31/8/15

Το νέο σκίτσο του Αρκά


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/8/15

Το νέο σκίτσο του Αρκά


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/8/15

Οι Αλβανοί λειτουργούν όπως οι τζιχαντιστές

Παρά τις προειδοποιήσεις της ελληνικής πλευράς η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα προχώρησε στο αδιανόητο: Κατεδάφισε μέσα στη νύχτα τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας. 

Η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση και σκληρή. Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας επισημαίνει ότι καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας νομίζαμε ότι γινόταν μόνο από τους τζιχαντιστές, παραλληλώντας ευθέως τις ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης του Έντι Ράμα με τις φρικιαστικές πράξεις του Ισλαμικού Κράτους. 

«Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» συνεχίζει με έναν βαρύ υπαινιγμό ο Κωνσταντίνος Κούτρας, επί της ουσίας προαναγγέλοντας αλλαγή στάσης της Αθήνας σε όλα τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν διμερώς τα Τίρανα και τα οποία εξαρτώνται από τη συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων, είτε πρόκειται για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είτε για οτιδήποτε άλλο. 

«Για τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη Διεθνή Κοινότητα θα ενημερωθείτε άμεσα. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την σημερινή κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας. 


 
Ο παραλληλισμός της κατεδάφισης του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες της Χειμάρρας με όσα κάνουν οι τζιχαντιστές στην Συρία και αλλού δείχνει το μέτρο της αντίδρασης της Αθήνας που αναμένεται να ενημερώσει ταχύτατα τους Ευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη αλλά και τρομακτική κίνηση της κυβέρνησης μιας χώρας που έχει ευεργετηθεί από την Ελλάδα να ισοπεδώσει μέσα στη νύχτα έναν ιερό ναό εν λειτουργία ενώ τα εκκλησιαστικά αντικείμενα και οι ιερές εικόνες βρίσκονταν στο εσωτερικό του...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποια ειναι η πρώτη γυναίκα υπηρεσιακή πρωθυπουργός

Η πρώτη γυναίκα υπηρεσιακή πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν ευδοκίμησαν και διαπιστώθηκε η αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.
Η κυρία Θάνου είναι η δικαστής εκείνη που είχε το σθένος να υποστηρίξει ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και παράνομο και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.
Από τη θέση της προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η κυρία Θάνου έδωσε σκληρές μάχες υπερασπιζόμενη τον μόχθο και τα αιτήματα των συναδέλφων της, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις αρνητικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι καθ' όλη τη δικαστική διαδρομή της συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης και στην επίλυση προβλημάτων που ανέκυπταν στην εφαρμογή του Δικαίου.
Δύο ημέρες πριν από την εκπνοή του περασμένου Ιουνίου, ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο προήγαγε σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου την -έως τότε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος- κυρία Θάνου. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την προαγωγή στον βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου δημοσιεύτηκε ύστερα από λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά της στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η κυρία Θάνου κάλυψε τη θέση του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρομάνου, ο οποίος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης. Στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου θα παραμείνει η κυρία Θάνου για δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, η κυρία Θάνου, εκτός από πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι και πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας (το τελευταίο δικάζει αποκλειστικά αγωγές κατά δικαστών).

Και αυτό γιατί είναι η αρχαιότερη από τους τρεις προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς οι πρόεδροι του ΣτΕ και του Ε.Σ. αποχώρησαν τον περασμένο Ιούνιο λόγω συνταξιοδότησης και οι νέοι πρόεδροι θα επιλεγούν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί.
Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος του Δ' Πολιτικού Τμήματος που εκδικάζει αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Παράλληλα ήταν και πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Μετά την προαγωγή της στη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και παρέμεινε απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005.

Από το 2008 έως το 2014 με τον βαθμό του αρεοπαγίτη υπηρέτησε στο Δ' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ από το 2014, όταν και προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προήδρευε στο τμήμα αυτό.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Επίσης, έχει εκλεγεί πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014 και 2014-2016), ενώ η συνδικαλιστική της δράση στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι ουσιαστική κατά την τελευταία 15ετία από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ. Παράλληλα είναι μέλος της Ενωσης Αστικολόγων και της Ενωσης Δικονομολόγων.

Εχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή νομικά συνέδρια που αφορούσαν θέματα εξέλιξης του Δικαίου, αλλά και λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Εχει παρακολουθήσει νομικά συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Αρείου Πάγου και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Επί έξι χρόνια ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει Αστικό Δίκαιο τους υποψήφιους συναδέλφους της, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η κυρία Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Επιστημονική συμβολή


Η συμβολή της κυρίας Βασιλικής Θάνου στη νομική επιστήμη είναι σημαντική. Μεταξύ των εισηγήσεων που πραγματοποίησε σε συνέδρια είναι:

α) «Το Αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 1997.
β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΝΔΙΑΑΤΑ), 2011.
δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του νόμου 489/1976», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΝΔΙΑΑΤΑ), 2012.
ε) «Δικαστική Μεσολάβηση», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2013.
στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου στις διαφορές αποζημίωσης από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Όποιος θέλει να κυβερνήσει την χώρα, πρώτα υπόσχεται να κυνηγήσει τους "νταβατζήδες" και μετά τους τα σκάει χονδρά. Πάρε κόσμε...

Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για όλους. Για το Μέγαρο Μουσικής σίγουρα, πάντως, θα βρεθούν, όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία. Η απερχόμενη κυβέρνηση, με υπογραφές του Ν. Ξυδάκη και του Α. Μπαλτά, ενέκρινε κονδύλι 600.000 ευρώ (!) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση των ιδρυτικών σκοπών του.
Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό δεν είναι το πρώτο «δωράκι» του Α. Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης με τροπολογία που έφερε στη Βουλή παρέτεινε τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής με απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση υπεγράφη στις 20 Αυγούστου, την ίδια μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας μέσω διαγγέλματος ανακοίνωνε την παραίτηση της κυβέρνησης.
Πρωτοσέλιδο
Μάλιστα, όλως τυχαίως (!) η έκδοση της εφημερίδας του ΔΟΛ «Τα Νέα» την επομένη είχε πρωτοσέλιδο τίτλο ««Μόνος εναντίον όλων» και τη φωτογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε περίοπτη θέση.

«Εγκρίνουμε την επιχορήγηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) με το ποσό των εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (600.000,00 €), που αντιστοιχεί στο 20% της ετήσιας προϋπολογισθείσας επιχορήγησής του για το β' εξάμηνο 2015 (β' δόση, έως70%) και αφορά στην ενίσχυση των ιδρυτικών του σκοπών» αναφέρει χαρακτηριστικά η (προκλητική) απόφαση, τη στιγμή που οι Ελληνες πολίτες αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους και είναι σε ισχύ τα capital controls.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε επισήμως το Μέγαρο με μια ασαφή, πάντως, ανακοίνωση υποστηρίζοντας: «Πρόκειται για ποσό 600.000 ευρώ που αποτελεί τμήμα της ετήσιας λειτουργικής επιχορήγησης, η οποία περιλαμβάνεται στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ για το 2015 και εκταμιεύεται παγίως με μερικές καταβολές κατά τακτά χρονικά διαστήματα». Παράλληλα, διευκρινίζεται: «Η επιχορήγηση αυτή, των 600.000 ευρώ, θα διατεθεί αποκλειστικά για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ, καθώς και για τη μερική εξόφληση οφειλομένων μισθών προσωπικού». Με άλλα λόγια, το κράτος επιχορηγεί για να πάρει πίσω αυτά που του χρωστούν, κάνοντας πράξη τη γνωστή λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/8/15

Δίωξη Μητρόπουλου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα ζητά εισαγγελέας

Άδεια από τη Βουλή, ζητεί ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης για να ασκήσει ποινική δίωξη στο βουλευτή και αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Αλέξη Μητρόπουλο για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Με έγγραφό του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Δραγάτσης ζητεί να διαβιβαστεί στη Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία αφορούν (σύμφωνα με τις όσα καταγγέλλονται) την μη έκδοση απόδειξης για αμοιβή περίπου ενός εκατομμυρίου που φέρεται να έλαβε από διεκπεραίωση υπόθεσης που χειρίστηκε ως δικηγόρος προ πολλών ετών. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δυο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή Μητρόπουλο ότι δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε για το χειρισμό της υπόθεσης και από τον έλεγχο, φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητρόπουλος έχει αλλεπάλληλες φορές αντιλέξει για την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ και μάλιστα εκκρεμούν προσφυγές του στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό όμως δεν σταματά την ποινική διαδικασία που κινεί ο οικονομικός εισαγγελέας καθώς αναφέρεται ότι ο φόρος που έπρεπε να καταβάλλει ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι 940.000 ευρώ. Ο κ. Μητρόπουλος πάντως, δεδομένου ότι έχει προσφύγει στα δικαστήρια, δεν έκανε αίτηση υπαγωγής στο νόμο Βαλαβάνη, κάτι το οποίο θα σταματούσε την ποινική διαδικασία ενώ θα κατέβαλλε ως φόρο λιγότερα χρήματα αφού δεν θα πλήρωνε τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

11 επικουρικά ταμεία που ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ


Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παύλου Χαΐκάλη, ενσωματώνονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 οι εξής έντεκα τομείς επικουρικής ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο:
1) οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π.), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (Τ.Ε.Α.Ε.Χ.) και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2) ο Kλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.
3) ο Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.
4) ο Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.
5) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.
6) ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράϕων (Τ.Α.Σ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.
7)ο ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.
8) ο Τομέας Επικουρικής Ασϕάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.
9) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών & Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.
10) ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν.) του Ν.Α.Τ. και
11) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασϕάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/8/15

Πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού και του Κομμουνισμού. Ημέρα που τιμά ΟΛΗ η Ευρώπη ΕΚΤΟΣ απ’ την Ελλάδα

Η 23η Αυγούστου καθιερώθηκε το 2009 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για… τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού (γνωστή και ως Διεθνής Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας), με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων και ιδιαίτερα του Σταλινισμού και του Ναζισμού. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, επειδή σχετίζεται με δύο γεγονότα:
  • Το πρώτο συνέβη το 1939, όταν η Σοβιετική Ένωση και η Ναζιστική Γερμανία υπέγραψαν το σύμφωνο μη επίθεσης, γνωστό και ως Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ (από τα επίθετα των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών), με μεγάλο θύμα την Πολωνία. Σε ένα από τα μυστικά πρωτόκολλα της συμφωνίας, η Πολωνία διαμοιραζόταν ανάμεσα στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και τη ναζιστική Γερμανία.
  • Το δεύτερο έλαβε χώρα το 1989 στις βαλτικές χώρες, όταν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στάθηκαν πιασμένοι χέρι – χέρι στο δρόμο από το Βίλνιους ως το Ταλίν, σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα, ζητώντας απόσχιση των κρατών τους από τη Σοβιετική Ένωση (Επανάσταση του Τραγουδιού). Την ίδια μέρα εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν σε 40 πόλεις του δυτικού κόσμου. Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν μαύρες κορδέλες σε ένδειξη “πένθους” για τα θύματα του Κομμουνισμού και του Ναζισμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/8/15

Το νέο σκίτσο του Αρκά για τις εκλογές


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/8/15

Λίγα λόγια για το ιστορικό υπόβαθρο του Σύριζα

Οι φράξιες, οι ίντριγκες, οι συνομωσίες και οι πολιτικές εξαφανίσεις των μεγαλο-στελεχών του ΚΚΕ για την απόλυτη  κατοχή της κομματικής εξουσίας ήταν αδυσώπητες και εξοντωτικές  από την εποχή  της ίδρυσής του. 

Από τη διάσπαση του ΚΚΕ προέκυψε το αρχέτυπο του Σύριζα, το ΚΚΕ εσωτ. και για να ανδρωθεί στηρίχθηκε αρχικά στον Τσαουσέσκου και στα λεφτά του Ρουμανικού Κ.Κ. Είναι επόμενο τα απολειφάδια του ΚΚΕ εσωτ. και μεταξύ αυτών και το μόρφωμα του Σύριζα, να έχουν υιοθετήσει ανάλογες πολιτικές συμπεριφορές και τακτικές, καθώς με όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. 

Οι ηγετίσκοι των ομάδων του συνοθυλεύματος του Σύριζα (πολιτικό κόμμα δεν γίνεται με μια αλλαγή καταστατικού, χωρίς κοινή πολιτική αντίληψη) έχουν αποδοθεί σε ένα αγώνα υπερίσχυσης (και ενώ η Ελλάδα ταπεινούται πολιτικά, απειλείται πολιτισμικά και αιμορραγεί οικονομικά) με τακτικισμούς, στάσεις και συμπεριφορές παρόμοιες εκείνων των στελεχών του ΚΚΕ, που εύγλωττα αποτύπωσε στο ημερολόγιό του, στις 11-11-1948, ο Δ. Βλαντάς, ηγετικό στέλεχος του υπό τον Ν. Ζαχαριάδη ΚΚΕ και Δημοκρατικού Στρατού. 

Έγραψε, λοιπόν, για εκείνη την εποχή: 
δεν υπήρχε η απαιτούμενη συντροφική αλληλεγγύη,     αλλά αντίθετα η κρίση των διαπροσωπικών σχέσεών τους ήταν τόσο οφθαλμοφανής ώστε ακόμα και η ηγεσία του κόμματος να μιλά γιά έλλειψη ψυχικής επαφής ανάμεσα στους πολιτικούς επιτρόπους και τους μαχητές αξιωματικούς,   έλλειψη ενότητας ανάμεσα στα στελέχη,   αγεφύρωτες αντιθέσεις, όπου η διαβολή, η μηχανορραφία, η ραδιουργία ήταν μέσο ανάδειξης. 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από όσα περιέγραψε ο Βλαντάς. Ο πόλεμος αλληλοεξόντωσης των στελεχών του Σύριζα (που απαρτίζεται από κάθε καρυδιάς καρύδι)  για την εδραίωσή τους στην εξουσία του πολιτικού μορφώματος μαίνεται. Η χώρα δεν κυβερνιέται. Η Ελλάδα ξεπουλιέται, μαραζώνει οικονομικά, διαλύεται πολιτιστικά, καταστρέφεται ανεπανόρθωτα. 

Η δημοκρατική αντιπολίτευση, όπως εκφράζεται σήμερα από τα κόμματα που την συνιστούν, είναι ξεπερασμένη από τα γεγονότα, δεν αρθρώνει στο Λαό εγερτήριο πειστικό λόγο για το ξεπέρασμα της κρίσης, σύρεται πίσω από τους τακτικισμούς μασκαράδων ευτράπελων κυβερνητικών παραγόντων, αδυνατεί να παρέμβει καταλυτικά στη Βουλή και διαλέγει ( εξ αιτίας της φθοράς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση των πολιτών) την πολιτική του ώριμου φρούτου και της εσωτερικής σήψης για μια ρηχή ανούσια αντιμετώπιση των παιγνίων των Συριζαίων πραιτωριανών που μάχονται να γίνουν αυτοκράτορες. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Τα παιδία παίζει"...αττική σύνταξη. "Τα γερόντια πεινάει"...σύνταξη ΙΚΑ. Πρώτη φορά αριστερά...

Την έχουμε πολύ άσχημα. Όταν το ίδιο το Μαξίμου στερείται σοβαρότητας και αναλώνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές σε μικροπολιτικά παιχνιδάκια και μπρα ντε φερ με την εσωκομματική αντιπολίτευση, τότε δεν υπάρχει σωτηρία για τον τόπο. Ας προσπαθήσουμε, ωστόσο, να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις των διάφορων πλευρών, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι μας περιμένει.
Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός το μόνο που θέλει είναι να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξουσία. Δεν έχει πρόβλημα να δοκιμάσει τα πάντα. Το επιχείρησε ως... αριστερός, το προσπαθεί τώρα ως... ευρωπαϊστής και μνημονιακός, θα αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια που του δίνονται. Και επίσης δεν θέλει με τίποτα να προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αν το μέσο για την διατήρηση της καρέκλας είναι οι εκλογές, τότε είναι σαφές ότι θα προσφύγει σε αυτές. Το πότε είναι το ζήτημα.
Την ίδια στιγμή όμως διακατέχεται και από ορισμένα ακόμη συμπλέγματα -κατάλοιπα της περιόδου της αριστερής του συνείδησης. Δεν θέλει λοιπόν να χρεωθεί την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να την χρεώσει στους "αντάρτες". Έχουν θέμα στην αριστερά με το blame game. Και έτσι, έχει αποφασίσει να ταράξει τον Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους στην... μπλόφα. Τον παίζει μία κρύο, μία ζέστη. Με στόχο την πολιτική αποδόμηση και την εξώθησή τους σε βεβιασμένες κινήσεις. Μία τους βάζει στο κάδρο τις εκλογές, μία την βγάζει. Ενώ διαρρέει περί ψήφου εμπιστοσύνης, ρίχνει στο τραπέζι και τα "θερινά τμήματα" που εκ των πραγμάτων πάνε κάθε περίπτωση για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές πιο πίσω. 
Βεβαίως υπάρχει και η άλλη οπτική. Ότι ο κ. Τσίπρας άλλα είχε στο μυαλό του και άλλα του επιτρέπουν να κάνει. Αυτός μπορεί να θέλει να κάνει εκλογές, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εξασφάλισε την άδεια γι αυτό από την Ευρώπη. Και κυρίως από την Γερμανία. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας ηττημένος πρωθυπουργός. Ο οποίος όμως, παρά τη συνθηκολόγηση, έχει ένα και μοναδικό, αλλά μεγάλο πλεονέκτημα που τονίζει στους ξένους συνομιλητές του. Ότι εκείνος κατάφερε να περάσει μέτρα που ούτε καν διανοούνταν ότι μπορούσαν να προωθήσουν οι προκάτοχοί του. Και είναι ο μόνος που μπορεί να περάσει και τα επόμενα. 
Φαντάζομαι ότι θα τους λέει για παράδειγμα κάπως έτσι ο Αλέξης: "Εδώ επί Σαμαροβενιζέλων πλακωνόταν η χώρα επί δύο μήνες για τη διάρκεια παραμονής στα σούπερ μάρκετ του φρέσκου γάλακτος... Και εγώ το πέρασα σε μία νύκτα και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Και πόσα άλλα... Είμαι ο άνθρωπός σας!" Και έχει δίκιο. Μόνο αυτός μπορούσε να πουλήσει τόσα φούμαρα στην κοινή γνώμη και όχι μόνο να παραμείνει αλώβητος, αλλά να εμφανίζεται και ιδιαίτερα ισχυρός. 
Νομίζετε ότι δεν το συνεκτιμούν αυτό οι ξένοι; Λάθος. Μετράει και μάλιστα πολύ. Τους βολεύει ο Τσίπρας. Άσχετα αν δεν τον εμπιστεύονται. Δεν είναι φιλία αυτό που έχει με τους εταίρους. Λυκοφιλία είναι. Ο Τσίπρας θέλει πάση θυσία την καρέκλα και οι Εταίροι πάση θυσία να προχωρήσουν οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η συγκολλητική τους ουσία. Το αν λοιπόν θα κάνει εκλογές και πότε, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν και σε ποιο βαθμό θα έχουν πειστεί οι ξένοι ότι δεν κινδυνεύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο η προώθηση των ελληνικών μνημονιακών δεσμεύσεων. 
Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πιστεύω ότι δεν θέλει με τίποτε εκλογές. Δεν είναι κουτός. Κάθε άλλο. Σήμερα είναι ένας κοινοβουλευτικός "στρατηγός του βουνού". Με ένα καπετανάτο που αριθμεί ίσως και πάνω από 30 βουλευτές και μπορεί ακόμη περισσότερους ανάλογα με το πόσοι θα τον ακολουθήσουν αν και όταν γίνει η διάσπαση. Σημειώστε ότι θα είναι η τρίτη κοινοβουλευτική ομάδα μέσα στην Βουλή με πολλά προνόμια. Ενώ αν γίνουν εκλογές, σε τι ποσοστό μπορεί να ελπίζει; Και πόσους βουλευτές μπορεί να εκλέξει; Σαφώς πολύ λιγότερους. Και ασφαλώς τον συμφέρει να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας σε "ομηρία", αλλά και να υποστεί σταδιακά και την φθορά από την υλοποίηση των σκληρών όρων του Μνημονίου. 
Αφήστε που σε περίπτωση εκλογών θα πρέπει να καταθέσει και πλήρη πρόταση χρηματοδότησης και ανασυγκρότησης της χώρας δεδομένου ότι έχει πλέον χαρακτηρισθεί ως θιασώτης του grexit. Ωστόσο, αν υποχρεωθεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση και την χώρα σε εκλογές δεν θέλει με τίποτα να φέρει αυτός την ευθύνη των εξελίξεων. Προτιμά να κάνει το θύμα παρά τον θύτη. Γι αυτό και έπαιζε  και αυτός τα δικά του πολιτικά παιχνιδάκια γύρω από την υπόθεση της ψήφου εμπιστοσύνης. 
Όσο για τους υπόλοιπους, εκείνοι είναι που δεν θέλουν με τίποτα εκλογές. Ούτε ο Μεϊμαράκης, ούτε η Φώφη, ούτε το Ποτάμι. Δεν είναι ευοίωνες οι εκλογικές εκτιμήσεις για κανένα από τα κόμματα. Ο Τσίπρας με την κεντρώα στροφή, εισέρχεται ακόμη περισσότερο στον ζωτικό τους χώρο. Ο Μνημονιακός Αλέξης μπορεί να χάνει από τα αριστερά του, αλλά πιθανότατα κερδίζει από τα δεξιά του. Χωρίς νέα πρόταση ή κάποια συμμαχία, πολύ δύσκολα θα διατηρήσουν τις δυνάμεις που έχουν σήμερα. Αλλά ακόμη και για να υποστηρίξουν μια νέα πρόταση χρειάζονται χρόνο. 
Έτσι ο Τσίπρας παίζει ότι παιχνίδι θέλει χωρίς κανείς να μπορεί να του αντιπαρατεθεί. Το Μαξίμου μπορεί να είναι μπάχαλο σε θέματα διακυβέρνησης της χώρας, αλλά σε ότι αφορά τις φοιτητικού χαρακτήρα πολιτικές ίντριγκες, τα στελέχη του είναι καλά εκπαιδευμένα. Άλλωστε έχουν φάει τη ζωή τους οι περισσότεροι στα φοιτητικά αμφιθέατρα. Τα παιδία παίζει λοιπόν. Και δυστυχώς, το παιχνίδι τους αυτό παίζεται στη δική μας πλάτη...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18/8/15

Το νέο σκίτσο του Αρκά: Τι κάνεις όταν συναντάς πολιτικό


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για το φονικό στην Ύδρα

Εξιχνιάστηκε άμεσα, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ύδρας, η ανθρωποκτονία 67χρονου ημεδαπού και η ληστεία σε βάρος του ίδιου και της 58χρονης ημεδαπής συζύγου του, πράξεις που διαπράχθηκαν πρώτες πρωινές ώρες της 16-8-2015 στην Ύδρα.
Δράστες είναι εννέα (9) αλλοδαποί, υπήκοοι Γεωργίας, εκ των οποίων συνελήφθησαν επτά (7) άνδρες, ηλικίας 27, 29, 30, 34, 35, 36 και 42 ετών, ενώ αναζητούνται μία γυναίκα και ένας άνδρας, συνεργοί τους. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία, κατά συρροή και κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα ξημερώματα της 16-8-2015, οι δράστες εισήλθαν στην οικία του ζεύγους και με τη χρήση βίας τους ακινητοποίησαν, τους δέσμευσαν και τους φίμωσαν. Στη συνέχεια, προέβησαν στην έρευνα των χώρων του σπιτιού και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, κοσμήματα και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες, πριν αποχωρήσουν από την οικία, εξανάγκασαν την 58χρονη να πιει υγρό άγνωστης χημικής σύστασης, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει ζάλη και να απελευθερωθεί λίγες ώρες αργότερα
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του 67χρονου προήλθε πιθανότατα από ασφυξία.
Όπως διαπιστώθηκε μετά από μεθοδική έρευνα, οι πέντε (5) εκ των συλληφθέντων, αμέσως μετά από τη ληστεία, απέπλευσαν με μισθωμένο ταχύπλοο σκάφος (ταξί) με προορισμό την Αίγινα, ενώ τα δύο (2) άτομα που αναζητούνται, αποχώρησαν με τον ίδιο τρόπο για την Βάρκιζα παραλαμβάνοντας τα χρήματα και τα κλοπιμαία. Οι άλλοι δύο (2) συλληφθέντες, εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Ύδρας κατά την προσπάθεια τους να διαφύγουν.
Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ψαλίδι έως και 15% ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Νέο «κύμα» περικοπών 6%-15% αναμένεται να «σαρώσει» τις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και μετά. Η εύρεση ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρήτρα δεν μοιάζει με εφικτό στόχο για το υπουργείο Εργασίας, έτσι οι περικοπές σε πάνω από 1.600.000 συντάξεις βρίσκονται προ των πυλών. Αλλωστε, ήδη έχει διαρρεύσει ότι σε αναλογιστική μελέτη για την επικουρική ασφάλιση, η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη, για το διάστημα έως τα τέλη του 2016 προκύπτει έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, η μελέτη διαπιστώνει ότι την παραπάνω χρονική περίοδο δεν θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν από το ΕΤΕΑ περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ, όταν οι δαπάνες για καταβολή επικουρικών συντάξεων ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό, με βάση τη ρήτρα που θα τεθεί σε εφαρμογή, δεν πρέπει να υπάρχει, άρα ξεκινάει νέα περίοδος διαδοχικών περικοπών για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος.

Σε πρώτη φάση έως το τέλος του τρέχοντος έτους πρέπει η διοίκηση του ΕΤΕΑ να καλύψει το έλλειμμα, ύψους 326.000.000 ευρώ, που έχει εγγράψει μόνο για φέτος. Ετσι κι αλλιώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για περικοπές των συντάξεων σε δύο φάσεις εντός του 2015. Η πρώτη περικοπή 8% ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο και η δεύτερη περικοπή 7% αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. Ομως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης δεν υπέγραψε τη σχετική απόφαση και έτσι δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και δεν πραγματοποιήθηκε η πρώτη περικοπή. Αρα, οι περικοπές 6%-15% θα έρθουν μαζεμένες το φθινόπωρο.

Η «τρύπα» στο ΕΤΕΑ θα μπορούσε να περιοριστεί εάν υπήρχε η δυνατότητα της κρατικής χρηματοδότησης, όμως στο νέο Μνημόνιο τονίζεται ρητά ότι το Ταμείο θα καταβάλλει συντάξεις μόνο από τα έσοδα που θα έχει από εισφορές, χωρίς την παραμικρή κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα, έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει στο ΕΤΕΑ να προστεθούν και όλα τα υπόλοιπα επικουρικά Ταμεία που έχουν μείνει εκτός έως τώρα, με την επιβάρυνση να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Επιστρέφει (!!!) η παράνοια με τεκμήρια
Για πολίτες με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα
Επανέρχονται από το 2016 τα τεκμήρια «φωτιά» για όσους δηλώνουν στην Εφορία πενιχρά εισοδήματα, π.χ. από τόκους ή ενοίκια.
Μετά τις απανωτές γκάφες υπερφορολόγησης των φοιτητών, ανέργων κ.ά., τις οποίες αποκάλυψε η «δημοκρατία», το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εξαιρέσει -φέτος- από τα τεκμήρια τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ομως το νέο Μνημόνιο φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε να γίνουν «πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία». Στο μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και η επαναφορά της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογουμένων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα.
Ουσιαστικά, θα καταργηθούν οι ευνοϊκές εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί με πρωτοβουλία της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους πενιχρά εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση να πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και να υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 75% και κατόπιν στο 100%, σαν να είναι επιχειρηματίες!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η πρώτη ιδιωτικοποίηση, της πρώτης φοράς αριστεράς είναι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που πηγαίνουν στη γερμανική Fraport

Στη γερμανική Fraport παραχωρεί με απόφασή της η κυβέρνηση τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έναντι τιμήματος 1,23 δισ. ευρώ, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.
Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Την απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.
Πρόκειται για την πρώτη αποκρατικοποίηση που υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.
Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάση των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην γερμανική εταιρία.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου project περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου. Δηλαδή η κυβέρνηση υλοποίησε μία ημέρα νωρίτερα την δέσμευση που ανέλαβε, μέσω του 3ου Μνημονίου.
Η γερμανική Fraport δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και διατηρεί στάση αναμονής παρακολουθώντας ωστόσο «στενά» την κατάσταση στην Ελλάδα, ειδικά με τα νέα δεδομένα.
Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport - Slentel Ltd, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
«Ναυαρχίδα» της εταιρείας είναι ο αερολιμένας της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Ανόβερου, της Αγίας Πετρούπολης, της Βάρνας, του Πύργου (Μπουργκάς), της Αττάλειας, το «Ίντιρα Γκάντι» του Νέου Δελχί, του αεροδρομίου στο Σι'αν στην Κίνα, το αεροδρόμιο του Ντακάρ και το «Χόρχε Τσάβες» στη Λίμα.
Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

14/8/15

Ο Αλέξης έδωσε "σήμα" για πρόωρες κάλπες

Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων:
 
- Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος, σκληρής επίπονης διαδικασίας. Έχουμε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό τοπίο και με βάση αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα.

- Η χώρα είναι εκτός αγορών, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ρευστότητας χωρίς δανεισμό κι εφόσον οι δανειστές μας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση η συμφωνία ήταν αναγκαστική επιλογή.

- Το πραγματικό δίλημμα που ετέθη δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, όπως εξακολουθεί να επιμένει ακόμα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

- Εναλλακτική λύση που δήθεν αγνοήσαμε, δεν υπήρξε. Ζήτησα από τους συναδέλφους μου να μου παρουσιάσουν εναλλακτική λύση. Δεν είναι η καταγγελία του χρέους ή το να βροντοφωνάξουμε ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε άτακτη χρεοκοπία είναι παράνομη γιατί και οι πόλεμοι είναι άδικοι αλλά έχουν χιλιάδες θύματα όταν κάποιοι αποφασίσουν να τους διενεργήσουν.

- Η επιλογή να μην προχωρήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία ή σε μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν ξαφνική επιλογή. Επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη κι επειδή ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κι επειδή το 62% δε σήμαινε ναι στη δραχμή, οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Πήραμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης. Διεκδικήσαμε το δίκιο του ελληνικού λαού. Όχι όμως μόνοι κι απομονωμένοι όπως λέγεται.

-Δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα ανάμεσα στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού από τη μια πλευρά και της ισότητας από την άλλη.

- Μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε, πήραμε την ευθύνη απέναντι στον λαό, πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί αντί να αυτοκτονήσουμε και μετά να τρέχουμε στα διεθνή φόρα και να λέμε ότι είναι άδικο που αυτοκτονήσαμε.

- Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη να λέει ότι θριαμβολογούμε. Όχι. Αλλά ούτε και θρηνούμε. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο, ας μας πει, πώς.

- Πετύχαμε μια συμφωνία που εάν επιτευχθεί,  διότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν και καραδοκούν ακόμη και αυτά που συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου, σε λίγες ώρες ο κ. Τσακαλώτος θα δώσει μια μάχη διότι δυνάμεις από την πλευρά του κ. Σοιμπλε θα επιδιώξει να πάρει πίσω αυτά που συμφωνήθηκαν, γιατί δάνειο- γέφυρα θα σημάνει συνέχεια της κρίσης.

- Ακούω από πολλούς από όσους αναζητούν άλλοθι για τις προαναγγελθείσες επιλογές τους, ότι σήμερα ερχόμαστε να ψηφίσουμε το χειρότερο μνημόνιο. Καλό μνημόνιο δεν υπάρχει αλλά σημασία έχει τι συγκρίνει κανείς. Τι ζήταγαν οι πιστωτές;  Να ολοκληρώσουμε την Ε’ αξιολόγηση για να πάρουμε τα υπόλοιπα 7 δις. Όχι όσα πρότεινε ο κ. Χαρδούβελης στο περιβόητο email.                             



Ας σταχυολογήσω κι εγώ και ας σχολιάσω. 



"Την Αριστερά θα την βρίσκετε για πολλά χρόνια ακόμη μπροστά σας να ανοίγει δρόμους".

Θα χρειασθούμε σκαφτιάδες αλλά πρέπει να έχουν προσόντα και να ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. 
Τέλος πάντων, στείλτε κανένα βιογραφικό στον κατρούγκαλο. 


"σε μια εξ αρχής ναρκοθετημένη διαπραγμάτευση"

Ο γιάν ν ν ν ν ν νης, ναρκοθετούσε; Αν είναι δυνατόν. Εδώ δεν προλάβαινε καλά - καλά τις συνεντεύξεις! 

"Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη" είπε ο κ. Τσίπρας, διότι "πάλεψα όσο κανείς"

Ούτε ο Καρπόζηλος να ήμουν. 

"πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί αντί να αυτοκτονήσουμε"

Η αυτονόητη επιλογή δεν χρειάζεται ανάληψη ευθύνης! 

"κι εφόσον οι δανειστές μας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση"

Ναι, ναι! Αυτοί οι π@?στηδ€$ φταίνε! Κωλυσιεργούσαν έξη μήνες, προκύρηξαν δημοψήφισμα, έκλεισαν τις τράπεζες. Και τι δεν έκαναν! 

"Επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη κι επειδή ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου"

Ομολογώ οτι αυτή την ερμηνεία του διλήμματος δεν την είχα σκεφθεί. 

-"Δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα"

Θέλει στοκάρισμα και βάψιμο. Πες τρία μεροκάματα! 

"Αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο, ας μας πει, πώς."

Σ' ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες που μας ΦΕΡΑΤΕ, πιθανόν όχι. 

- "Πετύχαμε μια συμφωνία που εάν επιτευχθεί,"

Αλέξη, τι ήπιες; 

Μη γελάτε. Είναι επικίνδυνοι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

13/8/15

Ομολόγησε τη διπλή ανθρωποκτονία στο ΙΚΕΑ ο 36χρονος μετανάστης από την Ερυθραία.

Ένας 36χρονος πρόσφυγας από την Ερυθραία ομολόγησε σήμερα ότι είναι ο δράστης της διπλής ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκε την Δευτέρα σε ένα κατάστημα της αλυσίδας IKEA στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Περ Ίνγκβαρ Έκμπλαντ.
 Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και διατάχθηκε η προφυλάκισή του.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet είχε πάρει απάντηση ότι δεν του δίνουν άσυλο και ήταν να απελαθεί πίσω στην Ιταλία που ήταν η χώρα εισόδου του στην Ευρώπη, βάση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, και γιαυτό τον λόγο έκανε το φονικό. Είχε μάλιστα αποκεφαλίσει και τα δυο θύματα, μια 55χρονη γυναίκα και τον γιος της, 28 ετών,  όπως κάνουν οι τζιχαντιστές. . Από τους 80.000 χιλιάδες λαθρομετανάστες που ήρθαν πέρσι μόνο 23.000 πήραν άδεια παραμονής, οι υπόλοιποι απελάθηκαν πίσω στην Ελλάδα, την Ιταλία ή στην χώρα τους αν είχαν μαζί τους διαβατήριο 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το νέο, απολαυστικό σκίτσο του Αρκά για το τρίτο μνημόνιο

Οι σκληρές διατάξεις του νέου μνημονίου ενέπνευσαν ξανά τον γνωστό σκιτσογράφο Αρκά, ο οποίος δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ένα απολαυστικό σχόλιο για τη νέα συμφωνία και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει στη λίμπιντο των Ελλήνων!



Ο διάλογος μεταξύ του ζευγαριού στο σκίτσο είναι χαρακτηριστικός. «Διαβάζω το τρίτο μνημόνιο... είναι πολύ σκληρό!» λέει ο άνδρας για να λάβει την εξής απάντηση από την γυναίκα του: «Εν αντιθέσει με άλλα πράγματα εδώ μέσα!»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

12/8/15

Σκληρά μέτρα και σαρωτικές αλλαγές στο τρίτο μνημόνιο

Κατατέθηκε στη  Βουλή  το τρίτο μνημόνιο μαζί με τα προαπαιτούμενα που θα φέρουν την πρώτη χρηματοδότηση αλλά και συνοδευόμενο από τις νέες δανειακές συμβάσεις. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί έως την Παρασκευή για να το κομίσει ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup που συνεδριάζει δια ζώσης και να ξεκινήσει η  πολιτική επικύρωσή του μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών στα κράτη – μέλη.
Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές, από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, περικοπές  στην υγεία,  μείωση  του ακατάσχετου ορίου και σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου έως  αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, γάλακτοςαρτοποιείων, στις εκπτώσεις και σε πολλά άλλα πεδία.
Νέα ενίσχυση του "υπερεπόπτη" δαπανών
 
Στην Αιτιολογική έκθεση (παράγραφος Δ 11 του άρθρου 1) προβλέπεται νέα ενίσχυση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου όπως είχε ζητηθεί στο Eurogroup του Ιουλίου και είχε αποκαλύψει η εφημερίδα "Κεφάλαιο". Γίνεται σαφές ότι οι εφαρμογή των διατάξεων για τα ημιαυτόνομα "διορθωτικά" μέτρα σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις θα γίνεται "σε συμφωνία με τους εμπλεκόμενους στην παρακολούθηση του προγράμματος θεσμούς". Επίσης προβλέπεται ενίσχυση των μέτρων. Αν ο ΥΠΟΙΚ δεν ακολουθήσει την σύσταση του Συμβουλίου για παρεμβάσεις πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή. Ορίζεται ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες και με έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Κατά προτεραιότητα η κάλυψη των αποκλίσεων  θα γίνεται από το αποθεματικό του προϋπολογισμού. 
Το πακέτο που κατατέθηκε με χρονοκαθυστέρηση στη Βουλή περιλαμβάνει τους όρους που θα διέπουν την Ελλάδα τα τρία χρόνια του νέου μνημονίου για να λάβει τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου (εκ των οποίων έως 25 δις ευρώ για τις  τράπεζες), τις πολυπληθείς δανειακές συμβάσεις με τους θεσμούς αλλά και τα προαπαιτούμενα που θα φέρουν τα περίπου 25 δισ. ευρώ της προχρηματοδότησης.
Το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο "Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης" περιλαμβάνει στις περίπου τετρακόσιες σελίδες των κειμένων του δύο άρθρα: το πρώτο είναι τα προαπαιτούμενα και το δεύτερο η κύρωση του μνημονίου και της Σύμβασης Χρηματοδοτικής διευκόλυνσης  με το συνολικό ποσό συνδρομής να δύναται να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ. Αναφέρεται ρητά στο εισαγωγικό σημείωμα του Γ.Γ. της Κυβέρνησης ότι η ψήφιση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 13 Αυγούστου.
Πρόσθετα έσοδα 455 εκατ. ευρώ φέτος

Στην  συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου καταγράφονται πρόσθετα καθαρά έσοδα το 2015 στα 455,5 εκατ. ευρώ αλλά και μικρού ύψους περικοπές δαπανών από το πακέτο των προαπαιτούμενων. Ωστόσο πολλές παρεμβάσεις δεν είναι πλήρως κοστολογημένες.
Αναλυτικά προβλέπεται:
- Δαπάνη για  προσλήψεις στην ΓΓ Εσόδων 8,1 εκατ. ευρώ.
- Απώλεια εσόδων από κατάργηση τελών 28,6 εκατ. ευρώ.
- Απώλεια εσόδων από τον 13% ΦΠΑ στα  βοειδή 70,8 εκατ. ευρώ φέτος και  170 εκατ ευρώ από το 2016 που θα υπεραντισταθμιστεί από την μερική επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση (έσοδα 168 εκατ. ευρώ φέτος και  240 εκατ. ευρώ από το 2016). Τίθενται προϋποθέσεις απαλλαγής ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ (η προσχολική εκπαίδευση μένει εκτός)
- Η κατάργηση της απαλλαγής από τον  ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα του  ΕΟΤ φέρει έσοδα 1,5 εκατ ευρώ.
- Η αύξηση της φορολογίας στο αγροτικό πετρέλαιο φέρει έσοδα  13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 εκατ. το 2018.
- Η αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος συνοδεύεται με έσοδα 370 εκατ. ευρώ. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα σε 55% για το έτος 2014, σε 75% για το 2015 και σε 100% από το 2016 και μετά.
- Οι τεχνικοί έλεγχοι οχημάτων με 15,4 εκατ. ευρώ φέτος και  56,3 εκατ. από το 2016.
- Οι περικοπές σε μη μισθολογικές παροχές φέρνουν εξοικονόμηση 22 εκατ. ευρώ.
- Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης περικόπτει δαπάνη 3 εκατ. ερώ φέτος 17,2 εκατ. ευρώ το 2016 και  28,5 εκατ. ευρώ το 2017.
 
Τα προαπαιτούμενα
Επιπλέον των ανωτέρω, στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:
- Ορίζεται η περίοδος Οκτώβριος 2015- Φεβρουάριος 2016 για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και ορίζονται σειρά από αλλαγές.
- Γίνεται σειρά περικοπών στις διαγνωστικές εξετάσεις και στην κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης.
- Συγχωνεύονται ασφαλιστικά ταμεία.
- Επιβάλλεται τόκος  5% πλέον του ισχύοντος επιτοκίου αναφοράς  (αντί για 3%) για βεβαιωμένες οφειλές που είναι σε πρόγραμμα ρύθμισης.
- Αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, στις διαδικασίες υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης.
- Παρεμβάσεις στον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ και παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Παρεμβάσεις στην ΔΕΠΑ.
- Παρεμβάσεις στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή.
- Αλλαγή ορίων παστεριωμένου γάλακτος, αλλαγή/άρση περιορισμών λειτουργίας αρτοποιείου, πωλήσεις σε μειωμένες τιμές και πέραν των εκπτωτικών περιόδων.
- Αλλαγή όρων άδειας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »