30/11/09

Απαιτούν μείωση μισθών 7,5% στο Δημόσιο


Καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, κάτι που θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις στο σύνολο της εθνικής οικονομίας, στο τραπέζι πέφτουν πλέον εισηγήσεις και για σκληρά μέτρα «τύπου Ιρλανδίας», όπως η περικοπή μισθών ή οι απολύσεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν και όλοι το απεύχονται, οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην οικονομία μέχρι και το α’ τρίμηνο του 2010 θα καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, πέρα από τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί προεκλογικά.

Υπό την πίεση των Βρυξελλών και -κυρίως- των κερδοσκόπων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ελληνικά ομόλογα, η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα που θα στείλουν ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης σε όσους παρακολουθούν την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, «κάηκε» η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να «αμπαλάρει» και να «σερβίρει» ως τέτοιο μέτρο το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν, με αφορμή τις ενδοκυβερνητικές τριβές που προκλήθηκαν, ότι μία μάλλον ανώδυνη επιλογή που αφορά σε περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων και ελάχιστα θα απέφερε επί της ουσίας στον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσε επικοινωνιακά να πείσει τους ξένους ότι «στη χώρα μας γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια» μείωσης των ελλειμμάτων. Αντ’ αυτού, όμως, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ανοίξει μια ανώφελη συζήτηση που θα διαρκέσει μήνες ολόκληρους σχετικά με το πώς θα υπολογίζεται το πλαφόν των 2.000 ευρώ (μικτές αποδοχές, βασικό μισθό ή και επιμέρους επιδόματα). Προφανώς, με αυτό τον τρόπο, ακυρώνεται το επικοινωνιακό αποτέλεσμα που το εγχείρημα θα είχε στο εξωτερικό φέρνοντας πιο κοντά περισσότερο επαχθή μέτρα. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πολεμική που συνάντησε η εξαγγελία του μέτρου για πάγωμα των μισθών: «Είναι απίστευτο ότι ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση δεν κατανοούν την κρισιμότητα των περιστάσεων», ανέφερε. Τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία στα πρόσφατα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών επιτέθηκαν στον κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντάς του: Πώς εφόσον η Ιρλανδία που έχει μικρότερο πρόβλημα από εσάς προχωρεί σε μείωση μισθών και συντάξεων κατά 7,5%, εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο;».

Η σύγκριση με την Ιρλανδία είναι καταλυτική διότι από καταβολής Ε.Ε., η χώρα μας έμπαινε «στο ίδιο τσουβάλι» μαζί της. Μετά τον Απρίλιο του 2009 όμως, οι Βρυξέλλες και οι διεθνείς αγορές άλλαξαν στάση επειδή ικανοποιήθηκαν απόλυτα με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, για να μη φτάσει φέτος το έλλειμμα σε 12,7% όπως προβλεπόταν αρχικά - στο ύψος δηλαδή που εκτιμάται για φέτος στη χώρα μας. Στις Βρυξέλλες ξεχωρίζουν πλέον σαν μαύρο πρόβατο την Ελλάδα και αναμένουν πιο δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση, γεγονός που υποχρεώνει τον κ. Παπακωνσταντίνου να μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο κατάθεσης «συμπληρωματικού προϋπολογισμού», αν χρειαστεί, έως το καλοκαίρι.

«Σύντομα και με υπόδειξη της Ε.Ε. θα υπαχθείτε στο ΔΝΤ»

Νέες έντονες πιέσεις για τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων το 2010 αναμένεται να δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών από τους κοινοτικούς επιτρόπους την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου αναμένεται να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις των εταίρων μας για τον Προϋπολογισμό. Εκτιμάται ότι θα εκφραστούν σφοδρές επιφυλάξεις κυρίως για το μέγεθος της περικοπής των δαπανών, αλλά και της λήψης μόνιμων μέτρων για την αύξηση των εσόδων, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα θεωρούνται ανεπαρκή.

Οι επιφυλάξεις ενδέχεται να διατυπωθούν στο πλαίσιο του Εcοfin, καθώς στην ατζέντα περιλαμβάνεται η έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για ένταξη της χώρας στις αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης του άρθρου 104, παρ. 8, της Συνθήκης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιμείνει στην προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ομολόγων του, παρουσιάζοντας -πιθανότατα- συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα περιοριστεί το έλλειμμα του Προϋπολογισμού.

Κυρίως όμως η προσπάθεια αυτή θα επικεντρωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μέσα από το οποίο θα αποτυπωθεί η μεσοπρόθεσμη στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος με πιο αξιόπιστο τρόπο από τον Προϋπολογισμό. Μάλιστα στις προθέσεις του υπουργού είναι να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, λίγες ώρες προτού μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ένας τραπεζίτης, ο 45χρονος διευθυντής της Deutsche Bank κ. Τόμας Μάγερ, με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ» ανάβει νέες φωτιές, καθώς εκτιμά ότι η Ελλάδα σύντομα και μάλιστα καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπαχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε την περίφημη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη και προκάλεσε πανικό στις αγορές.

Μείωση μισθών 7%-10%

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα εάν θέλει να επανακτήσει την αξιοπιστία της στις Βρυξέλλες είναι να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες της.

Χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις. Τώρα, εάν αυτές θα είναι περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ή πάγωμα των μισθών για τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι δικό σας θέμα», δήλωσε ο τραπεζίτης. Ο ίδιος πιστεύει ότι «η Ελλάδα ενδεχομένως θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιθουανίας και της Ιρλανδίας που μείωσαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περίπου κατά 7%-10%, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματά της και το δημόσιο χρέος». Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ, ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών κατά 10%, όπως προτείνει ο Γερμανός τραπεζίτης για τα επόμενα τρία χρόνια, μπορεί να μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 1,5%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό


Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στους τραπεζίτες της χώρας η όλο και αυξανόμενη προσέλευση των πλούσιων πελατών τους, οι οποίοι ζητούν ασφαλείς λύσεις για το πώς μπορούν να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους σε θυγατρικές τους στο εξωτερικό και κατά προτίμηση στο Λονδίνο, στο Λουξεμβούργο ή στην Κύπρο. Ο κίνδυνος αυτός του εκπατρισμού κεφαλαίων έχει δημιουργηθεί εδώ και 10-15 ημέρες, και τούτο όχι εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αλλά μετά τη δεδηλωμένη πρόθεση από το υπουργείο Οικονομικών να περιληφθεί η υποχρέωση καταγραφής των καταθέσεων των ομολόγων και των μετοχών στη φορολογική δήλωση του 2010.

Καλύτερα Visa ή MasterCard στη Λευκωσία…

Επιπρόσθετα, όμως, οφείλεται και σε ένα άλλο γεγονός. Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ενδέχεται η χρήση των πιστωτικών καρτών να αποτελέσει τεκμήριο, πολλοί πλέον ζητούν να ανοίξουν λογαριασμούς κυρίως στην Κύπρο, που θα συνδυαστούν με την έκδοση πιστωτικής κάρτας Visa ή MasterCard. Οπως λένε πολλοί τραπεζίτες, ο προβληματισμός των εχόντων και κατεχόντων σε περιοχές όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Κηφισιά, η Γλυφάδα και το Κολωνάκι εδράζεται στα εξής: Στην αναγραφή του συνολικού ποσού των καταθέσεων στη φορολογική δήλωση, όπου μελλοντικά είναι σίγουρο ότι θα συνδυαστεί με το «πόθεν έσχες» ίσως και αναδρομικά. Δηλαδή, δεν αποκλείουν κάποια στιγμή να συνδυαστεί με την υπόλοιπη περιουσία που έχει κάποιος που κρύβει τα εισοδήματά του, ενώ έχει στην κατοχή του πολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού. Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί σήμερα κάποιος να δηλώνει στην Εφορία 30.000 ετήσιο εισόδημα, αλλά να έχει καταθέσεις ύψους 1.000.000 ευρώ και ακίνητα αξίας 1.500.000 ευρώ.

Λένε δηλαδή οι πελάτες στους τραπεζίτες τους ότι μπορεί μελλοντικά να κληθούν να αποδείξουν πού βρήκαν αυτά τα χρήματα, με κίνδυνο να υποστούν εξονυχιστικό έλεγχο από την Εφορία. Δεν αποκλείουν ακόμα και επιπλέον φορολόγηση των καταθέσεών τους, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει λόγω του τραπεζικού απορρήτου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αγορές μέσω πιστωτικών καρτών να αποτελέσουν τεκμήριο. Ομως με μια κάρτα η οποία θα εκδοθεί, για παράδειγμα, στην Κύπρο ή στην Αγγλία και θα πληρώνεται από έναν λογαριασμό σε μια τράπεζα της χώρας δεν τίθεται κανένα ζήτημα τεκμηρίου, όποιο και αν είναι το ποσό της δαπάνης.

Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται ερωτήματα και εισπράττουν την ανησυχία πελατών τους, οι οποίοι διερευνούν σοβαρά τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πελάτες των τμημάτων private banking, δηλαδή μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι ως πρώτο βήμα ζητούν τη μεταφορά χρημάτων από την τράπεζά τους σε θυγατρικές ή καταστήματα που αυτές διατηρούν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και δεν υπόκεινται σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Τονίζεται ότι σήμερα εάν θέλει κάποιος να μεταφέρει χρήματα που αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο (π.χ. από πώληση ακινήτου, μετοχών κ.λπ.) μέσω του τραπεζικού συστήματος, για παράδειγμα, στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο ή σε χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. (π.χ. στην Ελβετία) σε λογαριασμό στο όνομά του, δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς υπάρχει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Μπορεί ακόμα να τα επανεισαγάγει στην Ελλάδα χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι Κύπριοι ήδη προσφέρουν διπλάσια επιτόκια

Τις τελευταίες ημέρες οι κυπριακές τράπεζες έχοντας «πιάσει» την ανησυχία των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών προσφέρουν ως δέλεαρ αυξημένα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις που υπερβαίνουν ακόμα και το 4%, σε αντίθεση με τις ελληνικές που έχουν επιτόκια από 1,8% έως 2,2%. Οπως έλεγε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος κυπριακής τράπεζας: «Εμείς αυτή τη στιγμή για καταθέσεις στην Κύπρο άνω του ποσού των 100.000 ευρώ προσφέρουμε διπλάσια επιτόκια από τις ελληνικές τράπεζες. Επιπρόσθετα, υπάρχει η εγγύηση των καταθέσεων από την κυπριακή κυβέρνηση».

Σήμερα τα κεφάλαια που διαχειρίζονται μέσω του private banking οι μεγάλες τράπεζες εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μόνο μέρος είναι τοποθετημένο σε προθεσμιακές καταθέσεις. Η τάση αυτή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στην τραπεζική αγορά, και μάλιστα σε μια περίοδο που αναδεικνύεται ο χρηματοδοτικός κίνδυνος της χώρας και συνεπώς των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες χρειάζονται αυξημένη ρευστότητα εν όψει και της απόσυρσης των μέτρων ευνοϊκής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μπροστά στον κίνδυνο η τάση αυτή να εκδηλωθεί πρακτικά και να πάρει διαστάσεις, οι τράπεζες προσανατολίζονται να προβούν σε αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις για να απομακρύνουν τον κίνδυνο εκροής, χωρίς να αποκλείουν πως ακόμη και με την παροχή αυξημένων αποδόσεων πολλοί πελάτες τους θα προτιμήσουν τη φορολογική, και όχι μόνο, σιγουριά των ξένων τραπεζών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο 50,28% ο Σαμαράς




Στο 86,28% των εκλογικών τμημάτων το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά ειναι στο 50,28% ενώ της Ντόρας Μπακογιάννη στο 39,45%. Ειναι μεγάλη η διαφορά
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Ρέστης για Ηρακλή!


Ο Ρέστης για Ηρακλή!
Με τον επιχειρηματία Βίκτορα Ρέστη συζητάει ο Αντώνης Ρέμος ώστε να του παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Ηρακλής.Ο κ.Ρέστης είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν να εισέλθει στην ΑΕΚ ως "συμπαίκτης" του Δημήτρη...
Μελισσανίδη και τώρα που ο κ.Ρέμος αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Ηρακλή,φαίνεται ότι θα προτιμήσει να κάνει την πρώτη του ποδοσφαιρική επένδυση στη Θεσσαλονίκη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αποχωρεί η διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής


Ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλει την αποχώρησή της εξέδωσε η διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταβίβασης των μετοχών σε ένα νέο διοικητικό σχήμα. Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Οταν, πριν δυόμισι χρόνια, αναλάβαμε την ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ, παραλάβαμε μια ομάδα που δεν είχε τη δυνατότητα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα, καθώς η έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού εκείνη τη στιγμή δεν έμοιαζε δυνατή. Πήραμε μια απόφαση ευθύνης, σε μια δύσκολη στιγμή, ζητώντας τη βοήθεια της οικογένειας του ΗΡΑΚΛΗ και την στήριξη του κόσμου του. Δεν αναλάβαμε την ΠΑΕ προσδοκώντας σε κάποιο όφελος κι ο μοναδικός μας σκοπός ήταν να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε οδηγήσει την ομάδα στα όρια της διάλυσης.

Από τότε μέχρι σήμερα, στο διάστημα που μεσολάβησε, μπορεί τα αποτελέσματα της ομάδας να μην ήταν αυτά που θέλαμε, όμως ο ΗΡΑΚΛΗΣ απόκτησε διοικητική υπόσταση και έκανε βήματα μπροστά. Ισως κάναμε πολλά λάθη, αλλά δεν θα κάνουμε το χειρότερο: δεν πρόκειται η παρουσία μας να γίνει αιτία διχασμού του κόσμου της ομάδας. Καταλαβαίνουμε την πίκρα όσων, ανοιχτά πλέον, μας αμφισβητούν και στρέφονται εναντίον της διοίκησής μας. Εμείς, πρώτοι από όλους, είχαμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ωστόσο, μείναμε μόνοι και, από τη στιγμή που σε πολλούς η προσπάθειά μας δεν είναι κατανοητή, δεν έχουμε λόγο να συνεχίσουμε. Πιθανότατα, αν μείνουμε, τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα, καθώς η παρουσία της συγκεκριμένης διοίκησης γίνεται τον τελευταίο καιρό αιτία για αποδοκιμασίες της ομάδας.

Ονειρευόμασταν ένα γήπεδο, που να υποστηρίζει τους παίκτες του ΗΡΑΚΛΗ και όχι μια εξέδρα, που να τους αποδοκιμάζει, σχεδόν όσο και τη διοίκησή του. Επειδή καμία ομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες, ανακοινώνουμε στον κόσμο της ομάδας, ότι η συγκεκριμένη διοίκηση, εντός ολίγου, αποχωρεί. Ηδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταβίβασης των μετοχών σε ένα νέο διοικητικό σχήμα, το οποίο, ευχόμαστε και ελπίζουμε να έχει καλύτερα αποτελέσματα από μας και να φτιάξει τον ΗΡΑΚΛΗ, που ο κόσμος του ονειρεύεται.

Μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων, θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και να ασκούμε διοίκηση, αντιμετωπίζοντας κάθε πρόβλημα της ομάδας και προασπίζοντας τα συμφέροντά της. Σύντομα, θα σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις, αναλυτικότερα.

ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/11/09

Συνεχίζεται το ρεσιτάλ νεφελοβασίας

Το άγχος μετασχηματίζεται σε φόβο. Η ελλαδική κοινωνία έχει κάθε λόγο να φοβάται. Δεν ξέρουμε πώς θα βγει ο χειμώνας. Αν το κράτος θα κηρύξει «στάση πληρωμών», αδυναμία να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, δανειστές, προμηθευτές. Αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους νοσοκομεία, συγκοινωνίες, ύδρευση, ηλεκτροδότηση. Αν οι απεγνωσμένοι αρχίσουν να λεηλατούν μαγαζιά, αν ο νόμος της ζούγκλας και το έγκλημα μετατρέψουν τη ζωή σε εφιάλτη.

Ο φόβος αναδύεται από τα ψηλαφητά στον καθημερινό βίο δεδομένα χρεοκοπίας της ελλαδικής οικονομίας, τη συνακόλουθη (ή αιτιώδη της χρεοκοπίας) ατιμωρησία της κερδοσκοπίας και φαυλότητας, τη συνεχή επίταση πρωτογονισμού των συμπεριφορών που κάνουν βασανιστική την καθημερινότητα. Ομως, τίποτε από αυτά δεν μοιάζει να απασχολεί τους προφανέστατα ενόχους για το εφιαλτικό αδιέξοδο: τους επαγγελματίες της εξουσίας και τις αμιγώς συμφεροντολογικές συντεχνίες τους, τα κόμματα. Αυτούς, το μόνο που τους κόφτει, ακόμα και μέσα στον πάταγο της οικονομικής κατάρρευσης, είναι η ετικέτα που θα ξεγελάσει μικρονοϊκούς ψηφοφόρους: ποιος δικαιούται να διεκδικεί τον (ανύπαρκτο) «μεσαίο» χώρο: η «κεντροδεξιά» ή η «κεντροαριστερά», οι «φιλελεύθερες» ή οι «σοσιαλιστικές» φιοριτούρες;

Οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, πάσχουν από σαφέστατη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Ή αλλιώς, μας εμπαίζουν απροσχημάτιστα. Προσπαθούν να παρασύρουν τους αφελείς εκτός πραγματικότητας, να μετράνε ουτοπίες με τη μεζούρα: πόσο «δεξιά» ή πόσο «κεντρώα» είναι η «κεντροδεξιά», πόσο λιγότερο «κεντρώα» από την «κεντροαριστερά»! Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η κριτική της για τα όσα παρέλαβε, η «αυτοκριτική» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογική συντριβή της, η ρητορική των υποψηφίων για την αρχηγία στη Ν.Δ., όλα λόγια άσχετα με οποιαδήποτε ανάλυση πραγματικών αιτίων της κρατικής χρεοκοπίας, της κοινωνικής διάλυσης, της απειλούμενης καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε, από την πρώτη μέρα, να υποκαταστήσει τις επαγγελίες του για πολιτικές καινοτομίες με τεχνάσματα εντυπωσιασμού: Μετονόμασε υπουργεία προτού να σχεδιάσει την αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων, προκαλώντας πελώρια σύγχυση στην έτσι κι αλλιώς αναποτελεσματική κρατική λειτουργία, με κατάληξη να αναδειχθούν και επισήμως απράγμονες τεράστιος αριθμός υπαλλήλων. Προέχουν οι εντυπώσεις, όχι η πολιτική. Και με τη λογική των «εφφέ» προκήρυξε την ελεύθερη υποβολή υποψηφιοτήτων για το κατ’ εξοχήν πολιτικό λειτούργημα στη δημόσια διοίκηση: τις θέσεις των γενικών γραμματέων στα υπουργεία. Είπαμε, το μόνο που ενδιαφέρει τους πολιτικούς είναι ο φενακισμός των αφελών, όχι να συνεγείρουν κοινωνική δυναμική μήπως και αναχαιτιστεί ο εφιάλτης.

Ακόμα πιο οδυνηρή πρόκληση: η κενολογία και αδιαφορία για το αδιέξοδο της χώρας στο προεκλογικό κουκλοθέατρο της Ν.Δ.: Δεν ενδιέφερε κανέναν, ήταν ολοφάνερο, η ποιότητα των υποψηφίων, ο δείκτης ευφυΐας του καθενός, το τι κατόρθωσε ώς τώρα στην πολιτική ή πόση ανικανότητα και φαυλότητα επέδειξε. Καμιά πραγματιστική ανάλυση, ούτε ίχνος, για συγκεκριμένες αιτίες της ανεπάρκειας, των σκανδάλων, της παραλυτικής αδυναμίας κυβερνητικών ανασχηματισμών και κομματικής ανασύνταξης στη διάρκεια της νεοδημοκρατικής πενταετίας. Και ούτε καν να θέτουν ερώτημα: ποια συγκεκριμένα πολιτικά - θεσμικά ενεργήματα προτείνει κάθε υποψήφιος αρχηγός για την αναχαίτιση της οικονομικής χρεοκοπίας, της κρατικής διάλυσης, της κοινωνικής αλογίας.

Τίποτε από αυτά. Το μόνο που απασχολούσε τους υποψήφιους ηγέτες της Ν.Δ., αλλά και τα στελέχη, τους βουλευτές, τους οπαδούς ήταν: αν πουλάει περισσότερο το μπαλόνι του «φιλελευθερισμού» ή το πυροτέχνημα του «συντηρητισμού», αν το κόμμα τους είναι οδοντόκρεμα ή απορρυπαντικό ελκυστικότερο για τους Δεξιούς ή ελκυστικότερο για τους Κεντρώους. Το πολιτικό επίπεδο προεκλογικού προβληματισμού της Ν.Δ. προϋπέθετε διανοητικά καθυστερημένους εκλέκτορες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας: ζει με δανεικά έχοντας χάσει τη δανειοληπτική αξιοπιστία της, ξοδεύει αλόγιστα, με ξέφρενη σπατάλη και κακοδιαχείριση, για να συντηρεί την απληστία κάθε κομματικής πελατείας. Μπορεί αυτή η εγκληματική αθλιότητα να αναχαιτιστεί με διαχειριστικές πρακτικές δήθεν περιορισμού των κρατικών εξόδων και δήθεν πάταξης της φοροδιαφυγής; Με ποια θεσμικά μέτρα, ριζικές αλλαγές θεσμών και λειτουργίας θεσμών, μπορεί να ενεργοποιηθεί η δημιουργικότητα του πολίτη, η παραγωγικότητα ως κοινωνική δυναμική; Είναι ποτέ δυνατό να παραγάγει πλούτο μια κοινωνία στην οποία η άμιλλα, ο ανταγωνισμός της ποιότητας, η καταξίωση της αριστείας και της δημιουργικής τόλμης έχουν και θεσμικά καταργηθεί; Είναι δυνατό να καταστεί παραγωγική μια κοινωνία όπου ο συνδικαλισμός, ως κράτος εν κράτει, ακυρώνει κάθε κοινωνική προτεραιότητα, διαστρέφει μεθοδικά τη συνείδηση του πολίτη σε στεγανό ατομοκεντρισμό κτηνώδους ιδιοτέλειας; Είναι δυνατό να ανακάμψει μια κοινωνία που τα σχολειά της ετοιμάζουν βανδάλους και τους εκπαιδεύουν ήδη από το Δημοτικό στις πρακτικές των γκανγκστερικών εκβιασμών;

Αντί να μας κατακλύζουν με την αηδιαστική λογοδιάρροια περί «μεσαίου χώρου» και βλακωδών «εξισορροπήσεων» της «ελεύθερης» ή της «κατευθυνόμενης» οικονομίας, θα μπορούσαν τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα, ή οι ορεγόμενοι την αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μας πουν συγκεκριμένα και τίμια: Θα τολμήσουν ποτέ να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπει για τον συνδικαλισμό των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα και το τεταρτοκοσμικό πασοκικό Σύνταγμα του 1985; Θα τολμήσουν ποτέ να δώσουν προτεραιότητα στην κοινωνία, και όχι στο κόμμα τους, μεταφέροντας τις κομματικές τους νεολαίες έξω και μακριά από τους τόπους σπουδής και εργασίας – πανεπιστήμια, σχολειά, εργατικά συνδικάτα; Θα επιχειρήσουν ποτέ, και με ποια θεσμικά μέτρα, να ασκήσουν κοινωνικό έλεγχο στους εμπόρους της πληροφόρησης και αγωγής του ψυχισμού των πολιτών; Με ποιες συγκεκριμένες θεσμικές τομές θα μπορούσαν (αν το καταλάβαιναν και το φιλοδοξούσαν) να αποκαταστήσουν στη χώρα αξιοκρατία, καταξίωση της ποιότητας, προβάδισμα των αρίστων, απόλυτη προτεραιότητα στόχου την κατά κεφαλήν καλλιέργεια;

Να είναι βέβαιος ο αναγνώστης ότι κανένας επαγγελματίας της πολιτικής, οποιουδήποτε κόμματος, δεν απαντάει σε τέτοια ερωτήματα.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/11/09

Η «ρεαλίστρια» και ο «εθνικιστής»

Ο απροκατάληπτος πολίτης προσπαθεί, με όσα στοιχεία πληροφόρησης διαθέτει, να λύσει το αίνιγμα: Πόσο πραγματικά «αδέσμευτη», «ανεξάρτητη», «αυτόνομη» και «αυτοκυβέρνητη» είναι η πατρίδα του. Πόσο ο ίδιος, με την ψήφο του, επιβάλλει τις πολιτικές επιλογές του ή πόσο τα πολιτικά του δικαιώματα είναι απλώς διακοσμητικά, ψυχολογικού κυρίως χαρακτήρα. Αν οι πολιτικές αποφάσεις των αρχόντων και οι πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων στη χώρα του επηρεάζονται ή κατευθύνονται, έντεχνα, μεθοδικά, δυσδιάκριτα από τον ξένο παράγοντα.

Αραγε δικαιολογείται ορθολογικά (και όχι ψυχολογικά) ένας τέτοιος προβληματισμός; Γιατί είναι «αίνιγμα» η ελευθερία του λαού και η ανεξαρτησία του πολιτικού βίου στην Ελλάδα, ακόμα σήμερα, γιατί δεν είναι οι συμπλεγματικές φοβίες, ο σχεδόν ηδονικός (αυτοδικαιωτικός) ρόλος του θύματος, που παρασύρουν τον Ελληνα συνεχώς στην ενασχόληση με «συνωμοσιολογίες» και φαντασιώσεις «έξωθεν απειλών»;

Κάποιες ψύχραιμες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:

Η πλειονότητα των σημερινών Ελλήνων (τουλάχιστον όσων ξεπερνούν τα σαράντα χρόνια) έχουν ακόμη ζωντανά στην ακοή τους τα συνθήματα του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού το 1981: «Η Ελλάδα στους Ελληνες!» φώναζε τότε στις λαοσυνάξεις ο Ανδρέας Παπανδρέου, «Οχι πια υποταγή σε ξένα κέντρα αποφάσεων!», «Θέλουμε περήφανη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»! Μάλλον δεν υπήρχε τότε Ελληνας (ψηφοφόρος ή όχι του αμοραλιστή δημεγέρτη) που να μην αναγνώριζε σε αυτά τα συνθήματα την επιβεβαίωση ιστορικών εμπειριών του. Ούτε τόλμησαν ποτέ οι σημερινοί τάχα προοδευτικοί Διεθνιστές να χλευάσουν τον Ανδρέα για «εθνικιστή», «Ελληνάρα», «μαξιμαλιστή πατριώτη».

Ο απροκατάληπτος πολίτης γνώριζε τότε, γνωρίζει και τώρα τα προφανή: Οτι η Ελλάδα έχει ακόμα κάποια, μικρή ή μεγάλη, στρατηγική σημασία. Επομένως είναι αυτονόητο (ίσως και φυσιολογικό για τις διεθνείς αναμετρήσεις ισχύος), κράτη που επιδιώκουν ηγετικό ρόλο στον διεθνή στίβο ή ρόλο περιφερειακής υπερίσχυσης να θέλουν να υποτάξουν και την ελληνική πολιτική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Φυσικό να προσπαθούν να προσεταιριστούν, να εξαγοράσουν, να εκβιάσουν στην Ελλάδα κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικούς, κρατικά στελέχη, εφημερίδες και κανάλια για να προωθήσουν δικές τους βλέψεις και στρατηγικές. Είναι εντελώς ηλίθιο να τους κατακρίνουμε, να βλαστημάμε τον «ξένο παράγοντα» επειδή φροντίζει τα συμφέροντά του, όταν ξέρουμε καλά ότι η αποτελεσματικότητα των φροντίδων του είναι συνάρτηση των δικών μας αντιστάσεων. Που αποδείχνονται κατά κανόνα ανύπαρκτες.

Αν εξαιρέσει κανείς την επιβολή και υποβολή που φαίνεται πως ασκούσε η φυσική παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου στους αλλοεθνείς συνομιλητές του· το «Οχι» του Ιωάννη Μεταξά στους Ιταλούς· την επίδειξη πυγμής από τον πρεσβύτερο Καραμανλή με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ· και το «Οχι» στο Σχέδιο Ανάν του Τάσσου Παπαδόπουλου – το υπόλοιπο της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελλαδισμού μάλλον κυριαρχείται από τις συμπλεγματικές συμπεριφορές σπιθαμιαίων αναστημάτων. Οι σπιθαμιαίοι ή φοβούνται τους «ισχυρούς της γης» και τους θρασείς γειτόνους, που θα μας «συντρίψουν» αν διανοηθούμε να αντιταχθούμε στις στρατηγικές τους, ή εκλιπαρούν σαν λακέδες τους ίδιους αυτούς, για να κερδίσουν την εύνοιά τους και να προωθηθούν με τη βοήθειά τους σε θέσεις επιφανείς του ελλαδικού πολιτικού συστήματος. Κανένας όμως ποτέ πολιτικός δεν τεκμηρίωσε τις φοβίες ή τον λακεδισμό του με ορθολογική πολιτική ανάλυση των «συμφορών» που μας αναμένουν αν ασκήσουμε την ανεξαρτησία μας με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.

Αυτό πάντως που θα θέλαμε οι πολίτες να μπορούσαμε να εντοπίσουμε σαφέστερα είναι οι μέθοδοι και οι συγκεκριμένες πρακτικές με τις οποίες ο «ξένος παράγων» πετυχαίνει να παρεμβαίνει αποφασιστικά στον πολιτικό μας βίο. Και η επίκαιρη περίπτωση της εκλογής νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» μοιάζει να προσφέρει αποκαλυπτικές ευκαιρίες για έναν τέτοιο εντοπισμό. Το ενδιαφέρον του «ξένου παράγοντα» για την προώθηση συγκεκριμένης υποψηφιότητας πρέπει να συναρτάται με τόσο καίρια συμφέροντά του στην περιοχή, ώστε η έλλειψη ψυχραιμίας να γυμνώνει την παρέμβασή του και από στοιχειώδη προσχήματα.

Εχει μία κυρίως δυνατότητα ο «ξένος παράγων» να καθορίσει αυτός το εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα: Εχει τον εκφοβισμό. Να πείσει τους αποδεδειγμένα ευπτόητους Ελλαδίτες ότι οι απόψεις των υποψήφιων αρχηγών της Ν.Δ. για την εξωτερική πολιτική ενδιαφέρουν άμεσα εταίρους και συμμάχους – επομένως, «μην παίζετε μαζί μας»! Κατατίθεται ωμά ότι οι σημαντικές ξένες πρωτεύουσες θεωρούν «ρεαλίστρια» (με διάθεση συμβιβασμού) την κ. Θεοδώρα Μητσοτάκη και «εθνικιστή» τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Και υπογραμμίζεται πως, αν από τους χαρακτηρισμούς αυτούς κάποιος συμπεράνει ότι εταίροι και σύμμαχοι θα προτιμούσαν τη «ρεαλίστρια», δεν θα έχει άδικο. «Ο ρεαλισμός και η αναζήτηση λειτουργικών λύσεων μέσω συμβιβασμών» καθιστούν την υποψηφία «ελκυστική» στον ξένο παράγοντα. Ενώ «ο πατριωτικά φορτισμένος λόγος του υποψηφίου» ενοχλεί εταίρους και συμμάχους.

Ποτέ ώς τώρα δεν λέχθηκαν τα πράγματα καθαρότερα. Οι λέξεις «εθνικιστής», «ρεαλισμός μέσω συμβιβασμών», η απερίφραστη και κυνική, δίχως προσχήματα «προτίμηση εταίρων και συμμάχων» για τη Θεοδώρα Μητσοτάκη, ο εκνευρισμός τους για τον «πατριωτικά φορτισμένο λόγο, ιδιαίτερα στο παρελθόν»(!) του Σαμαρά, φωτίζουν αποκαλυπτικά τον ρόλο που θέλει να διαδραματίζει ο ξένος παράγων στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. «Εταίροι και σύμμαχοι», υπέρμαχοι στα λόγια της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απαιτούν να χειρίζονται την Ελλάδα σαν προτεκτοράτο.

Είναι περισσότερο από φανερό: Θέλουν επειγόντως «λύσεις» στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό, στη διανομή του Αιγαίου, στο μειονοτικό της Θράκης. Ισως πιστεύουν ότι εξασφάλισαν δικό τους τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Εξωτερικών – και τους δυο «με διάθεση λειτουργικών συμβιβασμών». Δεν θα ανεχθούν έναν «εθνικιστή» αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους χαλάσει τη μαγιονέζα.

Για πρώτη φορά, το αποχαυνωμένο, είκοσι χρόνια τώρα, άσκεπτο και δίχως κριτικά αντανακλαστικά ποιμνιοστάσιο των οπαδών της Ν.Δ. δέχεται τόσο ισχυρή πρόκληση πολιτικής αφύπνισης. Θα καταλάβουν, τουλάχιστον τώρα, ότι η επιλογή κόμματος διαφέρει από την προτίμηση ποδοσφαιρικής ομάδας και η επιλογή κομματικού αρχηγού έχει συνέπειες για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους;

Το όνομα του Ελληνα στον διεθνή στίβο θα απηχεί αξιοπρέπεια και υψηλή καλλιέργεια ή θα παραπέμπει σε «προοδευτικό» ραγιαδισμό εξαργυρωμένης με υποτέλεια πλασματικής ευζωίας;

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

21/11/09

Τι αντικατοπτρίζει η συμπεριφορά της Τεγοπούλου?


H συμπεριφορά της κας Τεγοπούλου δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την αλαζονεία της διαπλεκόμενης εκδοτικής εξουσίας, στο ξεπεσμένο της πλέον; Τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ νιώθουν ότι κυβερνούν, ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και άρα, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνουν...
την πεποίθησή τους ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου. Εδώ, σου λέει, τα'βαλε με την αστυνομία ο κάθε Καρβέλας, δεν θα τα βάλω εγώ που νέμομαι την εξουσία στο Ελλαδιστάν; Εκδηλώνονται ένας ένας - μην τους "καμαρώνετε" ! πια, δηλ. μην τους ανέχεστε και - κυρίως - μην τους πιστεύετε: αντιθέτως!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

20/11/09

Μεγάλες προσφορές την Κυριακή η "Ελευθεροτυπία"




Μεγάλες προσφορές δίνει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

Η Μάνια Τεγόπουλου μοιράζει:
Το Johny Walker

και την Ελληνική ταινία ο "Μεθύστακας" με τον Ορέστη Μακρή
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνέλαβαν μεθυσμένη την Τεγοπούλου και περνάει αυτόφωρο



Σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγο περνάει αυτόφωρο η εκδότρια της "Ελευθεροτυπίας" Μάνια Τεγοπούλου που χθες βράδυ συνελήφθη στην Πανόρμου.
Μάλιστα αντιστάθηκε (ΈΒΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ)κατά των αστυνομικών και ...


γιαυτό την συνέλαβαν και την περνάνε αυτόφωρο. Σε λίγη ώρα θα είναι μαζί με τους Πακιστανούς και όλες τις φυλές του Ισραήλ στο αυτόφωρο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/11/09

XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18/11/09

Και ο εγγονός του Μίκη ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Αθήνα


Σε ανοιχτή επιστολή, η οποία φέρει τον ειρωνικό τίτλο «Ανοιχτή Δήλωση μετανοίας», ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνεται στους τρομοκράτες:

«Λεβέντες μου, σας καμαρώνω! Είστε οι συνεχιστές του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου και του Αρη, σε σύγχρονη εκδοχή. Και γι΄ αυτό η τελευταία ελπίδα του προδομένου Λαού μας. Με τη γενναία σας δημόσια αποκήρυξή μου μού ανοίξατε τα μάτια. Ομολογώ, έστω και καθυστερημένα, ότι υπήρξα ένας ελεεινός και σιχαμερός προδότης-συνεργάτης της χούντας και της αντιλαϊκής Δεξιάς και τώρα μετανιωμένος αποζητώ τη δίκαιη τιμωρία μου».

Και συνεχίζει: «Το σπίτι μου βρίσκεται σε μια μικρή πάροδο της οδού Γαριβάλδη, στην Επιφανούς 1, και, καθώς είμαι ξαπλωμένος, έχω απέναντί μου την πλαγιά του Φιλοπάππου, απ΄ όπου σας είναι πανεύκολο να με κάψετε ζωντανό, για να με λυτρώσετε από τις τύψεις που με ζώνουν. Προς τούτο έχω ορθάνοιχτα τα παράθυρά μου για να σας διευκολύνω, με κίνδυνο να πάθω γρίπη. Ομως ποιος λογαριάζει τέτοιες λεπτομέρειες, όταν έχει να κάνει με terroristes- τιμωρούς όπως εσείς... ».

Η επιστολή φέρει χειρόγραφη υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη κάτω από τη φράση «Je vous remercie» και υστερόγραφο: «Καημένε Παπαδόπουλε, πού είσαι να καμαρώσεις τη σπορά σου...».

Χτες ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Αθήνα συνελήφθη και ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Στέφανος Παπαγγελίδης κατά τη σύλληψή του δήλωσε και το επώνυμο Θεοδωράκης. Τους την έκανε στους...

πυρήνες ο Μίκης δεν πετάνε μόνο αυτοί πέτρες(όχι ότι είναι και μαγκιά), αλλά και ο εγγονός τού. Τώρα να δούμε τι θα βγουν να πουν σε επόμενη προκήρυξη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

15/11/09

Το απατηλό δόλωμα της «ενότητας»

Η πολιτική διαφωνία βουλευτή ή κομματικού στελέχους με τον πρόεδρο του κόμματος, η ρήξη και αποχώρηση από το κόμμα, μπορεί, ενδεχομένως, να είναι επονείδιστη «αποστασία», αλλά μπορεί να είναι και τίτλος τιμής: Πράξη πολιτικής ευθύνης και συνέπειας, γενναίας και θυσιαστικής εντιμότητας.

Κριτήριο αξιολογικής αποτίμησης μιας πολιτικής διαφωνίας και ρήξης είναι, κατά στοιχειώδη λογική, η ανιδιοτέλεια ή όχι των κινήτρων, φανερή στα αποτελέσματα. Μιλάμε για επονείδιστη αποστασία, όταν ο πολιτικός εγκαταλείπει το κόμμα του και την παράταξή του σε ώρα μάχης και προσχωρεί στον αντίπαλο για χάρη συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων: Προσφέρεται λ.χ. να διευκολύνει παραβιάσεις του Συντάγματος («βασιλικά πραξικοπήματα» άλλοτε) ή διπλωματικές «λύσεις» προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής που προωθούνται από «ξένα κέντρα αποφάσεων». Και εισπράττει υπουργικό θώκο, παρ’ αξίαν προώθηση σε ηγετικές θέσεις, σκανδαλώδη προβολή από τα εμπορικά ΜΜΕ.

Οπωσδήποτε και χωρίς εξαίρεση, κάθε πολιτική διαφωνία, ρήξη και αποχώρηση είναι «αποστασία, προδοσία και ντροπή, μόνο σε οργανωμένα σχήματα ολοκληρωτικού χαρακτήρα (κατ’ επίφασιν κόμματα): Στις συντεχνίες συμφερόντων, ιδεολογικά «πολυσυλλεκτικές», δηλαδή πολιτικά ασπόνδυλες, με δίψα μόνο για εξουσία και χρήμα. ΄Η σε «σέχτες» ατόμων πολιτικής θρησκοληψίας, γαντζωμένων σε δόγματα, σε άλογες φανατισμένες εμμονές, με τυφλή στράτευση και πειθαρχία, προκειμένου να απωθηθεί ο φόβος της ενηλικίωσης, φόβος της ελευθερίας.

Τόσο στις συντεχνίες συμφερόντων όσο και στις σέχτες αυτευνουχισμού, η «αποστασία» κάποιου λειτουργεί ως απειλή: είναι ρωγμή ανασφάλειας για τους απομένοντες, θέτει ερωτήματα που δεν αντέχουν να τα απαντήσουν, γεννάει πανικό. Γι’ αυτό έχουν πανομοιότυπη γλώσσα και οργή ένας Κνίτης όταν μιλάει για τους «αποστάτες» του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μεϊμαράκης όταν μιλάει για τον κ. Σαμαρά.

Η έκταση της παγίδευσης των πολιτών σε συντεχνίες συμφερόντων ή σέχτες ψυχανωμαλίας (κατ’ επίφασιν κόμματα) μετράει την υπανάπτυξη της ελλαδικής κοινωνίας. Η παγίδευση γίνεται εντυπωσιακά εμφανέστερη στις περιπτώσεις εσωκομματικών κρίσεων και εκλογής αρχηγού. Τότε εκπλήσσει ο αριθμός των πολιτών που δέχονται να θεωρούνται οριστικά δεδομένοι οπαδοί, αμετακίνητα μαντρωμένοι στη λογική του ποιμνιοστάσιου: Κρίνουν οι οπαδοί και αξιολογούν τους υποψήφιους αρχηγούς όχι για τις πολιτικές τους ικανότητες, όχι για τα διανοητικά τους χαρίσματα, την ανθρώπινη ποιότητα, το ηγετικό τους τάλαντο. Ψηφίζουν οποιονδήποτε, υποτάσσονται σε οποιονδήποτε, αρκεί να τον πιστέψουν εγγυητή «ενότητας» της συντεχνίας ή της σέχτας.

Αλλά η εγγύηση της «ενότητας» είναι κάτι μάλλον νεφελώδες και απροσδιόριστο, εύκολη συνάρτηση ψυχολογικών κυρίως παραγόντων και όχι ορθολογικών σταθμίσεων. Γι’ αυτό βλέπουμε, για χάρη της «ενότητας», να προτιμούν οι οπαδοί ως αρχηγό το συμβολοποιημένο στο κόμμα τους όνομα κλώνου οικογένειας διαλάμψαντος το πάλαι ηγέτη (έστω και αν ο γόνος μειονεκτεί δραματικά) και όχι αναστήματα κύρους, χαρισματικής ευφυΐας και δημιουργικής πυγμής που θα μπορούσαν να αρχηγεύσουν. Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στα κόμματα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα παρακμιακού παλιμβαρβαρισμού, συλλογικής παλινδρόμησης στην αλογία ενστικτωδών επιλογών, φοβίας μήπως και διαλυθεί η αγέλη.

Αλλά το κλίμα αλογίας και φοβίας προσφέρεται κατεξοχήν προκειμένου να βουκοληθούν οι οπαδοί σε έντεχνα υπαγορευόμενες αποφάσεις. Οι «διαμορφωτές κοινής γνώμης» (Opinion Makers), οι ευφυείς διαφημιστές, τα έμπειρα στελέχη «ειδικών υπηρεσιών» σε πρεσβείες ισχυρών κρατών ξέρουν, πως αν κατορθώσουν να παγιδεύσουν τους οπαδούς ενός κόμματος στην αλογία φοβικών ενορμήσεων, μπορούν να πετύχουν ό,τι θέλουν: Μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, ο αυτονόητα και πασίδηλα καταλληλότερος για αρχηγός, ο συντριπτικά υπέρτερος σε ευφυΐα, κατάρτιση, πολιτική επιδεξιότητα, αρχίζει να ενοχλεί τους οπαδούς σαν οιηματίας, αλαζόνας στη συμπεριφορά, ενοχλητικά βιαστικός να αρχηγεύσει, ύποπτος για εξαρτήσεις από μεγαλεμπόρους της πληροφόρησης.

Ταχύτατα, από στόμα σε στόμα, η επιφύλαξη απλώνεται αδυσώπητη, οι ορθολογικές αντιστάσεις σαρώνονται. Ο οσοδήποτε μειονεκτικός αντίπαλος του ικανού, κραυγαλέα ανεπαρκής, άγλωσσος, κατ’ επανάληψη αποτυχημένος σε ό,τι ανέλαβε, αρχίζει να θεωρείται «καλή λύση». Γιατί; Είναι «εγγυητής της ενότητας», ξορκίζει την ανασφάλεια που γεννάει στην αγέλη ο ευφυής. Και η μεταστροφή της γνώμης των οπαδών υποχρεώνει τα κομματικά στελέχη, το ένα μετά το άλλο, σε δημόσιο αυτευνουχισμό της νοημοσύνης και αξιοπρέπειάς τους. Σπεύδουν να συνταχθούν με τον υποψήφιο που, πριν από εικοσιτετράωρα, όλοι, μα όλοι, θεωρούσαν ανύπαρκτο.

Η ευκολία με την οποία «ανεπαισθήτως» οι κομματικοί οπαδοί παγιδεύονται στην αλογία, είναι μάλλον το κρισιμότερο αυτή την ώρα πρόβλημα για την επιβίωση της όποιας (έστω και προσχηματικής) δημοκρατίας στην Ελλάδα, της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας του κρατικού μας σχήματος. Ολα δείχνουν (έχει σχεδόν εξαγγελθεί) ότι μέσα στον φετεινό χειμώνα «πρέπει» να κλείσουν όλα τα προβλήματα με τα οποία η Ελλάδα «δυσκολεύει» το ΝΑΤΟ: το Κυπριακό, το Σκοπιανό, των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, ίσως και των «μειονοτήτων». Με αυτό τον στόχο έχει κιόλας κατορθωθεί μέσα από απανωτές εκπλήξεις, να είναι σήμερα πρωθυπουργός της Ελλάδας ένας ένθερμος υποστηρικτής της Πλεκτάνης Ανάν. Και η πρόσφατη εκλογική του επιτυχία δεν άφησε περιθώρια να αντιδράσουν κομματικά του στελέχη για τον διορισμό προσώπου με την ίδια προκλητική συμπεριφορά στη θέση αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Τώρα μαίνονται οι μεθοδεύσεις να παγιδευτούν στην αλογία ενστικτώδους πανικού και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης οπαδοί, ώστε η δίνη της ακρισίας να φέρει στην αρχηγία και της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης κορυφαίο προπαγανδιστή της Πλεκτάνης. Γραδάρει τις μεθοδεύσεις η σθεναρή υποστήριξη που προσφέρουν στην προκλητική υποψηφιότητα οι πειθαρχικότατα πάντοτε συντονισμένοι στις απόψεις του ΝΑΤΟ «προοδευτικοί» του ευρύτατου εθνομηδενιστικού φάσματος, από τη μαρξιστική Αριστερά ώς τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Και οι παραιτημένοι από τη λογική και την κρίση τους οπαδοί ούτε υποψιάζονται το παιχνίδι που παίζεται.

Δυστυχώς, ο αντίπαλος της Θεοδώρας Μητσοτάκη δεν είναι το ηγετικό ανάστημα που χρειάζεται η χώρα. Τουλάχιστον όμως, στη γλώσσα της μακρυγιαννικής ντομπροσύνης, μοιάζει να θέλει να είναι «απροσκύνητος».

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

14/11/09

Ε Ε Ε ΕΡΧΕΤΑΙ....


Με αφορμή την ταινία 2012 άνοιξε ο κύκλος των συζητήσεων αν την συγκεκριμένη ημερομηνία θα έρθει το τέλος του κόσμου.
Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ, οι οποίοι στην επίσημη ιστοσελίδα της διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε επερχόμενη...


καταστροφή. «Τα τελευταία χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο αστρονόμος Ντέιβιντ Μόρισον, «έχω απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις για το θέμα του 2012 και την υποτιθέμενη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Τίποτα, τίποτα, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί».
Για να πείσουν ακόμα και τους πλέον σκεπτικιστές, οι επιστήμονες απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί, όλες τις ιστορίες που αναφέρονται και όλα τα σενάρια, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο την επιστημονική σκέψη και ανάλυση. Το 2012 θα είναι άλλη μια χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το πολύ χρήμα & το μαύρο έχει βαρέσει τον εγκέγαλο των πλουσιόπαιδων των βορείων προαστίων.


Αυτή είναι η Αντιγόνη Χελιώτη, η 22χρονη φερόμενη τρομοκράτισσα που συνελήφθη τα ξημερώματα και θεωρείται μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Πυρήνες της φωτιάς"
Το πατρικό της στην Πεντέλη και η ίδια φοιτήτρια στο χημικό με μητέρα εκπαιδευτικό!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Πώς φτιάχτηκε η τουρκική σημαία"




"Αν δεν ξέρετε, ορίστε η απάντηση:
Η Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο "εθνικό σύμβολο" των Τούρκων, προέρχεται από ένα σύμβολο του Βυζαντίου, αλλά της αρχαιοελληνικής πόλης Βυζάντιον, που υπήρχε στην θέση της Κωνσταντινούπολης.
Αυτό το σήμα, που είναι πανάρχαιο και...

απαντάται ως λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάβης, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου όταν ο Φίλιππος, πατέρας του Μεγαλέξανδρου, προσπάθησε να καταλάβει αυτή την πόλη, και μια νύχτα με συννεφιά, έστειλε πολεμιστές (σαν καταδρομική επιχείρηση) να περάσουν τα τείχη, για να αλώσουν την πόλη.
Ξαφνικά, εμφανίστηκε το φεγγάρι, οι εισβολείς έγιναν αντιληπτοί, και αποκρούστηκε η επίθεση.... Από τότε, και επειδή θεωρήθηκε ως θεϊκή βοήθεια προς την πόλη, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου.
Από εκεί έμεινε ως σύμβολο παραδοσιακά και στην Κωνσταντινούπολη, το βρήκε και ο Μωχάμεντ ο πορθητής (και οι επόμενοί του), και όπως χρησιμοποίησε τα πάντα που βρήκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να δώσει αυτοκρατορική χροιά στην πλιατσικολογική Οθωμανική κατάκτηση, το έκανε ένα σύμβολο της Οθωμανικής κυριαρχίας, και έτσι έμεινε ως μουσουλμανικό σύμβολο....
Αν ξέραμε την ιστορία μας, τουλάχιστον δεν θα ανεχόμασταν τα σημερινά ξεφτιλίκια...
Θα είχαμε τις απαιτούμενες απαντήσεις για όλες αυτές τις μα..... ..που μας σερβίρουν καθημερινά...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διόδια έξω από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου γράφουν στα ελληνικά "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ"


"ΔΙΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΠΡΟΣ ΚΑΪΡΟ. Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. ΜΙΑ ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο υβριστής της Ντόρας έγινε...υποστηριχτής, ΟΥΞ ΑΠ' ΔΩ ΠΑΡΤΑΚΙΑ!


Ο μέγας υβριστής της Ντόρας ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης και τώρα την υποστηρίζει. Εντάξει καταλάβαμε γιατί. Επειδή φοβάται ότι με τον Αντώνη Σαμαρά θα υπάρξει διαρροή ψηφοφόρων από το ΛΑΟΣ στην Ν.Δ ενώ με την Ντόρα όχι.
Μα τι παιχνίδια παίζουν στην...

πλάτη των ψηφοφόρων; Πες ρε Καρατζαφέρη την αλήθεια γιατί στηρίζεις την Ντόρα. Θέλουμε να τα ξέρουμε όλα. Δικαίωμα μας είναι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Aπειλεί να κλείσει την "Ελευθεροτυπία" η Τεγοπούλου, ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ?


"Για μία ακόμη φορά , η Μάνια Τεγοπούλου σε σύσκεψη που πραγματοποιήσει με δέκα στελέχη την περασμένη Τετάρτη επανέλαβε την προειδοποίηση της πως αν δεν βελτιωθεί η “Ελευθεροτυπία” θα την κλείσει!
Την προηγούμενη φορά που το είχε πει...


...ήταν στις αρχές Αυγούστου, σε μια ακόμη μεγάλη σύσκεψη παρουσία των στελεχών όταν και είχε ζητήσει προτάσεις για να αντιμετωπίσει η εφημερίδα τον ανταγωνισμό. Και τότε, αλλά και σήμερα , τα στελέχη περιμένουν το επόμενο βήμα.
Η απόφαση της κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά επί των κερδών το 2008 ίσως επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση της εφημερίδας , καθώς εξαιτίας της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της “Χρυσής ευκαιρίας” η εταιρεία εμφάνισε αυξημένη κέρδη . Η Χ. Κ. Τεγόπουλος από την πλευρά της έχοντας το δάνειο των 18 εκατ. ευρώ είναι σε θέση να καλύψει την έκτακτη εισφορά που εκτιμάται περίπου στα 6,5 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο , όπως και πριν είναι η πορεία προς το 2010
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ε.Βενιζέλος: "Αποφασίσαμε σήμερα να μην μετακινηθεί το ΤΕΣΑΦ γιατί κινητοποιήθηκαν οι δημοσιογράφοι"


Συνέντευξη με την οποία ανακοίνωσε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και την λογική με την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις, για την μη μετάβαση τελικά στην Φαράχ του ΤΕΣΑΦ, αλλά και για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τα ΕΝΑΕ και τις διαπραγματεύσεις με την Thyssen Krupp Marine Systems και μία σειρά άλλων θεμάτων, παραχώρησαν το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός αναπληρωτής Πάνος Μπεγλίτης.

Το defencenet.gr, παραθέτει κατά λέξη ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ το οποίο απεδέχθη ομόφωνα τις εισηγήσεις του Υπουργείου, του Συμβουλίου Άμυνας και την εισήγησή μου όπως την ανέπτυξα γραπτά και προφορικά προς το ΚΥΣΕΑ, για μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν την παρουσία της χώρας μας σε διάφορες στρατιωτικού χαρακτήρα αποστολές, που διενεργούντο όπως ξέρετε πάντοτε στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα είτε του ΝΑΤΟ, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρχίζοντας από τα πιο απλά και πηγαίνοντας στα πιο σύνθετα ζητήματα, σας αναφέρω τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως.
Πρώτον. Για την παράταση της ελληνικής συμμετοχής στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, που όπως ξέρετε διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή της Σομαλίας, για το έτος 2010.
Η δεύτερη απόφαση αφορά την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Ελλάδος στην επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOR που διοργανώνει το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την παράταση της συμμετοχής για το 2010, με τη γνωστή φρεγάτα και ορισμένες πτήσεις αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.
Η τρίτη απόφαση η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφορά την ανάληψη της διοίκησης από την Ελλάδα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, της NRF, από τον Ιανουάριο του 2012. Θα θυμάστε ίσως ότι υπήρχε μία αρχική σκέψη όταν οι ευθύνες αυτές αναλαμβανόντουσαν σε εξαμηνιαία βάση, να αναλάβει την ευθύνη αυτή η Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Στο μεταξύ μέσα στη δομή δυνάμεων και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε οι αρμοδιότητες αυτές να εναλλάσσονται ανά έτος και η Ελλάδα αναλαμβάνει τελικώς από το 2012 την ευθύνη αυτή της διοίκησης της NRF με στρατηγείο φυσικά το NDC-GR, δηλαδή το παλαιό 3ο Σώμα Στρατού. Έτσι για πρώτη φορά αποκτά και ουσιαστική αρμοδιότητα και ουσιαστικό ρόλο το NDC-GR, το παλαιό 3ο Σώμα Στρατού.
Η δύναμη αυτή θα έχει στην απώτατη ανάπτυξή της 2.900 άνδρες, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, γιατί κινούμαστε πάντοτε στο πλαίσιο της αντίληψης που επικρατεί για τα θέματα αυτά στο ΝΑΤΟ, δηλαδή του θεωρητικού concept -και συγνώμη για την αγγλική λέξη που χρησιμοποιώ. Άρα είναι αμιγώς θεωρητικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πάντως η δύναμη είναι αναπτύξιμη και διαθέσιμη και ως εκ τούτου αποκτούμε ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα γιατί ο ρόλος αυτός είναι ενεργός, είναι σοβαρός και καταγράφεται, πιστώνεται στο ενεργητικό της χώρας στα θέματα αυτά.
Προκειμένου να διευκολύνουμε μάλιστα τη συγκρότηση του Πολυεθνικού Στρατηγείου του NDC-GR το 2012, αποφασίσαμε ομόφωνα στο ΚΥΣΕΑ να εγκρίνουμε τη συμμετοχή Ελλήνων επιτελών και τη διάθεση ελληνικών δυνάμεων επιπέδου αερομεταφερόμενου τάγματος στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης της τρέχουσας περιόδου, υπό δανική διοίκηση, διότι η Δανία έχει προσφερθεί να μετάσχει η ίδια με ανάλογο τρόπο στη δική μας περίοδο διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.
Και έρχομαι τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο των σημερινών ομόφωνων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, αυτό που αφορά την ελληνική συμμετοχή της Ελλάδας στην ISAF στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των ευρύτερων σχηματισμών περί το ΝΑΤΟ που συγκροτούνται από τις χώρες τις μη ΝΑΤΟικές που μετέχουν στην ISAF.
Όπως ξέρετε τον Ιανουάριο του 2009 το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει την πιθανή μετακίνηση της βασικής ελληνικής μονάδας που είναι το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν από την Καμπούλ, από το στρατόπεδο στο οποίο στρατοπεδεύεται, από το στρατόπεδο INVICTA προς τη δυτική περιοχή, προς τη Χεράτ, όπου βρίσκεται η λεγόμενη Δυτική Ταξιαρχία των Δυνάμεων της στρατόπεδο ISAF.
Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από διαβουλεύσεις σε συνεργασία και με τις ιταλικές δυνάμεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε και τα επιτελεία είχαν επεξεργαστεί το ενδεχόμενο η μετακίνηση να γίνει πράγματι δυτικά, αλλά όχι προς τη Χεράτ, προς μια άλλη περιοχή τη Φαράχ, η οποία είναι και η περιοχή υψηλότερου κινδύνου με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις κινδύνου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ISAF, αλλά και την εκτίμηση του ανώτερου Έλληνα αξιωματικού που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
Η μετακίνηση αυτή προϋπέθετε τη διάθεση μιας υποδομής θωρακισμένων οχημάτων και βεβαίως εντασσόταν σε μία ολόκληρη αντίληψη για την επιχείρηση αυτή, για την ISAF. Επίσης, είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση η οποία αφορούσε την παρουσία τριών Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι προσαρτημένοι στο 201 Σώμα του αφγανικού στρατού, την παρουσία δύο ιατρικών ομάδων που συνεργαζόταν με γερμανικά στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδίως για την περίοδο των εκλογών.
Και βεβαίως έχουμε Επιτελείς εγκατεστημένους στο Στρατηγείο της ISAF και έχουμε και Επιτελείς εγκατεστημένους στο αεροδρόμιο, λαμβανομένου υπόψη ότι από το 2007 έχει διαμορφωθεί μία περιοδικότητα στην ανάληψη της ευθύνης Διοίκησης του αεροδρομίου από τις χώρες που μετέχουν στην ISAF και η Ελλάδα ήδη έχει ασκήσει για ένα εξάμηνο τη Διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μας το διεθνές επίπεδο του προβληματισμού, σε σχέση με το Αφγανιστάν. Αντιλαμβανόμαστε τον προβληματισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λαμβάνουμε υπόψη μας τις συζητήσεις στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, βλέπουμε το γεγονός πως πάρα πολλές χώρες που μετέχουν στην ISAF και μάλιστα με δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από τις ελληνικές, επιμένουν στην ανάγκη διατήρησης των λεγόμενων "εθνικών περιορισμών", των λεγόμενων δηλαδή "national caveats", όπως είναι και ο δικός μας, για την παραμονή του Τάγματος στην Καμπούλ, υπό την αίρεση ή με την εξαίρεση αυτής της απόφασης του ΚΥΣΕΑ του Ιανουαρίου του 2009.
Συνεκτιμήσαμε λοιπόν όλα τα δεδομένα, συνεκτιμήσαμε τις ανάγκες ασφάλειας, τα επίπεδα κινδύνου, τον διεθνή προβληματισμό, το γεγονός πως πρέπει στο Αφγανιστάν να εφαρμόζεται μία συνεκτική πολιτικο-στρατιωτική προσέγγιση, το γεγονός πως οι λύσεις πρέπει να είναι πρωτίστως θεσμικές και πολιτικές.
Το γεγονός πως πρέπει το ταχύτερο δυνατό να οδεύσουμε προς την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας του Αφγανιστάν στο λεγόμενο «Afghan Ownership» στο Αφγανιστάν, στην ανασυγκρότηση των ίδιων των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην επιτάχυνση των θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών.
Τέλος στη συγκρότηση μιας νομιμοποιημένης δημοκρατικής εξουσίας στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των ιδιορρυθμιών των κοινωνικών και των πολιτιστικών της περιοχής, γιατί δεν μπορούν να μεταφέρονται μηχανιστικά ή άκριτα διάφορα δυτικά ή δυτικοκεντρικά πρότυπα, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε ευελιξία και σεβασμό στις ιδιομορφίες κάθε κοινωνίας και κάθε χώρας.
Βεβαίως, εμείς κινούμαστε στο δικό μας επίπεδο, είμαστε μία μεσαία ευρωπαϊκή χώρα, μία χώρα με μεγάλες αμυντικές δαπάνες, μία χώρα με ανοιχτά προβλήματα ασφάλειας, μία χώρα η οποία είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της ως παλαιό ιστορικό μέλος του ΝΑΤΟ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Είμαστε μία χώρα που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της ανάληψης της Διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης της NRF από το 2012 κι έτσι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, όπως διαμορφώνεται με την ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με συνεκτίμηση όλων αυτών των δεδομένων, είναι το εξής:
Πρώτον, το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης του Αφγανιστάν, που έχει δύναμη 122 στελεχών και συγκροτείται από ένα λόχο μηχανικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας, θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα της σύνθεσής του, στο σημερινό του στρατόπεδο, γιατί παραμένει εν ισχύ ο εθνικός περιορισμός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει μετακίνηση και δεν θα καταβληθεί το κόστος της μετακίνησης.
Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού, εκτός από τους τρεις Συμβούλους-Εμπειρογνώμονες που εργάζονται στο πλαίσιο του 201ου Σώματος του Αφγανικού Στρατού, αποφασίζουμε την αποστολή 19 επίσης Εμπειρογνωμόνων-Συμβούλων.
Οι οποίοι όμως δε θα συγκροτήσουν αυτοτελή εθνική δομή, αλλά θα προσαρτηθούν στη νατοϊκή δομή Εμπειρογνωμόνων και Εκπαιδευτών, που λειτουργεί στην Ταξιαρχία Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού. Άρα πρέπει η νατοϊκή αυτή δομή να παράσχει και όλες τις εγγυήσεις ασφάλειας και προστασίας των Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων και Εκπαιδευτών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί.
Οι Επιτελείς μας παραμένουν βεβαίως, όπως έχουν: Οι δέκα οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο επιτελείο της ISAF. Στο αεροδρόμιο, αυτή τη στιγμή έχουμε δύο Επιτελείς και τέσσερις Στρατονόμους, θα αναπτυχθεί η δύναμη που είχε αναπτυχθεί και την άλλη φορά για ένα εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο του 2010 θα έχουμε εκεί 53 στελέχη τα οποία ασχολούνται με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών, γιατί δεν έχει Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ούτε αντίστοιχη υποδομή το Αφγανιστάν. Θα μας διαδεχθεί άλλη χώρα, όπως κι εμείς διαδεχόμαστε άλλη χώρα.
Επίσης, σας θυμίζω, ότι άφησαν πολύ καλές αναμνήσεις οι Γιατροί μας κι αν ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF μπορούμε να στείλουμε και πάλι έως το πολύ δύο ομάδες των οκτώ υγειονομικών στελεχών, για να προσαρτηθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία και προσφέρουν ως μονάδα τις εγγυήσεις ασφάλειας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Εκτός από αυτά, έχουμε και οικονομικές συνεισφορές. Η Ελλάδα έχει όπως ξέρετε συνεισφέρει 600 χιλιάδες ευρώ στη Γαλλοβρετανική Πρωτοβουλία για τα Ελικόπτερα, έχει συνεισφέρει 500 χιλιάδες και πρόσφατα άλλες 300 χιλιάδες στην Ομάδα Ανασυγκρότησης που διευθύνει η Ουγγαρία, το PRT όπως λέγεται. Και βεβαίως αν κι άλλες χώρες προτείνουν αντίστοιχες δράσεις είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την ΥΔΑΣ με καλή πίστη και θετική -ας το πούμε έτσι- κατεύθυνση.
Το σημαντικό όμως είναι ότι πήραμε την απόφαση, ενόψει και του γεγονότος ότι δε θα καταβληθεί το κόστος μετακίνησης του Τάγματος, να συνεισφέρουμε στο Ταμείο Ανασυγκρότησης του Αφγανικού Στρατού το ποσόν των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι περίπου το 5% του προϋπολογιζομένου κόστους μετακίνησης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες ανασυγκρότησης του Αφγανικού Στρατού.
Και έχουμε και τη διαθεσιμότητα να εκπαιδεύσουμε εδώ στην Ελλάδα σε Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές έναν αριθμό στελεχών Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστεύω ότι έτσι διαμορφώνεται μια πολύ ισορροπημένη κατάσταση, λαμβανομένου υπόψη ότι όπως σας ανέφερα η Ελλάδα όχι μόνο αναλαμβάνει τη Διοίκηση της NRF για το 2012.
Αλλά επιπλέον, είναι μία χώρα που εκ των πραγμάτων υποδέχεται 50 χιλιάδες μη νόμιμους Αφγανούς μετανάστες κι αυτό είναι μία παράμετρος που την παρουσίασα και στην Μπρατισλάβα και η οποία σίγουρα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη στο συνολικό ισοζύγιο συμμετοχής των χωρών στην υπόθεση αυτή.
Αυτή είναι η εικόνα ως προς τις σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Θέλω με την ευκαιρία επίσης αυτή να σας ανακοινώσω ότι μετά την τελευταία συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παμπούκης κι εγώ με τον εκπρόσωπο της μητρικής εταιρείας του μετόχου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τον κ. Atzpodien, λάβαμε προχθές επιστολή του με την οποία επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο της συμφωνίας, με ορισμένες εξειδικεύσεις οι οποίες πάντα είναι αυτονόητες στα θέματα αυτά κι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνονται στα θέματα αυτά.
Και σήμερα θα σταλεί η δική μου επιστολή εκ μέρους της Κυβέρνησης που απαντά σε όλα τα σημεία, στο πλαίσιο αυτών που είχαμε συμφωνήσει προφορικώς στις 4 Νοεμβρίου κι έτσι έχουμε δια της ανταλλαγής των επιστολών και γραπτή αποτύπωση αυτού του πλαισίου, το οποίο σας θυμίζω ότι προβλέπει η ThyssenKrupp να διαμορφώσει μία εικόνα δική της για πιθανές λύσεις και προσφορές αξιόπιστες, με επιχειρηματικό βάθος για το μέλλον των ναυπηγείων, γιατί μας ενδιαφέρει το μέλλον των ναυπηγείων προκειμένου να εφαρμοστεί και η συμφωνία μας σε σχέση με τα υποβρύχια το ταχύτερο δυνατό.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη διαδικασία αυτή, όμως όλες οι προσφορές και όλες οι πιθανές λύσεις θα αξιολογηθούν από Διεθνή Εκτιμητικό Οίκο, τον οποίον επιλέξαμε στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, όπου θα είναι ο Οίκος Lazard κι έτσι θα έχουμε μία έγκυρη γνώμη για την αξιοπιστία και το βάθος κάθε πρότασης.
Η Thyssen υπολογίζει ότι αυτό μπορεί να διεξαχθεί ταχύρρυθμα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποια μικρή παράταση. Υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης των ναυπηγείων τα οποία θα τα λύσουμε ώστε να καταβάλλεται η μισθοδοσία κανονικά, διότι εκκρεμεί μία παλαιότερη σύμβαση εκσυγχρονισμού παλαιών φρεγατών-s στα ναυπηγεία.
Στο μεταξύ επιβεβαιώνουμε το σχήμα για τα υποβρύχια, γιατί στόχος μας είναι να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι εν πλω δοκιμές των τριών νέων υποβρυχίων. Και στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης σας θυμίζω ότι αντί του εκσυγχρονισμού των δύο υποβρυχίων τύπου 209 θα έχουμε κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων 209, μαζί με τον Ωκεανό ο οποίος ήδη εκσυγχρονίστηκε και του οποίου τώρα πρέπει να δοκιμαστεί η αξιοπιστία και η τεχνική επάρκεια.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο πορευόμαστε, βλέπω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αναφέρομαι σε ενδιαφέρον το οποίο έχει σοβαρότητα. Αυτά θα τα αξιολογήσει και η Lazard, θα τα αξιολογήσει εντέλει στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης ιδιωτικοποίησης και η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έχει δικαιώματα αρμοδιότητες και ευθύνες πρωτίστως για τα υποβρύχια και το Πολεμικό Ναυτικό, για τη ναυπηγική βιομηχανία, για τον Σκαραμαγκά, για τους εργαζόμενους, για την εθνική οικονομία.
Και βεβαίως σας θυμίζω ότι οι μεγάλες μας επιλογές σε σχέση με τους εξοπλισμούς, είναι επιλογές οι οποίες γίνονται με βάση τις εγγυήσεις διαφάνειας και τα κριτήρια που έχουμε κατά κόρον ανακοινώσει τις τελευταίες σαράντα μέρες που ο κ. Μπεγλίτης κι εγώ έχουμε την ευθύνη της Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αυτά είχα να πω, μήπως θέλει να συμπληρώσει κάτι ο κ. Μπεγλίτης;
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, δύο λόγια θα ήθελα να σας πω.
Μετά την πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό τον κ. Βενιζέλο θα έλεγα από την πλευρά μου ότι σήμερα το ΚΥΣΕΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ΚΥΣΕΑ επαναβεβαίωσης της διεθνούς θέσης και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.
Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα δυναμικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, πάντα στο πλαίσιο της ισχυρής νομιμοποίησης, που προσδίδει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε ως «στρατιωτική διπλωματία» βρίσκει την έκφρασή του σήμερα στη σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Η Ελλάδα για να μπορεί να διατηρήσει τον ισχυρό λόγο της στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της τη στρατιωτική, όταν χρειάζεται κι όταν είναι νομιμοποιημένη, αλλά και την πολιτική.
Και η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ στη διπλή αυτή κατεύθυνση, στρατιωτική και πολιτική, ορίζει την εξωτερική μας πολιτική, αλλά ορίζει και την πολιτική μας στα ζητήματα της εθνικής άμυνας.
Και πιστεύουμε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο του κυβερνητικού μας προγράμματος, ότι θα υπερασπιστούμε αυτή την ισχυρή θέση της χώρας στους διεθνείς και περιφερειακούς πολιτικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς. Έχοντας πάντα και πάνω απ’ όλα ως πυξίδα την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος της χώρας, την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και βεβαίως την ανάδειξη της φωνής μας.
Τα επόμενα χρόνια επειδή θα είναι χρόνια δύσκολα στο περιφερειακό επίπεδο, στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές, η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη της αξιοπιστία, τη χαμένη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. Και σήμερα πιστεύω ότι το ΚΥΣΕΑ έδωσε μια ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αν θέλετε διαφορετικά, ξαναβρήκαμε ένα χαμένο νήμα στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική εθνικής άμυνας. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Τσακίρης): Σήμερα το πρωί υπήρξε μία τρομοκρατική ενέργεια κοντά στο αεροδρόμιο στην Καμπούλ. Δεν ξέρω αν είστε ενήμερος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε μέρα, πολλές φορές την ημέρα έχουμε τέτοια φαινόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Τσακίρης): Ναι, ήταν αρκετά και μέσα υπήρχαν Έλληνες. Ξέρετε αν αυτό θα επηρεάσει όχι την ελληνική πλευρά, αλλά αν θα αλλάξει ο βαθμός ασφαλείας της Καμπούλ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο βαθμός ασφαλείας αλλάζει κάθε βδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γκουριώτης): Καταρχήν συγχαρητήρια για το NRF, προσωπικά το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Κατά δεύτερο, σας διαβάζω επί λέξει το τι είπατε την περασμένη βδομάδα για το θέμα του Αφγανιστάν. «Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, δεν μας πιέζει τίποτα χρονικά, δεν έχουμε την αίσθηση αυτής της αφόρητης χρονικής πίεσης αναφορικά με τις αποφάσεις».
Αυτά την περασμένη εβδομάδα. Τι μεσολάβησε και ελήφθησαν οι αποφάσεις εντός μίας εβδομάδας;
(SOS SOS ΕΔΩ)ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον, μεσολάβησε η δική σας κινητοποίηση μετά από μία θεωρητικού χαρακτήρα συζήτηση που έγινε σε ένα σεμινάριο ενημέρωσης βάθους που διοργανώθηκε εδώ.
Δεύτερον, επειδή σιγά-σιγά αρχίζουν να διοργανώνονται οι λεγόμενες Force Generation Conferences στο ΝΑΤΟ, οι Διασκέψεις Παραγωγής Δυνάμεων, θα έπρεπε οι εκπρόσωποί μας να έχουν υπόψη τους το πλήρες πλαίσιο γιατί δεν μας αρέσει να υπάρχουν σημειακές ή διφορούμενες δηλώσεις.
Θέλουμε να υπάρχει η συνολική θέση και η θέση αυτή να είναι καθαρή και να υποστηρίζεται με όλο το εύρος επιχειρημάτων. Και επειδή στις 23, 24 Νοεμβρίου θα γίνει αυτή η πρώτη διάσκεψη, θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε δεδομένη την απόφαση και του ΣΑΜ και του ΚΥΣΕΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βερύκιος): Είπατε κ. Υπουργέ μεταξύ άλλων, επισημάνατε ότι στη χώρα μας βρίσκονται γύρω στις 50 χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες. Με δεδομένο ότι υπάρχει και μία τάση στη νέα κυβέρνηση μετανάστες να υπηρετούν και αστυνομικά τμήματα, μήπως σκέφτεστε παιδιά μεταναστών να συμμετάσχουν, να φοιτούν στις παραγωγικές σχολές και με την προοπτική αυτή εν συνεχεία να προωθηθούν στη χώρα τους; Και που θα ξέρουν και την ελληνική γλώσσα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Βερύκιε, καταρχάς μιλάμε για τους νόμιμους μετανάστες και για παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, έχουν την Ελλάδα ως πατρίδα και τα ελληνικά ως μητρική στην πραγματικότητα γλώσσα, ως πρώτη γλώσσα.
Οι μη νόμιμοι Αφγανοί μετανάστες οι οποίοι πιέζονται και έρχονται εδώ αναζητώντας μια θέση κάτω απ’ τον ήλιο, δεν έχουν αποκτήσει ακόμα αυτά τα χαρακτηριστικά, ούτε έχουμε παιδιά δεύτερης γενιάς. Τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας στην οποία αναφέρθηκα, βεβαίως και πρέπει να ενταχθούν πλήρως και έχουμε πει ότι θα γίνουν Έλληνες πολίτες. Διότι πολλά απ’ αυτά είναι και ανιθαγενή, δεν έχουν καν ιθαγένεια.
Σε σχέση με το Αφγανιστάν, προκειμένου να πιάνει τόπο αυτό το οποίο κάνουμε, πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση, διότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τους θέλει για να τους τοποθετήσει ως στελέχη στον αφγανικό στρατό ή στην αφγανική αστυνομία ή στην αφγανική δικαιοσύνη. Γιατί αναπτύσσονται παράλληλα πολλές δραστηριότητες και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συγκρότηση του κράτους. Για να είμαστε πρακτικοί και ωφέλιμοι ως προς το Αφγανιστάν.
Όλα εξετάζονται με την ταχύτητα και την ευελιξία και το ανοιχτό μυαλό που απαιτείται. Καμία πρόταση δεν αποκλείεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Καπούτσης): Κύριε Υπουργέ η απόφαση που πήρατε για το Αφγανιστάν είναι σαφές ότι δεν θα σκορπίσει ρίγη ενθουσιασμού στο ΝΑΤΟ, στη Συμμαχία. Έτσι νομίζω. Εσείς θα μας πείτε σε λίγο ότι δεν είναι έτσι. Η ερώτηση είναι εάν έχετε αξιολογήσει ενδεχόμενο δυσαρέσκειας της ηγεσίας του ΝΑΤΟ σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, εάν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας στο ΝΑΤΟ και το επίπεδο σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς πρέπει να πω – θα μου επιτρέψετε, με όλη τη φιλία – ότι η ερώτησή σας είναι αντιφατική. Από τη μια μου λέτε ρίγη ενθουσιασμού, από την άλλη τι θα γίνει αν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως δεν καταλάβατε πολύ καλά την εισήγηση που έκανα. Δεν καταλάβατε καλά την αρχή. Είπα, ΔΕΝ θα προκαλέσει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, ζητάω συγνώμη. Ναι, δε νομίζω ότι θα προκαλέσει ενθουσιασμό, αλλά κινούμαστε με βάση ένα πλέγμα κριτηρίων που παρουσίασα με πολύ μεγάλη καθαρότητα. Με την ίδια καθαρότητα παρουσιάζουμε το πλέγμα αυτό και στους συνομιλητές μας, ΝΑΤΟϊκούς ή προερχόμενους από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Ξέρετε, σε πάρα πολλές χώρες ισχύουν τα ίδια κριτήρια και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει ένας εντονότατος προβληματισμός τον οποίο κατανοούμε και σεβόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι για τον Πρόεδρο Ομπάμα να λάβει μία απόφαση η οποία έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις για τη χώρα του, αλλά και για το δυτικό κόσμο γενικότερα και για όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως προβληματίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες τηρουμένων των αναλογιών, σε ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο, προβληματιζόμαστε και εμείς, αλλά πρέπει να καταλήγουμε, πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις. Και πρέπει να είμαστε σαφείς, καθαροί, έντιμοι στις εξηγήσεις μας, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαλλίδης): Πάνω σε αυτό, κάτι συμπληρωματικό, τα 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν ακριβώς για να «εξισορροπηθεί» η μη μετακίνηση των δυνάμεών μας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν γιατί όπως αντιλήφθηκα και εγώ στην Μπρατισλάβα, αποδίδουν όλοι πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το Ταμείο Ανασυγκρότησης του αφγανικού στρατού. Και νομίζω ότι είναι μία πολλαπλά χρήσιμη χειρονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω για την ACTIVE ENDEAVOR, αν κατάλαβα παραμένει η φρεγάτα και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ορισμένες πτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Επειδή δεν υπάρχουν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας διαθέσιμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πτήσεις που επιτελούν ρόλο ναυτικής συνεργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Άρα, θα γίνει από κάποιο άλλο επιτελείο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, θα γίνει από αεροσκάφος που μπορεί να προσφέρει την υπηρεσία αυτή. Δε χρειάζεται να είναι αεροσκάφος που ανήκει στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Κούτρας): Κύριε Υπουργέ εγώ θέλω να ρωτήσω εάν χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και αν υπάρχει θέμα μη καταβολής μισθοδοσίας, πληρωμής των εργαζομένων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ήσασταν προηγουμένως εδώ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Κούτρας): Ναι, απλά ρωτάω αν τίθεται θέμα απ’ την εταιρεία να πληρώνει μέχρι και τον Νοέμβριο τους εργαζόμενους. Αυτό ρωτάω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό, θα κλείσουμε τον κύκλο των ερωτήσεων που αφορούν τις διεθνείς αποστολές και μετά θα πούμε λίγα πράγματα για τα Ναυπηγεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γκουριώτης): Έχετε εξετάσει κ. Υπουργέ εάν η πρώτη αποστολή θα είναι πιθανότατα στη Σομαλία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Και ούτως ή άλλως να σας πω για τη Σομαλία, επειδή συζητείται και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό, δηλαδή συνδέεται με την επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, το ΓΕΕΘΑ και ορθώς διατυπώνει ούτως ή άλλως εντονότατες επιφυλάξεις για την ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους χερσαίας παρουσίας στη Σομαλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Δημάκας): Υπάρχει ενδεχόμενο μέσω της NRF να πάνε Έλληνες επιτελείς στο Αφγανιστάν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό έχει αποκλειστεί ρητά. Είναι στοιχείο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Τσιγουρής): Μια διευκρίνιση κ. Υπουργέ. Μιλήσατε προηγουμένως για ένα αερομεταφερόμενο τάγμα υπό δανική διοίκηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διατίθεται, είναι αναπτύξιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μπλαβέρης): Και είπατε «τώρα». Το «τώρα», εννοείτε από το 2009 το υπόλοιπο ή από το 2010;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 2010 και εμείς θα αναλάβουμε το 2012.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Είχαν διατυπωθεί σκέψεις από τους στρατιωτικούς τις οποίες έχω ακούσει, μπορεί να μην έχουν διαμορφωθεί σε προτάσεις, γι’ αυτό το επισημαίνω, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου, διάθεσης του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου που έχουμε στη Λάρισα πρόσφατα, ώστε να διοικεί την επιχείρηση ATALANTA. Εξετάσατε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ή μόνο το ενδεχόμενο παραμονής της φρεγάτας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την αρμάδα την έχει διοικήσει Έλληνας Αρχιπλοίαρχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Όχι, όχι, μιλάω για το χερσαίο στρατηγείο που υπάρχει στη Λάρισα και που πρόσφατα έχει ενεργοποιηθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Και σας επαναλαμβάνω ότι για την ΑTALANTA η μόνη απόφαση είναι η συνέχιση της αποστολής της φρεγάτας, δεν έχει τεθεί άλλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και όπως σωστά μου επισημαίνει ο κ. Μπεγλίτης, η ATALANTA είναι επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Για το ευρωπαϊκό στρατηγείο μιλάω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει. Στη Λάρισα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Ηλιάδη): Ναι, στη Λάρισα. Στο ΓΕΕΘΑ, ναι. Μάλιστα εγκαινιάστηκε πρόσφατα ...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε. Αυτό που λέτε αφορά τη HELBROC. Δεν έχει σχέση με την επιχείρηση ATALANTA, είναι το στρατηγείο της HELBROC. Η HELBROC είναι μία ομάδα μάχης, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, συγκροτείται από τις χώρες που είναι στο ακρωνύμιο, δηλαδή Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος. Αυτό το στρατηγείο είναι στη Λάρισα και δεν έχει σχέση με την ATALANTA. Πάμε στην επόμενη ερώτηση τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Συμεωνίδης): Πέρα από τον προβληματισμό σας που είπατε, υπήρξε και κάποιος άλλος συγκεκριμένος λόγος που ανατρέψατε την απόφαση της κυβέρνησης της προηγούμενης στο ΚΥΣΕΑ, με τον κίνδυνο να χαρακτηριστούμε ίσως και αναξιόπιστοι...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Ιανουαρίου του 2009 ίσχυε μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Και τελούσε υπό μία σειρά αυστηρών προϋποθέσεων και αιρέσεων, καμία από τις οποίες δεν είχε πληρωθεί.
Εν πάση περιπτώσει, τον Ιανουάριο του 2009, με τα τότε δεδομένα, έγινε μία εκτίμηση από την τότε Κυβέρνηση. Το Νοέμβριο του 2009 γίνεται με τα νέα δεδομένα μία νέα εκτίμηση από τη σημερινή Κυβέρνηση.
Στο μεταξύ βλέπετε ότι όλες οι κυβερνήσεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Μάλτα, προβληματίζονται επί τη βάσει διαρκώς μεταβαλλομένων δεδομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Συμεωνίδης): Εννοώ, ήταν επικίνδυνη η μετακίνηση; Αυτό θέλω να πω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς. Αν αυτό ρωτάτε, το είπα και είναι και αυτονόητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Καρβουνόπουλος): Επειδή όσα χρήματα και να δώσουν οι Αμερικάνοι είναι προφανές ότι θα συνεχίσουν να μας πιέζουν για να στείλουμε στρατό ή μέσα -ελικόπτερα συνήθως ζητάνε-, έχουμε κάποια άλλα εναλλακτικά σενάρια; Δηλαδή για παράδειγμα μήπως θα αυξήσουμε τη δύναμή μας στη σχετική ασφαλή Καμπούλ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι, έχουμε θέσει οροφή. Η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ συνιστά και μία οροφή συμμετοχής.
Και όταν λέμε «πιέσεις» τώρα, με συγχωρείτε, ο καθένας σε μία διμερή ή πολυμερή συζήτηση διατυπώνει την άποψή του Και εμείς διατυπώνουμε τη δική μας άποψη. Δεν αγνοούμε το συσχετισμό των δυνάμεων και το μέγεθος κάθε χώρας, αλλά πάντα ο καθένας προτάσσει το εθνικό του συμφέρον και βεβαίως καλό είναι να είμαστε καθαροί ως προς τα κριτήριά μας.
Παρακαλώ, ο κ. Μπεγλίτης.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα απλώς ένα προβληματισμό να θέσω. Κοιτάξτε, σήμερα μέσα από τη γενικότερη διεθνή αμηχανία στο Αφγανιστάν, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η πολιτικοστρατιωτική προσέγγιση του προβλήματος. Μέχρι σήμερα, ακόμα και η έκθεση McCrystal είχε έντονη την επιρροή ή την έκφραση του στρατιωτικού στοιχείου. Όμως σήμερα αν δείτε το διεθνή προβληματισμό, τον προβληματισμό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική διάσταση είναι πάρα πολύ έντονη.
Άρα επομένως εμείς ως χώρα μπορούμε να εκφράσουμε, ή αν θέλετε να συμμετάσχουμε σε αυτή την πολιτική διάσταση, αν όχι επίλυσης του Αφγανικού, τουλάχιστον ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν. Είναι εξίσου σημαντικό στο σημερινό θεωρητικό αλλά και πρακτικό στρατηγικό προβληματισμό η πολιτική διάσταση. Άρα επομένως καλύπτουμε σημαντικές πτυχές ακόμα και αιτημάτων της έκθεσης McCrystal.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Μας ήλθε ένα μήνυμα στα κινητά ότι είχατε υψηλού επιπέδου συνομιλίες με τους Αμερικανούς. Συζητήσατε αυτά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, το μήνυμα λέει ότι τη Δευτέρα συγκροτείται η ετήσια συνάντηση της Επιτροπής υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία θα προεδρεύσει από ελληνικής πλευράς ο κ. Μπεγλίτης και από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός Υφυπουργός Άμυνας κ. Βερσμπάου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Απλά το μήνυμα λέει: «Ελληνοαμερικανικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου» σκέτο. Το δικό μου μήνυμα τουλάχιστον.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι το θέμα. Το ξέρετε αυτό, είναι η ετήσια συνάντηση. Θέλει ένας συνάδελφός σας να ρωτήσει κάτι για το πρώτο θέμα. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Παντελόγλου): Κύριε Υπουργέ, μία διευκρινιστική. Τελικά ο αριθμός των εκπαιδευτών που θα σταλούν θα είναι 19 και 3 που ήδη υπάρχουν; 22 συνολικά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι – ναι, 19 και 3.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Παντελόγλου): 22 δηλαδή. Ένα δεύτερο. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, κάποια εκτίμηση για το πότε τελικά θα αναχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα θα γίνουν με τον τρόπο που πρέπει και με την προσοχή που πρέπει. Και μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και παρέχονται οι εγγυήσεις ασφάλειας που έχουμε θέσει.
Λοιπόν, για το Σκαραμαγκά δυο ερωτήσεις για να κλείσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γκουριώτης): Το θέμα της χρηματοδότησης να το διευκρινίσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε συμφωνήσει στη συνάντηση της 4ης Νοεμβρίου ότι επειδή υπάρχει η ιδιορρυθμία να έχει ασκηθεί το δικαίωμα καταγγελίας εκ μέρους της γερμανικής πλευράς μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στις 23 Σεπτεμβρίου, και έτσι παραλάβαμε το θέμα, αλλά παρόλα αυτά να διαπραγματευόμαστε και να συμφωνούμε λύση, εμείς θα διευκολύνουμε τη γερμανική πλευρά ως προς τη μισθοδοσία για τους μήνες που θα απαιτηθούν, ως την ολοκληρωμένη λύση.
Τέλος Δεκεμβρίου εκτιμά η γερμανική πλευρά, μπορεί να είναι τέλος Ιανουαρίου ή τέλος Φεβρουαρίου δεν μπορώ να το προσδιορίσω ούτε θέλω να δεσμευτώ. Υπολογίζουμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε ότι το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια, ας πούμε 3,5-4 εκατομμύρια.
Βεβαίως υπάρχει μείζον θέμα το οποίο αφορά τις εν πλω δοκιμές, διότι εφόσον συμφωνήσουμε να αρχίσουν οι εν πλω δοκιμές των τριών νέων υποβρυχίων, θα εκτελείται κατά κάποιο τρόπο η καταγγελθείσα σύμβαση. Άρα εμείς θα το λάβουμε κι αυτό υπόψη μας.
Το σωστό κατά τη γνώμη μας θα ήταν να ανακληθεί η καταγγελία. Αλλά όπως ορθά παρατηρείται από γερμανικής πλευράς στην επιστολή, δεν το κάνουν αυτό αλλά η διαιτησία η οποία προβλέπεται αποκτά τυπικά χαρακτηριστικά για να επικυρώσει μια συμφωνία, την οποία και προετοιμάζουμε και την οποία επιδιώκουμε καλή τη πίστη.
Έχουμε όμως πει στη γερμανική πλευρά ότι σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία θα τεθεί υπόψη της Βουλής και θα κυρωθεί από τη Βουλή. Τη δε διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, θα την ενημερώσουμε ήδη από την άλλη εβδομάδα αν είναι δυνατό, για όλα γίνονται. Διότι λέμε εδώ δημοσιογραφικά διάφορα πράγματα, αλλά η πρώτη υποχρέωση ενημέρωσης εις βάρος που έχουμε, είναι έναντι της Βουλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Δημάκας): Θα πάει από την τσέπη του ελληνικού Δημοσίου, ή έναντι κάποιων οφειλών, ή ενόψει κάποια συμφωνίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι χρήματα που εκταμιεύονται στο πλαίσιο ενεργών συμβάσεων. Κατά προτίμηση από την παλαιότερη αλλά ενεργό σύμβαση, του εκσυγχρονισμού των …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βερύκιος): Ωστόσο όμως κ. Υπουργέ από το Ναυτικό κυκλοφορεί, διαρρέει ότι ένας πρόχειρος υπολογισμός, πρώτος μάλλον υπολογισμός, που έγινε, δείχνει ότι δεν χρωστάει το Ναυτικό ούτε ένα ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των «ΕΣΣ».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα το δούμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βερύκιος): Επομένως επειδή το βαθύ κράτος των στρατιωτικών, διαρρέει αυτό το πράγμα πιστεύω ότι πρέπει να το κοιτάξετε και να μην λέμε άλλα κι άλλα να ..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω κάτι; Το βαθύ κράτος δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Κυρίως αν νομίζει ότι έχει και βαθύ λαρύγγι, το βλέπω άτονο λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βερύκιος): Να το δούμε, περιμένουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα διακινδυνεύσουμε το θέμα που λέγεται υποβρύχια και ναυπηγεία για 4 εκατομμύρια ευρώ. Είμαι καθαρός. Εντάξει είναι 4x4 αλλά όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη στον τελικό συνολικό διακανονισμό. Μιλάμε για συμβάσεις οι οποίες έχουν συνολικό ύψος 3,2 δις ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αττίας): Κύριε Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Τον «Παπανικολή» τον έχουμε …;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω τοποθετηθεί σε αυτό από προηγούμενη φορά. Παρακαλώ κάντε μια τελευταία ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρουμε περίπου πόσα λεφτά χρωστάμε για τα υποβρύχια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως ξέρουμε. Ξέρουμε τη δική μας εκδοχή, το δικό μας υπολογισμό. Αλλά δεν θα κάνουμε τώρα δημόσια ανακοίνωση για θέματα τα οποία τελούν υπό διαπραγμάτευση και μάλιστα στο πλαίσιο λεπτών χειρισμών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

12/11/09

Το οριστικό σχέδιο μετακίνησης του ΤΕΣΑΦ στη ζώνη πυρός - "Περιμένουμε νεκρούς αν πάμε"!

Ελήφθη η οριστική απόφαση επιχειρησιακού σχεδιασμού που προβλέπει μετακίνηση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, του ΤΕΣΑΦ, από τον ασφαλή θύλακα της Καμπούλ στην επαρχία της Φαράχ και όχι στην Χεράτ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Η Φαράχ βρίσκεται στο νοτιο-δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν και απέχει περί τα 240 χλμ. από την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής Χεράτ, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε απόσταση 640 χλμ. από την Καμπούλ.

Πάντως και σύμφωνα με δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Γιάγκου "η τελική απόφαση για την μετακίνηση του ΤΕΣΑΦ ανήκει στην πολιτική ηγεσία και δεν έχει ληφθεί ακόμη".

Το πιο εντυπωσιακό όμως, σύμφωνα με δήλωση του συνταγματάρχη Θ. Δημητρακάκη από το ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων είναι ότι: "Δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν οι απώλειες, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προέρχεται από τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED/Improvised Explosive Device) που χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν". Πως προσδιορίζονται οι απώλειες αυτές; "Στα επίπεδα απωλειών που προβλέπονται από το ΝΑΤΟ για τέτοιες επιχειρήσεις" δήλωσε ο ίδιος. Που σημαίνει κατ'ελάχιστον 2% απώλειες, δηλαδή 6 άτομα στους 300 που θα αποτελούν την αποστολή, αν αυτή πραγματοποιηθεί τελικά!

Βέβαια όλα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με όσα υποστήριζε ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε.Μεϊμαράκης, όσο και ο προηγούμενος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, για "ήσσονος σημασίας κινδύνους από την ανάπτυξη του ΤΕΣΑΦ στην Χεράτ". Εκτός των άλλων ανακριβειών που είχαν ειπωθεί τότε, δεν είχε προγραμματιστέί να πάνε στην Χεράτ, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά στην Φαράχ, όπου "καίγεται το σίδερο" κατά την έκφραση ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου.

Το ΤΕΣΑΦ θα στρατοπεδεύσει σε περίπτωση ανάπτυξής του, βάσει των όσων είπε ο ίδιος αξιωματικός, σε υψίπεδο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων όπου οι θερμοκρασίες ποικίλουν από τους +40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα έως τους -40 τη νύχτα. Η δύναμη του ελληνικού τμήματος αναμένεται να αυξηθεί από τους 125 άνδρες που είναι σήμερα, στα 300 άτομα. Η μεταφορά του ελληνικού τμήματος από την αφγανική πρωτεύουσα προς τη Χεράτ θα γίνει αεροπορικώς και κατόπιν οδικώς προς την περιοχή στρατοπέδευσης. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός

Η αποστολή του τμήματος πλέον αλλάζει και από κατασκευές στον αστικό ιστό της Καμπούλ που ήταν μέχρι τώρα η αποστολή του, θα προβαίνει σε κατασκευές πλήρως επιχειρησιακού πεδίου όπως είναι γεφυροποιίες σε απόκρημνες περιοχές και σε περάσματα ποταμών, όπως και μετασκευές τύποις οδών σε δρόμους για την προσπέλαση οχημάτων. Για την εκτέλεση της αποστολής αυτής η δύναμη αναμένεται να εφοδιαστεί με επιπλέον 11 θωρακισμένα οχήματα οδοποιίας ή 11 οχήματα ΤΟΜΠ, καθώς και 4 οχήματα προστασίας μονάδων. Συνολικά θα πρέπει να διατεθούν περί τα 28 οχήματα.

«Η απαίτηση να αγοραστούν οχήματα MRAP (Mine Resistance Ambush Protected vechicles) δείχνει την επικινδυνότητα της αποστολής», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Μπονώρας. Στην περιοχή πάντως που αναμένεται να δράσει το ελληνικό τμήμα οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν θρηνήσει πάνω από 500 νεκρούς από την αρχή της εμπλοκής των δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Τα επιπρόσθετα οχήματα αναμένεται να κοστίσουν 20 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της μετακίνησης του ΤΕΣΑΦ και της ενίσχυσής της με τον απαραίτητο εξοπλισμό αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 63 εκατομυρία ευρώ.

Οι δυνάμεις της ISAF στο Αφγανιστάν:

Αλβανία 250, Αυστραλία 1.200, Αυστρία 4, Αζερμπαϊτζάν 90, Βέλγιο 510, Βοσνία και Ερζεγοβίνη 2, Βουλγαρία 460, Γαλλία 3.070, Γεωργία 1, Γερμανία 4.245, Δανία 700, Ελλάδα 125, Εσθονία 150, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 25, Ηνωμένες Πολιτείες 31.855, Ιρλανδία 7, Ιταλία 2.795, Ισλανδία 8, Ιορδανία 7, Ισπανία 1.000, Λιθουανία 250, Λετονία 165, Λουξεμβούργο 8, Καναδάς 2.830, Κροατία 290, Νέα Ζηλανδία 220, Μεγάλη Βρετανία 9.000, Νορβηγία 600, Ουγγαρία 310, Ουκρανία 10, Ολλανδία 2.160, Τσεχική Δημοκρατία 340, Πολωνία 2.025, Πορτογαλία 105, Ρουμανία 990, Σινγκαπούρη 2, Σλοβακία 240, Σλοβενία 80, Τουρκία 820, Σουηδία 430, Σκόπια 185, Φινλανδία 130

Σύνολο 67.700
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γαλανόλευκες σημαίες στα γήπεδα της Κύπρου.


Μπορεί ο ΑΠΟΕΛ, πρωταθλητής Κύπρου στο ποδόσφαιρο, να μην έχει σημειώσει ακόμη νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως χθες πέτυχε μια ουσιαστική νίκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διοργανώτρια του θεσμού, ΟΥΕΦΑ, αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, αποσύροντας την καταγγελία που αρχικά είχε απευθύνει τη Δευτέρα κατά του ΑΠΟΕΛ για την εμφάνιση εκατοντάδων ελληνικών σημαιών στην εξέδρα του γηπέδου ΓΣΠ της Λευκωσίας την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα με την Πόρτο.

Κατόπιν πιέσεων του Κύπριου αντιπροέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μάριου Λευκαρίτη και του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, η ΟΥΕΦΑ δέχθηκε ότι η σημαία αποτελεί εθνικό και όχι πολιτικό σύμβολο (που απαγορεύεται), σε αντίθεση με την καταγγελία του παρατηρητή του αγώνα.

O σύνδεσμος φίλων του ΑΠΟΕΛ ετοίμαζε μια ακόμη πιο έντονη εικόνα για το παιχνίδι αυτό, προτιμώντας αρχικά ελληνικές σημαίες που θα είχαν στο κέντρο τους την Κύπρο. Τελικά κατόπιν πιέσεων της διοίκησης του συλλόγου το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε.

Aλλωστε στον πρώτο αγώνα του ΑΠΟΕΛ στην έδρα του για το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι υπήρχε γραμμένο γύρω από τον αγωνιστικό χώρο σε διάφορες γλώσσες το μήνυμα «Η Κύπρος είναι Ελληνική». Κανείς ωστόσο από την ΟΥΕΦΑ δεν έσπευσε να κατηγορήσει την κυπριακή ομάδα γι’ αυτό. Αντίθετα ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε, και σωστά, υπόλογος για ρατσιστική επίθεση οπαδών του σε υπάλληλο της ΟΥΕΦΑ, ενώ σήμερα πρόκειται να απολογηθεί και για τη ρίψη μπουκαλιών στον αγώνα με την Πόρτο.

Μια ξένη σημαία όμως δεν έχει προηγούμενο να προκαλεί καταγγελία και τιμωρία, αν και στην Κύπρο τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Η ελληνική σημαία αποτελεί το σύμβολο των περισσότερων «δεξιών» ομάδων του νησιού, όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση και ο Απόλλων Λεμεσού, ενώ οι «αριστερές» ομάδες, που προέκυψαν από τον καιρό του ελληνικού εμφυλίου το 1948, όπως η Ομόνοια κι η Νέα Σαλαμίνα έχουν μόνο κυπριακά και αριστερά σύμβολα.

Στις κυπριακές εξέδρες πλέον η διαμάχη των ομάδων έχει εξελιχθεί σε μια αντιπαράθεση κυπροκεντρισμού και ελληνοκεντρισμού. Ακραίες μορφές έκφρασης περιλαμβάνουν συνθήματα πολιτικών νεολαιών αλλά και την εμφάνιση για παράδειγμα στις εξέδρες του ΑΠΟΕΛ εμβλημάτων όπως η σβάστικα και σε αυτές της Ομόνοιας κομμουνιστικών συμβόλων αλλά και της γαλανόλευκης που στη θέση του σταυρού έχει το σφυροδρέπανο. Μέχρι και τουρκοκυπριακή σημαία έχει εμφανιστεί στην κερκίδα της Ομόνοιας.

Κάποτε γινόταν λόγος την Ελλάδα για πράσινα και γαλάζια καφενεία - στην Κύπρο το πρόβλημα ήταν και παραμένει πολύ μεγαλύτερο, με σαφή διαχωρισμό σε αριστερά και δεξιά κρασιά (!), αφού οι αριστεροί πίνουν οίνους της ΛΟΕΛ και οι δεξιοί της ΕΤΚΟ ή της ΣΟΔΑΠ, σε αριστερές και δεξιές μπίρες (ΚΕΟ από τη μία, Κάιζερ ή Κάρλσμπεργκ από την άλλη, αν και πρόσφατα μπερδεύτηκαν λίγο τα πράγματα), σε τσιγάρα, κονιάκ και ούτω καθεξής.

Το ζήτημα όμως της σημαίας αποτελεί ανοιχτή πληγή για τους Κυπρίους. Ο ιστορικός διχασμός Μακαριακών και Γριβικών στις δεκαετίες του ’50, ’60, και ’70, ή μετριοπαθών και εθνικιστών που εξελίχθηκε σε πόλωση αριστερών και δεξιών έχει αποτυπωθεί στις σημαίες που χρησιμοποιεί ο καθένας στις ελεύθερες περιοχές του νησιού. Για τους δεξιούς η πραγματική σημαία είναι η γαλανόλευκη, της μητέρας-πατρίδας, ενώ για τους αριστερούς δεν νοείται άλλη σημαία από την κυπριακή, του ανεξάρτητου κράτους.

Ετσι σιγά σιγά ο σημαιοστολισμός έχει γίνει αντικείμενο κομματικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, με τη γαλανόλευκη να θεωρείται κομματικό χαρακτηριστικό της δεξιάς αντί για εθνικό σύμβολο σύμφωνα με... όσους προτιμούν τον καφέ του Λαϊκού Καφεκοπτείου. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ότι της σκέψης αυτής κοινωνός έγινε και ο παρατηρητής του αγώνα ΑΠΟΕΛ-Πόρτο. Αυτό άλλωστε υπονόησαν και οι επιτελείς του ΑΠΟΕΛ προχθές.

Η αντιπαράθεση για τη σημαία φτάνει συχνά στη φαιδρότητα. Σε τοίχο κεντρικού δρόμου της Λεμεσού προ πενταετίας εμφανίστηκε το σύνθημα «φαντάζει ωραία καμένη η σημαία», αλλά την επομένη κάποιοι άλλοι είχαν βάψει μια ελληνική σημαία πάνω από τις λέξεις «φαντάζει» και «καμένη», με τρόπο ώστε να φαίνονται μόνο οι λέξεις «ωραία σημαία» στο πλάι. Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι αυτό σημειώθηκε στην οδό Ελλάδος!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

8/11/09

Η απληστία ως πολιτικό παρεπόμενο

Σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη βαλκανική κοινωνία, η σημερινή ελλαδική απολαμβάνει την υψηλότερη κατά κεφαλήν ευζωία, τη μακρότερη σε διάρκεια: πενήντα χρόνια τώρα, μισόν αιώνα. Υπάρχει αναξιοκρατική κατανομή πλούτου, όμως η μέγιστη πλειονότητα του πληθυσμού έχει πρόσβαση στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, το ιδιωτικό αυτοκίνητο, ίσως και η εξοχική κατοικία είναι αυτονόητα κεκτημένα σχεδόν κάθε ελλαδικής οικογένειας. Καμία σύγκριση με την αλβανική κοινωνία, τη βουλγαρική, τη σερβική, τη ρουμανική.

Παρ’ όλα αυτά, οι δικές μας συμπεριφορές έχουν έκτυπα τα γνωρίσματα κοινωνιών που μόλις βγαίνουν από πείνα, στέρηση, βασανιστική ανασφάλεια. Και είναι μάλλον φανερό ότι οι βουλιμικές συμπεριφορές χαρακτηρίζουν τις ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες, όχι τα χαμηλά εισοδήματα. Ισως επειδή τα χαμηλά εισοδήματα οικοδομούν αργά και οργανικά την αστικοποίησή τους, δεν έχουν και οικονομικά περιθώρια να επιδείξουν με νεοπλουτίστικα (κιτς) ψιμυθιώματα την ακόμα ακατέργαστη κτηνώδη ορμή αυτοσυντήρησης.

Βλέπει κανείς τη βουλιμική απληστία να εκφράζεται με αναιτιολόγητη αδηφαγία, λαιμαργία λιμασμένων ανθρώπων και αυτό σε «επίσημες» δεξιώσεις επιστημονικών σωματείων, κρατικών αξιωματούχων, πετυχημένων επιχειρηματιών. Η ίδια αρπαχτικότητα πεινασμένων ανθρώπων και στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία, όχι μόνο μικρεμπόρων το καλοκαίρι που μας καταληστεύουν στα νησιά, αλλά και πανελληνίως –στις υπεραγορές όλο τον χρόνο– σε σημείο που να είναι ασύγκριτα φθηνότερη η διαβίωση στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη παρά στην Ελλάδα. Λιμασμένη συμπεριφορά πειναλέων ανθρώπων προδίδει και η ακόρεστη αισχροκέρδεια μεγαλεργοληπτών του Δημοσίου, προμηθευτών που λυμαίνονται, ναι, νοσοκομεία και κοινωνικά ιδρύματα οι ασυνείδητοι, ή τις Ενοπλες Δυνάμεις, την άμυνα και αξιοπρέπεια της κοινής πατρίδας. Γνωρίσαμε αυτή τη βουλιμική, τυφλή ιδιοτέλεια και στα πολυποίκιλα σκάνδαλα τιμημένων στον δημόσιο βίο ανθρώπων: υπουργών, αρχόντων σε κρατικούς θώκους επιφανείς, όπως και παρ’ αξίαν ευνοημένων της κομματικής καμαρίλας.

Το φαινόμενο κατά περιόδους συζητείται έντονα, γίνεται πρώτο θέμα στα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση στις ιδιωτικές συζητήσεις. Αλλά το κυρίαρχο «κλίμα» είναι μάλλον να προσεγγίζεται με κριτήρια ηθικολογικά, δηλαδή νομικισμού, γι’ αυτό και με προδιαγεγραμμένη την αναποτελεσματικότητα. Οπωσδήποτε μια κοινωνία έχει μόνο τους θεσμούς για να οργανώσει την αντίστασή της στη ζούγκλα της ιδιοτέλειας, στην κτηνώδη απληστία. Αλλά η θεσμική αυτοάμυνα της οργανωμένης συλλογικότητας δεν εξαντλείται στους ρόλους των εισαγγελέων, των δικαστών, των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ούτε, βέβαια, στους μύδρους των ηθικολόγων. Οι βουλιμικές συμπεριφορές τυφλού ενστικτώδους εγωκεντρισμού είναι σύμπτωμα κοινωνικής παθολογίας, έχει άμεση σχέση με την κοινωνική ψυχολογία, άρα με κεντρικούς παράγοντες λειτουργίας του κοινωνικού γεγονότος. Γι’ αυτό και είναι πρόβλημα πολιτικό, η θεσμική αντιμετώπισή του απαιτεί σοβαρό επιτελικό σχεδιασμό, έκτακτη ευφυΐα και κριτική ωριμότητα από την πλευρά των διαχειριστών της εξουσίας.

Τα υπανάπτυκτης κοινωνικής ευαισθησίας άτομα με βουλιμικές συμπεριφορές δεν έχουν συνήθως αντιρρήσεις για στόχους «ποιότητας της ζωής». Προφανώς λογαριάζουν την «ποιότητα» σαν επιπλέον κομφόρ για εγωκεντρική απόλαυση, υιοθετούν το νόημα που της αποδίδουν οι κορυφαίοι της κοινωνικής υπανάπτυξης: θιασώτες του Ιστορικού Υλισμού (απλοϊκοί παλαιοημερολογίτες του Περισσού ή καριερίστες «φωταδιστές» της «προόδου») που μετράνε τη ζωή μόνο με τη μεζούρα της οικονομίας. Με ανύπαρκτη κάθε πολιτική αντιπρόταση στον ιστορικο-υλιστικό μονόδρομο των «προοδευτικών» δυνάμεων, η ελλαδική κοινωνία μοιάζει να αξιολογεί την «ποιότητα της ζωής» με αποκλειστικό κριτήριο τον κυβισμό του ιδιωτικού αυτοκινήτου, τα τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας, τη «σινιέ» ένδυση και υπόδηση.

Δίχως ρομαντικές εξιδανικεύσεις ή πλασματικές αισιοδοξίες, μια ρεαλιστική πολιτική οπτική θα μπορούσε να δεχθεί, έστω ως υπόθεση εργασίας και αφορμή δημιουργικού πειραματισμού, ότι ο αυτεξευτελισμός μέσω βουλιμικών συμπεριφορών δεν ανήκει στον χαρακτήρα του Ελληνα, δεν τον εκφράζει. Σε όχι μακρινές εποχές που υπήρχε πολλή φτώχεια στην Ελλάδα (ίσως μέχρι και σήμερα) ο Ελληνας προσπαθούσε να κρύβει τη φτώχεια του, να καμουφλάρει τη στέρησή του, την ανάγκη του. Δανειζόταν για να δεξιωθεί τους φίλους του ή να φιλοξενήσει τον άγνωστο ξένο, ήθελε τη χαρά των σχέσεων κοινωνίας να μη τη σκιάζει η παραμικρή έγνοια ανέχειας βιοποριστικής. Αυτόν τον άρχοντα, μέσα σε μια γενιά, τον μεταμόρφωσε η ψευδώνυμη Αριστερά της «προόδου» σε ευτελισμένον ζήτουλα που σέρνεται πίσω από μια ντουντούκα αναμηρυκάζοντας σαν διατεταγμένος λακές κονσερβοποιημένα συνθήματα.

Στον χαρακτήρα του Ελληνα είναι η δίψα για ανάδειξη, επιτυχία, αναγνώριση. Θέλει «τον έπαινο του δήμου και των σοφιστών, τα δίκαια και ανεκτίμητα εύγε». Να σπουδάσει, να μορφωθεί, να καλλιεργηθεί, ο ίδιος ή το παιδί του, να διακριθεί, να διαπρέψει. Να διπλασιάσει τα πατρογονικά κτήματα, να εμπορευθεί καινούργιες καλλιέργειες, να επενδύσει τολμηρά, με ρίσκο, ξέρει ότι οι αγρότες πρόγονοί του κοίταζαν αφ’ υψηλού τη σιγουρεμένη καχεξία της δημοσιοϋπαλληλίας, η αριστοκρατία στην Ελλάδα βρισκόταν στα χωριά, όχι στις αφύσικα τεχνητές πόλεις.

Αν έχουν κάποιον ρεαλισμό αυτές οι πιστοποιήσεις, τότε η πιο εγκληματική πολιτική που ασκήθηκε ποτέ στην Ελλάδα (πολιτική αντικοινωνική, αντιπαραγωγική, αντιαναπτυξιακή, ασύμβατη με τον χαρακτήρα του Ελληνα) ήταν η κατάργηση της αξιοκρατικής διαβάθμισης σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου, κατάργηση θεσμική των κινήτρων και προϋποθέσεων της άμιλλας, της έμπρακτης βράβευσης των αρίστων. Αυτή η πολιτική έχει την αδιαμφισβήτητη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, ήταν η ηροστράτεια έμπνευση του Ανδρέα Παπανδρέου και ασκήθηκε απαραχάρακτη από τους συνεπέστατους πασοκικούς Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή τον βραχύ.

Και όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να ασκείται για πολλά ακόμα χρόνια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καθημερινά βεβαιώνει την τελεσίδικη πια πολιτική της ανυπαρξία: Υστερα από πέντε χρόνια κυβερνητικής ντροπής, τα όσα τώρα φλυαρούν οι υποψήφιοι αρχηγοί της αφορούν μόνο την εσωκομματική τους καμαρίλα, όχι την ελληνική κοινωνία. Σύμβολο πολιτικής ανυπαρξίας η κ. Θεοδώρα Μητσοτάκη επισείει ως μοναδικό της προσόν το πόσο πιστή υπήρξε στην «παράταξη» – δεν έχει τίποτε άλλο να πει, ούτε μια φράση πολιτικού προβληματισμού δεν είναι ικανή να αρθρώσει. Και ανταγωνίζεται την ευπρεπέστερη μεν, αλλά επίσης ασπόνδυλη πολιτικά, άτολμη ρητορεία του καταπτοημένου Σαμαρά. Et tertium non datur.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »