17/2/16

Ο Γκαιμπε-λάκης σήμερα είναι πιο εμετός παρά ποτέ!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αλλά όχι και να απολύσουμε ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ που έχει αξιολογηθεί με μηδέν! Βίντεο, καμμένη γη θ' αφήσουν, πάρτε τα μέτρα σας


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ετοιμάζουν ηρωική έξοδο...

Μετά τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της αριστεράς (φασιστεράς) του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να βάλει τάξη στις ραδιοφωνικές άδειες αλλά και στο ιντερνετ με τη θέσπιση μητρώου ελέγχου.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι φανερές.
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εγκαταστήσει ένα ημι-ολοκληρωτικό καθεστώς τύπου Τσάβες στη Βενεζουέλα ή Πούτιν στη Ρωσία ή έστω Ερντογάν στην Τουρκία.
Τα καθεστώτα αυτά επιβιώνουν όσο η αυταρχική κεντρική εξουσία καταφέρνει να εξασφαλίζει τον επιούσιο σε μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας. Αυτό συμβαίνει χάρη σε ένα πλούσιο φυσικό πόρο όπως π.χ. το πετρέλαιο τη ροή του οποίου ελέγχει η πολιτική εξουσία. Στην Τουρκία ο πλούσιος φυσικό πόρος είναι το φθηνό εργατικό δυναμικό σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση που δίνει στους φορείς του το ισλάμ.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί κραδασμούς και σαρωτικές καθεστωτικές αλλαγές στις χώρες αυτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τον κύκλο του πετρελαίου στη διεθνή οικονομία.
Η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο και μοιραία η επιρροή της εκάστοτε κυβέρνησης εδράζεται κυρίως στη ροή εισοδήματος προς το εργασιακό και επιχειρηματικό κρατικοδίαιτο κύκλωμα. Η ροή αυτή εισοδήματος προερχόταν από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, κρατικό δανεισμό και υπερφορολόγηση όσων δεν μπορούσαν να φοροδιαφύγουν με την ανοχή ή ακόμη και την παρότρυνση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Οι τραπεζικές καταθέσεις ήταν η δεξαμενή τελευταίας καταφυγής του παρασιτικού κράτους για να συνεχίσει να παρασιτεί σε βάρος της κοινωνίας. Οι καταθέσεις έχουν δραπετεύσει, οπότε το μοντέλο μετρά μέρες...
Γενικότερα το να προσπαθήσεις έστω και με capital controls να διατρήσεις την τροφοδοσία συντάξεων και μισθών του δημοσίου μέσω της μετατροπής των καταθέσεων που έχουν απομείνει σε εισφορές και φόρους, είναι σαν να προσπαθεί η Ελλάδα να κάνει εξαγωγές πετρελαίου, αθροίζοντας τα υπόλοιπα των δεξαμενών των καυστήρων θέρμανσης και των αυτοκινήτων της επικράτειας.
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται περί ηλιθίων, αλλά όχι τόσο κατά τη γνώμη μου, που να πιστεύουν ότι το μοντέλο που πάνε να εφαρμόσουν, της επιδρομής με αύξηση φόρων και εισφορών, μπορεί να βγάλει το χρόνο.
Επειδή η οικονομία όπως και οι αγορές είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, τα πρώτα μηνύματα από το ΙΚΑ (μείωση εσόδων και ασφαλισμένων) αλλά και από τα έσοδα του Ιανουαρίου που παρά τις αυξήσεις φόρων υπολείπονται του τελευταίου στόχου, είναι σαφή.
Σαφές είναι πλέον πως βρισκόμαστε στο τέλος των αριστερών μύθων της μεταπολίτευσης. Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μετά τον πρώτο χρόνο αριστερής διακυβέρνησης διαβρώνει σαν οξύ τις αυταπάτες μέσα στις οποίες μεγάλωσαν οι γενιές της μεταπολίτευσης, πως ένας άλλος κόσμος ευημερίας με δανεικά, αργομισθίες και συντάξεις σε μεσήλικες είναι εφικτός.
Αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πως αυτό που μετρά μέρες δεν είναι απλά η παρουσία τους στην κυβέρνηση, αλλά η ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία της αριστεράς στη μεταπολίτευση.
Η γενικευμένη επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης, με προκάλυμμα το χτύπημα της διαπλοκής, αποτελεί την προσπάθεια αναζήτησης ενός άλλοθι για την επερχόμενη ήττα, που όσο περνά ο καιρός τείνει να εξελιχθεί σε συντριβή.
Η υπό τον κ. Μητσοτάκη  ηγεσία της ΝΔ διαβάζει τις εξελίξεις και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να στηρίξει την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, καθώς δεν επιδιώκει απλά μια εκλογική ήττα αλλά μια  συντριβή του κυρίαρχου μοντέλου της μεταπολίτευσης.
Το ουσιαστικότερο πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη και το μέτωπο των ευρωπαϊστών μεταρρυθμιστικών που το στηρίζει εντός και εκτός της ΝΔ, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ των "κουμπάρων" και των κρατικοδίαιτων και η ταχύτητα με την οποία πρέπει αυτή να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα.
Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει ηρωική έξοδο και αναζητεί άλλοθι με μια θεατρική αναπαράσταση σταυροφορίας εναντίον της διαπλοκής και του τύπου και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να πιάσει στα χέρια του τις καυτές πατάτες πριν αυτές κρυώσουν.
Το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης εξαερώνεται με εκρηκτικό ρυθμό και το ζητούμενο είναι η ανασύνθεση με βάση τα νέα δεδομένα.
2) Ελλάδα πλέον δεν είναι Χώρα αλλά χώρος! Χώρα ή χώρος...
€4151.04 το δικό μου φετινό ΤΣΜΕΔΕ
€3152.64 της συζύγου
€1300 τα 2 τέλη επιτηδεύματος
Και 28% ο φετινός φόρος για ελεύθερους επαγγελματίες
€7303.68 +€1300= 8603.68/0.72=€11,949.55
Το σύνολο του ποσού που πρέπει να εισπράξω για να υπάρχω και να δηλώνω μηχανικός!
Έστω πως κατάφερα και έκλεισα δουλειές όλο το έτος και συγκέντρωσα το ανωτέρω ποσό. Σκεφτείτε καταρχάς τι και πόσες δουλειές υπάρχουν για μηχανικούς, τι εκπτώσεις πρέπει να δώσω για να τις κλείσω και πόσα χλμ να διανύσω! Και έπειτα να τις εισπράξω...
Έστω πως τα κατάφερα λοιπόν και τα έφερα ίσα βάρκα ίσα γιαλό. Σε έναν παραμυθένιο κόσμο δεν έχω άλλα έξοδα, το στομάχι είναι πάντα γεμάτο και οι λογαριασμοί πληρωμένοι.. όποτε λέω δόξα το Θεό, δεν χρωστάω στο Ασφαλιστικό Ταμείο, συνεχίζω κανονικά να υπογράφω σαν μηχανικός, έσοδα μείον έξοδα... ταμείο μηδέν!
Ξεμπερδέψαμε και φέτος..
Αμ δε..
Επιπλέον θα έχω να περιμένω οφειλές €1400,  ποσό το οποίο προκύπτει από τη φορολόγηση 28% του τεκμηρίου διαβίωσης (€5000 για έγγαμους).
Λοιπόν, ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρεωστικό σύνολο της τάξης των €10,003.48 μας περιμένει για φέτος μόνο που υπάρχουμε και δηλώνουμε ενεργοί πολίτες του ιδιωτικού τομέα και δη μηχανικοί! Χωρίς να έχουμε στο όνομά μας κάποιο αυτοκίνητο, ακίνητο, χωράφι κτλ... που θα αυξήσουν τα κριτήρια διαβίωσης, τον ΕΝΦΙΑ οπότε και το ανωτέρω ποσό! Σημειωτέον, οι εισφορές αυτές τυγχάνει να είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 5 ετών, όχι γιατί μερίμνησε το Ταμείο ή η κυβέρνηση, αλλά επειδή ενταχθήκαμε σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία το καλοκαίρι που μας πέρασε! Εμείς που μέχρι τα 35 μας (3 χρόνια πριν), πληρώναμε και προσαυξήσεις για καλύτερο συνταξιοδοτικό, οι συνάδελφοι γνωρίζουν. Τώρα περιμένουμε αναδρομικά...
Και έχουμε λοιπόν τους απεργούς συναδέλφους να οργανώνονται και να συντονίζονται για κινητοποιήσεις, απεργίες, να μιλούν για ποσοστά υψηλής φορολόγησης 80%, για το "νόμο που μας πετάει στο δρόμο" κοκ.. Και εγώ κάθομαι και αναρωτιέμαι μήπως  τα βλέπω λάθος τα πράγματα, μήπως είμαι πεσιμιστής, γιατί εγώ κάθε χρόνο ή τουλάχιστον φέτος μέχρι τα €13,349.55 η φορολογία είναι 100% και για κάθε ευρώ επιπλέον, 28%.
Τα μαζεύω την προηγούμενη Πέμπτη, λοιπόν και πάω στην πανελλαδική απεργία, πρώτη φορά μπας και ...
Και βλέπω 200 γιατρούς, 500 δικηγόρους και από μηχανικούς καμία 30αριά... Με έπιασε ένα άγχος, λέω οι άλλοι δουλεύουν, σίγουρα κάτι δεν κάνω καλά..! Βρίσκω και κάνα δύο γνωστούς, μιλάμε, συμφωνούμε σε όσα λέμε, κάτι που ισχύει χρόνια τώρα με όσους και να μιλήσω περί κρίσης και προβλημάτων!
Βρίσκω και έναν παλαιότερο συνάδελφο που απασχολείται στο επιμελητήριο κάποιες ώρες,
-διαγράφονται συνάδελφοι; τον ρωτάω,
-διαγράφονται, μου λέει,
-και γιατί το δέχεστε; 5 χρόνια μετά και με ό,τι έχουμε περάσει ακόμη δέχεστε διαγραφές; να τους πείτε να κάνουν υπομονή, πως σε 6 μήνες, 1-2 χρόνια θα αλλάξουν τα πράγματα! Κάποια μελέτη, κάποιο πλάνο θα υπάρχει! Και αν δυσκολεύεται κάποιος με τις συνδρομές, το Επιμελητήριο να του δώσει και 1-2 πραγματογνωμοσύνες να ρεφάρει κάπως! Και εγώ θα το δεχθώ  (σημειωτέον δεν έχω πάρει ευρώ από το ΤΕΕ).
Αλλιώς γιατί να υπάρχει το Επιμελητήριο; για να δέχεται διαγραφές; να μην έχει τη δύναμη και τις γνώσεις να μεταπείσει έναν συνάδελφο με την όποια ψυχολογία τον διακατέχει τη στιγμή που ανοίγει την πόρτα του ΤΕΕ για να υποβάλει τα χαρτιά διαγραφής του; και εγώ γιατί να συνεχίσω να πληρώνω δηλαδή; Είναι σαν να μου λέει κορόιδο είσαι,  διαγράψου! Ούτως ή άλλως ανταποδοτικότητα δεν υπάρχει, ούτε μακροπρόθεσμα ούτε στον κλάδο υγείας τώρα!
Και το χειρότερο είναι πως οι μηχανικοί πλέον είναι απογοητευμένοι πλήρως! Δεν βλέπουν να αλλάζει κάτι.. Σε αντίθεση με τους 200 γιατρούς, 500 δικηγόρους που κάτι έχουν να περιμένουν ακόμη και βγαίνουν να διαδηλώσουν και να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους, εμείς τη χάσαμε και αυτή...!
Γιατί και δάνειο αναγκαστήκαμε να πάρουμε (το 1ο!, μέσω της ένταξής μας στις 100 δόσεις) για να πληρώσουμε τις εισφορές και σε ό,τι καταχρηστικό μας ζητείται συμμορφωνόμαστε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι! Εμείς, οι επιστήμονες...!
Εμείς που αν σου "διπλώσει" ή "τριπλώσει" το ΤΣΜΕΔΕ, θα βρεθείς με ένα κουστουμάκι χρεωστικό ικανό να σου αφαιρέσει νόμιμα αύριο -μεθαύριο την πρώτη κατοικία! Πλέον με αυτούς όλα είναι δυνατά!  Και δεν εννοώ τους αριστερούς μόνο...
Λύση υπάρχει, να διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ, να εγγραφώ στον ΟΑΕΔ και να έχω να περιμένω 3μηνες, 5μηνες, 8μηνες συμβάσεις ή άλλα προγράμματα για να ξεγελιέμαι και να αφήνω τον καιρό να περνάει.. Ότι κάνουν οι νέοι δηλαδή! Γιατί αυτό κάνουν, αφήνουν τον καιρό να περνάει!
Εξωτερικό, λοιπόν; Για μας; Για τα παιδιά μας; Αν για το πρώτο δεν είμαστε σίγουροι, στο δεύτερο είμαστε!
Ειδάλλως τί? Εδώ ζητώ τη γνώμη σας.!
Γιατί όπως είπε και κάποιος φίλος η Ελλάδα πλέον δεν είναι Χώρα αλλά χώρος! Και όποιος κατάλαβε..
Με εκτίμηση
Αντώνης Β.
Διπλ/χος Μηχανολόγος Μηχανικός MSc
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

8/2/16

Το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους, Αλέξη...



Κοινός παρανομαστής των κυριακάτικων εφημερίδων ήταν τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου, όπως ανασχηματισμός, εκλογές κλπ προκειμένου να αντεπεξέλθει του αδιεξόδου στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. 

Δεν υπάρχει διέξοδος, η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με πάταγο καθώς τα δεδομένα στην οικονομία έχουν ξεπεράσει το σημείο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια αντιστροφή ή έστω ομαλή προσγείωση. Αν η οικονομία δεν επιτρέπει εξομάλυνση της κατάστασης όλα τα άλλα αποτελούν ευσεβείς πόθους. 

Ήδη, οι ζώνες της χώρας που βρίσκονται εκτός ελέγχου της κρατικής εξουσίας (αυτό είναι εθνική κυριαρχία κι όχι ένα μνημόνιο κυρωμένο από τη Βουλή) διευρύνονται αλματωδώς από τα ανοιχτά σύνορα για πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, τις κλειστές εθνικές οδούς από τους αγρότες, την αδυναμία της αστυνομίας να διαφυλάξει π.χ. τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από καθημερινές εμπρηστικές επιθέσεις, τις ψυχολογικές (προς το παρόν) επιθέσεις σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τους όλο και πιο συχνούς βανδαλισμούς τοπικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος κλπ. 

Όπως με το ΝΑΙ και το ΟΧΙ η κυβέρνηση του δημαγωγού κ. Τσίπρα προσπάθησε να διασωθεί μέσω του διχασμού της κοινωνίας. Αυτή τη φορά μέσω της εφαρμογής μιας ταξικής πολιτικής να υφαρπάξουν από όσους αμείβονται με περισσότερα από 15.000 ευρώ το χρόνο για να συντηρήσουν το πελατειακό κράτος και παρακράτος που ελπίζουν να τους στηρίξει μέχρι τέλους. 

Το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο γιατί η αύξηση των φόρων από ένα σημείο και πέρα δεν αυξάνει τα έσοδα αλλά τα μειώνει.  Μοιραία αυτοί από τους οποίους  θα υποστεί η κυβέρνηση  τις πιο σκληρές επιθέσεις θα είναι ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών της, πέριξ του δημόσιου τομέα, όταν αντιληφθούν πως η στιγμή που θα πάνε στα ΑΤΜ και θα τα βρουν άδεια πλησιάζει. Η κατηγορία των πελατών του δημοσίου αποδείχθηκε και ο σκληρότερος τιμωρός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα τελευταία χρόνια της κρίσης. 

Όταν λοιπόν με πρόφαση την φοροδιαφυγή η κυβέρνηση εξοντώνει ό,τι έχει απομείνει από τον υγιή και αιμοδότη ιδιωτικό τομέα, είναι θέμα χρόνου να στερέψουν τα έσοδα και να ξεκινήσει η τελευταία σκηνή του δράματος της ελληνικής χρεοκοπίας. 

Κατά συνέπεια  είναι θέμα  χρόνου ο πρωθυπουργός και η παρέα του Μαξίμου να μην βρίσκουν μαντήλι να κλάψουν και όχι να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι συνέπειες της καταστροφικής διακυβέρνησης του τελευταίου χρόνου, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι τέτοιες που δεν μοιάζει απίθανο να αναζητηθούν και άλλες ευθύνες πέραν των πολιτικών. 

Η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου και οι πιθανότητες αντιστροφής του κλίματος και αποφυγής της κατάρρευσης είναι μηδαμινές. 

Για του λόγου το αληθές προσέξτε τις τιμές στο Χρηματιστήριο των Αθηνών όπου η καθοδική διάσπαση για το Γενικό Δείκτη  των 480 μονάδων φαίνεται σαν θέμα χρόνου πλέον καθώς οι ξένοι που ρίσκαραν και μετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήδη γράφουν τεράστιες ζημιές. 

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζικών μετοχών που απαρτίζεται κυρίως από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου γράφει ζημιές κοντά στο 50% αφού από τις 60 μονάδες στις 20 Δεκέμβρη 2015, την Παρασκευή που πέρασε, έπεσε κάτω από τις 32 μονάδες. 

Αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είχε την παραμικρή ελπίδα να αντιστρέψει την κατάσταση, οι τραπεζικές μετοχές θα βρίσκονταν 30-50% παραπάνω από τις τιμές που έγιναν οι τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις. 

Απώλειες περί το 50% σε ενάμιση μήνα σημαίνουν πως οι ξένοι και το ΤΧΣ που είχαν συνεισφέρει 4,9 και 4,4 δισ. ευρώ έχουν χάσει τα μισά κεφάλαια ήδη. 

Τις τελευταίες μέρες είναι φανερό πως οι ξένοι έχουν πατήσει το "κόκκινο κουμπί" της εξόδου από την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται ειδική πληροφόρηση, το δείχνουν οι πιέσεις που δέχονται οι τιμές. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει που οδηγεί αυτή η κατάσταση σε σχέση με καταθέσεις, οικονομία, ανεργία, δημόσια έσοδα, ασφαλιστικές εισφορές. 


Σε φάση περιδίνησης φαίνεται βέβαια να μπαίνουν και οι διεθνείς αγορές και κατά συνέπεια και οι αντίστοιχες οικονομίες. Οι άλλες χώρες της Ευρώπης όμως έχουν "λίπος" να κάψουν, συνιστούν λιγότερο ρίσκο από μια χρεοκοπημένη χώρα με κυβέρνηση παλαβής αριστεράς και κυρίως είναι αποτελεσματικότερα κυβερνήσιμες καθώς υπάρχει εθνική και δημόσια ασφάλεια, κάτι που στην Ελλάδα αποτελεί ερωτηματικό. 

Κατά συνέπεια όσοι προβλέπουν ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία σύντομα, ειδικοί και μη, θα πρέπει να μας πουν τι πίνουν. 

Το επικρατέστερο σενάριο λοιπόν μοιάζει να είναι αυτό που θέλει το 2016 να αποδεικνύεται η χειρότερη χρονιά των τελευταίων της χρεοκοπίας και την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να πίνει το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους και μαζί της και η χώρα που την εμπιστεύθηκε. 

Δυστυχώς όσο δεν υπάρχει μια σαφής μεταρρυθμιστική πλειοψηφία στην κοινωνία, όχι ο Κυριάκος αλλά ούτε ο Θεός δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, την πορεία φτωχοποίησης και τα χειρότερα... 

Όταν διαμορφωθεί τέτοια πλειοψηφία βλέπουμε... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι αριθμοί δεν προδίδουν ποτέ,"τα νούμερα" προδίδουν...

Παρακολουθώ την κρίση από την αρχή της, το Νοέμβριο του 2007 για την Ελλάδα. Ένα πράγμα που έχω συμπεράνει είναι ότι οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα απελπιστικά αργά. Για να γίνω κατανοητός: 
- Περιμέναμε μήνες την έλευση του ΔΝΤ το 2010. Όλοι το ξέραμε από το 2009, αλλά μόλις το Μάιο του 2010 το ανακοίνωσε ο ΓΑΠ. 
- Περιμέναμε χρόνια τα capital controls. Όλοι το ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα συμβούν και αυτά ήρθαν 5 χρόνια μετά το ΔΝΤ. 
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν και όλοι κατανοούμε ότι τα χειρότερα είναι εμπρός μας, αυτά δεν θα συμβούν σήμερα - αύριο. 
Με αυτά ως δεδομένα, δίνω έναν οδικό χάρτη τον οποίω προτείνω να απομνημονευθεί. 
1. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ξανά στο Ελληνικό πρόγραμμα. Το έχουν συμφωνήσει όλοι και έχει επιβληθεί και στο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως τι λένε οι τηλεμαιντανοί του (συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη). 
2. Είναι απόφαση όλων των μετόχων του ΔΝΤ να μην παρεκκλίνει από το καταστατικό του για την Ελλάδα. 
3. Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετάσχει, πρέπει το Ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. 
4. Επειδή ουδείς μπορεί να αποδεχτεί κούρεμα κεφαλαίων, πρέπει αναγκαστικά να την πληρώσει ''ο πιο νέος''. 
5. Ο πιο νέος είναι αυτός που δεν δύναται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή να προστατευτεί, ή να επιβάλει το δίκαιό του, δηλαδή...οι μετοχοί και οι καταθέτες. 
6. Να λοιπόν γιατί κατρακυλούν οι τραπεζικές μετοχές. Επειδή όλοι κατάλαβαν ότι το ποσό που λείπει για να καταστεί το χρέος βιώσιμο θα το πληρώσουν μέτοχοι και καταθέτες. 
7. Απομένει να κοπεί το κουστουμάκι που θα μας ενημερώνει για το απαιτούμενο ποσό (προσωπική μου εκτίμηση 40-50 δις) και ο τελικός μαθηματικός τύπος ο οποίος θα καθορίζει πάνω από ποιο ποσό και σε ποιο ποσοστό θα πληρώσει ''ο πιο νέος''. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

5/2/16

Τα καλά νέα είναι ότι προσεγειωνόμαστε άμεσα, τα κακά νέα είναι ότι θα συντριβούμε, μένει να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική κοινωνία, ως κοινωνία καρτούν που αποδεδειγμένα είναι, ποτέ δεν... πεθαίνει.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γιατί δεν θα υπάρξει ανάταξη της οικονομίας ποτέ στην Ελλάδα

Όλα είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων. Τα σενάρια είναι δύο και τα πράγματα είναι απλά όποιος και αν κυβερνά, όποτε και αν κυβερνά: 

Θέλεις να διατηρείς διάφορα γελοία ελληνικά φαινόμενα;;; 
Θέλεις να τρέφεις σαν ηλίθιος άγαμες θυγατέρες και να πληρώνεις εφαπαξάρες σε 2000 νεροκουβαλητές-ανίψια σου «εργαζομένων» στη Βουλή και σε άλλους σκληρά εργαζόμενους υπαλλήλους του Κράτους;;; 
Θέλεις να έχει η ΕΡΤ περισσότερους υπαλλήλους από τηλεθεατές και να τα σκας σε ΓΕΛΟΙΑ επιδόματα και ΑΟΡΑΤΟΥΣ εργαζόμενους;;; 
Θέλεις να πληρώνεις ευγενή ταμεία ανήλικων συνταξιούχων, να αφιερώνεις το 16,2 % του ΑΕΠ σου για συντάξεις, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ, να επιτρέπεις ακόμα και τώρα, το 32% των Δημοσίων να συνταξιοδοτείται κάτω των 55 και να δίνεις ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 1,114 δισ. ευρώ ΜΟΝΟ για την κρατική ενίσχυση των συνταξιούχων ΟΤΕ και ΔΕΗ;;; 
Θέλεις να κρατάς ανοιχτές άχρηστες υπηρεσίες που λιμνάζουν διορισμένοι αρχικηφήνες;;; 
Θέλεις να νοικιάζεις ακίνητα για να εισπράττουν λαμόγια παρόλο που είσαι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων;;; 
Θέλεις να συντηρείς αχυρανθρώπους μέσω κρατικής λειτουργίας και υπουργικών αποφάσεων;;; 
Θέλεις να έχεις περισσότερους συνταξιούχους του Δημοσίου από εν ενεργεία υπαλλήλους και να κερνάς καφεδάκια τους ΔΕΗτζήδες;;; 
Θέλεις να δικαιώνεις συμβασιούχους που ΕΛΗΞΕ η σύμβαση τους με το Κράτος ή «σύμβολα» και αδικημένους  αγωνιστές εργαζόμενους του Δημοσίου;;; 
Θέλεις να έχεις μία οικονομία κρατικοδίαιτη, την πιο κλειστή οικονομία στον πλανήτη με τον χαμηλότερο βαθμό ανοίγματος σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο;;; 
Θέλεις να διατηρείς τις δαπάνες του Κράτους ως έχουν, σε προ κρίσης επίπεδα;;; 
  
Τέτοια θέλεις;;; Τέτοια σου αρέσουν;;; Τότε γράφτα όλα στα @@@ σου και πάρε φορομέτρα. Το 50% φόρος είναι λίγο. Δεν φτάνει. Βάλε 60%. Και βάλε 100% στα εισοδήματα πάνω από 150.000 και 300% στα εισοδήματα πάνω από 500.000. Γράψε στα @@@ σου έννοιες όπως φοροδοτική ικανότητα, φορολογική σταθερότητα ή φορολογική δικαιοσύνη. ΒΑΛΕ ΦΟΡΟΥΣ στους πάντες και τα πάντα, φορολόγησε φανταστικά εισοδήματα και φανταστικές αξίες ακινήτων. Βάλε φόρους ΠΑΝΤΟΥ ανεξαιρέτως, δίκαιους και άδικους, για να συντηρήσεις τα έσοδα σου, να τα αυξήσεις και αύξησε εισφορές. Έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ. Για να σώσεις κάποιους, πήδ@ όλους τους υπόλοιπους μέχρι τελικής πτώσεως. Αν θες να διατηρήσεις τις κρατικές δαπάνες στα επίπεδα των 45- 50 δις όπως ήταν το ’07 και να βγάλεις παράλληλα και πλεονάσματα, πρέπει να βάλεις… κάργα ΑΔΙΚΟΥΣ φόρους ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ γιατί ούτε τα εισοδήματα, ούτε το ΑΕΠ είναι το ίδιο με τότε. 
  
Αλλά ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ότι θα φύγουν όλοι, ότι επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα ή καταθέσεις ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΟΤΕ και δεν θα λες σε όλους μας μ@λ@κίες. Να ΜΗΝ περιμένει κανείς ότι θα μειωθεί η ανεργία από τα προγράμματα της πλάκας και τις δημόσιες επενδύσεις του ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥ αλλά κυρίως ΒΑΘΙΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υπομονή φτάνουμε στο τέλος...

Στην άγρια Δύση ή τουλάχιστον όπως την περιγράφουν οι Γκοσινί και Μορίς στο Λουκυ-Λουκ, οι χαρτοκλέφτες που συλλαμβάνονταν επί της απάτης πασαλείβονταν με πίσσα και πούπουλα από κοτόπουλα και περιφερόντουσαν στους δρόμους για να υποστούν την κοινή χλεύη.
Ένας απατεώνας υπόκειται τις συνέπειες των απατών που διαπράττει μόνο αν γίνει αντιληπτός και συλληφθεί. Αν η απάτη δεν γίνει αντιληπτή φεύγει με ό,τι έχει καταφέρει να αρπάξει από τους αδαείς.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία πολλά χρόνια άλλα υποσχέθηκαν και άλλα έκαναν. Να θυμίσουμε την ήπια προσαρμογή του κ. Καραμανλή που έγινε ξέφρενη απόκλιση και οδήγησε στη χρεοκοπία του 2010, το λεφτά υπάρχουν του κ. Παπανδρέου που έγινε μνημόνιο προσαρμογής ή τα Ζάππεια του κ. Σαμαρά με το άλλο μείγμα πολιτικής;  Κανένας όμως απ’ όσους προηγήθηκαν δεν υποσχέθηκε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς για να υφαρπάξει την ψήφο και στη συνέχεια σε λίγους μήνες δεν αναγκάστηκε να πράξει τα αντίθετα.
Κανένας δεν έδωσε τέτοια πολιτική και ιδεολογική κάλυψη στις πράξεις ανομίας και ψυχολογικού και φυσικού λιντσαρίσματος πολιτικών αντιπάλων, όσο το συνονθύλευμα του οποίου ηγείται ο κ. Τσίπρας.
Πριν τις περσινές εκλογές που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και πολύ νωρίτερα, η στήλη διαπίστωνε πως δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μια "κωλοτούμπα" χωρίς να προκύψουν οι δέουσες αντιδράσεις από τους εξαπατημένους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε "κωλοτούμπα" αλλά σε μια περίοδο αύξησης των εισροών από επιδοτήσεις και δανεισμό που βελτίωσε τις συνθήκες. Τούτοι εδώ πήγαιναν να την κάνουν στο κενό...
Οι διαπιστώσεις μας αυτές στιγματίστηκαν από τους βαζιβουζούκους που ακολουθούν το καραβάνι της εκάστοτε εξουσίας προκειμένου να συλλέγουν τα κοκαλάκια που μένουν πίσω από τη νομή των προνομίων της, σαν πληρωμένες από αόρατα κέντρα παρέμβασης προκειμένου να εμποδιστεί ο λαός να απολαύσει όσα υπόσχονταν οι επελαύνοντες δημαγωγοί.
Τώρα οι βαζιβουζούκοι ταλαντεύονται και προσπαθούν να εντοπίσουν το επόμενο καραβάνι, ενώ οι εξαπατημένοι στρέφονται κάθε μέρα που περνά και με μεγαλύτερη δριμύτητα εναντίον όσων τους εξαπάτησαν.
Πάντα αυτή η στήλη προέβλεπε πως αυτοί που θα ζητήσουν την κεφαλή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επί πίνακι θα είναι οι πιο ένθερμοι οπαδοί της και όχι ο κόσμος που καλύφθηκε από την ομπρέλα του ΝΑΙ στο τελευταίο δημοψήφισμα του οποίου κοινό χαρακτηριστικό, πέραν της αποστροφής στη δημαγωγία, είναι ο βαθύς σεβασμός στη δημοκρατία και τους θεσμούς της.
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του βρίσκονται αντιμέτωποι με το τέρας αγανάκτησης και των παράλογων ερμηνειών των αιτιών της κρίσης που δημιούργησαν.   Πολλά χρόνια μαζί με το παρακράτος των συνδικαλιστών του δημοσίου, στήριξαν κάθε πράξη ανομίας και διάλυσης της έννοιας της αποδοχής της δημοκρατικής νομιμότητας που κατέστησαν την Ελλάδα μια μη κυβερνήσιμη χώρα. Η μοίρα τους επεφύλασσε να διαχειριστούν το αποκορύφωμα του χάους και πολύ πιθανόν μια κατάρρευση.
Υπάρχουν κάποιοι που αισιοδοξούν πως αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα περάσει την αξιολόγηση του "Κουαρτέτου" το κλίμα στην οικονομία θα βελτιωθεί και κατά το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και πιθανόν στην οικονομική ανάπτυξη.
Υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που θα επενδύσει ή θα επιστρέψει τα χρήματά του στις τράπεζες υπό τις παρούσες συνθήκες των κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτου και ΣΙΑ, όπου το θέμα της συζήτησης είναι αν οι ασφαλιστικές  εισφορές θα τριπλασιαστούν ή ο φορολογικός συντελεστής θα ξεπεράσει το 50%;
Για παλαβούς ψάχνετε;
Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει συμφωνία. Αν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει από το σχέδιο αύξησης φόρων και εισφορών και προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων θα προσθέσει στο κομμάτι των αντιπάλων της στην κοινωνία και το σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών της που είναι οι πελάτες και το συνδικαλιστικό παρακράτος του δημοσίου. Παράλληλα έχει ήδη χάσει τα μικρομεσαία στρώματα και τους αγρότες που τη στήριξαν. Αν επιμείνει στη γραμμή εξόντωσης του ιδιωτικού τομέα μέσω αύξησης φόρων και εισφορών θα έρθει σε ρήξη με τους δανειστές και ούτως ή άλλως θα είναι σαν να πριονίζει τον κορμό της οικονομίας. Ο χρόνος της αδυναμίας καταβολής μισθών και συντάξεων και σε αυτήν την περίπτωση θα προκύψει σύντομα.
Τα  σενάρια που λογικά επεξεργάζονται τώρα είναι τα εξής:
Ρήξη
Ρήξη με τους δανειστές και άτακτη έξοδος από το ευρώ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιλαμβάνεται πως αυτό είναι μια σκέψη και αυτός ενδεχομένως είναι ένα λόγος για τις προχθεσινές δηλώσεις περί μονόδρομου της δραχμής. Ακόμη και αν η ρήξη είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι θα ήταν αμφίβολος ο έλεγχος των δυσάρεστων συνεπειών. Πόσο μάλλον τώρα που το στρατόπεδο του ΟΧΙ έχει "πουληθεί" και η ορθότητα της στρατηγικής και τακτικής του έχει αμφισβητηθεί από την ίδια την ηγεσία του.
Η έξοδος από το ευρώ και η επιβολή καθεστώτος κομμουνιστικής δικτατορίας όπως μερικοί ανησυχούν δεν είναι εφικτός στόχος και γιατί δεν υπάρχει παρακρατικός μηχανισμός που θα υποκαταστήσει την κρατική εξουσία αλλά και λόγω της οικονομικής και γεωπολιτικής εξάρτησης της χώρας. Κάποιοι το δοκίμασαν πέρυσι το καλοκαίρι και έστω και αργά το κατάλαβαν.
Ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει παράνομο μηχανισμό καθώς αποτελεί ένα συνονθύλευμα κρατικοδίαιτων και καφενόβιων. Ο τελευταίος παράνομος μηχανισμός πρέπει να καταργήθηκε τη δεκαετία του ’80 όταν το ΚΚ άλλαξε ρότα. Αντιθέτως έναν τέτοιο μηχανισμό φαίνεται να προσπαθούσε να δομήσει η ΧΑ μέχρι την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα.
Συνέχεια...
Αν η κυβέρνηση μπετονάρει την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και περάσει όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, δύσκολα μπορεί να εμπνεύσει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στην οικονομία, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να παρατείνει την παρουσία της κατά μερικούς μήνες.
Ανασχηματισμός και διεύρυνση...
Μια διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την ΕΚ με παράλληλο ανασχηματισμό και με εκχώρηση σημαντικών υπουργείων σε τρίτα πρόσωπα θα μπορούσε να αλλάξει κατά τι το αρνητικό κλίμα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως πολιτικές μείωσης δαπανών και συντάξεων οι οποίες θα έβρισκαν αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαποτιστεί από τον κρατικοδιαιτισμό και τη θεωρία του λεφτόδενδρου. Ούτε αυτή η κυβέρνηση θα μακροημέρευε.
Οικουμενική
Πάνω κάτω ισχύουν ότι και στη διεύρυνση καθώς η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον θα έδραττε την ευκαιρία να δραπετεύσει στην αντιπολίτευση.  Μια οικουμενική όμως θα εξομάλυνε το πολιτικό κλίμα και θα περιόριζε τις πιθανές προσπάθειες αναζήτησης ευθυνών της κυβέρνησης σε εξεταστικές και τη δικαιοσύνη.
Εκλογές
Οι εκλογές με τη  διαφορά υπέρ της ΝΔ σε οριακά επίπεδα (κάτω του 10%) δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση θα συνέχιζε τη μηδενιστική αντιπολίτευση που έκανε και πριν. Εδώ δεν διστάζουν να μετέχουν στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τώρα που είναι στην κυβέρνηση.
Μια μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ θα άλλαζε τα δεδομένα και τις προσδοκίες. Αν όμως δεν αμβλυνθούν οι αντιστάσεις της κοινωνίας στις μεταρρυθμίσεις, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί εφαρμόσει τίποτα στην Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει μέχρι κατάρρευσης, με την ελπίδα να χρεοκοπήσει η κυρίαρχη κρατικοδίαιτη αριστερή ιδεολογία.
Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στη χώρα...
Όπως λέμε μήνες τώρα, το 2016 δεν θα είναι εύκολη χρονιά, ούτε για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του που έρχονται αντιμέτωποι με τις θύελλες που συδαύλιζαν χρόνια τώρα αλλά ούτε για τη χώρα που θα υποστεί το σκληρό χτύπημα της πενταετούς χρεοκοπίας της.
Υπομονή, φτάνουμε στο τέλος...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1/2/16

Υπάρχει?

 YΠΑΡΧΕΙ άραγε άλλη χώρα που να προβάλλει ΒΛΑΚΩΔΩΣ τους τρομοκράτες της? 
  ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ κάποια χωρά που ενώ μετατρέπεται σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων,οι πολιτικοί της  να ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ? 
 ΥΠΑΡΧΕΙ άλλη χώρα του σύμπαντος που  φοιτητές και πολίτες της να μπορούν να χρωστούν ΑΠΕΙΡΑ μαθήματα και  ΑΠΕΙΡΑ χρήματα στο δημόσιο αντίστοιχα? 
 ΞΕΡΕΤΕ άλλη χώρα, με το μοναδικό ταλέντο,να βγαίνει ΠΑΝΤΑ χαμένη ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ η των ΙΣΧΥΡΩΝ ? 
 ΥΠΑΡΧΕΙ άλλη ευρωπαϊκή χώρα που  ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ   ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ? 
 ΕΧΕΤΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΑΣ άλλη ευρωπαϊκή χώρα που   κομμουνιστές και  πρώην θαυμαστές των ΣΤΑΛΙΝ και ΠΟΛ ΠΟΤ  να εφαρμόζουν φιλελεύθερη πολιτική?  
 ΥΠΑΡΧΕΙ άλλη  δυτική χώρα ,εν έτει 2016, που τα κόμματα της να διαθέτουν .κεντρικές επιτροπές?
  
 Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ στην χώρα του ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ που αντίθετα με τον ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, δεν αποτελεί στάδιο προς μια ουτοπική μορφή οργάνωσης, αλλά  μια ΣΤΑΣΙΜΗ ΚΑΙ  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ  ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ  ΤΕΜΠΕΛΟ ΣΥΡΙΖΟ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ!!

https://en.wikipedia.org/wiki/Tatarna_Bridge
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »