30/4/15

Αντισυνταγματικές έκρινε το ΣτΕ τις μειώσεις συντάξεων από το 2012 και μετά

Αντισυνταγματικές έκρινε το ΣτΕ όλες τις μειώσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση των δώρων, από το 2012 και μετά, καθώς  και όλες τις ρήτρες, με πρώτη αυτή του μηδενικού ελλείμματος.

Αυτό αποκάλυψε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα,  έχει οριστικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον κύριο Μητρόπουλο και το θέμα εξετάστηκε, μετά από την προσφυγή περίπου 100 συνταξιούχων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση αφορά περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περισσότερα από 2 δις ευρώ, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι η απόφαση, που θα είναι εφαρμόσιμη με την κοινοποίησή της στον αρμόδιο υπουργό,  είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης αφού το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ολομέλειά του έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα επίσημη απόφαση του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/4/15

Πτώση 2,5% στις συνολικές χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα το Μάρτιο

Tο Μάρτιο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 639 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 729 εκατ. ευρώ).
Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2015, ήταν αρνητική κατά 303 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 406 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -2,2%, από -2,3% το Φεβρουάριο του 2015.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -2,6%, από -2,4% το Φεβρουάριο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 451 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 353 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 3,7% το Μάρτιο του 2015, από 0,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 149 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 53 εκατ. ευρώ).
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Το Μάρτιο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 8 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 1 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε στο -0,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 328 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάρτιο του 2015 (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 322 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος, στο -3,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στα 131 δισ. τον Μάρτιο οι καταθέσεις σε ευρώ

Μείωση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα τον μήνα Μάρτιο, δίνοντας ένα «διάλειμμα ηρεμίας» μετά τις εκροές του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που περιλαμβάνουν εκτός των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, τις καταθέσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, το ύψος των εγχώριων καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 145 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 147,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάρτιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν στα 138,555 δις. ευρώ από 140,468 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Αποκλειστικά οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ευρώ, υποχώρησαν στα 131,053 δισ. ευρώ από 133,067 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Μελετώντας τα στοιχεία της ΤτΕ, διαπιστώνεται ότι από τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις σε ευρώ επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων και σε άλλο νόμισμα η μείωση είναι της τάξεως των 21,73 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2014 το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανερχόταν σε 160,285 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο του 2015 υποχώρησαν στα 138,555 δισ. ευρώ. 

Αποκλειστικά σε ευρώ, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 131,053 δισ. ευρώ από 151,479 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Ιανουάριος και Φεβρουάριος ήταν οι μήνες με την έξαρση των εκροών, καθώς περίπου 11 δισ. έφυγαν τον Ιανουάριο και άλλα 7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Αν συνυπολογίσει κανείς συνολικά καταθέσεις σε ευρώ και σε ξένο νόμισμα, οι εκροές του Ιανουαρίου αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ και του Φεβρουαρίου τα 8 δισ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/4/15

Πρόστιμα για όσους δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά

Πρόστιμα 100 – 500 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι ενώ κλήθηκαν να προσκομίσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά της περυσινής φορολογικής δήλωσης, δεν ανταποκρίθηκαν. 

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν προσκομίσει τα δικαιολογητικά θα ειδοποιηθούν με μήνυμα από το Taxisnet να προσκομίσουν εντός 15 ημερών τα δικαιολογητικά για την φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2014. 

Εφόσον δεν ανταποκριθούν τότε θα τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα 100 , 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του φορολογούμενου. 

Αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

1. Από την 01/01/2014 και μετά ισχύουν οι διατάξεις του ΚΦΔ (ν. 4174/2013) και συνεπώς για όσους φορολογούμενους έχουν κληθεί να προσκομίσουν παραστατικά για έλεγχο στη ΔΗΛΕΔ ή στη Δ.Ο.Υ., προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δήλωση και δεν έχουν ανταποκριθεί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 32, 37, 54 και 62 του πιο πάνω νόμου. 

Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικών ετών 2014 και προηγούμενων ετών, αλλά δεν έχουν εκδοθεί πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου επειδή δεν προσκομίστηκαν για έλεγχο τα δικαιολογητικών που ζητήθηκαν από την Φορολογική Διοίκηση, δίδονται οι παρακάτω οδηγίες για τον χειρισμό τους: 

α) Η ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των δηλώσεων και έκδοσης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί από τη ΔΗΛΕΔ, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα. Επομένως καλούνται οι Δ.Ο.Υ. να εκδώσουν τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με βάση όσα στοιχεία έχουν στην διάθεσή τους, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 32 του ΚΦΔ. 

β) Η έκδοση και κοινοποίηση της πράξης πρέπει να πραγματοποιείται με βάση το άρθρο 37 του ΚΦΔ και να δίνεται προσοχή ώστε να αναφέρονται τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός, όπως ορίζει η παραγρ. 3 του άρθ. 32 του πιο πάνω νόμου. 

γ) Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται το πρόστιμο της περιπτ. δ΄ της παραγρ. 1 του άρθρου 54, δηλαδή εκατό (100) ή διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων βάσει των λογιστικών προτύπων (μη τήρηση - απλοποιημένα - πλήρη). Η επιβολή, κοινοποίηση και πληρωμή των προστίμων, γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθ. 62 του ίδιου νόμου. 

δ) Η πιο πάνω διαδικασία θα τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος που αφορούν, αρκεί να υπάρχει αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων μετά την 01/01/2014 και οι υπόχρεοι να μην έχουν ανταποκριθεί. 

ε) Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ προς τους φορολογούμενους, στο οποίο θα δίνεται προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου. 

2. Τυχόν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς όμως υπαιτιότητα του φορολογούμενου, παρακαλούμε για την άμεση εκκαθάρισή τους από τις Δ.Ο.Υ., καθώς επίσης και την έκδοση και κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παράταση προθεσμίας για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για εφάπαξ ή τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, από το βήμα της Βουλής.
'Οπως είπε η κα Βαλαβάνη, η παράταση δίνεται για ένα μήνα ανταποκρινόμενη στο αίτημα που υπάρχει να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους φορολογούμενους να κάνουν χρήση του μέτρου και να επωφεληθούν από το διπλό όφελος που συνεπάγεται η πληρωμή προσαυξήσεων, προστίμων και κεφαλαιοποιημένων φόρων η οποία επιφέρει και ισόποση μείωση του αρχικού χρέους.

Σημειώνεται, ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την διαγραφή προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών, ισόποση με το ποσό που καταβάλουν για την εξόφληση της αρχικής οφειλής, έκλεισε τη Δευτέρα 27 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ένταξη στην ρύθμιση θα ληφθούν υπόψιν και οι πληρωμές που θα γίνουν εντός τριημέρου από την λήξη της αρχικής προθεσμίας (για αιτήσεις που έχουν γίνει έως 27.4.2015).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/4/15

Η θηριωδία των ναζί στους Πύργους Κοζάνης

Σήμερα συμπληρώνονται 71 χρόνια από την άγνωστη στο ευρύ κοινό θηριωδία των ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους, που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 340 νεκρούς -στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα- και έσβησαν για χρόνια από τον χάρτη το προσφυγικό χωριό στους πρόποδες του Βερμίου.
Ηταν 23 Απριλίου του 1944, όταν ξεκίνησε από εδώ η εκκαθαριστική επιχείρηση κατά των ανταρτών με την κωδική ονομασία «Καταιγίδα του Μάη», στο όρος Βέρμιο, όπου είχε την έδρα και το πεδίο δράσης του το 16ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Ο δάσκαλος και συγγραφέας Στάθης Ταξίδης, με προσωπική έρευνα δεκαετιών, συνέλεξε και διέσωσε από τη λήθη μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα:
Στη Μεσαία Συνοικία έγιναν παρανάλωμα του πυρός 180 άνθρωποι. Στην ίδια γειτονιά οι επιδρομείς ξέσκισαν με τις ξιφολόγχες τους την κοιλιά της Σοφίας Γκέσιου, που είχε γεννήσει μόλις την προηγούμενη μέρα, αφού προηγουμένως σκότωσαν μπροστά στα μάτια της τα δίδυμα μωρά και τον άντρα της. Η Αννα Κοσμίδου προσπάθησε μάταια να προστατεύσει τα πέντε παιδιά της μέσα στα φορέματά της. Η ίδια σώθηκε ημθανής, μέσα στον σωρό των νεκρών παιδιών της.
Ο Περικλής Μελκόπουλος είχε χωθεί σε μια κρυψώνα με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. Το κλάμα του μικρότερου παιδιού τούς πρόδωσε.
Ο Γερμανός στρατιώτης που τους ξετρύπωσε τους λυπήθηκε και δεν τους εκτέλεσε. Τους συμβούλεψε όμως να πνίξουν το μωρό για να μην τους «προδώσει» στα SS. Οι γονείς, φυσικά, δεν το έκαναν και τελικά η οικογένεια σώθηκε.
Οι Γερμανοί χτένισαν τις πλαγιές του Βερμίου, ξετρύπωσαν 95 ανθρώπους από σπηλιές και λαγούμια από την Ανω Συνοικία και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ στη Μεγάλη Πέτρα.
Η εκτέλεση των υπολοίπων στην Κάτω Συνοικία ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, με διαταγή που έφερε Γερμανός μοτοσικλετιστής να μεταφερθούν ως αιχμάλωτοι στα Χάνια της Πτολεμαϊδας. Εκεί οι κατακτητές σκότωσαν τη δασκάλα Αναστασία Σιούλη, τον νεαρό Κώστα Βαρβέρη και άλλα μέλη ΕΑΜικών οργανώσεων, αφού πρώτα τους βασάνισαν και τους υποχρέωσαν να σκάψουν οι ίδιοι τους τάφους τους. Οι νεκροί έμειναν άταφοι για μέρες και αφέθηκαν βορά στα άγρια θηρία. Επειτα από δέκα μέρες οι επιζήσαντες επέστρεψαν εκλιπαρώντας την άδεια του κατακτητή για να αναγνωρίσουν και να θάψουν τους νεκρούς τους σε ομαδικούς τάφους.
Μέχρι και σήμερα ο τελικός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. «Τα αρχεία της κοινότητας κάηκαν, πολλοί από όσους έφυγαν δεν επέστρεψαν ποτέ και δεν έμαθε κανείς την τύχη τους, ενώ ακολούθησε και ο εμφύλιος», εξηγεί ο κ.Ταξίδης. Δημόσιο έγγραφο της εποχής κάνει λόγο για 318 νεκρούς. Μετά ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας τους ανεβάζει στους 328.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο τελικός απολογισμός σήμερα αριθμεί 341 νεκρούς, με τον ίδιο να εκτιμά πως είναι ακόμα μεγαλύτερος. Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει, δεν έχει εκδηλωθεί κάποια οργανωμένη προσπάθεια διεκδίκησης αποζημιώσεων από τους επιζώντες και τους απογόνους τους. Οι όποιες πρωτοβουλίες ήταν αποσπασματικές και έμειναν στη μέση.
Πέρυσι, με τη συμπλήρωση 70 ετών από το Ολοκαύτωμα, μέλη του ελληνογερμανικού συλλόγου «Διάλογος» από τη Βρέμη έστησαν στους Πύργους το λεγόμενο Μνημείο Συγνώμης και φύτεψαν το δέντρο συμφιλίωσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/4/15

Υπό αναγκαστική διαχείριση τέθηκε η Μηχανική

Υπό αναγκαστική διαχείριση, ως μέσο αναγκαστικής εκτελέσεως, κατά τα άρθρα 1034επ ΚΠολΔ, τέθηκε η εταιρεία Μηχανική, δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 9110/2013 τελεσίδικης αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανώνυμη ελεγκτική εταιρεία «PriceWaterhouseCoopers A.E.», διορίσθηκε αναγκαστικός διαχειριστής της εταιρείας, δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 700/2014 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και εκπροσωπείται για τους σκοπούς της αναγκαστικής διαχείρισης από τον κ. Νικόλαο Κλιάνη.

Ήδη, δια της από 09/03/2015 έγγραφης δήλωσής της, η PriceWaterhouseCoopers αποδέχθηκε το διορισμό της ως αναγκαστικού διαχειριστή της εταιρείας «Μηχανική ΑΕ» και ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Τη διοίκηση της Μηχανική καθώς και την εκπροσώπησή της έναντι τρίτων αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η αναγκαστική διαχειρίστρια PriceWaterhouseCoopers, η οποία θα διεκπεραιώνει πλέον όλες τις υποθέσεις που αφορούν και εμπίπτουν στην εν γένει οικονομική και εμπορική διαχείριση της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στα άρθρα 1034επ ΚΠολΔ.

Η αναγκαστική διαχείριση επιβάλλεται σε μία επιχείρηση με στόχο να ικανοποιηθούν άμεσα οι υποχρεώσεις που αυτή διαθέτει προς τους πιστωτές της. Σύμφωνα δηλαδή, με το άρθρο 1034, για να ικανοποιηθεί χρηματική απαίτηση του δανειστή, μπορεί να επιβληθεί αναγκαστική διαχείριση ακινήτου ή επιχείρησης του οφειλέτη. Η διαδικασία αυτή επιβάλλεται ύστερα από απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο ή η έδρα της επιχείρησης του οφειλέτη, αν το ζητήσει δανειστής που έχει τίτλο εκτελεστό και που επέδωσε στον οφειλέτη επιταγή για εκτέλεση.

Ουσιαστικά, ο πιστωτής εκμεταλλεύεται τα εισοδήματα μίας επιχείρησης με στόχο την επίτευξη μέγιστου δυνατού κέρδους προκειμένου να ικανοποιηθεί ο δανειστής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στον εισαγγελέα ο Λεωνίδας Μπόμπολας για φοροδιαφυγή 2 εκατ. ευρώ-λίστα Λαγκάρντ. Σπάσαν τα αβγά, τώρα ξέρετε τι έρχεται. Σαμαράς-Βενιζέλος τους προστάτεψαν ως το τέλος

Ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έχει οδηγηθεί ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας, από την Οικονομική Αστυνομία, για υπόθεση φοροδιαφυγής.

Η υπόθεση σχετίζεται με τη λίστα Λαγκάρντ και αφορά 2 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή, η οποία δεν διευθετήθηκε και γι αυτό ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, του επιδικάστηκε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία από τις καταθέσεις στην HSBC και τη διασταύρωση των στοιχείων που ακολούθησε από τις αρμόδιες αρχές. Ο κ. Μπόμπολας κλήθηκε να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη, ωστόσο δεν εμφανίστηκε. Ακολούθησε μηνυτήρια αναφορά από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και με εντολή του εισαγγελέα κινητοποιήθηκε η διαδικασία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δεν υπάρχουν «βραχιολάκια» για να φορέσει ο Σάββας Ξηρός. Χρήμα τέλος για σκανδιναβικές μαλακίες

Ποτέ δεν έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προμήθεια του πιλοτικού προγράμματος για τα «βραχιολάκια»-πομπούς που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την αποφυλάκιση των πρώτων κρατουμένων από ελληνικές φυλακές, με αποτέλεσμα, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, να μην υπάρχουν «βραχιολάκια» για να φορέσει (και να αποφυλακιστεί) ο Σάββας Ξηρός! 

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει προκαλέσει συζητήσεις, αλλά και την σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ, κρατούμενοι με υψηλά ποσοστά αναπηρίας πρόκειται να αποφυλακιστούν και θα τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό, όπου όμως θα φορούν και το ειδικό «βραχιολάκι»-εντοπισμού.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα» όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, το ελληνικό κράτος δεν έχει προμηθευτεί ούτε την πιλοτική παρτίδα του προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συσκευές ούτε για τον υπ'αριθμόν έναν «υποψήφιο» για χρήση της διάταξης αυτής, τρομοκράτη Σάββα Ξηρό. 

Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά τον σάλο που είχε προκληθεί από την απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού, όμως η προμήθεια από την εταιρεία Group4 που είχε κερδίσει το σχετικό πρόχειρο διαγωνισμό δεν έγινε ποτέ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

21/4/15

Κλείνουν 6 στα 10 αστυνομικά τμήματα

Αναδιάρθρωση-«τσεκούρι» στην ΕΛΑΣ σε ποσοστό που θα φθάνει, ίσως και θα υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, το 50% προβλέπει το σχέδιο των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως αυτό παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα, και πήρε στο μεγαλύτερο βαθμό την έγκρισή του. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το επόμενο χρονικό διάστημα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση και προβλέπει την... εξαφάνιση έως και έξι στα δέκα αστυνομικών τμημάτων ή αλλιώς συγχώνευση «πέντε σε ένα» κυρίως στις επαρχιακές πόλεις και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ακόμη, περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξε ενημέρωσή του για την αναδιάρθωση, για τη δημιουργία της ομάδας «προπομπό» των ΜΑΤ, την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ και τη σύμπτυξη των στελεχών της στη ΔΙ.ΑΣ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης προβλέπεται η δημιουργία μία νέας ομάδας περιφρούρησης των διαδηλώσεων, πριν χρειαστεί η ανάληψη δράσης από τα «σκληρά» ΜΑΤ.
Η νέα αστυνομική μονάδα θα διαχειρίζεται τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης και τα ΜΑΤ θα επεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, φθορών και επιθέσεων. Τα μέλη της «Ομάδας Επιτήρησης Διαμεσολάβησης Διαδηλώσεων», όπως φαίνεται να είναι κάποια από τα μέρη του ονόματός της, θα φορούν πηλήκιο και όχι κράνος, θα έχουν αστυνομική ράβδο, ασύρματο, πιστόλι, ελαφρύ αλεξίσφαιρο και ορατά τα διακριτικά τους, ενώ η στολή τους θα είναι χρώματος μπλε αντί για χακί.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναμένει την τελική εισήγηση-μελέτη της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ για την «εξαφάνιση» των απαιτούμενων αστυνομικών υπηρεσιών. Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Με αυτά τα κριτήρια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές στις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών. Για την Αττική προβλέπεται η «συρρίκνωση» των 93 Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης σε περίπου 50.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Κ. Μπακογιάννης καταγγέλλοντας παραβίαση του συντάγματος

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση προέβη σε αυτή την ενέργεια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Την Πράξη υπογράφει ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος και σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αυτά εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη: «Με τη σημερινή της απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντας την Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών». Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, ζήτησα και έλαβα σήμερα σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια εξέδωσα απόφαση, με την οποία η Περιφέρειά μας προσφεύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης. Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

20/4/15

e-συνωστισμός για τις 100 δόσεις. Όσοι δεν προσέλθουν, θα κλάψουν στο άμεσο μέλλον

«Συνωστισμός» παρατηρείται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet για τις 100 δόσεις σκορπώντας χαμόγελα στην Καραγιώργη Σερβίας. Από την Παρασκευή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα που η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία έως το μεσημέρι της Δευτέρας, περισσότεροι από 31.000 οφειλέτες προχώρησαν στην υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών τους. 

Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός αυτός επετεύχθη μέσα στις 2 πρώτες ημέρες  στο υπουργείο Οικονομικών είναι αισιόδοξοι ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα έχει πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, μεγαλύτερη από αυτήν που είχε η προηγούμενη.

Στόχος των επιτελών του ΥΠΟΙΚ είναι η ρύθμιση να φέρει εντός του 2015 ποσό ύψους τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί. Οι πρώτες ενδείξεις από την προσέλευση των οφειλετών στη ρύθμιση δείχνει τα εξής:

-οι φορολογούμενοι προτιμούν κυρίως την εξάντληση του αριθμού των δόσεων που τους προσφέρει το σύστημα, δηλαδή επιλέξουν έως και 100 δόσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

-επιλέγουν  την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ

-εντάσσουν στη ρύθμιση και οφειλές οι οποίες έχουν ήδη ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή τη προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που έληξε στα τέλη Μαρτίου.

-περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για την «προκαταβολή» που οδηγεί σε άμεση ισόποση διαγραφή βασικής οφειλής και προσαυξήσεων. Η προθεσμία για αυτή τη δυνατότητα εκπνέει στις 27 Απριλίου.

Το Σαββατοκύριακο εισήλθαν στην εφαρμογή και υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους κυρίως φυσικά πρόσωπα που χρωστούσαν ποσά κατά κύριο λόγο έως 5.000 ευρώ. Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις για ρύθμιση των χρεών τους και επιχειρήσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση των επιχειρήσεων υπάρχει ένα πρόβλημα.

Διαγραφή προσαυξήσεων στη ΔΟΥΜε πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέφθηκε η διαγραφή και προσαυξήσεων με τη μορφή πρόσθετου φόρου και προστίμων για φορολογικές παραβάσεις (μη απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων  φόρων κλπ). Ωστόσο, αυτές οι προσαυξήσεις και πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί ως βασική οφειλή και έτσι δεν ήταν εφικτός τεχνικά ο διαχωρισμός τους προκειμένου να μπορούν να διαγραφούν με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Στις περιπτώσεις αυτές οι οποίες είναι πολυάριθμες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στις εφορίες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος με τις οδηγίες για τις εφορίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/4/15

Τζιχαντιστές οι δύο συλληφθέντες Αλγερινοί στην πρυτανεία!

Αλγερινοί τζιχαντιστές συνελήφθησαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν σε μια μακριά λίστα ξένων με πολύ ιδιαίτερα επικίνδυνα χαρακτηριστικά, οι οποίοι συμμετείχαν πρόσφατα σε υποκινούμενα επεισόδια προς αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης και προφανώς αποτελούσαν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εφαρμοζόμενου από ξένα και εγχώρια κέντρα εξουσίας.
Οι καταλήψεις των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι τόσο «αθώες» αλλά οργανωμένο σχέδιο αποστεθεροποίησης της Κυβέρνησης από ξένες μυστικές υπηρεσιες αλλά και της ελληνικης δαπλοκής.
Πρώτα είχε συλληφθεί Ουκρανός κουλοφόρος που ήταν μέλος του ναζιστικού "Δεξιού Τομέα" στην διάρκεια των επεισοδίων έξω από το Πολυτεχνείο στις 7 Απριλίου.
Ακολούθησε στις 14 Απριλίου η περίεργη περίπτωση όταν ανάμεσα στις 21 προσαγωγές από τον χώρο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ  ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχε ένας τζιχαντιστής και ένας Πολωνός πρώην πράκτορας, τον οποίο αναζητούσε η Ιντερπολ για εμπόριο ναρκωτικών!
Η εμπορία ναρκωτικών είναι η πιο προσφιλής μέθοδος των μυστικών υπηρεσιών στο να βρουν πόρους για τις επιχειρήσεις τους, χωρίς να απολύπτουν τον πραγματικό εντολέα τους, όπως κάνει για χρόνια η CIA στις χώρες της Νοτίου Αμερικης.
Αν και στην περίπτωση του Πολωνού, οι αρχικές υποψίες της παρουσίας του, έκαναν λόγο για εμπορία ναρκωτικών, όπως έχουν μεταδώσει κι όλα τα πρακτορεία ειδήσεων, το σεσημασμένο παρελθόν του με τις Πολωνικές Μυστικές Υπηρεσίες, δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι οι καταληψίες δεν έχουν σχέσεις τόσο με Ελληνες του αναρχικού χώρου, όσο με ξένες υπηρεσίες που έχουν όφελος από τυχών αναταραχές στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία του ισλαμιστή που πέρασε τα σύνορα με τουρκικό διαβατήριο, έχουν θορυβήσει την ΕΥΠ για την ύπαρξη ενός συνολικού σχεδίου αποσταθεροποίησης.
Σημειώνεται ότι μέσα στην Πρυτανεία συνελήφθη και ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης ο οποίος είχε συμμετοχή στην απαγωγή Γ.Μυλωνά και ήταν συνεργάτης του Β.Παλαιοκώστα.
Σήμερα όπως επιβεβαίωσε κι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης (βίντεο) , μεταξύ των συλληφθέντων οι δύο Αλγερινοί υπήκοοι έμεναν στο Μεγάλη Βρετάνια (!), οι οποίοι «δεν ήταν και τόσο αθώοι, όσο παρουσιάστηκε». 
Τι ήταν όμως οι δύο Αλγερινοί;
Οι δυο Αλγερινοι τζιχαντιστές είχαν απελαθεί από την Αιγυπτο γιατί ανήκαν στην Ισλαμική οργάνωση «Υποστηρικτές της Ιερουσαλήμ» η οποία ειναι παρακλάδι του ISIS και η οποία στις 2 Απριλίου σκότωσε 15 στρατιώτες και δύο πολίτες σε μια επίθεσή της εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.
Η «Επαρχία του Σινά» επιδιώκει να καταστήσει τη χερσόνησο επαρχία του χαλιφάτου ISIS
Μυστηριωδώς όλα αυτά ξεκίνησαν μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να "Τραβήξει" μέχρι τέλους το "σχοινί" με την ΕΕ και να προχωρήσει σε συμφωνία με την Μόσχα για τον αγωγό που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο, και θα αποφέρει 5 δισ.ευρώ "ζεστό" χρήμα στα ελληνικά ταμεία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

17/4/15

Μουσουλμάνοι μετανάστες έριξαν στη θάλασσα χριστιανούς

Οι καραβιές των παράνομων μεταναστών συνεχίζουν να κατακλύζουν τον ιταλικό νότο, με τον αριθμό τους να πλησιάζει ασύλληπτα ύψη.
Η Ρώμη εκπέμπει σήμα κινδύνου, ζητώντας κατεπειγόντως βοήθεια από την Ε.Ε. την ώρα που καταγράφονται απίστευτα περιστατικά στις ούτως ή άλλως δραματικές ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων, που αναζητούν μία καλύτερη ζωή.
Η αστυνομία του Παλέρμο συνέλαβε 10 διακινητές από την υποσαχάρια Αφρική, που οδήγησαν μετανάστες στα λιβυκά λιμάνια και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σ’ ένα από τα πλοία, κάτι που πάντως δεν κάνουν όλοι οι διακινητές.
«Όλοι τους είναι Λίβυοι και είναι κακοί άνθρωποι, κανένας δεν είναι καλός. Ποτέ δεν ανεβαίνουν στα πλοία και σε παρατάνε εκεί. Είσαι μόνος σου, εσύ και ο Θεός. Οι Λίβυοι δεν είναι καλοί. Σε κτυπούν, σε σκοτώνουν. Δόξα σοι ο Θεός εγώ επέζησα», υποστηρίζει ο Μπακαρί Νταρμπόε, ένας μετανάστης, που έφθασε στην Ιταλία.
Παράλληλα συνελήφθησαν και 15 μουσουλμάνοι παράνομοι μετανάστες για την δολοφονία 12 Νιγηριανών και Γκανέζων χριστιανών συνεπιβατών τους πάνω στο πλοίο, που τους μετέφερε στην Ευρώπη, τους οποίους πέταξαν στην θάλασσα λόγω του θρησκεύματός τους.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 17χρονος.
Στο κέντρο συντονισμού της ιταλικής ακτοφυλακής οι αναφορές για νέα περιστατικά λαμβάνουν καταιγιστική μορφή και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι οδηγήθηκαν με ασφάλεια στη στεριά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ είχαν εγκαταλειφθεί καταμεσής της θάλασσας.
«Σίγουρα με τις καλές καιρικές συνθήκες, τις επόμενες ημέρες και την ήρεμη θάλασσα αναμένουμε κι άλλες αφίξεις. Ιδιαίτερα μετά από όλες αυτά τα κύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου», αναφέρει ο Λεοπόλντο Μάνα, επικεφαλής του κέντρου ελέγχου της ιταλικής ακτοφυλακής.
Όπως υπολογίζεται μόνον την τελευταία εβδομάδα τον διάπλου της Μεσογείου έχουν κάνει περισσότεροι από 10.000 παράνομοι μετανάστες τόσο από την Αφρική όσο και από την Μέση Ανατολή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Από σήμερα όλα εν... taxis-net

Σήμερα ανοίγει με σημαντική καθυστέρηση, καθώς οι σχετικές διατάξεις έχουν ψηφιστεί από τις 20 Μαρτίου,  η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πραγματικά μια καινούρια αρχή στη σχέση  τους με την εφορία καθώς με μια ελάχιστη μηνιαία επιβάρυνση μπορούν να βάλουν σε μια σειρά τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο για κάθε είδος φόρους με σημαντική έκπτωση ή και πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.

Ερ. Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν;
Απ. Κάθε είδους φορολογικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Μαρτίου 2015, οι οφειλές από το αναδρομικό χαράτσι (ΕΕΤΑ) του 2013 που βεβαιώθηκε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς και οφειλές που θα προκύψουν από την υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων κάθε είδους φορολογίας για φορολογικές χρήσεις έως και το 2014.

Ερ. Σε πόσες δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές;
Απ. Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ και να λάβει πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, προσαυξήσεις του νόμου 2523/97 (ποινολόγιο εφορίας), τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Μπορεί, επίσης, να κάνει χρήση της ρύθμισης εξπρές και να καταβάλει τουλάχιστον 200 ευρώ βασικής οφειλής και να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις ρυθμίζοντας το υπόλοιπο ποσό σε έως 100 δόσεις. Τέλος μπορεί να επιλέξει τη ρύθμιση της οφειλής του από 2 έως 100 δόσεις με διαγραφή από 30% έως και 90% των προσαυξήσεων. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 20 ευρώ. Ειδικότερα, οι δόσεις και η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έχει ως εξής:
α) εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις προσαυξήσεις
β) από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%).
γ) από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
δ) από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
ε) από είκοσι μία (21) έως και τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).
στ) από τριάντα μία (31) έως και σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).
ζ) από σαράντα μία (41) έως και πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%).
η) από πενήντα μία (51) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).
θ) από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα (70) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).
ι) από εβδομήντα μία (71) έως και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).
ια) από ογδόντα μία (81) έως και ενενήντα (90) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).
ιβ)από ενενήντα μία (91) έως εκατό (100) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 30% από τις προσαυξήσεις
Ερ. Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης;
Απ. Θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα τεθεί σήμερα σε λειτουργία στο taxisnet (www.gsis.gr). Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης να πληρώσει την πρώτη δόση. Οι δόσεις πληρώνονται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Ερ. Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθεί η αίτηση;
Απ. Έως τις 27 Απριλίου για τη ρύθμιση εξπρές με την ελάχιστη καταβολή των 200 ευρώ και έως τις 26 Μαϊου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Και οι δυο προθεσμίες είναι πιθανό να παραταθούν κατά ένα μήνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Ερ. Ποιο είναι το επιτόκιο της ρύθμισης;

Απ. Ποσά έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ για ποσά άνω των 5.000 ευρώ επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 3%.

Ερ. Μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση ήδη ρυθμισμένες οφειλές;
Απ. Ναι, μπορούν να υπαχθούν και ήδη ρυθμισμένες οφειλές.

Ερ. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του οφειλέτη;

Απ. Για να μην χαθεί η ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει εντός τριών μηνών από την ένταξή του στη ρύθμιση να υποβάλλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις που εκκρεμούν. Επίσης, δεν πρέπει να αφήσει απλήρωτες περισσότερες από δυο δόσεις εντός του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή περισσότερες από τρεις δόσεις μετά το πρώτο οκτάμηνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μέλος της συμμορίας Β.Παλαιοκώστα στους συλληφθέντες της πρυτανείας. Το παρακράτος εν δράση

Mέσα στην πρυτανεία συνελήφθη ο γνωστός αναρχικός και συνεργάτης του Β.Παλαιοκώστα, Πολύκαρπος Γεωργιάδης, ο οποίος και είχε συμμετοχή στην απαγωγή του Γ.Μυλωνά το 2008!
Παρότι είχε καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη, είχε αποφυλακιστεί (γιατί άραγε;) και είχε ξανασυλληφθεί το 2012 και το 2014 για παραβίαση των περιοριστικών όρων! Πάλι, όμως, συνέχισε να κυκλοφορεί ελεύθερος και, όπως φαίνεται, όποτε χρειάστηκαν ειδικές "αποστολές" έδινε το παρόν.
Προφανώς, η αποφυλάκισή του και η εμπολοκή του με το παρακράτος δεν μπορούν να μην προκαλέσουν συνειρμούς.
Θυμίζουμε ότι στα χέρια των αρχών έπεσε προ ημερών Ουκρανός ανήκων στο Δεξιό Τομέα.Μέρες η ΕΥΠ παρακολουθούσε άτομα που ήρθαν στην Ελλάδα και είναι ύποπτοι για σχέσεις με παραστρατιωτικούς ναζί της Ουκρανίας.
Οι αρχικές υποψίες της ΕΥΠ περιστρεφόντουσταν γύρω από το εμπόριο όπλων ως σκοπό της άφιξής τους στην Ελλάδα. Τελικά, ένας εξ αυτών είναι στα χέρια της ΕΥΠ καθώς συμμετείχε φορώντας κουκούλα στα γνωστά επεισόδια έξω από το πολυτεχνείο.
 
Φυσικά το ότι ο Δεξιός Τομέας συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να εκδιώξει το νόμιμο Ουκρανό πρόεδρο της χώρας Β.Γιανουκόβιτς και το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση τολμά να ακολουθήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν δείχνουν ασύνδετα.
Μετά από 19 ημέρες κατάληψης της πρυτανείας και τα χθεσινά επεισόδια γύρω από τα Προπύλαια, οι αστυνομικές δυνάμεις αποφάσισαν να δράσουν δυναμικά.
Η αστυνομία πραγματοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί επιχείρηση και μπήκε στο κτήριο της Πρυτανείας συλλαμβάνοντας τους καταληψίες. Συγκεκριμένα, ομάδα των ΜΑΤ μπήκε στον προαύλιο χώρο και στη συνέχεια στο χώρο της κατάληψης, ενώ μετά από λίγα λεπτά οι άντρες των ΜΑΤ βγήκαν με τους καταληψίες με χειροπέδες στα χέρια. Στη συνέχεια έβαλαν τους καταληψίες σε κλούβα για να οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακές πηγές είχε δοθεί διορία ενός τέταρτου στους καταληψίες να αποχωρήσουν προτού επέμβει η αστυνομία, εκείνοι αρνήθηκαν και στη συνέχεια με εντολή του εισαγγελέα ξεκίνησε η επιχείρηση. Πυροσβέστες με ειδικό τροχό έκοψαν την εξωτερική πόρτα της Πρυτανείας για να μπορέσουν να μπουν μέσα περίπου 15 αστυνομικοί. Η επιχείρηση διήρκεσε λίγα λεπτά και τελικά προσήχθησαν 7 γυναίκες και 7 άντρες. 
Από τους 14 συλληφθέντες, οι 13 ήταν Έλληνες, ενώ υπήρχε και μια Κύπρια. Όλοι τους ήταν γνωστά άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ ξεχωρίζει η περίπτωση του Πολύκαρπου Γεωργιάδη.
Γνωστός αναρχικός είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη ως συνεργός του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα για την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008, ενώ είχε ξανασυλληφθεί το 2012 και το 2014 για παραβίαση των περιοριστικών όρων αποφυλάκισής του. Είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον Παλαιοκώστα, τον οποίο βοηθούσε σε δουλειές, που δεν μπορούσε εκείνος να κάνει, καθώς ήταν καταζητούμενος. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Γεωργιάδης ήταν εκείνος που νοίκιασε το «κρησφύγετο» της Σουρωτής, όπου κρατείτο ο Γ. Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της ομηρίας του.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής συνελήφθησαν τρεις Ελληνίδες και ένας Πολωνός που σχετίζονταν με την κατάληψη του κτηρίου της πρυτανείας, ενώ έγιναν ακόμη 4 συλλήψεις (4 Έλληνες και ένας Αλβανός) για τα επεισόδια στα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης.
Πηγές αναφέρουν ότι το κτήριο δεν έχει φθορές και υλικές ζημιές, ωστόσο ο έλεγχος συνεχίζεται.
Έξω από την Πρυτανεία έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10 άτομα που φωνάζουν συνθήματα υπέρ των συλληφθέντων, ενώ αστυνομικοί απομακρύνουν τα πανό που είχαν υψωθεί έξω από το κτήριο.
Συνέδριο Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στην Κρήτη κρατά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Δημόπουλο, εκτός Αθηνών. Ο κ.Δημόπουλος, ωστόσο, έχει ενημερωθεί εκτενώς για τις εξελίξεις. 
Είναι σαφές ότι με πρωταίτιους τους δανειστές και "μακρύ" χέρι τους την εγχώρια διαπλοκή και το παρακράτος γίνεται προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

16/4/15

Ψάχνει 400 εκ.ευρώ η ΔΕΗ από τα φέσια ύψους 1,8 δισ από απλήρωτους λογαριασμούς

Τρόπους να βελτιώσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ αναζητά η νέα διοίκηση της Επιχείρησης καθώς ήδη οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φθάσει τα 1,8 δισ ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις της Επιχείρησης τρέχουν, συμπεριλαμβανομένων και των 400 εκατ. ευρώ που πρέπει να συνεισφέρει στο χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V» η Διοίκηση κινητοποιεί τους μηχανισμούς για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Όπως σημειώνει η «Ημερησία» χθες στην πρώτη σύσκεψη υπό το νέο Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη τέθηκε ως προτεραιότητα η είσπραξη μέρους των οφειλών από τους «κόκκινους» λογαριασμούς στρεφόμενος σε πρώτη φάση στους κακοπληρωτές, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 500.000.
Σημειώνεται πως η μεγάλη επένδυση για τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαίδα, ύψους 1,39 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να παγώσει λόγω της δυσκολίας της ΔΕΗ να συνεισφέρει το δικό της μερίδιο στη φόρμουλα, που είχε βρεθεί για τη χρηματοδότηση του έργου μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Το σχήμα που είχε συμφωνηθεί το 2014 προέβλεπε ένα μακροπρόθεσμο κονοπρακτικό δάνειο, στο οποίο συμμετέχουν ξένες τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων της Γερμανίας, το Euler Hermes. Με βάση τη σύμβαση που είχε υπογραφεί η ΔΕΗ πρέπει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ πριν την έναρξη των εργασιών και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε διάστημα έξι μηνών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

15/4/15

Η χειρότερη φορολογικά χώρα για να ζει μια οικογένεια

Η χειρότερη χώρα από φορολογικής άποψης για να ζει στον  ανεπτυγμένο μια τυπική οικογένεια είναι η Ελλάδα. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια και ειδικά το 2014 η συνολική φορολόγηση των μεσαίων και κατώτερων μισθών στην Ελλάδα μειώθηκε μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων που έγιναν στη φορολογική κλίμακα και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, η πραγματικότητα για τους περισσότερους μισθωτούς παραμένει ζοφερή. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το συνολικό φορολογικό βάρος στους μισθούς (Taxing Wages 2015).  Μια οικογένεια με δυο παιδιά όπου ο ένας γονιός εργάζεται, ως μισθωτός, βλέπει το 43,4% των αποδοχών του να πηγαίνει στα κρατικά ταμεία με τη μορφή του φόρου εισοδήματος και εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Και την ίδια ώρα που οι μισθωτοί πληρώνουν αυτούς τους εξοντωτικούς φόρους και εισφορές, η ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν ως ανταπόδοση αυτής της υπερφορολόγησης είναι τουλάχιστον απογοητευτική (παιδεία, υγεία, κόστος και ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης κλπ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ελληνική οικογένεια (ζευγάρι με δυο παιδιά) που ζει από έναν μισθό πληρώνει περισσότερο φόρο και εισφορές ως ποσοστό των αποδοχών του σε σχέση με χώρες όπως η Φινλανδία (38,9%) και η Γερμανία (33,8%) οι οποίες φημίζονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες τους, αυτές που στη χώρα μας αποκαλούνται ως «κοινωνικό κράτος». Το ερώτημα είναι κατά συνέπεια που πηγαίνουν τα χρήματα που παίρνει το ελληνικό κράτος από τις τσέπες των μισθωτών.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ δεν το απαντά. Απλώς καταγράφει την κατάσταση αναφορικά με το συνολικό φορολογικό βάρος στους μισθούς. Ειδικότερα προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

-το συνολικό φορολογικό βάρος για τον μισθωτό που δεν έχει παιδιά και λαμβάνει το μέσο μισθό στην οικονομία ανέρχεται στην Ελλάδα στο 40,4%. Με αυτό το ποσοστό βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ.

-το συνολικό φορολογικό βάρος στον μέσο μισθωτό χωρίς οικογένεια και παιδιά μειώθηκε στην Ελλάδα το 2014 σε σχέση με το 2013 κατά 1,22% λόγω της μείωσης στο φόρο εισοδήματος (νέα κλίμακα), και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και του εισφορών του εργαζόμενου.

-τη διετία 2010-2011 το συνολικό φορολογικό βάρος (φόρος και εισφορές) για το μέσο μισθωτό στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,1 εκατοστιαίες μονάδες ενώ από το 2012 και μετά επήλθε μια μείωση της τάξης των 2,8 μονάδων.
-στην Ελλάδα το κυριότερο πρόβλημα για τον μέσο μισθωτό είναι οι πολύ υψηλές εισφορές. Οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου αποτελούν το 83% του συνολικού φορολογικού βάρους στους μισθούς (το υπόλοιπο 17% είναι φόρος εισοδήματος) την ίδια ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέρος όρος είναι 63%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στα €317,1 δισ. το χρέος το 2014

Στα 317,1 δισ. ευρώ ή στο 177,1% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στη Eurostat.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στο 0,4% του ΑΕΠ εάν συνυπολογισθούν οι δαπάνες για την κρατική υποστήριξη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και η επίπτωσή τους στο ισοζύγιο. Όμως, στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφηκε έλλειμμα ύψους 6,4 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ. Το συγκεκριμένο μέγεθος ορίζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και δεν σχετίζεται με το δημοσιονομικό πλεόνασμα/έλλειμμα του Μνημονίου.



Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2014 στα 179,081 δισ. ευρώ, από 182,438 δισ. ευρώ το 2013 και 207,752 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Το δημόσιο χρέος (εξαιρουμένου του έτους 2012, με το PSI), συνεχίζει να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και μειώνεται σε ονομαστική αξία. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε σε 355,977 δισ. ευρώ (171,3% του ΑΕΠ) το 2010, σε 304,714 δισ. ευρώ (156,9% του ΑΕΠ) το 2011, σε 319,178 δισ. ευρώ (175% του ΑΕΠ) το 2013 και σε 317,094 δισ. ευρώ (177,1% του ΑΕΠ) το 2014.

Για τα έτη 2011 και 2014, η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση στο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Αντιθέτως, στα έτη 2012-2013 η δαπάνη της υποστήριξης ήταν μεγαλύτερη από τα σχετικά έσοδα. Το 2014, αυτή οδήγησε σε μείωση του ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης κατά 132 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες δαπάνες και έσοδα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις από το 2008.

Επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης 2011-2014








Έτος Επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης
2011(εκατ. Ευρώ)633
(%του ΑΕΠ)0,3
2012(εκατ. Ευρώ)-5.267
(%του ΑΕΠ)-2,7
2013(εκατ. Ευρώ)-19.171
(%του ΑΕΠ)-10,5
2014(εκατ. Ευρώ)132
(%του ΑΕΠ)0,1


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

14/4/15

Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες, είναι όλοι πρόσφυγες και βγαίνουν για να λιαστούν! Μπουμπουάου!

«Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν τα πρωινά απλώς για να λιαστούν», είπε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θέμα των προσφύγων. «Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες», όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η αρμόδια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής. Τόνισε πως οι πρόσφυγες έχουν «μηδενική παραβατικότητα» και στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους. Διευκρίνισε δε ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος, αλλά τα άτομα που βλέπουμε τα πρωινά στις πλατείες βρίσκονται εκεί επειδή «λιάζονται», και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο το πρωί.
Η Τ. Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με ορίζοντα τον Ιούνιο για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών φιλοξενίας. Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως είπε, περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά υποδοχής, όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία των φιλοξενούμενων. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας και θα καταρτισθεί σχέδιο για τις μεγάλες πόλεις, όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. «Οι εκδοχές είναι τρεις. Ή θα τους κλείσουμε στα κέντρα κράτησης, ή θα τους φιλοξενήσουμε ή θα τους πνίξουμε», τόνισε η υπουργός.
Στο σκέλος της χρηματοδότησης, η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και πως η Αθήνα υποβάλλει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή έκτακτης βοήθειας, καθώς επί του παρόντος η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικούς πόρους. Ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. θεωρεί ότι τα 800 άτομα που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα συγκριτικά με τα 5.500 άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ιταλία. 
Τους 100.000 ενδέχεται να φτάσουν οι πρόσφυγες που θα εισέλθουν στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, όπως εκτίμησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Όλοι μαζί, αν συνεχιστεί αυτή η ροή, το πολύ να φτάσει τις 100.000», είπε η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ τόνισε πως η ορολογία «πρόσφυγες» αντί «μετανάστες» είναι κομβική για τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τη μεταναστευτική πολιτική.

https://www.youtube.com/watch?v=P0alNkaPM-8
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

13/4/15

Όχι συνταξιοδοτική «ανάπαυση»

«Χριστός ανέστη». Και λοιπόν; Κάποτε ο γιορτινός αυτός χαιρετισμός πρέπει να ήταν το πρώτο νέο της ημέρας, άγγελμα του πιο σημαντικού συμβάντος και ταυτόχρονα, του πιο χαρμόσυνου. Για όλους. Το ρεαλιστικότερο ανάλογο που θα θυμούνται ακόμα κάποιοι, ήταν τον Ιούλιο του 1974: Πρώτη κουβέντα τότε, η καλημέρα μας για κάποιες μέρες, ήταν το άγγελμα: «η χούντα έπεσε»! Αυθόρμητη έκρηξη μεγάλης χαράς, και γίνεται χαιρετισμός όταν η χαρά είναι αυτονόητα κοινή.

Σήμερα το «Χριστός ανέστη» μοιάζει να σέρνεται στα χείλη, εκφυλισμένο σε εθιμικό λεκτικό σχήμα που αναγγέλλει, χωρίς να παραπέμπει σε εμπειρία χαράς. Διαιωνίζει (συμβατικά) κατάλοιπα μιας άλλοτε γιορτής, κατάλοιπα παντελώς άσχετα πια με την υπαρκτική μας περιπέτεια: τον ρεαλισμό του απελπισμού, της ακοινωνησίας και μοναξιάς, την τραγωδία της  φονικής  αρρώστιας,  τον  πανικό που  γεννάει  στις  ψυχές  μας  ο  θάνατος.

Στην καλύτερη περίπτωση το άγγελμα «Χριστός ανέστη» δηλώνει σήμερα επιλεγμένες ατομικές παραδοχές, ψυχολογικό γάντζωμα σε ιδεολογικές «πεποιθήσεις», βεβαιώνει την ένταξη σε κάποια ασφαλιστική τού εγώ συλλογικότητα, ανάλογη με την παραισθησιογόνο στράτευση σε ποδοσφαιρική ή κομματική «παράγκα». Η διαβεβαίωση ότι «ο Χριστός νίκησε τον θάνατο» ηχεί σήμερα, για τους πολλούς, όπως οι ιδιωτικές θριαμβικές εξαγγελίες οπαδών, ότι η τάδε ομάδα νίκησε τη δείνα, το τάδε κόμμα κατατρόπωσε το αντίπαλο.

Ο εόρτιος χαιρετισμός «Χριστός ανέστη» και τα όποια πανηγυρικά συμπαρομαρτούντα έφτασαν ώς τις μέρες μας, από γενιά σε γενιά, όμως απογυμνωμένα, όλο και περισσότερο, από το αρχικό εμπειρικό τους φορτίο, το βιωματικό τους αντίκρισμα. Ακούμε ή διαβάζουμε κάθε χρόνο πασχάλιες εγκυκλίους των αξιωματούχων της «επίσημης» Εκκλησίας και ψάχνουμε απεγνωσμένα (αλλά μάταια) να διακρίνουμε έστω και αμυδρά ίχνη εμπειρικών ψηλαφήσεων που να απηχούνται στη στερεότυπη μεγαλοστομία. Ξεκρέμαστοι όπως είμαστε στο ιλιγγιώδες κενό του ιστορικο-υλιστικού μηδενισμού, με μοναδικό «νόημα» βίου και αποκλειστική, νυχθήμερη μέριμνα τα στρατηγήματα απανθρωπίας που λανσάρονται σαν «οικονομία» και σαν «πολιτική», θα θέλαμε, ίσως, να ρωτήσουμε, επαιτώντας ψήγματα ρεαλισμού εντιμότητας: «Χριστός ανέστη» – και λοιπόν;

Αν ο Χριστός θανατώθηκε με σταυρικό θάνατο και σε τρεις μέρες ξανάζησε, γιατί αυτό το γεγονός ενδιαφέρει εμάς σήμερα, κατά τι μάς αφορά; Οι άνθρωποι συνεχίζουμε να πεθαίνουμε, όπως γινόταν και προτού αναστηθεί ο Χριστός. Κανένας άνθρωπος δεν ξανάζησε μετά τον θάνατό του, γιατί λοιπόν εμείς να γιορτάζουμε ότι νικήθηκε ο θάνατος επειδή αναστήθηκε ο Χριστός;

Ισως το πρόβλημά μας να είναι η απώλεια της διάκρισης των γλωσσών, η διαφορά «λογικής»: Υπάρχει η λογική του βίου, υπάρχει και η λογική της ζωής. Η λογική της χρήσης και η λογική της σχέσης. Η λογική της αποτελεσματικότητας ριζικά διαφορετική από τη λογική της πληρότητας. Η λογική της συμπεριφοράς άλλη από τη λογική της μετοχής, της συν-ουσίας.

Αν με τη γλώσσα της χρηστικής λογικής θέλουμε να «πούμε» τον έρωτα, θα προδοθούμε αμέσως ανυποψίαστοι, δηλαδή ανέραστοι. Αν με τη γλώσσα του εντυπωσιασμού αρχιτεκτονούμε, ζωγραφίζουμε ή μουσουργούμε, αποδειχνόμαστε άγευστοι των αποκαλύψεων του κάλλους. Αν μιλάμε για το ευ-αγγέλιο της Εκκλησίας με τη γλώσσα και τη λογική της θρησκείας, είμαστε βαθιά νυχτωμένοι στην άγνοια, χαμένοι σε ψευτοπαρηγόριες.

Μοιάζει η γλώσσα της μετανευτώνειας φυσικής να είναι πιο αποκαλυπτική από τη γλώσσα των ατομοκεντρικών θρησκευτικών «πεποιθήσεων». Πραγματικό χαρακτήρα στη σπουδή των φυσικών δεδομένων έχουν μόνο οι σχέσεις που συγκροτούνται στα πλαίσια διαφορετικών συστημάτων αναφοράς: Αν ζητάμε να εντοπίσουμε «θέση», συναντάμε σωματίδιο, αν ζητάμε «κίνηση», συναντάμε κύμα. Κάθε μέτρηση ή όποια άλλη μορφή παρατηρητικής παρέμβασης συνιστά σχέση του παρατηρητή με τα παρατηρούμενα. Η σχέση συγκροτεί τη γνώση της πραγματικότητας, η γνώση είναι συνάρτηση των αναζητήσεων του παρατηρητή.

Στη θρησκευτική προσέγγιση η ανάσταση του Χριστού είναι ένα ανεξήγητο «θαύμα» που μας υποχρεώνει να το δεχθούμε σαν «πεποίθηση». Στην εκκλησιαστική προσέγγιση είναι ένας τρόπος υπάρξεως, που τον γνωρίζουμε όχι με περιγραφές και νοητικά σχήματα, αλλά μόνο μετέχοντας σε αυτό τον τρόπο. Σημαίνεται ο τρόπος με τη γλώσσα του έρωτα: ως «κένωση», άδειασμα από κάθε ατομοκεντρική ιδιοτέλεια. Και γνωρίζεται ο τρόπος μόνο με την πραγμάτωση της ερωτικής αυτοπροσφοράς, της ελευθερίας από τη δουλεία στις τυφλές αναγκαιότητες της επιβίωσης. Το εμπειρικό μέτρο για την πρόσβαση στην εκκλησιαστική λογική και γλώσσα της ανάστασης είναι ο κενωτικός έρωτας, η μετοχή στο άθλημα και στη χαρά της αυτοπροσφοράς.

Που σημαίνει: η ανάσταση δεν χαρίζεται σαν «θαύμα», κερδίζεται όπως κάθε έρωτας: με εκούσια αποδοχή του θανάτου, δηλαδή με παραίτηση από την ατομοκεντρική αυτοζωία. Στη γλώσσα των ευαγγελίων ο Χριστός δεν ξαναζωντάνεψε σε τρεις ημέρες για να συνεχίσει την ιστορική διαδρομή μιας ατομικής παρουσίας. Εμφανίστηκε σαρκώνοντας την ελευθερία από τους όρους της φύσης. «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι», τραγουδάει η Γιορτή της Εκκλησίας. Κάθε φύσεως, και της ανθρώπινης οι όροι και της θείας. Ο σαρκωμένος Θεός είναι ελεύθερος τόσο από τις λογικές προδιαγραφές της θεότητας όσο και από τις αναγκαιότητες (χρόνου, χώρου, φθοράς, θανάτου) της ανθρωπότητας.

Το άγγελμα «Χριστός ανέστη» πρέπει να γεννήθηκε από μια ενσυνείδητη και ρεαλιστική χαρά: Αυτό που διψάμε οι άνθρωποι δεν είναι μια ατελεύτητη (και γι’ αυτό εφιαλτική) επιβίωση κάποιας σκιάς ή απόηχου της ύπαρξής μας «εν τόπω χλοερώ», σε αιώνια συνταξιοδοτική «ανάπαυση», όχι. Διψάμε την ελευθερία από κάθε περιορισμό και αναγκαιότητα: Να υπάρχουμε επειδή ελεύθερα θέλουμε να υπάρχουμε, και να θέλουμε να υπάρχουμε επειδή αγαπάμε. Διψάμε «το όλον του έρωτος».

Σε αυτή τη δίψα απαντάει το άγγελμα «Χριστός ανέστη». Η Γιορτή καλεί σε μετοχή, εμπειρική μέθεξη στη χαρά της ελευθερίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »