λάβει μία απόφαση η οποία έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις για τη χώρα του, αλλά και για το δυτικό κόσμο γενικότερα και για όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως προβληματίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες τηρουμένων των αναλογιών, σε ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο, προβληματιζόμαστε και εμείς, αλλά πρέπει να καταλήγουμε, πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις. Και πρέπει να είμαστε σαφείς, καθαροί, έντιμοι στις εξηγήσεις μας, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαλλίδης): Πάνω σε αυτό, κάτι συμπληρωματικό, τα 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν ακριβώς για να «εξισορροπηθεί» η μη μετακίνηση των δυνάμεών μας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν γιατί όπως αντιλήφθηκα και εγώ στην Μπρατισλάβα, αποδίδουν όλοι πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το Ταμείο Ανασυγκρότησης του αφγανικού στρατού. Και νομίζω ότι είναι μία πολλαπλά χρήσιμη χειρονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω για την ACTIVE ENDEAVOR, αν κατάλαβα παραμένει η φρεγάτα και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ορισμένες πτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Επειδή δεν υπάρχουν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας διαθέσιμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πτήσεις που επιτελούν ρόλο ναυτικής συνεργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Άρα, θα γίνει από κάποιο άλλο επιτελείο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, θα γίνει από αεροσκάφος που μπορεί να προσφέρει την υπηρεσία αυτή. Δε χρειάζεται να είναι αεροσκάφος που ανήκει στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Κούτρας): Κύριε Υπουργέ εγώ θέλω να ρωτήσω εάν χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και αν υπάρχει θέμα μη καταβολής μισθοδοσίας, πληρωμής των εργαζομένων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ήσασταν προηγουμένως εδώ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Κούτρας): Ναι, απλά ρωτάω αν τίθεται θέμα απ’ την εταιρεία να πληρώνει μέχρι και τον Νοέμβριο τους εργαζόμενους. Αυτό ρωτάω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό, θα κλείσουμε τον κύκλο των ερωτήσεων που αφορούν τις διεθνείς αποστολές και μετά θα πούμε λίγα πράγματα για τα Ναυπηγεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γκουριώτης): Έχετε εξετάσει κ. Υπουργέ εάν η πρώτη αποστολή θα είναι πιθανότατα στη Σομαλία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Και ούτως ή άλλως να σας πω για τη Σομαλία, επειδή συζητείται και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό, δηλαδή συνδέεται με την επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, το ΓΕΕΘΑ και ορθώς διατυπώνει ούτως ή άλλως εντονότατες επιφυλάξεις για την ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους χερσαίας παρουσίας στη Σομαλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Δημάκας): Υπάρχει ενδεχόμενο μέσω της NRF να πάνε Έλληνες επιτελείς στο Αφγανιστάν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό έχει αποκλειστεί ρητά. Είναι στοιχείο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Τσιγουρής): Μια διευκρίνιση κ. Υπουργέ. Μιλήσατε προηγουμένως για ένα αερομεταφερόμενο τάγμα υπό δανική διοίκηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διατίθεται, είναι αναπτύξιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μπλαβέρης): Και είπατε «τώρα». Το «τώρα», εννοείτε από το 2009 το υπόλοιπο ή από το 2010;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 2010 και εμείς θα αναλάβουμε το 2012.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Είχαν διατυπωθεί σκέψεις από τους στρατιωτικούς τις οποίες έχω ακούσει, μπορεί να μην έχουν διαμορφωθεί σε προτάσεις, γι’ αυτό το επισημαίνω, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου, διάθεσης του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου που έχουμε στη Λάρισα πρόσφατα, ώστε να διοικεί την επιχείρηση ATALANTA. Εξετάσατε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ή μόνο το ενδεχόμενο παραμονής της φρεγάτας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την αρμάδα την έχει διοικήσει Έλληνας Αρχιπλοίαρχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Όχι, όχι, μιλάω για το χερσαίο στρατηγείο που υπάρχει στη Λάρισα και που πρόσφατα έχει ενεργοποιηθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Και σας επαναλαμβάνω ότι για την ΑTALANTA η μόνη απόφαση είναι η συνέχιση της αποστολής της φρεγάτας, δεν έχει τεθεί άλλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και όπως σωστά μου επισημαίνει ο κ. Μπεγλίτης, η ATALANTA είναι επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Για το ευρωπαϊκό στρατηγείο μιλάω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει. Στη Λάρισα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Ναι, στη Λάρισα. Στο ΓΕΕΘΑ, ναι. Μάλιστα εγκαινιάστηκε πρόσφατα ...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε. Αυτό που λέτε αφορά τη HELBROC. Δεν έχει σχέση με την επιχείρηση ATALANTA, είναι το στρατηγείο της HELBROC. Η HELBROC είναι μία ομάδα μάχης, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, συγκροτείται από τις χώρες που είναι στο ακρωνύμιο, δηλαδή Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος. Αυτό το στρατηγείο είναι στη Λάρισα και δεν έχει σχέση με την ATALANTA. Πάμε στην επόμενη ερώτηση τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Συμεωνίδης): Πέρα από τον προβληματισμό σας που είπατε, υπήρξε και κάποιος άλλος συγκεκριμένος λόγος που ανατρέψατε την απόφαση της κυβέρνησης της προηγούμενης στο ΚΥΣΕΑ, με τον κίνδυνο να χαρακτηριστούμε ίσως και αναξιόπιστοι...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Ιανουαρίου του 2009 ίσχυε μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Και τελούσε υπό μία σειρά αυστηρών προϋποθέσεων και αιρέσεων, καμία από τις οποίες δεν είχε πληρωθεί.
Εν πάση περιπτώσει, τον Ιανουάριο του 2009, με τα τότε δεδομένα, έγινε μία εκτίμηση από την τότε Κυβέρνηση. Το Νοέμβριο του 2009 γίνεται με τα νέα δεδομένα μία νέα εκτίμηση από τη σημερινή Κυβέρνηση.
Στο μεταξύ βλέπετε ότι όλες οι κυβερνήσεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Μάλτα, προβληματίζονται επί τη βάσει διαρκώς μεταβαλλομένων δεδομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Συμεωνίδης): Εννοώ, ήταν επικίνδυνη η μετακίνηση; Αυτό θέλω να πω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς. Αν αυτό ρωτάτε, το είπα και είναι και αυτονόητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Καρβουνόπουλος): Επειδή όσα χρήματα και να δώσουν οι Αμερικάνοι είναι προφανές ότι θα συνεχίσουν να μας πιέζουν για να στείλουμε στρατό ή μέσα -ελικόπτερα συνήθως ζητάνε-, έχουμε κάποια άλλα εναλλακτικά σενάρια; Δηλαδή για παράδειγμα μήπως θα αυξήσουμε τη δύναμή μας στη σχετική ασφαλή Καμπούλ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι, έχουμε θέσει οροφή. Η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ συνιστά και μία οροφή συμμετοχής.
Και όταν λέμε «πιέσεις» τώρα, με συγχωρείτε, ο καθένας σε μία διμερή ή πολυμερή συζήτηση διατυπώνει την άποψή του Και εμείς διατυπώνουμε τη δική μας άποψη. Δεν αγνοούμε το συσχετισμό των δυνάμεων και το μέγεθος κάθε χώρας, αλλά πάντα ο καθένας προτάσσει το εθνικό του συμφέρον και βεβαίως καλό είναι να είμαστε καθαροί ως προς τα κριτήριά μας.
Παρακαλώ, ο κ. Μπεγλίτης.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα απλώς ένα προβληματισμό να θέσω. Κοιτάξτε, σήμερα μέσα από τη γενικότερη διεθνή αμηχανία στο Αφγανιστάν, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η πολιτικοστρατιωτική προσέγγιση του προβλήματος. Μέχρι σήμερα, ακόμα και η έκθεση McCrystal είχε έντονη την επιρροή ή την έκφραση του στρατιωτικού στοιχείου. Όμως σήμερα αν δείτε το διεθνή προβληματισμό, τον προβληματισμό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική διάσταση είναι πάρα πολύ έντονη.
Άρα επομένως εμείς ως χώρα μπορούμε να εκφράσουμε, ή αν θέλετε να συμμετάσχουμε σε αυτή την πολιτική διάσταση, αν όχι επίλυσης του Αφγανικού, τουλάχιστον ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν. Είναι εξίσου σημαντικό στο σημερινό θεωρητικό αλλά και πρακτικό στρατηγικό προβληματισμό η πολιτική διάσταση. Άρα επομένως καλύπτουμε σημαντικές πτυχές ακόμα και αιτημάτων της έκθεσης McCrystal.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Μας ήλθε ένα μήνυμα στα κινητά ότι είχατε υψηλού επιπέδου συνομιλίες με τους Αμερικανούς. Συζητήσατε αυτά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, το μήνυμα λέει ότι τη Δευτέρα συγκροτείται η ετήσια συνάντηση της Επιτροπής υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία θα προεδρεύσει από ελληνικής πλευράς ο κ. Μπεγλίτης και από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός Υφυπουργός Άμυνας κ. Βερσμπάου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Απλά το μήνυμα λέει: «Ελληνοαμερικανικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου» σκέτο. Το δικό μου μήνυμα τουλάχιστον.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι το θέμα. Το ξέρετε αυτό, είναι η ετήσια συνάντηση. Θέλει ένας συνάδελφός σας να ρωτήσει κάτι για το πρώτο θέμα. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Παντελόγλου): Κύριε Υπουργέ, μία διευκρινιστική. Τελικά ο αριθμός των εκπαιδευτών που θα σταλούν θα είναι 19 και 3 που ήδη υπάρχουν; 22 συνολικά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι – ναι, 19 και 3.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Παντελόγλου): 22 δηλαδή. Ένα δεύτερο. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, κάποια εκτίμηση για το πότε τελικά θα αναχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα θα γίνουν με τον τρόπο που πρέπει και με την προσοχή που πρέπει. Και μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και παρέχονται οι εγγυήσεις ασφάλειας που έχουμε θέσει.
Λοιπόν, για το Σκαραμαγκά δυο ερωτήσεις για να κλείσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γκουριώτης): Το θέμα της χρηματοδότησης να το διευκρινίσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε συμφωνήσει στη συνάντηση της 4ης Νοεμβρίου ότι επειδή υπάρχει η ιδιορρυθμία να έχει ασκηθεί το δικαίωμα καταγγελίας εκ μέρους της γερμανικής πλευράς μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στις 23 Σεπτεμβρίου, και έτσι παραλάβαμε το θέμα, αλλά παρόλα αυτά να διαπραγματευόμαστε και να συμφωνούμε λύση, εμείς θα διευκολύνουμε τη γερμανική πλευρά ως προς τη μισθοδοσία για τους μήνες που θα απαιτηθούν, ως την ολοκληρωμένη λύση.
Τέλος Δεκεμβρίου εκτιμά η γερμανική πλευρά, μπορεί να είναι τέλος Ιανουαρίου ή τέλος Φεβρουαρίου δεν μπορώ να το προσδιορίσω ούτε θέλω να δεσμευτώ. Υπολογίζουμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε ότι το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια, ας πούμε 3,5-4 εκατομμύρια.
Βεβαίως υπάρχει μείζον θέμα το οποίο αφορά τις εν πλω δοκιμές, διότι εφόσον συμφωνήσουμε να αρχίσουν οι εν πλω δοκιμές των τριών νέων υποβρυχίων, θα εκτελείται κατά κάποιο τρόπο η καταγγελθείσα σύμβαση. Άρα εμείς θα το λάβουμε κι αυτό υπόψη μας.
Το σωστό κατά τη γνώμη μας θα ήταν να ανακληθεί η καταγγελία. Αλλά όπως ορθά παρατηρείται από γερμανικής πλευράς στην επιστολή, δεν το κάνουν αυτό αλλά η διαιτησία η οποία προβλέπεται αποκτά τυπικά χαρακτηριστικά για να επικυρώσει μια συμφωνία, την οποία και προετοιμάζουμε και την οποία επιδιώκουμε καλή τη πίστη.
Έχουμε όμως πει στη γερμανική πλευρά ότι σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία θα τεθεί υπόψη της Βουλής και θα κυρωθεί από τη Βουλή. Τη δε διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, θα την ενημερώσουμε ήδη από την άλλη εβδομάδα αν είναι δυνατό, για όλα γίνονται. Διότι λέμε εδώ δημοσιογραφικά διάφορα πράγματα, αλλά η πρώτη υποχρέωση ενημέρωσης εις βάρος που έχουμε, είναι έναντι της Βουλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Δημάκας): Θα πάει από την τσέπη του ελληνικού Δημοσίου, ή έναντι κάποιων οφειλών, ή ενόψει κάποια συμφωνίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι χρήματα που εκταμιεύονται στο πλαίσιο ενεργών συμβάσεων. Κατά προτίμηση από την παλαιότερη αλλά ενεργό σύμβαση, του εκσυγχρονισμού των …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βερύκιος): Ωστόσο όμως κ. Υπουργέ από το Ναυτικό κυκλοφορεί, διαρρέει ότι ένας πρόχειρος υπολογισμός, πρώτος μάλλον υπολογισμός, που έγινε, δείχνει ότι δεν χρωστάει το Ναυτικό ούτε ένα ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των «ΕΣΣ».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα το δούμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βερύκιος): Επομένως επειδή το βαθύ κράτος των στρατιωτικών, διαρρέει αυτό το πράγμα πιστεύω ότι πρέπει να το κοιτάξετε και να μην λέμε άλλα κι άλλα να ..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω κάτι; Το βαθύ κράτος δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Κυρίως αν νομίζει ότι έχει και βαθύ λαρύγγι, το βλέπω άτονο λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βερύκιος): Να το δούμε, περιμένουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα διακινδυνεύσουμε το θέμα που λέγεται υποβρύχια και ναυπηγεία για 4 εκατομμύρια ευρώ. Είμαι καθαρός. Εντάξει είναι 4x4 αλλά όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη στον τελικό συνολικό διακανονισμό. Μιλάμε για συμβάσεις οι οποίες έχουν συνολικό ύψος 3,2 δις ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Κύριε Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Τον «Παπανικολή» τον έχουμε …;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω τοποθετηθεί σε αυτό από προηγούμενη φορά. Παρακαλώ κάντε μια τελευταία ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρουμε περίπου πόσα λεφτά χρωστάμε για τα υποβρύχια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως ξέρουμε. Ξέρουμε τη δική μας εκδοχή, το δικό μας υπολογισμό. Αλλά δεν θα κάνουμε τώρα δημόσια ανακοίνωση για θέματα τα οποία τελούν υπό διαπραγμάτευση και μάλιστα στο πλαίσιο λεπτών χειρισμών.