30/9/15

Υπάρχει ελπίς λοιπόν; (There is hope, then?)O Βασιλάκης ο Κλίντον σε ρόλο Χ''Παναγή κι ο Αλέξης σε ρόλο Μιτόσεβιτς...

Υπάρχει ελπίς λοιπόν;  (There is hope, then?) 

Το τραγικό με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προχθές στον Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ομώνυμου ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, δεν ήταν η αδυναμία επαρκούς κατανόησης μερικών ερωτήσεων εις την Αγγλικήν. 

Πολλοί ξένοι πολιτικοί ηγέτες δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες και εκπροσωπούν τα συμφέροντα της χώρας τους με την επάρκεια της καλής κατανόησης των συνομιλιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες διερμηνείς. Π.χ. δεν έχω δει ποτέ το Μαριάνο Ραχόι ή το Βλαδίμηρο Πούτιν να κάνουν δηλώσεις στα αγγλικά, χωρίς κανένας να τους αμφισβητεί τις πολιτικές και ηγετικές τους ικανότητες. 

Τραγικό είναι να μην κατέχει κάποιος επαρκώς την ξένη γλώσσα και να παριστάνει το αντίθετο, εκπροσωπώντας μάλιστα τα συμφέροντα ενός ολόκληρου λαού περίπου στην τύχη.

Υπό αυτήν την έννοια κάποιος μπορεί να υποθέσει το επίπεδο συνεννόησης π.χ. μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης. Μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο μετά το δημοψήφισμα και τη μνημονιακή στροφή του κ. Τσίπρα, το ρεπορτάζ ανέφερε πως όταν ζήτησε τη βοήθεια του κ. Ολάντ να αποφευχθεί η από ατύχημα έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, ο τελευταίος ζήτησε να μιλήσει στα γαλλικά με διερμηνέα προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρανοήσεις. 

Στην ίδια συνέντευξη στο ίδρυμα Κλίντον έγινε φανερό πως το σημαντικότερο πρόβλημα της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα δεν είναι οι παρανοήσεις στις διεθνείς διαπραγματεύσεις λόγω γλωσσομάθειας, αλλά η αδυναμία κατανόησης της ουσίας των επιχειρηματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. 

Ο κ. Κλίντον όπως και μια μεγάλη μερίδα του συστήματος επιρροής του Κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, για δικούς τους λόγους στηρίζουν τον κ. Τσίπρα και όταν χρειάστηκε διεθνώς έχουν υποστηρίξει την Ελλάδα. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα. 

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με φιλότιμο τρόπο προσπάθησε να στρώσει την "μπάλα" στον κ. Τσίπρα για να βάλει "γκολ" και να βελτιώσει έτσι την εικόνα του και την εικόνα της χώρας διεθνώς. 

Το υπ’ αριθμόν ένα και ζέον πρόβλημα της χώρας μας είναι η αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (πρόβλημα που έχει ξεπεράσει κάθε όριο όταν οι ίδιοι οι Έλληνες έχουν αποσύρει τις καταθέσεις από τις τράπεζες). Ο κ. Κλίντον του έστρωσε αριστοτεχνικά τη "μπάλα" προ κενής εστίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, με την ερώτηση, αν κάποιος που θα επενδύσει (στην ενέργεια συγκεκριμένα…) στη χώρα θα πάρει πίσω τα λεφτά του; 

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε επενδυτής πριν αποφασίσει και αποτολμήσει οποιαδήποτε επένδυση. 

Ο δικός μας, αντί να αδράξει την ευκαιρία και να ξεκινήσει με ένα ΒΕΒΑΙΩΣ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ και στη συνέχεια να εξηγήσει με ποιους τρόπους η κυβέρνησή του θα βελτιώσει τις ήδη κακές συνθήκες, άρχισε να μιλά για ηθική επενδύσεων και γενικώς περί ανέμων και υδάτων. Επί της ουσίας έστειλε αρνητικό μήνυμα και σε κάποιους ελάχιστους που συνεχίζουν να παρακολουθούν την Ελλάδα σαν ευκαιρία. 

Ο πρωθυπουργός όπως και το σύνολο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρά την όψιμη μνημονιακή μετάλλαξη, φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει πως η Ελλάδα, όταν ζητά ξένες επενδύσεις πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες 180 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες βαλκανικές μέλη της ΕΕ με πολύ χαμηλά επιτόκια και σταθερό περιβάλλον και μερικές πλούσιες χώρες της ΕΕ με ασφαλές οικονομικό περιβάλλον και ισχυρούς θεσμούς διαφάνειας. 

Η Ελλάδα το μόνο πλεονέκτημα που διαθέτει έναντι των τρίτων της χωρών είναι πως σαν μέλος της Ευρωζώνης προσφέρει ασφάλεια από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Σε όλα τα άλλα υστερεί. 

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια επανάσταση επανίδρυσης του δημοσίου, μείωσης της φορολογίας και αναδόμησης εκ βάθρων του πολιτικού σκηνικού με όρους που θα εξασφαλίζουν σταθερότητα για να προσελκύσει επενδύσεις. Όσο θα καθυστερεί να τα κάνει αυτά οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων θα μειώνονται. Αντί ο πρωθυπουργός να έχει κατανοήσει αυτές τις ανάγκες και να έχει προετοιμάσει και ανακοινώσει τέσσερα πέντε συγκεκριμένα μέτρα που θα στηρίξουν τη διαβεβαίωση της εξασφάλισης πως κάποιος που θα επενδύσει στην Ελλάδα θα πάρει τα λεφτά του πίσω, παρέθεσε σε κακά αγγλικά τις γνωστές ηθικολογίες των κρατικοδίαιτων αριστερών πολιτικών και συνδικαλιστών που οι ίδιοι διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Έμοιαζε με καπετάνιο πλοίου που βυθίζεται, χωρίς να το έχει αντιληφθεί  και όταν του προσφέρουν μια σωσίβια λέμβο ο ίδιος απαιτεί να είναι από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. 

Επί της ουσίας ο Κλίντον όταν ρωτούσε αν κάποιος που επενδύει στην ενέργεια θα πάρει τα λεφτά του πίσω, εννοούσε αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του εγγυώνται την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως και την αγορά φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός από αδυναμία κατανόησης της ερώτησης λόγω γλώσσας ή επάρκειας της οικονομικής αντίληψης δεν έδωσε καμιά απάντηση. 

Προ κενής εστίας σούταρε άουτ… 

Αντ’ αυτού προτίμησε να "διαφημίσει" τη διαφθορά της Ελλάδας ο σκληρός πυρήνας της οποίας είναι το ελληνικό δημόσιο και οι συνδικαλιστές με τους οποίους το κόμμα του διατηρεί σχέσεις αλληλοπροστασίας. 

Υπάρχει ελπίς λοιπόν;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/9/15

Ο ολίγιστος Τσίπρας, ο πιεστικός Κλίντον και η παρέμβαση της Γιάννας.

Αρκετά αμήχανος και με εμφανή σημάδια ελλιπούς κατανόησης της γλώσσας εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη-συνομιλία του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton. 
Πολλές φορές φάνηκε να ξαφνιάζεται από τις ερωτήσεις του Clinton, ο οποίος ορισμένες φορές δεν δίστασε να υιοθετήσει και ένα ευγενικό μεν, αλλά ελαφρώς σκωπτικό ύφος και να βρίσκεται σε αμήχανη θέση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Bill Clinton προσπάθησε να "πιέσει" τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μάλιστα, σε μια συζήτηση για την ενέργεια, ο Bill Clinton ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα εάν γνωρίζει ότι στην Βόρεια Ελλάδα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια μέσω ανεμογεννητριών η οποία πωλείται στη συνέχεια στη Γερμανία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δείχνει μάλλον άγνοια ή μη κατανόηση της ερώτησης για λίγα λεπτά και το ακροατήριο να ξεσπά σε γέλια.
Επίσης, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αναφέροντας πως ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως θέλει περισσότερες ενεργειακές επενδύσεις, ρώτησε ακόμη τον Έλληνα πρωθυπουργό εάν όταν κάποιος επενδύσει σημαντικά στην ενέργεια στην Ελλάδα, υπάρχει τρόπος να ανακτήσει την επένδυση, μέσω άμεσης πληρωμής; 
Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι εάν δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα φορολόγησης και χωρίς τις διεφθαρμένες σχέσεις που όλοι ξέρουν πως υπάρχουν τώρα στην Ελλάδα, αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να απαντηθεί, μετά τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στη δημόσια διοίκηση.
Ο Τσίπρας δήλωσε πως το μήνυμα προς τους επενδυτές είναι πως είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, πως τώρα υπάρχει σταθερότητα, και μια κυβέρνηση με σαφή εντολή να προχωρήσει σε αυτές τις απαραίτητες αλλαγές, επομένως δεν έχουν τίποτα να χάσουν.
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σχολιάζοντας τόνισε πως υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που αγαπούν την Ελλάδα, και δεν είναι όλοι Ελληνοαμερικανοί, και αυτοί θεωρούν πως ήρθε ο καιρός να "προχωρήσετε μπροστά και να σταματήσετε να ζείτε στο παρελθόν, είχατε μπει σε ζουρλομανδύα, ευρισκόμενος σε μια διαδικασία που προσπαθούσατε να βρείτε διέξοδο χωρίς να εγκαταλείπετε τις υποχρεώσεις σας. Είναι δύσκολο, σύνθετο, και σας πιστώνεται αυτή η επιτυχία".
Ο Bill Clinton συνέχισε το σχόλιό του προσθέτοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν είναι απαραίτητο οι άνθρωποι (επενδυτές) να περιμένουν μέχρι να καθοριστεί και η παραμικρή λεπτομέρεια για την αναχρηματοδότηση του χρέους, και ότι καλύτερα είναι να επενδύσουν νωρίτερα παρά αργότερα, και αυτό από μόνο του θα σταθεροποιήσει το πολιτικό όσο και το οικονομικό κλίμα.
"Αυτό είναι βασικά το μήνυμά σας" τόνισε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό. "Δηλαδή, θέλετε, αν μπορούν να σας υπογράψουν τώρα μια επιταγή", σχολίασε χαρακτηριστικά με σκωπτική διάθεση ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Στην διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, η οποία είναι χορηγός του Ιδρύματος Κλίντον και εκείνη η οποία φρόντισε κατά τα φαινόμενα να προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στην ομιλία της τόνισε πως στην ελληνική πολιτική δεν είναι σύνηθες να παραδέχεται κανείς το λάθος του, επιδοκιμάζοντας αντίστοιχη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού. 
"Σήμερα, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια δέσμευση, σαν αυτές που δίνουμε εδώ στο Clinton Global Institute 2015 Annual Meeting", τόνισε η Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. "Μια δέσμευση από τους γείτονές μας στην περιοχή, από την ευρωζώνη, ασφαλώς, από τη διεθνή κοινότητα. Χρειαζόμαστε ειλικρινή διάλογο. Χρειαζόμαστε τίμια, ειλικρινή συνεργασία εταιρική σχέση, και την αναγνώριση ότι κάτω από τους αριθμούς, είναι άνθρωποι".
Αλλά και η Ελλάδα πρέπει να δώσει μια δέσμευση, σημείωσε η Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία είχε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην συζήτηση. "Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε. Και ίσως αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να προχωρήσουμε σε αλλαγές που έχουν καθυστερήσει πολύ. Να δουλέψουμε πολύ σκληρά, να γίνουμε τουλάχιστον ανταγωνιστικοί, να φέρουμε αποτελέσματα. Οι Έλληνες ξέρουν πώς να το κάνουν αυτό. Εγώ ξέρω ότι γνωρίζουν πώς να το κάνουν αυτό. Τους έχω δει να το κάνουν".
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/9/15

«Γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ» Η ανάρτηση του 20χρονου φοιτητή Δημήτρη Κανέλλη, που έγινε viral.

«Θες να σου πω γιατί δε θα αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα;
Γιατί κανένας δε θέλει να αλλάξει.
 
Φτιάξαμε μια εφαρμογή στον ελεύθερο μας χρόνο χωρίς καμία χρηματοδότηση για τους φοιτητές σε όλη την Ελλάδα.
Καλώς ή κακώς, προφανώς, η εφαρμογή στηρίζεται στις πληροφορίες των ιδρυμάτων και φυσικά πρέπει να ενημερώνεται άμεσα.
 
Οι χρήστες έχουν ξεπεράσει τους 15.000 και οι ενεργοί χρήστες είναι το 43%.
 
Θες να ακούσεις τώρα το παράδοξο;
 
Εδώ και 3 μήνες παρακαλάμε τις σχολές να το υιοθετήσουν χωρίς καμία χρέωση.
 
Θες να ακούσεις το ακόμα πιο παράδοξο;
 
Επειδή ξέρουμε πως το να τους παραδώσουμε ένα dashboard θα ήταν πολύπλοκο γι’αυτούς, τους ζητάμε ένα email κάθε φορά που ενημερώνεται κάποια πληροφορία.
 
Και απ’ότι φαίνεται ούτε αυτό είναι τόσο απλό.
 
Μάλιστα, ακούσαμε και την έκφραση από πρύτανη “που θα βρω άτομο να κάνει αυτήν την δουλειά;”
 
Όλοι οι υπόλοιποι δεν μας είπαν τίποτα και μας κάνουν πάσα ο ένας στον άλλον κάθε φορά που παίρνουμε τηλέφωνο ή μας λένε να πάρουμε πάλι τον επόμενο μήνα.
 
Δεν αγχώνομαι, είμαι σίγουρος πως σε 5-10 χρόνια θα βγάλουν επίσημη εφαρμογή για τα πανεπιστήμια που θα έχει κοστίσει 10.000€ σε κάθε σχολή.
 
Και ξέρεις γιατί δεν αγχώνομαι; Γιατί εγώ -και ο κάθε εγώ- παίρνω τα μπογαλάκια μου και πάω σ’άλλη χώρα να είμαι δημιουργικός.
 
Αν δε θέλετε να αλλάξετε εσείς μία, εγώ δε θέλω δέκα.
 
Υ.Γ. Αντίστοιχη εφαρμογή στην Ολλανδία χρεώνει τα πανεπιστήμια για κάθε φοιτητή που χρησιμοποιεί την εφαρμογή.
 
Υ.Γ. (2) Εξαιρείται προς το παρόν μόνο ο πρύτανης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που μας απάντησε αμέσως και συνεργάστηκε μαζί μας μέσα σε λίγες μέρες από την επικοινωνία μας.»
 
Σχόλιο1: Οι παραπάνω λέξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν κι ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα με υποσημείωση: Δεν ενδιαφέρει κανέναν μας αν θα μετονομάσετε το Υπουργείο Παιδείας. Σημασία έχει να λειτουργήσει σωστά για πρώτη φορά στην ιστορία του…
 
Σχόλιο2: Η εφαρμογή στην οποία αναφέρεται το status είναι το Studdle. Κατεβάστε την όσοι σπουδάζετε. Αξίζει!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/9/15

Kill Bill...

Η σοβαρότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας (και το πολιτικό σύστημα γενικότερα) αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των καταστάσεων που διανύει η οικονομία και η χώρα καταδεικνύεται από τα πρόσωπα στα οποία αναθέτει το υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης. 

Στην κυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου είχε αναθέσει το έργο της παραγωγικής ανασύνταξης στους κ. Λαφαζάνη και Τόλιο, συνταξιούχους του πάλαι ποτέ τοπικού γραφείου εξωτερικής επιρροής της ΕΣΣΔ. 

Στην κυβέρνηση του δεύτερου εξαμήνου το έργο της εξάλειψης, σε ό,τι έχει διαφύγει των καταστροφικών εμμονών των πρώτων, ανατέθηκε στην κ. Θ. Τζάκρη. 

Αν οι πρώτοι λόγω των εξαρτημένων Παβλοφικών αντανακλαστικών ανέμεναν τη σωτηρία από τη Μόσχα, μέσω της μπροστάντζας των 5 δισ. ευρώ του υποτιθέμενου αγωγού, το πολιτικό στίγμα της δεύτερης είναι κυρίως γνωστό για τις στιλιστικές της επιλογές. 

Ό,τι δεν πέτυχαν λοιπόν οι γονυπετείς προσκυνητές του Μπορίς Πονομαριώφ, του Αλεξέι Μίλερ και του Βλαδίμηρου Πούτιν θα το πετύχει η διάκονος του Κριστιάν Λουμπουτέν... 

Μπορεί κάποιος να ελπίζει στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση αυτής της χώρας ή εγώ είμαι υπερβολικός όταν δεν βλέπω καμιά ελπίδα αποφυγής της πρόσκρουσης και κατάρρευσης του τελευταίου σοβιετικού προπυργίου ης Ευρώπης; 

Φυσικά η ευθύνη επιμερίζεται σ’ εμάς που ψηφίζουμε με μοναδικό κριτήριο να μας εξασφαλίσουν μια θέση στα σαλόνια της Β' θέσης (ενώ τα χρήματά μας φτάνουν για την Γ') σε ένα πλοίο που βουλιάζει και τα νερά έχουν φτάσει στο τρίτο ενδιάμεσο κατάστρωμα. 

Η μοναδική σοβαρή προσέγγιση του ζητήματος της χώρας που διέκρινα μετά τις εκλογές ήταν εκείνη του κ. Βασίλη Λεβέντη ο οποίος ξεκαθάρισε πως όποιος θελήσει κυβερνητική στήριξη θα πρέπει να εξασφαλίσει 9 σαφείς όρους. Αναλυτικά μίλησε: 

"α) Για την απόλυση από τη Βουλή υπαλλήλων που προσλήφθηκαν προκλητικά ως συγγενείς νυν και τέως βουλευτών. 

β) Για την επιστροφή στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν, κάθε αποσπασμένου του δημοσίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις. 

γ) Για τη μείωση κατά 50% του μισθού όλων των αιρετών (από Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, μητροπολίτες κ.α.). 

δ) Για την κατάργηση κάθε σύνταξης πέραν της μιας και την αφομοίωση όλων των συντάξεων σε μια, που δεν θα υπερβαίνει τα 1500 ευρώ. 

ε) Για την αυστηρή απαγόρευση σε κάθε συνταξιούχο, που λαμβάνει σύνταξη άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως, να εργάζεται. 

ζ) Για τον μέσω ειδικού σχεδίου εντοπισμό, με αναδρομή σε βάθος 10ετίας έρευνα, όλων των αργόμισθων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, και την απόλυσή τους, ώστε και το Δημόσιο να καθαρίσει και να επιβραβευτούν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι. 

η) Για την κατάργηση συντάξεων όλων των χρηματισάντων σε όλα τα κρατικά αξιώματα αιρετών. 

θ) Για την κατάργηση όλων των συντάξεων των εύπορων Ελλήνων με ορισμό ως ορίου προς τούτο, το εισόδημα από άλλες πηγές να είναι 3.000 ευρώ μηνιαίως και άνω. 

ι) Για τον ορισμό αμέσως του αριθμού των βουλευτών στους 200 από την επόμενη βουλή και την απαγόρευση να είναι βουλευτής κάποιος για περισσότερα από 12 έτη…" 

Αυτός που συνέταξε τους παραπάνω όρους αντιμετωπίζεται από όλους μας σαν γραφικός ενώ αυτός που ανέθεσε την βιομηχανική ανασυγκρότηση της χώρας στην κα Τζάκρη, τους κ.κ. Λαφαζάνη και Τόλιο σαν συνετός, πραγματιστής  και σαν τελευταία ελπίδα τους έθνους. 

Ο κ. Λεβέντης ήταν ο νικητής των πρόσφατων εκλογών αφού ήταν ο μόνος που αύξησε την εκλογική του δύναμη σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Πολύ φοβάμαι πως αν ο κ. Λεβέντης συνεχίσει να συμπεριφέρεται με την αρμόζουσα σε κοινοβουλευτικό κόμμα σοβαρότητα και να θέτει ξεκάθαρους όρους, ο ελληνικός λαός θα τον τιμωρήσει, όπως έχει κάνει κατά το παρελθόν (και συνεχίζει κατά το παρόν...) με όλους όσους αντελήφθησαν και προειδοποίησαν για την πορεία της χώρας μεταξύ των υφάλων και σκοπέλων... 

Έχω γράψει κατά το παρελθόν πως ο κ. Λεβέντης παρά τις γραφικότητες που ενδεχομένως δικαίως του προσάπτουν λόγω των καθημερινών μεταμεσονύκτιων cult τηλεοπτικών του πολύωρων εμφανίσεων, θα τα είχε καταφέρει καλύτερα από τους περισσότερους που πέρασαν κατά τη μεταπολίτευση από το κοινοβούλιο είτε ως βουλευτές, είτε ως αρχηγοί κομμάτων, είτε ως μέλη και αρχηγοί κυβερνήσεων. Βλέπε: Το πλέον ενθαρρυντικό μήνυμα των εκλογών... 

Συνεχίζω να το πιστεύω. 

Την... προκοπή της διαχείρισης των μη γραφικών την εισπράττουμε άλλωστε τώρα και θα την εισπράξουν στο μέγιστο τα παιδιά μας και τα παιδιά τους. 

Καθάρισέ τους Βασίλη λοιπόν πριν σε καθαρίσουν όπως έκαναν με όλους τους εισβολείς στη συντεχνία των λογικών πολιτικών κλπ Κοινώς (για την αντίστροφη οικονομία της περίστασης...) Kill Bill! 

*Λεξικό της κοινής νεοελληνικής 

Γραφικός 2 -ή -ό: που είναι όμορφος, χαριτωμένος και ξεχωριστός, έτσι που προσφέρεται για ζωγραφική απεικόνιση: Γραφικό τοπίο. Aντίκρισα από το πλοίο τα γραφικά σπιτάκια της Ύδρας. Γραφικοί ψαράδες. || ~ τύπος, για άνθρωπο με ιδιόρρυθμη εμφάνιση ή συμπεριφορά, που τον κάνει λίγο ή πολύ ευχάριστο ή συμπαθή. γραφικά ΕΠIΡΡ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

21/9/15

Το ΣτΕ «κλείνει» τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Σε μια απόφαση-«βόμβα» προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία πιθανότατα θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση με την αθρόα εισροή προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Το ΣτΕ βάζει φρένο στο ανεξέλεγκτο κύμα εισόδου προσφύγων και στην παροχή προσωρινής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ δεν επιτρέπει παραμονή στην Ελλάδα παράτυπων προσφύγων.Παράλληλα, επέστρεψε ως μη νόμιμο στους εννέα συναρμόδιους υπουργούς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους αλλοδαπών.

Όμως, υπογραμμίζει το ΣτΕ, ο επίμαχος νόμος 3907/2011, δεν παρέχει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς να θεσπίσουν «διατάξεις με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα να χορηγηθεί αθρόως και σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους άνευ καθορισμού κριτηρίων και προϋποθέσεων συναφών προς το καθεστώς αυτό και με τις οποίες μεταβάλλονται κατ’ ουσία οι οριζόμενες από τις πάγιες διατάξεις προϋποθέσεις χορήγησης του εν λόγω καθεστώτος».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τους χτυπά, αλλα η αμνησία είναι πολύ θελκτική


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Αρκάς για το αποτέλεσμα των εκλογών


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Τσίπρας αποτελεί εγγύηση…

Οι πιθανότητες να αποφύγουμε την κατάρρευση τους επόμενους μήνες είναι ελάχιστες και περιλαμβάνονται όλες στα σενάρια στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση. 

Ο κ. Τσίπρας και να θέλει δεν μπορεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου η χώρα να αποφύγει μια ολοσχερή κατάρρευση προσεχώς.  

Το να περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να μεταμορφωθεί σε ευρωπαίο κεντροαριστερό ηγέτη, είναι σαν να περιμένουμε από τον καλό παλαιό δευτερορολίστα ηθοποιό Νίκο Φέρμα της κινηματογραφικής επιτυχίας του 1967  "Καλώς ήρθε το δολάριο" (όπου παίζει το ρόλο του "καμπαρετζή”, ο οποίος έχει προσλάβει τον Γ. Κωνσταντίνου να μάθει αγγλικά στα κορίτσια), να γράψει μυθιστόρημα στα αγγλικά ή τα γαλλικά… 

Το πολιτικό DNA του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βαθιά αντιευρωπαϊκό και αντισοσιαλδημοκρατικό. Ακόμη κι αν από οπορτουνισμό τα στελέχη του και ο ίδιος θελήσουν να ηγεμονεύσουν στην ελληνική κεντροαριστερά δεν γνωρίζουν την πολιτική προπαίδεια να το πετύχουν. 

Οποιαδήποτε ανάμειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμα είτε ως κυβερνητικού εταίρου, εγγυάται την απόλυτη αποτυχία της επόμενης κυβέρνησης, την κατάρρευση της οικονομίας και την επάνοδο του Grexit από κάποιο συρτάρι που έχει κρυφτεί, πάνω στο τραπέζι. 

Οι λόγοι της αποτυχίας είναι κυρίως δυο: 

α)Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη του δεν αναλαμβάνουν την πατρότητα του μνημονίου που υπέγραψαν, κάτι που δημιουργεί σοβαρές υποψίες πως θα προσπαθήσουν να μην το εφαρμόσουν με κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις. Ακόμη και αν ο ίδιος επιχειρήσει να το εφαρμόσει θα έχει απώλειες και θα επαναληφθούν τα ευτράπελα της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τους 120 βουλευτές. 

β)Το μνημόνιο που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν των μεταρρυθμίσεων που με σθένος δεν θα εφαρμόσουν,  καλύπτει τα δημοσιονομικά κενά κατά 90% με φόρους από μια οικονομία της οποίας η φοροδοτική ικανότητα έχει στερέψει. Το τρίτο μνημόνιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την αυτοδυναμία, η αποτυχία εφαρμογής του μνημονίου, λόγω πολιτικών αγκυλώσεων των στελεχών του ή αδυναμίας υλοποίησης οποιουδήποτε σχεδίου και πολιτικής λόγω έλλειψης σχετικής εμπειρίας ή επαφής με την πραγματικότητα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επανάληψη του καταστροφικού σεναρίου του πρώτου εξαμήνου του 2015. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και μικρότερα κόμματα σε ένα μεγάλο συνασπισμό θα μεταβληθεί σε τροχοπέδη αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού, κατά τρόπο πολλαπλά μεγαλύτερο από αυτόν της ΔΗΜΑΡ στην πρώτη φάση της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει με κορμό τον ίδιο και μικρότερα κόμματα, λίγα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με τις δυο προηγούμενες περιπτώσεις. Το πρόβλημα που θα προστεθεί στην τρίτη περίπτωση μιας οριακής πλειοψηφίας είναι πως είναι βέβαιο πως κάποιοι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, δεν θα ψηφίζουν διάφορους εφαρμοστικούς νόμους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει στο υπαρξιακό DNA του το γονίδιο του ψεύδους και ως εκ τούτου  της διάσπασης. Η έλλειψη της επαφής με την πραγματικότητα και η διαβίωση σε ένα φανταστικό κόσμο, οδηγούν στα ασύστολα πολιτικά ψέματα προκειμένου να αιτιολογηθεί η πρόσκρουση στη πραγματικότητα αλλά και εξόφθαλμη ηθική υποκρισία. (Βλέπε: Φλαμπουράρης, ιδιωτικά σχολεία, βόλτες με σκάφη επιχειρηματιών, παραβίαση capital controls κλπ). 

Όταν κάποιος έχει οικοδομήσει ένα κόμμα πάνω στο ψέμα είναι καταδικασμένος σε κάθε στροφή που επιβάλει η πραγματικότητα να χάνει κάποιους. Όπως υποστηρίζει ο φιλόσοφος κ. Στέλιος Ράμφος η κατάληξη του κ. Τσίπρα είναι η διάσπαση του ατόμου, δηλαδή του ιδίου. 

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό, ας υπολογίσει το κόστος της συνύπαρξης στο ίδιο πρόσωπο του Τσίπρα της προεκλογικής περιόδου του περασμένου Ιανουαρίου και του Τσίπρα του τρέχοντος Σεπτεμβρίου. 

Μοιραία, οι πιθανότητες τα πράγματα να πάνε καλά τους επόμενους μήνες είναι λίγες και αυτές περιλαμβάνονται όλες σε σενάρια στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην κυβέρνηση. 

Αν αποτελεί μια εγγύηση ο Τσίπρας είναι της ολοκλήρωσης της καταστροφής που ξεκίνησε στο α εξάμηνο…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

20/9/15

Αρκά συνέχεια...


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το νέο σκίτσο του Αρκά λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/9/15

Πάθε και συ αμνησία και ξαναψήφισέ τους!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18/9/15

Για πρώτη φορά σχολείο κάνει bullying σε παιδάκι χάριν Τσίπρα!

Εξιλαστήριο θύμα για να χρεώσουν τον σάλο που προκλήθηκε από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες της Περιστέρας Μπαζιάνα στο προαύλιο της ακριβής Σχολή Χιλλ την ημέρα του αγιασμού αναζητά η διεύθυνση του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, έπειτα από έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν. Οι υπεύθυνοι του σχολείου απέστειλαν εξώδικο στον γνωστό φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο, ο οποίος βρισκόταν εκεί συνοδεύοντας την 7χρονη κόρη του στην πρώτη της μέρα στο σχολείο.  

Η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στείλει τα παιδιά του σε δυο από τα πλέον ακριβά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, τη σχολή Χιλλ και το νηπιαγωγείο Αγκάλη, που αμφότερα εδρεύουν στη περιοχή της Πλάκας λαμβάνει απίστευτες προεκτάσεις. 

Η δημοσιοποίηση σε sites και άλλα μέσα ενημέρωσης φωτογραφικού υλικού που απεικόνιζε την παρουσία της συζύγου του τέως πρωθυπουργού κυρίας Περιστέρας Μπαζιάνα στο προαύλιο της Χιλλ κατά την ημέρα του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά, προκάλεσαν καθεστωτικού τύπου αντιδράσεις και εκβιαστικές συμπεριφορές που δεν τιμούν ούτε τη διεύθυνση του εκπαιδευτηρίου, η οποία, ως μη όφειλε, στοχοποίησε έναν ανυποψίαστο γονέα και το παιδί του, ούτε εκείνους που τις υπαγόρευσαν.

Με μια πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά ήθη κίνηση, που μαρτυρεί απέλπιδα προσπάθεια να επιβληθούν συνθήκες συνωμοσίας σιωπής για την επιλογή του κ. Τσίπρα να φοιτήσουν οι βλαστοί του σε ιδιωτικό σχολείο, η διοίκηση του ιστορικού εκπαιδευτηρίου έβαλε στο στόχαστρό της προς τον

  φω

τορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκβιάζεται να πάρει το παιδί του και να φύγει από το σχολείο, καθώς, μέσω εξωδίκου, κατονομάζεται ως «υπαίτιος» για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον σχολιασμό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

O Αρκάς "ζωγραφίζει" πάλι για το θέμα των δημοσκοπήσεων


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης

Πριν από λίγες μέρες χρειάστηκε να καταβάλω 207 ευρώ ως κόστος εγγραφής σε ξένο πανεπιστήμιο. Όταν πήγα στην τράπεζα με τα σχετικά δικαιολογητικά με ενημέρωσαν πως για κάθε ποσό μετά τα capital controls θα χρειάζεται αίτηση η οποία μεταβιβάζεται στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να λάβει τη σχετική έγκριση μετά από αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. 

Τα πράγματα σε σχέση με το συνάλλαγμα σπουδών ήταν πιο εύκολα ακόμη και στην εποχή μου,  πριν 30-35 χρόνια, επί δραχμής. 

Σε φίλο που διατηρεί μικρή επιχείρηση που είπα την ιστορία με ενημέρωσε πως και ο ίδιος για μέρος του κόστους του μεταπτυχιακού του γιου του στη Γηραιά Αλβιώνα χρειάστηκε να κάνει χρήση του λογαριασμού που διατηρεί η επιχείρησή του σε τράπεζα της Βουλγαρίας. 

Ελληνική παραγωγική επιχείρηση προκειμένου να κάνει τη δουλειά της και να προμηθευτεί τις αναγκαίες πρώτες ύλες, χρειάζεται να διατηρεί λογαριασμό στη Βουλγαρία. Αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Την απόλυτη καταστροφή που έχει δρομολογηθεί και επελαύνει. 

Πάγια άποψη της στήλης ήταν και παραμένει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο. Οι καταστροφές στη χώρα του εμφυλίου που προκάλεσε η αριστερά σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές ήταν μεγαλύτερες  και από αυτές που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές. Σε ανθρώπινες ζωές μάλιστα ξεπέρασε τον αριθμό όλων των πολέμων της νεοελληνικής ιστορίας. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90  όταν κατέρρευσαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα στη ζώνη της σοβιετίας, η Ελλάδα γέμισε με ρακένδυτους μετανάστες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Σήμερα 35 χρόνια μετά οι Έλληνες αναγκάζονται να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία προκειμένου να στέλνουν σπουδαστικό συνάλλαγμα στο εξωτερικό ή να διεξάγουν στοιχειώδεις οικονομικές συναλλαγές για τις επιχειρήσεις τους ή να περισώσουν τις καταθέσεις από τους πειραματισμούς χαζο-μπολεσβίκων σε μόνιμη διανοητική εμμηνόπαυση όπως ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας και ο ακραιφνής κύριος Λαφαζάνης. 

Οι πηγές της κακοδαιμονίας... 

Αυτός που έβαλε τα θεμέλια της καταστροφής στη μεταπολίτευση ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τις μεγάλες εθνικοποιήσεις υγιών επιχειρήσεων. Την καταστροφή ολοκλήρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις κρατικοποιήσεις προβληματικών επιχειρήσεων. 

Επιπλέον, το σύνταγμα των  Καραμανλή-Τσάτσου πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η μεταπολίτευση, εν αντιθέσει με το σύνταγμα του ’52, είχε πολλές αριστερές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τα περισσότερα  συντάγματα του δυτικού ελεύθερου κόσμου σε σχέση με την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και τα δικαιώματα στο επιχειρείν. Θα επανέλθουμε αναλυτικότερα προσεχώς, καθώς βασική προϋπόθεση για να ξεφύγει η χώρα από την κατάσταση της χρεοκοπίας είναι η αλλαγή πολλών σημείων του συντάγματος. 

Όσοι ακολούθησαν τους Καραμανλή-Παπανδρέου, της μιας ή της άλλης πλευράς, ακόμη και αν διέγνωσαν το πρόβλημα δίστασαν να αναμετρηθούν με τις συντεχνίες που επωφελούνταν από αυτό σε βάρος της κοινωνίας. 

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι απλά μια τραγική φιγούρα, καθώς μοιάζει με το "κορόιδο" της ιστορίας το οποίο διεκδίκησε μετά μανίας να αναλάβει τη διαχείριση μιας χρεοκοπίας για την οποία κυρίως ευθύνονται όσοι προηγήθηκαν. 

Η άγνοια βασικών κανόνων της οικονομίας και η χαμηλή πολιτική αντίληψη δεν τον βοήθησαν να αντιληφθεί ούτε τι συνέβαινε πριν αναλάβει, ούτε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. 

Με οφθαλμοφανή αφέλεια εμπιστεύθηκε τα σχέδια ενός περιπλανώμενου  οπορτουνιστή νάρκισσου τα οποία βασίζονταν στην εκτίμηση πως η ρήξη και η απειλή της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ θα δημιουργούσε τέτοιο κυκλώνα στις αγορές που Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικάνοι και Κινέζοι θα έτρεχαν με δεκάδες δισ. αντάλλαγμα να καλοπιάσουν τους κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα να επιστρέψουν στο "μαντρί". 

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο και φορτικά επαναλαμβάναμε από αυτήν τη στήλη λοιδορούμενοι και υβριζόμενοι, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. 

Κατ’ αναλογία ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να επαναλάβει τον εκβιασμό του Ανδρέα Παπανδρέου στην ΕΟΚ, όταν με το βέτο εξασφάλισε τα ΜΟΠ για τη διόγκωση και τη συνέχεια του παρασιτικού μοντέλου. 

Οι εποχές και οι συνθήκες όμως είχαν αλλάξει και κυρίως ο κ. Τσίπρας εκτός της χροιάς της φωνής του ΑΓΠ την οποία με επιτυχία μιμείται, δεν διαθέτει την πολιτική όσμωση και αντίληψη του Ανδρέα. 

Μοιραία έφερε τα capital controls και τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο, οι συνέπειες της οποίας λόγω χρονικής ανάδρασης δεν έχουν γίνει αισθητές ακόμη στο μέσο πολίτη. 

Ειλικρινά δεν είμαι βέβαιος αν επίσπευσε τις εκλογές για να τις χάσει ή να τις κερδίσει επιδεικνύοντας ξανά μνημειώδη άγνοια κινδύνου. 

Σε κάθε περίπτωση βάση έχει η μνημειώδης φράση της Μαλβίνας Κάραλη που λέει: "Κυβέρνηση που με λύσσα προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία σε πτωχευμένη χώρα είτε έχει ακόμη τα περιθώρια να φάει είτε φοβάται τη φυλακή...". 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

17/9/15

Ψευτράκοι αλλά κυρίως ανίκανοι...

Πολλοί αναρωτιούνται πως κάποιος που παριστάνει τον πολιτικό ηγέτη και καταφέρνει να γίνει πρωθυπουργός όπως ο κ. Τσίπρας εσχάτως, μπορεί να διασώζεται πολιτικά μετά από 6-7 μήνες διακυβέρνησης στην οποία επέδειξε καταστροφική άγνοια, ενώ οι περισσότερες πολιτικές δεσμεύσεις του αποδείχθηκαν κοινά χοντρά ψέματα. 

Πράγματι, παρά το γεγονός πως όλοι οι πολιτικοί κέρδισαν μέχρι και εκλογές τα τελευταία χρόνια με ψέματα (Βλέπε ΓΑΠ με λεφτά υπάρχουν, Σαμαράς με Ζάππεια...) κανένας δεν είπε τόσο μεγάλα ψέματα τα οποία διαψεύστηκαν τόσο σύντομα και συνέχισε να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του επιρροής όπως ο κ. Τσίπρας. 

Ο ένας λόγος είναι η διαπίστωση πως οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν με τα θολά συναισθήματα που δημιουργεί η πρόσκαιρη κατάσταση της "τσέπης" τους και όχι το τι θα συμβεί αύριο ή μεθαύριο. 

Υπό αυτήν την έννοια η καταστροφή της διακυβέρνησης Τσίπρα δεν έχει ακουμπήσει ακόμη την τσέπη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, πέραν του σοκ των capital controls των οποίων οι επιπτώσεις δεν έχουν διευρυνθεί ακόμη. Οι επιπτώσεις αυτές θα γίνουν αισθητές από την επομένη των εκλογών όταν αρχίσουν να έρχονται τα ραβασάκια των φόρων και να γίνονται αισθητές οι μειώσεις των συντάξεων. 

Αυτός είναι ένας  βασικός λόγος της επίσπευσης των εκλογών. 

Ο άλλος λόγος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις της οπισθοφυλακής των συμφερόντων του πελατειακού συστήματος που είχαν δομήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα τελευταία 40 χρόνια. 

Σε ένα οικονομικό μοντέλο που δεν είναι όμως βιώσιμο, λόγω αποσάθρωσης του τροφοδότη ιδιωτικού τομέα, ο παρασιτισμός αυτός είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει. 

Η μεταπολίτευση 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως για την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία της χώρας ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης οι οποίες παρέλαβαν μια χώρα με χρέος περί το 25% του ΑΕΠ και το έχουν εκτοξεύσει πάνω από 200%, μάλιστα μετά και από δυο "κουρέματα" (PSI). 

Από τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης λίγο πάνω από τα 20 κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και κάτι λιγότερο από 20 η Ν.Δ. 

Ενώ πριν την μεταπολίτευση βασικός πυλώνας επιρροής των πολιτικών εξελίξεων ήταν ο στρατός, μετά σε κυρίαρχο κοινωνικό και οικονομικό  σύμπλεγμα αναδείχθηκε,  μέσω πελατειακών σχέσεων, ο διευρυνόμενος δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι συντεχνίες που με κρατικές ρυθμίσεις εξασφάλιζαν προστασία από τον ανταγωνισμό σε βάρος της κοινωνίας. 

Οι εργαζόμενοι πέριξ του δημοσίου από 250 χιλ. περίπου στη μεταπολίτευση ξεπέρασαν το 1 εκατ. 30 χρόνια αργότερα. 

Το 1 εκατ. μισθοδοτούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό με πολιτικά και όχι κριτήρια αγοράς, ισοδυναμεί με 2-3 εκατ. ψήφους με ανάλογα κίνητρα και ανταλλάγματα. 

Βασικός ιμάντας μετακύλισης αυτών των πελατειακών συμφερόντων ήταν ο αυθαίρετος συνδικαλισμός του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου. Οι συνδικαλιστές του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου της μεταπολίτευσης, αποτέλεσαν ιμάντα μεταβίβασης και επιρροής της πολιτικής εξουσίας κατ’ αναλογίαν του ρόλου του στρατού και του παρακράτους πριν την μεταπολίτευση. 

Το μόνο που άλλαξε, ήταν επιδερμικά η ιδεολογική βιτρίνα του εθνικισμού και του αντικομμουνισμού με προμετωπίδες σαν του αριστερού εθνικολαϊκισμού και του αντι-νεοφιλελευθερισμού. 

Οι μηχανισμοί αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και της υλικής της βάσης παρέμειναν στη δομή τους ίδιοι. 

Στο επίπεδο της κυβερνητικής εξουσίας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ φέρουν το συντριπτικό μερίδιο της ευθύνης, αλλά στο επίπεδο του δεύτερου στρώματος εξουσίας του συνδικαλισμού το μερίδιο ευθύνης της αριστεράς είναι πολλαπλάσιο του μέσου όρου της κοινοβουλευτικής επιρροής της κατά την περίοδο αυτή. 

Κατ’ αναλογία, άμεσα εξαρτημένες από κυβερνητικές αποφάσεις και ρυθμίσεις είναι και πολλές ισχυρές συντεχνίες που μόνο κατ’ επίφαση ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Από τους φαρμακοποιούς, τους μηχανικούς με τις ελάχιστες αμοιβές, τους γαλακτοπαραγωγούς με τον αυθαίρετο ορισμό του φρέσκου γάλακτος, τους δικηγόρους με τα υπέρ ταμείου παράβολα, τους δημοσιογράφους  (με το αγγελιόσημο) κλπ το κράτος ρυθμίζει το πλαίσιο κάθε δραστηριότητας ασφυκτικά σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. 

Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια την επιβάρυνση της εργασίας με υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος, αλλά και κόστος διαφθοράς λόγω υπερρύθμισης τα οποία καθιστούν κάθε υπηρεσία και παραγωγική διαδικασία μη ανταγωνιστικές. 

Ο παραγωγικός ιστός της χώρας άρχισε να διαλύεται μετά την μεταπολίτευση λόγω της σοσιαλιστικής καταιγίδας των κρατικοποιήσεων που  ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ολοκλήρωσε με επιτυχία ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Το μοντέλο αυτό θα είχε χρεοκοπήσει και καταρρεύσει από το 1985 περίπου, αν δεν ήταν οι κοινοτικές επιδοτήσεις να το κρατούν όρθιο. Αργότερα με το ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια προστέθηκε και ο διεθνής δανεισμός του κράτους με τον οποίο πληρώνονταν μισθοί του δημοσίου και συντάξεις. 

Η Ελλάδα σήμερα έχει χάσει την ευκαιρία να έχει μια αξιοπρεπή θέση στο διεθνή καταμερισμό εργασίας ενώ συνεχίζει να διαθέτει αξιοπρεπή θέση στη διεθνή κατανομή του πλούτου. 

Οι μοναδικές υγιείς και βιώσιμες προσόδους  που διαθέτει η χώρα είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία οι οποίες κάθε χρόνο υποβαθμίζονται. Π.χ. ενώ παρατηρείται εκρηκτική αύξηση των επισκέψεων στη χώρα, τα έσοδα δεν παρουσιάζουν ανάλογη αύξηση, γεγονός που σηματοδοτεί την υποβάθμιση του προϊόντος... 

Η ναυτιλία, μετά τις απειλές για αύξηση της φορολογίας και λόγω των προβλημάτων των capital controls, βρίσκεται σε φάση μεταφοράς των γραφείων στο εξωτερικό. 

Αδιέξοδο 

Είτε ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές είτε ο Μεϊμαράκης, οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι καθώς η ελληνική οικονομία πνέει τα λοίσθια. Δύσκολα θα είναι και τα επόμενα αρκετά χρόνια, είτε εντός ευρώ ή εκτός, καθώς η χώρα θα χρειαστεί να επαναθεμελιωθεί σε νέες βάσεις. 

Τούτο σημαίνει έκρηξη της ανεργίας, αδυναμία καταβολής συντάξεων και εξασφάλισης βασικών κοινωνικών δαπανών. Δυστυχώς οι  πολιτικοί αλλά και πολίτες αυτής της χώρας αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μητρόπουλος: Iδού τα 7 πιο σκληρά μέτρα του μνημονίου

Τα 7 πιο σκληρά μέτρα του μνημονίου παρουσιάζει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος και υπεύθυνος της Ένωσης για της Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ),
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του αυτά:
1- Υπό κατάργηση τα προνοιακά επιδόματα.

2- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) με "ρήτρα φτώχειας".

3- Κατάργηση της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων. 

4- Επαναφορά παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

5- Αναστολή καταβολής εξωϊδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.

6- Αναστολή χορήγησης αναπηρικής σύνταξης όσο καθυστερεί η ιατρική κρίση του ΚΕΠΑ χωρίς υπαιτιότητα του ασφαλισμένου και 

7- Επαναφορά του καθεστώτος προσωρινής πιστοποίησης αναπηρίας, ακόμη και για όσους έχουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες και έχουν πάρει υψηλά ποσοστά αναπηρίας.

O κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα τα περήφανα ΑμΕΑ και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες γενικά, πρέπει να γνωρίζουν ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1023) να περικόψει κατά 1 δις € περίπου ετησίως (1/2 επί του ΑΕΠ) από την κρατική ενίσχυση προς την κοινωνική πρόνοια (κάθε είδους προνοιακά επιδόματα) προς τους ΑμΕΑ και τις ευπαθείς ομάδες.

Και προσθέτει "τη θέση των προνοιακών επιδομάτων, σύμφωνα με την ίδια δέσμευση που θα γίνει νόμος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, θα λάβει ένα "στοχοθετημένο σύστημα πρόνοιας" (ν. 4336/2015 σελ. 1021) με τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) για όσους είναι απόλυτα πένητες.

Στο πλαίσιο της ίδιας διαπραγμάτευσης, επίσης, η κυβέρνηση 
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1023) τη δέσμευση να καταργήσει, μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη, όλες τις ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του νόμου Στρατούλη (ν. 4331/2015)!! 
Ειδικότερα, με τον πρώτο νόμο της νέας μνημονιακής κυβέρνησης δανειστές και κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να καταργήσουν τις παρακάτω ρυθμίσεις:

-Τη ρύθμιση του άρθρου 3 του ν. 4331/2015 (επαναφορά παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακά επιδόματα αναπηρίας).
-Τη ρύθμιση του άρθρου 7 του ν. 4331/2015 (αναστολή καταβολής εξωϊδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων).
-Τη ρύθμιση του άρθρου 9 του ν. 4331/2015 (αναστολή χορήγησης αναπηρικής σύνταξης όσο καθυστερεί η ιατρική κρίση του ΚΕΠΑ).
-Τη ρύθμιση του άρθρου 11 του ν. 4331/2015 (επαναφορά του καθεστώτος προσωρινής πιστοποίησης αναπηρίας, ακόμη και για όσους έχουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες και έχουν πάρει υψηλά ποσοστά αναπηρίας).
-Τη ρύθμιση του άρθρου 31 του ν. 4331/2015 (κατάργηση της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων).

Στις 20 Σεπτέμβρη ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει με την ψήφο του τη γενοκτονία των ΑμΕΑ και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Οι ρυθμίσεις αυτές, που εξαθλιώνουν τους πολίτες και τους υποβιβάζουν σε επίπεδα αναξιοπρεπούς διαβίωσης, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ισχύσουν. 

Ο περήφανος λαός μας, όλοι οι πολίτες της χώρας μας, πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και με ελπίδα.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα αναδείξει προσεχώς και τις άλλες πλευρές του κοινωνιοκτόνου τρίτου Μνημονίου, πιστή στο καθήκον της που έταξε από ιδρύσεώς της για έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση του πολύπαθου λαού μας".
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »