29/6/15

Εκτός διαπραγμάτευσης μεγάλες ιταλικές τράπεζες. Tα ελληνικά capital controls ρίχνουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο

Βαριές απώλειες καταγράφουν αρκετές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με αφορμή την επιβολή capital controls στην Ελλάδα και τη δραματική εξέλιξη που διαγράφεται πλέον για την ελληνική υπόθεση και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Πιο βαρύ και άμεσο το πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες, αρκετές από τις οποίες, όπως η UniCredit και Intesa Sanpaolo, αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις τους, καθώς έφτασαν να καταγράφουν πτώση έως και 10% μετά το άνοιγμα της ιταλικής αγοράς.
Επί του πρακτέου οι φόβοι για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ωθούν πολλούς επενδυτές να πουλήσουν μετοχές της ευρωπεριφέρειας με τις τραπεζικές μετοχές πρώτες στην επιλογή τους.
Κατά μέσο όρο μεσούσης της συνεδρίασης στην Ιταλία οι τιμές των τραπεζικών μετοχών διαπραγματεύονται στο -6% με -8% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.
Βαριές απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές πολλών άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις ισπανικές Santander, Banco Popular και BBVA, τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale, την πορτογαλική Banco Comercial Portugues και τη γερμανική Deutsche Bank να κάνουν «βουτιά» άνω του 6%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσετε λογαριασμούς, εφορία, δάνειο, ασφαλιστήριο

Δεν τρέχει τίποτε αν δεν πληρώσετε την εφορία όσο μένουν κλειστές οι Τράπεζες αφού με βάση την ΠΝΠ που κατέθεσε η κυβέρνηση, απαλλάσσει από τόκους και κυρώσεις όσους χάσουν τη δόση τους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να εκδώσει και ειδική απόφαση για να μην χάνουν τη ρύθμιση χρεών όσοι έκαναν ή κάνουν μεν την αίτηση, αλλά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μέσα σε τρεις μέρες (και πριν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες) την προκαταβολή τους στην εφορία.
 
Οι πληρωμές στην εφορία θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Ωστόσο, αν κάποιος δεν έχει -αλλά και σε κάθε περίπτωση-  εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.
 
Καμία συνέπεια δεν θα υποστούν και όσοι δεν πληρώσουν τις μέρες αυτές τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ γα δόσεις και λογαριασμούς που λήγουν. Δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας και δεν θα τους κόψει πχ η ΔΕΗ το ρεύμα.
 
Ποιοι έχουν κυρώσεις
 
Αντιθέτως θα έχουν συνέπειες αν πχ χρωστούν και δεν έχουν να πληρώσουν άλλες εταιρείες πλην ΔΕΚΟ-δημοσίου, όπως πχ ασφαλιστικές εταιρείες. Αν κάποιος δεν έχει web banking και δεν πληρώσει το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου του αλλά εμπλακεί σε ατύχημα, η εταιρεία μπορεί να τον θεωρήσει ανασφάλιστο (όπως και αν ελεγχθεί από την Τροχαία).
 
Για τις πληρωμές σε ιδιώτες η κυβέρνηση δεν κάνει καμία ειδική πρόβλεψη για το ντόμινο των καθυστερήσεων που θα προκληθεί από την τραπεζική στάση. Έτσι, αν κάποιου του χρωστάνε και δεν τον πληρώσουν, ο ίδιος θα έχει νομικά και συνέπειες αν δεν πληρώσει άλλους!
 
Κυρώσεις πρόστιμα κλπ θα έχουν όμως όσοι πληρώνουν (πχ με πάγιες εντολές), υποχρεώσεις σε εταιρείες ή τράπεζες του εξωτερικού (πχ ενοίκιο ή λογαριασμό ρεύματος ή τηλεφωνίας του φοιτητή που σπουδάζει στο εξωτερικό κλπ).
 
Τι οδηγίες δίνει η κυβέρνηση
 
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξέδωσε και χρηστικό οδηγό που προβλέπει επό των θεμάτων αυτών:
 
Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
 
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.
 
Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο μου συμβόλαιο (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);
 
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ.
 
Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω ίντερνετ/web banking ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);
 
Πληρωμές μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα, εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.
 
Τί θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
 
Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Der Spiegel:Και τώρα, κυρία καγκελάριε;

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διερωτάται για τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην ελληνική κρίση, καθώς δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα
"Και τώρα, κυρία καγκελάριε;", διερωτάται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχετικά με τη στάση της Άγκελας Μέρκελ απέναντι στην ελληνική κρίση.
Η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας, η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάσπαση, όμως από την Άγκελα Μέρκελ δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής καμία λέξη, σχολιάζει το Spiegel. Μήπως έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες, αναρωτιέται.
Σήμερα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Στη διάρκεια των εορτασμών σίγουρα θα γίνει λόγος για τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενότητας. Όμως, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, αυτή η ενότητα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Το ευρώ, το σημαντικότερο σύμβολο της ενσωμάτωσης, απειλείται με διάσπαση. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη χρεοκοπία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναφερθεί στην ομιλία της στο ελληνικό δράμα. Όμως δεν αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα επείγοντα ερωτήματα που εκκρεμούν: Έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες; Θεωρεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πιθανότητες παραμονής στην ευρωζώνη; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Η Μέρκελ αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα αυτά μετά τους σημερινούς εορτασμούς, εκτιμά το Spiegel. Αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας. Την υπόλοιπη ημέρα η καγκελάριος αναμένεται να την αφιερώσει σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με άλλους ηγέτες της Ευρώπης, ίσως και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως, επισημαίνει το Spiegel, η Μέρκελ εξακολουθεί να τηρεί μια συγκρατημένη στάση, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Θέλει να εμπλακεί όσο το δυνατόν λιγότερο σε συζητήσεις με την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος κρατά τις αποστάσεις της. Στην περίπτωση που τελικά η Ελλάδα όντως εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δεν θα ήθελε η Μέρκελ να εμφανιστεί ως αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή.
Διότι, σημειώνει το περιοδικό, η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι η διάσπαση της ευρωζώνης θα ρίξει βαριά σκιά στην ηγεσία της. Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί θα έχει καταρρεύσει με μιας. Γι’ αυτό η Μέρκελ εξακολουθεί να δίνει κάποια σημάδια ότι επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όμως δεν θέλει να εκτεθεί πολύ.
Το ερώτημα αν η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παρέμεινε αναπάντητο χθες από τον εκπρόσωπό της. Με μια δημόσια δήλωση η Μέρκελ θα έθετε τον εαυτό της στον κίνδυνο μιας προσωπικής ήττας.
Εξάλλου η καγκελάριος δέχεται πολλές πιέσεις και από το εσωτερικό του κόμματός της. Πολλοί βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης έχουν χάσει εδώ και καιρό την υπομονή τους, εκτιμά το Spiegel, και θεωρούν ένα Grexit αναπόφευκτο.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε χθες Κυριακή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του περιοδικού, ανοικτός σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, είτε μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος την Τρίτη, είτε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και αφού οι Έλληνες πουν «ναι» σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει στο ευρώ, υπενθύμισε ο Σόιμπλε.
Η Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της εκτιμά σε σημερινό της άρθρο ότι η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μάχεται για όσο διάστημα υπάρχει και η παραμικρή ελπίδα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Επιθυμία της τελικά είναι να αντιμετωπίσει μια σοβαρή ευρωπαϊκή κρίση. Αφορά τη φήμη της, την παρακαταθήκη της.
Σε ένα φυλλάδιο που τυπώθηκε για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθυμίζει τη μάχη που έδωσαν οι προκάτοχοί της Κόνραντ Αντενάουερ και Χέλμουτ Κολ για μια ενωμένη Ευρώπη.
Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί, σημειώνει η FAZ, να την θυμούνται επειδή στη διάρκεια της θητείας της διασπάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/6/15

Κριτική πρόσληψη, όχι στείρα μίμηση

Τ​​α πέντε χρόνια της «κρίσης», όπου κρίση ονοματίσαμε την οικονομική μας (και όχι μόνο) χρεοκοπία, πρέπει να έδειξαν τις αργόσυρτες στον χρόνο αιτίες της ιστορικής παρακμής μας των Ελλήνων.

Αλλά να τις δείξουν σε ποιους; Ενα από τα πιο αρνητικά συμπτώματα της παρακμής είναι και το γεγονός ότι στην ελλαδική κοινωνία δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα για διερεύνηση, απορίες, ζητούμενα. Ολοι τα ξέρουμε όλα – έχει ο καθένας μας την αράγιστη βεβαιότητα ότι διαθέτει την εγκυρότερη δυνατή πληροφόρηση, τη συνεπέστερη λογική ανάλυση της πληροφορίας, το «δικαίωμα» να εκφράζει γνώμη για οποιοδήποτε, έστω και άκρως εξειδικευμένο θέμα. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος λαός σήμερα στην υφήλιο με τόσο δραματικά μειωμένη τη μετριοπάθεια, τη σεμνότητα, τόσο υψηλούς τους δείχτες απαιτήσεων παντογνωσίας, ορθοκρισίας, διορατικότητας.

Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς, πόσοι από εμάς τους Ελληνώνυμους σήμερα είναι σε θέση να διακρίνουν και να συνειδητοποιήσουν αν η διάλυση, η σήψη, ο εξευτελισμός που ζούμε, πέντε χρόνια τώρα, είναι μια συγκυριακή, περιπτωτική κρίση ή προχωρημένο στάδιο αδυσώπητης παρακμής.

Το ξεχώρισμα της κρίσης από την παρακμή δεν είναι πρόβλημα για θεωρητικούς της ιστοριογραφίας ή της κοινωνιολογίας. Είναι προϋπόθεση για την ορθή διάγνωση, που θα οδηγήσει και στο σωστό φάρμακο.

Βέβαια, εδώ που πια βρισκόμαστε, μοιάζει να είναι αργά και για ορθές διαγνώσεις και για φάρμακο αποτελεσματικό. Η κρίσιμη κοινωνική μάζα που θα μπορούσε να καθορίσει τον προσανατολισμό των σημερινών Ελλήνων, δεν έχει τον μπούσουλα, δηλαδή τα κριτήρια, για να το κάνει.
Κάτι που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι: παλεύουμε δυο αιώνες τώρα να γίνουμε «Ευρωπαίοι» και δεν τα καταφέρνουμε. Ο καθένας μας έχει την εξήγησή του γι’ αυτή την ανημπόρια: Ο οξυνούστατος Παναγιώτης Κονδύλης την ερμήνευε καταφεύγοντας στην «καχεξία του αστικού στοιχείου στη νεοελληνική κοινωνία» – αλλά αστική τάξη θα αναπτυσσόταν, μόνο αν είχαμε καταφέρει να γίνουμε «Ευρωπαίοι», επομένως η ερμηνεία του αυτοακυρώνεται συνιστώντας «λήψιν του ζητουμένου». Κυνηγός λεκτικών πυροτεχνημάτων, ο Κώστας Αξελός εντόπιζε την αποτυχία εξευρωπαϊσμού ως συνέπεια του επαρχιώτικου «ελληνοκεντρισμού» που περιθωριοποίησε τους Ελλαδίτες, τους καθήλωσε σε μια ψευδαισθητική αυτάρκεια. Την ίδια ουσιαστικώς ερμηνεία υιοθέτησε (ex conversio) και ο Στέλιος Ράμφος, αποδίδοντας όλα τα δεινά του μη εξευρωπαϊσμού μας στον «ψυχικό μηδενισμό της βυζαντινής (ασκητικής) απορρίψεως του κόσμου».

Παραλλαγές αυτών των ερμηνευτικών εκδοχών κυκλοφορούν πολλές: «Φταίει η Τουρκοκρατία», «ο κοτζαμπασισμός», «ο χαρακτήρας» των Ελλήνων: ο εγωισμός τους, η ροπή τους προς τη διχοστασία, η αδυναμία τους να μονοιάσουν, να συνεργαστούν. Ολες αυτές οι ερμηνείες προϋποθέτουν δύο a priori παραδοχές, δύο αυτονόητα, μη επιδεχόμενα συζήτηση «αξιώματα»: Πρώτον, ότι ο εξευρωπαϊσμός των Ελλήνων ήταν και είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι Ελληνες για να επιβιώσουν ιστορικά, να στήσουν κράτος, να γνωρίσουν «πρόοδο» και «ανάπτυξη», να ευτυχήσουν. Και δεύτερον, ότι κριτήριο για την επιλογή και πρόσληψη του μοντέλου της Δύσης δεν είναι οι ανάγκες μας των Ελλήνων, οι πιθανές ιδιαιτερότητες των αναγκών μας, οι μακραίωνοι ιστορικοί μας εθισμοί, οι διαφορές στον χαρακτήρα, στη νοο-τροπία. Το μοντέλο της Δύσης είναι αυταξία, πρέπει να πειθαρχήσουμε τις ανάγκες μας στις προδιαγραφές του μοντέλου, όχι να επιλέξουμε από το μοντέλο ό,τι θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες μας.
Μια κριτική, επιλεκτική πρόσληψη του μοντέλου θα έσωζε την ελευθερία αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων, την ενεργό διάσωση ιδιαιτεροτήτων, που θα συνιστούσαν γόνιμη ετερότητα μετοχής στο ιστορικό γίγνεσθαι. Αντίθετα, η άνευ όρων υποταγή στο πρόσλημμα συνιστά εθελούσια αλλοτρίωση, μίμηση και πιθηκισμό, επαρχιώτικη ξιπασιά – παραίτηση από κάθε ετερότητα προσφοράς στις επικαιρικές και τρέχουσες διεθνείς ζυμώσεις.
Στοιχείο ταυτότητας του δυτικού μοντέλου είναι η απόλυτη προτεραιότητα του κριτηρίου της χρησιμότητας. Η γλώσσα είναι χρηστικό εργαλείο συν-εννόησης και κατα-νόησης, η Ιστορία πεδίο άντλησης χρηστικών «διδαγμάτων» και τίτλων ισχύος ηγεμονικής, η θρησκεία εχέγγυο τυφλών, δογματικών «βεβαιοτήτων» που θωρακίζουν το εγώ και του τρέφουν την προσδοκία για μια «αιώνια», ατέρμονη σε γραμμικό χρόνο επιβίωση της ναρκισσιστικής αυτασφάλισης.

Στοιχείο ταυτότητας του ελληνικού «τρόπου» ή πολιτισμού ήταν η απόλυτη προτεραιότητα της αναζήτησης του αληθούς: να κατορθώσουμε το αληθές ως «τρόπο» της ύπαρξής μας. Τότε η γλώσσα είναι γεγονός κοινωνίας της εμπειρίας του αληθούς, η Ιστορία πεδίο πολιτικής πραγμάτωσης του αληθούς (πραγμάτωσης του κοινού αθλήματος της «πόλεως»), η μεταφυσική επίσης άθλημα έμπρακτης μετοχής σε εκείνο τον κοινωνούμενο «τρόπο» που οδηγεί στο να υπάρχεις επειδή ελεύθερα θέλεις να υπάρχεις, και θέλεις να υπάρχεις επειδή αγαπάς.

Εμείς, οι κάφροι του σημερινού Ελλαδιστάν, θυσιάσαμε τη γλώσσα των Ελλήνων στον βωμό της χρησιμότητας, κάναμε «μονοτονική» τη γραφή της για να στοιχίζουν λιγότερα οι γραφομηχανές και τα τυπογραφικά, αλλά και για να «ευκολύνονται» τα παιδιά, να γρυλίζουν ανετότερα με τα greeklish. Κάναμε την Ιστορία ιδεολόγημα, που ο καθένας το προσαρμόζει στην εγωκεντρική του ξιπασμένη επιλογή: «προοδευτικού», εθνικιστικού ή μηδενιστικού στραβού καπέλου. Ατιμάσαμε (επισήμως) τη ραχοκοκαλιά του «τρόπου», ή πολιτισμού μας, το εκκλησιαστικό γεγονός, το μεταλλάξαμε σε «επικρατούσα εν Ελλάδι θρησκεία»!, ναι, σε πρωτογονισμό ατομοκεντρικής θρησκείας.

Δεν είχαμε ποτέ στον τόπο μας τη συσσώρευση κεφαλαίου σαν αυτοσκοπό, γι’ αυτό ούτε και απρόσωπη βιομηχανική εργατιά, δηλαδή ποτέ προλεταριάτο. Αλλά για να φαινόμαστε «Ευρωπαίοι» ονοματίσαμε τα κόμματά μας σαν τάχα «Δεξιά» και σαν δήθεν «Αριστερά» ή σαν κωμικό μεσοβέζικο «Κέντρο» για να μπορούμε να αερολογούμε στο βουλευτήριο παριστάνοντας τους εκσυγχρονισμένους, εξευρωπαϊσμένους. Δεν έχει απομείνει τίποτε πια που να σώζει ελληνική ιδιαιτερότητα στα χώματά μας και στις ακτές μας, στα όσα λέμε και στα όσα πράττουμε. Είμαστε ολοκληρωτικά τελειωμένοι. Ψωμοζητάμε, και δεχόμαστε να μας λοιδορεί άνετα ο κάθε δανειστής μας ή συμπαίζουμε αδιάντροπα.

Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι πιστοί αναγνώστες της επιφυλλίδας που, χρόνια τώρα, συζητάνε κάθε Κυριακή μαζί μου, χωρίς (ευτυχώς) να συμφωνούν με όλα όσα διαβάζουν. Θέλω να τους εμπιστευτώ το βιβλίο μου που μόλις κυκλοφόρησε από τον «Ικαρο»: «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το Σχίσμα». Είναι μία συγκεφαλαίωση (νομίζω και διασάφηση) του καίριου, ζωτικού προβλήματος της διαφοράς του Ελληνισμού από τη Δύση. Με τη διαφορά να μη σημαίνει οπωσδήποτε αντιπαλότητα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι σημαίνει η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)

Ριζικές αλλαγές και μεγάλους περιορισμούς στη συναλλακτική δραστηριότητα θα φέρει η επιβολή των capital controls. Βάσει των πρώτων πληροφοριών, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για μία εβδομάδα, έως την επόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Η απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας των τραπεζών ελήφθη, προκειμένου να προσαρμοστούν τα συστήματα. Οι ιδιώτες θα μπορούν να σηκώνουν μέσω των ΑΤΜs ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα καθοριστεί. Υπάρχουν σενάρια ότι το όριο μπορεί να είναι μεταξύ 150 και 200 ευρώ και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει βαθμιαία αύξησή του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί φέρεται να προβλέπουν ότι οι τράπεζες δεν θα λειτουργήσουν για μία εβδομάδα, προκειμένου να προσαρμοστούν τα συστήματα. Οι ιδιώτες θα μπορούν να σηκώνουν μέσω των ΑΤΜs ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα καθοριστεί. Υπάρχουν σενάρια ότι το όριο μπορεί να είναι στα 60 ευρώ την ημέρα, ενώ άλλες πηγές το τοποθετούν στα 100 ευρώ ή και στα 200 ευρώ και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει βαθμιαία αύξησή του.

Οι πιστωτικές κάρτες πιθανότητα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τις πρώτες ημέρες, καθώς αν οι τράπεζες είναι κλειστές δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν πληρωμές δόσεων στο τέλος του μήνα. Ταυτόχρονα και οι επιχειρηματίες δεν θα δέχονται πιστωτικές κάρτες, καθώς δεν θα γνωρίζουν πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.

Επιπλέον οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα όρια των πιστωτικών καρτών για να περιορίσουν το ρίσκο.

Πιθανότατα το ίδιο θα ισχύσει και για τις χρεωστικές κάρτες, κατά τις πρώτες ημέρες, τουλάχιστον έως ότου προσαρμοστούν τα συστήματα, και η χρήση τους ευθυγραμμιστεί με τα νέα όρια ημερήσιων συναλλαγών

Οι επιπτώσεις στην αγορά

Τα capital controls θα δημιουργήσουν τεράστια αναστάτωση στην αγορά. Τις πρώτες ημέρες, τουλάχιστον, όλοι θα ζητούν συναλλαγές αποκλειστικά σε μετρητά και σε τιμές που θα καθαρίζονται ανάλογα με τη δυνατότητα του πελάτη να πληρώσει.

Στην Κύπρο ένα από τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν στις συναλλαγές είναι ότι δεν υπήρχαν ψιλά για να δοθούν ρέστα, καθώς τα ΑΤΜs έβγαζαν 20αρικα και 50αρικα, με αποτέλεσμα τα 5ευρα, τα 10ευρα και τα κέρματα των ενός και δύο ευρώ να αποκτήσουν σπανιότητα.

Ιδιαίτερα έντονο θα είναι το πρόβλημα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς οι οποίοι, με δεδομένο ότι διανύουμε την λεγόμενη «υψηλή περίοδο», θα βρεθούν χωρίς ανοικτά τραπεζικά υποκαταστήματα για κάποιες ημέρες. Αυτό θα δημιουργήσει μία σειρά σοβαρών, πρακτικών προβλημάτων, ενώ είναι άγνωστο αφενός εάν θα λειτουργούν και αφετέρου οι επιχειρηματίες θα δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών.

Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσει η αγορά είναι το ενδεχόμενο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών Target. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η διατραπεζική απομόνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι αναγκαία καθώς η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τα κεφάλαια των επιχειρήσεων, που θα φεύγουν στο εξωτερικό για διάφορες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ο αποκλεισμός από το Target δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Και αυτό επειδή οι ελληνικές εταιρείες, αν οι τράπεζες είναι εκτός Target, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εισαγωγές εμπορευμάτων, πρώτων υλών κτλ. Συνεπώς εάν παραταθεί ένας τέτοιος αποκλεισμός θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, ενώ κάποιες εταιρείες θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αργία.

Η επιβολή capital controls ισοδυναμεί με «θάνατο» για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες που δεν έχουν προσβάσεις σε άλλες πηγές ρευστότητας. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα δημιουργήσουν αμυντική στάση στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα ξοδεύουν λεφτά παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Η κατάρρευση των λιανικών πωλήσεων θα παρασύρει χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους ή να περιστείλουν δραματικά τα έξοδά τους, χωρίς να πληρώνουν το προσωπικό ή να το οδηγήσουν σε «αναγκαστική αργία».

Ταυτόχρονα η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων θα πρέπει να συνδυαστεί από την κρατική μηχανή με μία σειρά μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστούν πληρωμές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της οικονομίας, αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς. Εάν υπάρχουν όρια πληρωμών θα προκύψουν κενά σε απίθανους τομείς της οικονομίας.

Για παράδειγμα οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα μπορούν να προμηθευθούν καύσιμα για να γίνουν τα δρομολόγια και συνεπώς ο εφοδιασμός των νησιών. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε πληρωμές για εισαγωγή συγκεκριμένων φαρμάκων κτλ. Φυσικά τα προβλήματα θα διευθετηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τα έκτακτα μέτρα, ώστε να επιτραπούν σε πρώτη φάση πληρωμές μεταξύ εταιρειών και σε δεύτερη πληρωμές ελληνικών εταιρειών προς το εξωτερικό. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει και πρόνοια για να ανοίξει δίοδος για φοιτητικό συνάλλαγμα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κλειστές οι τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα, στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων. Πιθανότατα κλειστό και το χρηματιστήριο

Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα έλαβε πριν από λίγο το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωμένη διαχείριση της κρίσης, εισήγηση η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και -εφ' όσον οριστικοποιηθεί- αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραπεζική αργία (bank holiday) θα διαρκέσει για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 20:00 την επιβολή capital control. 

Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM θα είναι 60 ευρώ. 


Τι θα συμβεί με τα ATM's
Κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Δευτέρα τα ATM's δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κι αυτό διότι θα χρειαστεί να γίνουν τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM's θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας.

Η εισήγηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για επιβολή capital controls 
εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και θα τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να επισημοποιηθεί. Μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η τραπεζική αργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Τα capital controls, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δηλαδή, περιλαμβάνουν και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανεξαρτήτως αν φέρουν το σήμα visa ή mastercard. Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό δεν θα ενταχθούν στους περιορισμούς των capital controls, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να κάνουν αναλήψεις.

Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας. 

Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ουδέποτε δήλωσε πως η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls- θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι παρά το bank run που ακολούθησε την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση της κρίσης. 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/6/15

«Πράσινο φως» για την κατεδάφιση κάθε αυθαίρετου μέσα σε ιδιωτικό και δημόσιο δάσος

Αμέσως να κατεδαφίζεται κάθε αυθαίρετο κτίσμα που είναι μέσα σε δάσος ή αναδασωτέα έκταση, ανεξάρτητα εάν αυτή η δασική έκταση είναι ιδιωτική ή δημόσια. Αυτό αποφάνθηκε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικύρωσε πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών και απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που έδινε το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση.
Με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών και εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί σε δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση εμβαδού 7.968 τ.μ., στη θέση «Λόφος Κόκκου-Ομορφοκκλησιά- Βεΐκου» (Τουρκοβούνια) του Δήμου Γαλατσίου Αττικής.
Στις εγκαταστάσεις αυτές υπάρχει οικία, μαντριά (613 τ.μ.) αποτελούμενα από λαμαρίνες και ξύλινες κατασκευές, στάβλος (263 τ.μ.) αποτελουμένος από τσιμεντόλιθους και σκεπή από λαμαρίνες, μανδρότοιχος με σιδερένιους πασσάλους και πλέγμα μήκους 176,20 μ., διαφορά παλαιά αντικειμένων (παλιατζίδικο), εγκατάσταση ποιμνίου αιγοπροβάτων και πτηνοτροφείου, κατσίκες, πρόβατα, σκυλιά, κότες, πάπιες, παγώνια, κ.λπ. Οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων αυτών ζήτησαν από το ΣτΕ να ανακληθεί η απόφαση κατεδάφισης των επίμαχων κατασκευών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2215/2015 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση των κληρονόμων.
Ειδικότερα, το ΣτΕ αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και τη δασική νομοθεσία έκρινε ότι «οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου».
Υπογραμμίζουν ακόμη οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επιβάλλεται υποχρεωτικώς από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής, διότι τυχόν δικαιώματα ιδιωτικού δικαίου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση δεν αποκλείουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, κατ' εφαρμογή της οποίας εκδόθηκε η πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών».
Μάλιστα, σημειώνουν οι δικαστές για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται, να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979 ούτε, να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες, αλλά αρκεί να διαπιστώνεται αιτιολογημένα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνταγματικό το claw back

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καταβάλουν τελικά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τεράστια ποσά τα οποία τους έχουν καταλογιστεί από το 2012 μέχρι σήμερα λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (Claw back).
Και αυτό γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σειρά έξι αποφάσεων του (2439-2445/2015) έκρινε ότι το Claw back που εφαρμόστηκε από το υπουργείο Υγείας το 2012 ως έκτακτο οικονομικό μέτρο (υπό την μορφή φορολογικού PSI) στις φαρμακευτικές εταιρείες είναι για λόγους δημοσίου συμφέροντος συνταγματικό, σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και σύμφωνo με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
Ούτε λίγο ούτε πολύ το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο λέει στις φαρμακευτικές εταιρείες ότι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματά τους δεν είναι υποχρεωτικό να είναι στην λίστα των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ (με την θέλησή τους -βούληση όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- εντάχθηκαν), καθώς μάλιστα μπορούν να επιλέξουν την ελεύθερη αγορά φαρμάκων.
Εξάλλου, το μέτρο αυτό είχε εξαγγελθεί από το 2012 με τον νόμο 4046/2012, ο οποίος ανέφερε ότι «ένας αυτόματος μηχανισμός επανείσπραξης θα εγγυάται ότι η δαπάνη για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα για την περίοδο 2012 – 2015 δεν θα ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού».
Το Claw back επιβλήθηκε το 2012 από το υπουργείο Υγείας στις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, ως έκτακτο οικονομικό μέτρο σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η αλόγιστη συνταγογράφηση εξωνοσοκομειακών ιδιοσκευασμάτων.
Εκτός από τον ΕΠΟΠΥΥ το μέτρο καταλαμβάνει και άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (Ταμεία) που είναι υπό την εποπτεία του κράτους.
Ο μηχανισμός του Claw back υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέψουν τα ποσά που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης.
Το ανώτατο πλαφόν του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Το μέτρο αυτό επιβλήθηκε στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων και ειδικά λόγω της παράτασης της «οξείας δημοσιονομικής κρίσεως που κατά τα κοινώς γνωστά αντιμετωπίζει η Ελληνική Δημοκρατία από το έτος 2010».
Κατ΄ αρχάς οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το Claw back δεν επιβλήθηκε ως φόρος ή κοινωνική εισφορά και δεν καταργήθηκαν οι νομοθετικές προβλέψεις περί καθορισμού της τιμής των φαρμάκων, αλλά και δεν επιβλήθηκε κανένας περιορισμός των απαιτήσεων από τις πωλήσεις των φαρμάκων.
Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι «ο εν λόγω περιορισμός χρηματικών απαιτήσεων δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, το οποίο ορίζει ότι η περιουσία κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου είναι σεβαστή, εάν τηρείται και η αρχή της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ του γενικού συμφέροντος που αφορά το κοινωνικό σύνολο και των αξιώσεων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου».
Ακόμη, το Claw back, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, δεν είναι αντίθετο στην συνθήκη για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οδηγία 89/105/ΕΟΚ του Συμβουλίου «σχετικά με την κάλυψη των μέτρων που ρυθμίζουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση και την κάλυψη του κόστους των στα πλαίσια των εθνικών ασφαλιστικών συστημάτων υγείας».
Εξάλλου, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν αποκλείει να τίθενται περιορισμοί στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, να γίνονται εκπτώσεις κατά τις πωλήσεις, ειδικώς, των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή να περιορίζονται κατ' άλλο τρόπο οι σχετικές κατά των ΦΚΑ χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων».
Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστήριζαν ότι το Claw back παραβιάζει μια πλειάδα συνταγματικών αρχών και διατάξεων (αρχές οικονομικής ελευθερίας, αναλογικότητας, κράτους δικαίου και ασφάλειας δικαίου, προστασίας δημόσιας υγείας, κ.λπ.), την ΕΣΔΑ, την συνθήκη για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και άλλα νομοθετήματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Ρήγμα υπήρξε πριν από λίγο στα κόμματα της συγκυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που υπερψηφίστηκε στη Βουλή επί της αρχής.
Συγκεκριμένα, ψήφισαν 267 βουλευτές, από τους οποίους 172 (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Ζουράρις των ΑΝΕΛ που διαφοροποιήθηκε) είπαν «ναι», 91 (Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες) καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν και 4 «παρόν» από τους βουλευτές του ΚΚΕ.
Οι ΑΝΕΛ εξ αρχής είχαν διατυπώσει έντονες ενστάσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ειδικά στο πρώτο άρθρο του, που αφορά την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών με την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο.
Το κόμμα του Πάνου Καμμένου υποστηρίζει ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται αργότερα, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο.
Το νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες, ίσως την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία επί των άρθρων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/6/15

Και νομίζαμε ότι ο Σαμαράς ήταν ο βασιλιάς της κυβίστησης. Προβλέπεται αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ - Kατάργηση εξαιρέσεων ΦΠΑ στα νησιά - Ανοιχτή η αύξηση φόρου ακινήτων

Μέτρα σοκ περιλαμβάνει η 11 σελίδων πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

Σε αυτά ξεχωρίζουν: 

- η επαναφορά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, 

- η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν 6,6 δισ. με επίκεντρο τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

- η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και η προσαρμογή στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- η ρητή αναφορά στην κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά και η πρόβλεψη για εκπτώσεις φόρων μόνο για τους μόνιμους κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα

- η προσδοκία για έσοδα από την έκδοση αδειών για δίκτυα..5G

- η αναπροσαρμογή του φόρου ακινήτων εν όψει της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να συγκεντρωθούν 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ

- η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2016


Στην εισαγωγή της επιστολής ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η εκτίμηση των θεσμών είναι ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και επομένως τα σχετικά μέτρα θα πρέπει να είναι ύψους 1,5% του ΑΕΠ για φέτος και 2,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Τα μέτρα κατά τον κύριο Τσίπρα προβλέπουν μια αύξηση των εσόδων από παραμετρικά μέτρα  ύψους 1,51% του ΑΕΠ για φέτος και 2,87% του ΑΕΠ για το 2016. Παράλληλα τα έσοδα από τα διοικητικά μέτρα σωρευτικά θα είναι της τάξης του 0,91% για το 2015 και 1,31% του ΑΕΠ για το 2016.

«Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και ότι οι στόχοι που έχουν περιγραφεί έχουν ξεπεραστεί» καταλήγει στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός.

«Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις είναι τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που βασίζεται σε τρεις πυλώνες και περιλαμβάνει μια νέα οικονομική συμφωνία και στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Για τη χρηματοδότηση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην Ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις άμεσες υποχρεώσεις της και επομένως θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να οδηγεί σε μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης  που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει σταθερά την πρόσβασή της στις αγορές» αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου».

Η ελληνική πλευρά τονίζει επίσης ότι θα απαιτηθεί μια αρχική ώθηση προκειμένου να υπάρξει ροή επενδύσεων καθώς όπως σημειώνει «οι μεταρρυθμίσεις θα πάρει καιρό να ωριμάσουν και η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ιδωτικά». Γι' αυτό και τονίζεται ότι «θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να ωφεληθεί από τα χρήματα που υπολείπονται από το πακέτο των 38 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013» ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο πακέτο των 35 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 τα οποία προτίθεται να δώσει η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Επενδύσεων για την Ευρώπη.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβεβαιώσει την πλήρη στήριξή της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή μέσα σε λίγες ημέρες που θα περιλαμβάνει την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για το ΦΠΑ και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων» αναφέρεται στο κείμενο των 11 σελίδων.

ΦΠΑ
Όσον αφορά το ΦΠΑ η ελληνική πρόταση αναφέρει ότι σε μια δέσμευση για βελτίωση της συλλογής φόρων οι αρχές θα υιοθετήσουν για την αλλαγή των παραμέτρων ώστε να διευρυνθεί ευρέως η φορολογική βάση στην κλίμακα του 23%. Σε μια ανάγκη να προστατευθεί το ήδη μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα υπάρχει και μια μειωμένη κλίμακα του 13% για μια περιορισμένη ομάδα αγαθών που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα, το catering και για λόγους ανταγωνιστικότητας τα ξενοδοχεία. Θα υπάρχει και μια υπερμειωμένη κλίμακα του 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία. 

Ως μια προσπάθεια να προωθηθεί η δικαιοσύνη, η μεταρρύθμιση θα εξαφανίσει τις μειώσεις για τα νησιά και τον εξορθολογισμό των εξαιρέσεων. Οι νομοθετικές αλλαγές των παραμέτρων θα δημιουργήσουν μια ετήσια αύξηση 0,74% του ΑΕΠ και θα υποστηριχθούν από διοικητικά μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Συνταξιοδοτικό
Γίνεται λόγος για παρέμβαση σε δύο φάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσα δεν διορθώθηκαν με τις μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012.

Το πρώτο πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί άμεσα με στόχο την εξοικονόμηση του 1,05% του ΑΕΠ μέχρι το 2016. Η δημοσιονομική επίπτωση από τα μέτρα που ακολουθούν θα ανέλθει στο 1,1% του ΑΕΠ το 2017. Δεδομένων των στόχων αυτών οι αρχές:

- θα υιοθετήσουν νομοθεσία για να δημιουργήσουν ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με τον ορισμό ποινών και με την σταδιακή εξάλειψη των κεκτημένων δικαιωμάτων των πρόωρων συντάξεων που θα εφαρμοστεί για όλους όσους βγαίνουν στη σύνταξη (εκτός για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με μητέρες με παιδιά με αναπηρία και ορισμένες λίγες επιλεγμένες κατηγορίες) μετά την 1η Ιανουαρίου. Μέσω προεδρικού διατάγματος που θα εφαρμοστεί άμεσα θα υπάρξει πρόβλεψη για την προοδευτική προσαρμογή των κανόνων πρόωρης συνταξιοδότησης ώστε το 2025 η συνταξιοδότηση όλων να γίνεται στα 67 διατηρώντας ωστόσο τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Η πρόωρη αποχώρηση από το ασφαλιστικό ταμείο θα περιλαμβάνει ένα πέναλτι για την περίοδο μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ύψους 10% επιπλέον του υπάρχοντος 6%.

- θα συγχωνευθούν στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά ταμεία 

- θα υπάρξει αύξηση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους με στόχευση σε όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη

- σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για τις συντάξεις από το 2020 με αρχή το 2018. Αυτή η μεταρρύθμιση θα συνδεθεί στη δεύτερη φάση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από το Σεπτέμβριο του 2015 και μπορεί να ωφεληθεί από τη σχεδιαζόμενη αναλογιστική μελέτη όταν το επίδομα αλληλεγγύης θα αντικατασταθεί με ένα αρμόζων πλαίσιο που θα στηρίζει όσους συνταξιούχους το έχουν ανάγκη

- θα αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας στο 5% κατά μέσο όρο, λαμβανομένης υπόψη της δυνατότητας καταβολής των εισφορών. Αυτό θα περιλαμβάνει και τις επικουρικές συντάξεις

- θα υπάρξει αύξηση στην εισφορά του κλάδου υγείας για τις επικουρικές συντάξεις από το 0% στο 5%

- θα υπάρξει αύξηση της εισφοράς για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%

- θα υπάρξει αύξηση της εισφοράς για τις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ κατά 3.9%

Στη δεύτερη φάση οι αρχές θα περάσουν περαιτέρω νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει ότι από τον Οκτώβριο θα υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στις εισφορές και τις απολαβές στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το βάρος των προσαρμογών θα είναι δίκαιο προκειμένου να διασφαλίζει ότι τα πιο ευπαθή νοικοκυριά θα προστατευθούν αποφεύγοντας, παράλληλα, την επιβάρυνση των επόμενων γενεών καθώς και ότι θα υπάρξει μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στις εισφορές και τα δικαιώματα ώστε να υπάρξουν κίνητρα για δηλωμένη εργασία και μεγαλύτερο σε διάρκεια εργασιακό βίο.

Σε δύο φάσεις και σε μια περίοδο τριών ετών θα γίνει και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Το 2015 η διαδικασία θα επικεντρωθεί στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε μια οντότητα και η πρώτη φάση της λειτουργικής ενοποίησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στόχος θα είναι η διασφάλιση περαιτέρω μειώσεων σε λειτουργικά κόστη συνδεόμενη με την πιο αποτελεσματική διαχείριση όλων των πηγών των ταμείων, που περιλαμβάνει την εξισορρόπηση των αναγκών των «καλύτερων» οικονομικά και των «χειρότερων» οικονομικά ταμείων. Η κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας θα 
ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον και θα ανταποκρίνεται στο νέο οργανόγραμμα του νέου και πιο ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 

Στο τέλος η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντισταθμίσει πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις του 2012.

Επιπλέον παραμετρικά μέτρα του προϋπολογισμού
Η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε θα υιοθετήσει στο πλαίσιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα καταθέσει τον Ιούνιο του 2015 μια σειρά επιπλέον παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων που θα έχουν μια ουσιαστική επίδραση στα δημόσια οικονομικά. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται:

- Η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ με ένα συγκεκριμένο κατάλογο δράσεων

- Μια αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 με τους συντελεστές να αυξάνονται σταδιακά. Το Σεπτέμβριο του 2015 η κυβέρνηση θα επανασχεδιάσει το φορολογικό κώδικα για τα εισοδήματα του 2016 προκειμένου να πετύχει πιο αποτελεσματικά την προοδευτικότητα στο φορολογικό σύστημα και το οποίο θα απλοποιεί το πρόγραμμα έκπτωσης φόρου

- Θα εισαχθεί μια μεταρρύθμιση στον φορολογικό κώδικα που μεταξύ άλλων θα καλύπτει τη φορολόγηση του κεφαλαίου, τα επενδυτικά σχήματα, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους

- Θα αυξηθεί ο εταιρικός φόρος το 2016 από το 26% στο 29%

- Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης όσα μέτρα μιας χρήσης προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν τους φτωχούς. Με αυτή τη λογική ο ειδικός φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να είναι ύψους 12% ως ένα μέτρο μιας χρήσης για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2015

- Η εισαγωγή φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και η ανακοίνωση ενός δημόσιου διεθνή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντάλλαγμα για την απόκτηση και χρήση των σχετικών συχνοτήτων

- η επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας για σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση από το 10% στο 13% που θα ισχύσει για τα φορολογικά έσοδα του 2014 και εφεξής.

- Εν όψει οποιασδήποτε αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, η αναπροσαρμογή του φόρου ακινήτων αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστούν τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων για το 2015 και το 2016 στα 2,65 δισ. ευρώ και η αναπροσαρμογή της εναλλακτικής φορολογίας του ελάχιστου προσωπικού εισοδήματος

- Η κυβέρνηση θα φορολογήσει με 30% τα ακαθάριστα έσοδα από τα παιχνίδια VLT που θα εγκατασταθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και του 2016.

- Έσοδα από την έκδοση αδειών για δίκτυα 4G και 5G και η δέσμευση για το rebate στα φάρμακα

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις
Η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει την φοροδοτική κουλτούρα αναλαμβάνει:

-Να υιοθετήσει νομοθεσία προκειμένου να εγκαταστήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία φόρων και τελωνείων που θα είναι πλήρως λειτουργική από το τέλος Ιουνίου 2016.

- Να εφαρμόσει μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και να ισχυροποιήσει την επιβολή της φοροσυλλογής με την ενδυνάμωση μέτρων όπως οι κατασχέσεις

- Να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τις δόσεις ώστε μεταξύ άλλων να αποκλείει τελείως όσους αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να εισάγει προϋποθέσεις 
προκειμένου να συντομευθεί η διάρκεια για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα

- Να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων με την ενεργοποίηση νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό των δεξαμενών (κινητών ή σταθερών) που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά λαθραίου πετρελαίου στη χώρα

- Να εντείνει τους ελέγχους στις τραπεζικές συναλλαγές, εφαρμόζοντας ένα συνδυασμένο σχέδιο για τον εντοπισμό καταθέσεων από αδήλωτα εισοδήματα Ελλήνων της περιόδου 2000-
2014 σε τράπεζες της Ελλάδας ή του εξωτερικού, και προχωρώντας από τον Σεπτέμβριο στην βεβαίωση απλήρωτων φόρων και την έναρξη της ανάκτησής τους

- Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη συλλογή αρκετών κατηγοριών δημοσίων εσόδων όπως τα ΚΤΕΟ, τα ανασφάλιστα οχήματα και τις εισφορές από την χρήση χωρίς άδεια 
των συχνοτήτων

-Να νομοθετήσει προκειμένου να εισπράξει φόρους που οφείλονται για κρυφά assett και τα οποία θα αποκαλυφθούν από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία και συμφωνία με τις αρχές των χωρών όπου τα ποσά αυτά έχουν κατατεθεί από Έλληνες πολίτες 

- Να υιοθετήσει μέτρα για την αναδιοργάνωση του πλαισίου φορολογικών ελέγχων προκειμένου αυτοί να γίνονται με βάση την ανάλυση ρίσκου και όχι την παλαιότητα (π.χ. με βάση του πότε παραγράφονται οι οφειλές). Η δυνατότητα παραγραφής παλαιών χρεών που δεν έχουν συλλεχθεί θα τεθεί σε εφαρμογή μέσω νομοθεσίας που θα δίνει τον έλεγχο σε αυτές τις υποθέσεις που είναι το πιο πιθανό να αποδώσουν έσοδα.

- Να δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει διοικητικός συμβιβασμός για υποθέσεις που ακόμα εκκρεμούν στα δικαστήρια προκειμένου να υπάρχει οριστικός καθορισμός του οφειλόμενου ποσού ώστε αυτό να γίνει άμεσα εισπρακτέο.

- Να ενισχύσει το σύστημα συλλογής ΦΠΑ μεταξύ άλλων με μέτρα καταπολέμησης του καρουζέλ απάτης. Οι αρχές θα υποβάλουν μια αίτηση στην επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ και θα ετοιμάσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής αύξησης του ορίου ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ

-Να παρέχει εκπτώσεις φόρου για μόνιμους κατοίκους Ελληνικών νησιών με χαμηλά εισοδήματα
,
-Να προωθήσει την χρήση πρακτικών ηλεκτρονικής πληρωμής χρησιμοποιώντας τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για να υλοποιηθεί η χρήση αυτών των πρακτικών.

Δημόσια δημοσιονομική διαχείριση

Οι αρχές δεσμεύονται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού και των ελέγχων δαπανών, στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών καθώς και στην ενδυνάμωση της διαδικασίας δημιουργίας αναφορών και διαχείρισης των μετρητών. Επίσης,θα υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις που θα σχετίζονται με τους κώδικες φορολογίας εισοδήματος και τις φορολογικές διαδικασίες και θα εισαχθεί καινούργια νομοθεσία για την φοροδιαφυγή και την απάτη.

Η δεύτερη φάση τροποποιήσεων στον Οργανικό Νόμο για τον Προϋπολογισμό θα υλοποιηθούν άμεσα έτσι ώστε να περιοριστούν οι έλεγχοι εκ των προτέρων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένας λειτουργικός μηχανισμός ελέγχου.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα καταστεί πλήρως λειτουργικό. 

Οι αρχές θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο και θα προχωρήσουν στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, των επιστροφών φόρων και των αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2016. Επίσης, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα μεταφερθούν από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης στα ταμεία υγείας και τα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα στον τομέα της υγείας, θα υλοποιηθεί άμεσα μία σειρά μέτρων που θα περιλαμβάνουν την επαναφορά της συνταγογράφησης ΙΝΝ χωρίς εξαιρέσεις, τη μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων και των διαγνωστικών εξετάσεων, την εφαρμογή ενός μηχανισμού ανάκτησης κεφαλαίων από το 2014 για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικούς ελέγχους και την επέκταση των ορίων ανάκτησης κεφαλαίων του 2015 και στο 2016.

Προστασία της οικονομικής σταθερότητας

Οι αρχές δεσμεύονται να διατηρήσουν επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, σε συμμόρφωση με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της τριμηνιαίας υποβολής σχεδίων χρηματοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής παρακολούθηση και αξιολόγηση.

Η ιδιωτική διαχείριση των τραπεζών θα είναι σεβαστή και δεν θα υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις στις καθημερινές αποφάσεις τους. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα διορίζονται σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Η ανεξαρτησία του Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα είναι απόλυτα σεβαστή και δεν θα ληφθεί καμμία ενέργεια δημοσιονομικής πολιτικής που θα υπονομεύει την φερεγγυότητα των τραπεζών. Επιπλέον, οι αρχές θα προβούν σε μεταρρυθμίσεις που θα σχετίζονται με το πλαίσιο αφερεγγυότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εισάγοντας τον ρόλο του αξιολογητή αφερεγγυότητας και θα αναπτύξουν μία ολοκληρωμένη στρατηγική για το δημοσιονομικό σύστημα. Αυτή η στρατηγική θα έχει ως σκοπό την επιστροφή των τραπεζών στα χέρια ιδιωτών προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές και την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησής τους.

Επιπλέον, θα αναπτυχθεί και θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αξιοποιώντας την εμπειρία εξωτερικών συμβούλων. Αυτή θα περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός συστήματος που θα λειτουργεί ως κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, με μέτρα που θα προστατεύουν τους πιο ευάλωτους οφειλέτες και θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους οφειλέτες που αθετούν τις υποχρεώσεις τους λόγω στρατηγικής από εκείνους που το κάνουν λόγω αδυναμίας.

Αγορές εργασίας 

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να ενσωματώσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στη νομοθεσία της αγοράς εργασίας μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ κοινωνικών εταίρων. Η προσέγγιση πρέπει να συνδυάζει την ευελιξία προς τους εργοδότες με τη δικαιοσύνη προς τους εργαζόμενους αλλά και να λαμβάνει υπόψη τον πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκμοντερνισμού της νομοθεσίας και την αξιοποίηση της εμπειρίας των think tank αλλά και διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ.

Οι αρχές θα αναθεωρήσουν τα υπάρχοντα πλαίσια για τη συλλογική διαπραγμάτευση και τις βιομηχανικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές που εφαρμόζονται αλλού στην Ευρώπη. Επίσης, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών, να προστατέψει τους εργαζόμενους και να διαφυλάξει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Αγορές προϊόντων

Οι αρχές θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να υλοποιηθούν σημαντικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμιστικές προτάσεις, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία θεσμών όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Επιπλέον θα θεσπιστούν νόμοι για:

1. Την εφαρμογή της βελτιωμένης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

2. Την απελευθέρωση επιλεγμένων κλειστών επαγγελμάτων και συγκριμένων αγορών, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των ενοικιαζόμενων διακοπών και των θαλάσσιων μεταφορών

3. Την εξάλειψη χρεώσεων που υποχρεούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές οι οποίες είναι δυσανάλογες με την υπηρεσία που λαμβάνουν

4. Τη μείωση της γραφειοκρατίας σε διάφορους τομείς, όπως οι οριζόντιες απαιτήσεις αδειοδότησης για επενδύσεις και οι δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εγκρίνουν και να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και η χρήση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας θα υπόκειται στις ακόλουθες προϋποθέσεις

- Ένα ελάχιστο επίπεδο επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση

- Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

- Δεσμεύσεις για τη διασφάλιση πλεονεκτημάτων για τις τοπικές οικονομίες 

- Σημαντική κρατική συμμετοχή στο κεφάλαιο (πιθανόν με ποσοστό μειοψηφίας)

- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς

Οι ετήσιοι στόχοι (εξαιρουμένων των μεριδίων των τραπεζών) για το 2015, 2016 και 2017 είναι 1,4 δισ. ευρώ, 3,7 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων ενεργειών, οι αρχές θα πραγματοποιήσουν άμεσα, μη αναστρέψιμα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού. Επιπλέον θα οριστικοποιήσουν τους όρους για την πώληση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα προχωρήσουν στην διαδικασία υποβολής προσφορών για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Για τα έργα ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα θέσει ετήσιους στόχος προσόδων που θα συνάδουν με το συνολικό στόχο εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Ενέργεια

Οι αρχές θα υιοθετήσουν το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς αερίου και τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη του, με σύντομη εφαρμογή του. Επίσης, δεσμεύονται να υιοθετήσουν και να υλοποιήσουν την μεταρρύθμιση του συστήματος πληρωμών για τη διαθεσιμότητα ισχύος και άλλους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα αναθεωρήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση τα κόστη.

Οι αρχές θα συνεχίσουν επίσης την εφαρμογή του οδικού χάρτη προς το μοντέλο-στόχο της ΕΕ αναφορικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες διαχωρισμού και θα λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στην παραγωγή και την προώθηση των επενδύσεων.

Η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αναθεωρήσει την φορολόγηση του κλάδου. Επίσης θα προβεί στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του δημόσιου τομέα προς την ΔΕΗ και θα ενισχύσει την οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία της.

Τέλος, οι αρχές θα εισάγουν ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη πρότζεκτ που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την εφαρμογή πρότζεκτ ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς και ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων προκειμένου να  ενισχυθεί η απόδοσή τους και να μειωθούν τα κόστη για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

Δημόσια Διοίκηση:
Οι αρχές θα υιοθετήσουν σχετική νομοθεσία για μια ενοποιημένη μεταρρύθμιση στο καθεστώς αμοιβών (μισθοί) αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2016, κατά τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζονται οι αλλαγές με τους συμφωνημένους στόχους για το ύψος του μισθολογικού κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αποσυμπίεσης του ύψους των αμοιβών σε συνάρτηση με την απόδοση, τις ικανότητες, την απόδοση και την υπευθυνότητα των υπαλλήλων.

Δευτερεύουσες νομοθετικές πράξεις θα χρειαστούν ώστε να υλοποιηθεί αυτή η νέα μεταρρύθμιση στους μισθούς με σημείο αφετηρίας το ύψος του μισθού κάθε υπαλλήλου στις 31/12/2014, καθώς και έτερη νομοθετική παρέμβαση για να εξορθολογιστεί το σύστημα των ειδικών αμοιβών, που πρέπει να εφαρμοστεί/υιοθετηθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2015. Οι αρχές θα θέσουν ένα... ταβάνι για τους μισθούς, μέσα στα πλαίσια του νέου Μεσοπρόθεσμου (MTFS) και το συνολικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να είναι συνεπές / συμβατό με την επίτευξη των εκάστοτε φορολογικών/οικονομικών στόχων και με την διασφάλιση της σταδιακής μείωσης των μισθολογικών βαρών σε συνάρτηση με το ΑΕΠ μέχρι το 2019. Επίσης θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι μη μισθολογικές παροχές σε όλο το εύρος του Δημόσιου Τομέα (της Δημόσιας Διοίκησης) με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

Οι αρχές θα αναθεωρήσουν και θα επιβάλλουν νέα νομοθεσία αναφορικά με την πρόσληψη μάνατζερ/διευθυντικών στελεχών και με την αξιολόγηση της απόδοσης όλων των υπαλλήλων. Οι αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις προσλήψεις νέων διευθυντών μέχρι τα τέλη του έτους. Επίσης θα πρέπει να συνεχίσουν τη διερεύνηση παλαιότερων υποθέσεων παράνομων προσλήψεων και παράτυπων ή προσωρινών εντολών και να αναλάβουν τις δέουσες ενέργειες επιβολής κυρώσεων.

Δικαιοσύνη:

Οι αρχές θα νομοθετήσουν και θα επιβάλλουν νέο Αστικό Δίκαιο (;) (Code of Civil Procedure) σε συμφωνία με οργανώσεις και φορείς. Θα πρέπει επίσης να προτείνουν τυχόν περαιτέρω αναγκαίες δράσεις για να μειωθεί ο αριθμός των ανεκτέλεστων υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Οι αρχές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς φορείς και να αναζητούν τεχνική υποστήριξη στους τομείς του εκμοντερνισμού του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης ανάληψης δράσης στους τομείς της ηλεκτρονικής απονομής δικαιοσύνης (e-justice), της διαμεσολάβησης και της καταγραφής στατιστικών και πρακτικών.

Μέτρα κατά της διαφθοράς:
Οι αρχές θα ανανεώσουν και θα παρουσιάσουν ένα νέο Στρατηγικό Πλάνο κατά της Διαφθοράς (TRANSPARENCY) μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Μέχρι σήμερα έχει συσταθεί ένα working group, μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Οι αρχές θα τροποποιήσουν και θα εφαρμόσουν όλο εκείνο το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση / καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων (assets) και των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων και θα υιοθετήσουν άμεσα μια νομοθεσία που θα απομονώνει και θα διαχωρίζει το οικονομικό έγκλημα και τις έρευνες κατά της διαφθοράς από κάθε υπόνοια πολιτικής παρεμβολής σε κάθε υπό εξέταση περίπτωση χωριστά. Οι αρχές επίσης θα διασφαλίσουν τον κατάλληλο συντονισμό και την πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες όλων των φορέων που τυχόν θα εμπλέκονται σε μια υπόθεση έρευνας κατά φαινομένου διαφθοράς. Το συντονισμό θα αναλάβει ένα νέο όργανο συντονισμού των φορέων που θα διενεργούν έρευνες κατά περιπτώσεων διαφθοράς ή / και περιπτώσεων χρηματισμού. (Σ.Σ το νέο όργανο είναι το: Coordinating Body of Finance Prosecutors and of Corruption Prosecutors).

Στατιστικά:

Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία που θα ενισχύσει τη διακυβέρνηση και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε στοιχεία της δημόσιας διοίκησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »