31/3/15

Η "Αυγή" απαντά στον Μπαλτά για την επανάσταση του 1821

Όλα όσα υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου προς τους μαθητές αποδομεί η Αυγή με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Τρίτης.

Στο κείμενο με τίτλο «Όσα "ξέχασε" να πει ο κος Μπαλτάς για την Επανάσταση του 1821» εκφράζεται μια τελείως διαφορετική θέση για το θέμα σε σχέση με όλα όσα έγραψε ο καθηγητής Πανεπιστημίου και υπουργός για την εθνική εορτή.

Ο αρθρογράφος Στάθης Διομήδης υποστηρίζει ότι ο υπουργός «μέσα από έναν αξιοζήλευτο γραπτό λόγο προσπαθεί να ξαναγράψει ή/και να σβήσει την ιστορία» καθώς όπως αναφέρει στόχος του με το να γράψει ότι μήτρα ήταν ο Διαφωτισμός ήταν να δείξει ότι η επανάσταση του '21 ήταν κυρίως ταξική αν και «παγκοσμίως ιστορικά είναι κοινά αποδεκτό ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι κυρίως Εθνικοαπελευθερωτική έχοντας και κοινωνικά χαρακτηριστικά». «Εάν πιστεύει ότι είναι ταξική ας μας πει ποια τάξη και με ποια αιτήματα ξεσηκώθηκε…» απευθύνει το ερώτημα προς τον κύριο Μπαλτά

Επικαλείται, δε, και αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την ετήσια διακήρυξή του για την εθνική επέτειο του Ελληνισμού όταν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «‘Ήταν το δημοκρατικό παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας από το οποίο η γενιά ιδρυτών της Αμερικής άντλησε δύναμη. Στις πρώτες μέρες του έθνους μας, αναζητήσαμε σοφία από την ελληνική ιστορία και φιλοσοφία και βρήκαμε ελπίδα μέσα από τις σελίδες των διαχρονικών ελληνικών κειμένων. Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα της ελληνικής ιστορίας…». 

Ο αρθογράφος κάνει, επίσης, λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργού να εξαφανίσει το παρελθόν και τη συνέχεια του Έθνους» παραθέτοντας χωρία από το πρώτο επίσημο (μετά την έναρξη) επαναστατικό έγγραφο στις 23 Μαρτίου 1821 και από το Σύνταγμα της Επιδαύρου.

Τοποθετεί, τέλος, τον υπουργό Παιδείας στην ίδια ομάδα της Ελληνικής ελίτ της διανόησης που επιχείρεί «να ξαναγραφεί κατά το δοκούν, η ιστορία της Επανάστασης του 1821» όπως η Μαρία Ρεπούση και ο Νίκος Δήμου.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Αυγή έχει ως εξής:

Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός παιδείας κος Μπαλτάς έστειλε μια επιστολή στα σχολεία όλης της χώρας με αφορμή τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821.

Σε αυτή την επιστολή ο κος Μπαλτάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε τέκνο του Διαφωτισμού… Όπως και με το πρώτο Σύνταγμα της Αμερικής έτσι και τώρα με το πρώτο Σύνταγμα της Επαναστατημένης Ελλάδας ένας λαός ή ένα έθνος εγκαινιάζει την ύπαρξή του… όλες οι επαναστάσεις όπως και η Ελληνική δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν».

Μέσα από έναν αξιοζήλευτο γραπτό λόγο προσπαθεί να ξαναγράψει ή/και να σβήσει την ιστορία. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι αναφέρει μόνο το Διαφωτισμό ως μήτρα της Επανάστασης. Και βέβαια έχει παίξει σημαντικό ρόλο το κίνημα του Διαφωτισμού αλλά άραγε, οι δεκάδες αποτυχημένες Ελληνικές Επαναστάσεις από τα μέσα ακόμη του 15ου αιώνα (πολύ πριν το κίνημα του Διαφωτισμού) που καταπνίγηκαν στο αίμα δεν έχουν καμία αξία και σχέση με το 1821 αλλά και με το άσβεστο πάθος των Ελλήνων για Αξιοπρέπεια, Ελπίδα, και προπάντων Ελευθερία; Το ενιαίο του γένους και του θρησκεύματος, η παράδοση, η γλώσσα, το Βυζάντιο, η Φιλική Εταιρεία  δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο;  Η αναφορά στο Διαφωτισμό ως μόνη μήτρα της Επανάστασης,  έχει «στόχο» να καταδείξει ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν βασικά ταξική. Το ότι παγκοσμίως ιστορικά είναι κοινά αποδεκτό ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι κυρίως Εθνικοαπελευθερωτική έχοντας και κοινωνικά χαρακτηριστικά φαίνεται ότι δεν αφορά τον κύριο υπουργό. Εάν πιστεύει ότι είναι ταξική ας μας πει ποια τάξη και με ποια αιτήματα ξεσηκώθηκε…

Άλλωστε η αναφορά του ότι ο Ελληνικό λαός και το Έθνος εγκαινίασε την ύπαρξή του το 1822 με το Σύνταγμα της Επιδαύρου δείχνει μια μεγάλη προσπάθεια να πείσει ότι δεν έχει συνέχεια το Ελληνικό Έθνος και πρωτοεμφανίζεται τότε. Βέβαια το ότι  Διαφωτισμός που τόσο συχνά επικαλείται ο κος υπουργός, στηρίζεται στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία και ότι η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, που είναι αποτέλεσμα του διαφωτισμού, στηρίζεται στις αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας δεν αφορούν το αφήγημα του…

Με τον καλύτερο τρόπο τον εκθέτει ανεπανόρθωτα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος στην ετήσια διακήρυξή του για την εθνική επέτειο του Ελληνισμού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «‘Ήταν το δημοκρατικό παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας από το οποίο η γενιά ιδρυτών της Αμερικής άντλησε δύναμη. Στις πρώτες μέρες του έθνους μας, αναζητήσαμε σοφία από την ελληνική ιστορία και φιλοσοφία και βρήκαμε ελπίδα μέσα από τις σελίδες των διαχρονικών ελληνικών κειμένων. Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα της ελληνικής ιστορίας…». Ακόμη σημειώνει ότι: «Οι ελληνικές αρχές καθοδήγησαν τους ιδρυτές (του έθνους) μας που ανακήρυξαν την Αμερικανική Ανεξαρτησία».

Στην  αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργού να εξαφανίσει το παρελθόν και τη συνέχεια του Έθνους δε λαμβάνει υπόψιν του ότι στις 23/3/1821 στο πρώτο επίσημο (μετά την έναρξη) επαναστατικό έγγραφο που συντάσσεται, την περίφημη «προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», που εκδίδει η νεοσύστατη Μεσσηνιακή Σύγκλητος και απευθύνεται στους Ευρωπαίους αναφέρεται ότι: «… Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε,…. Οι αγράμματοι, ως επί το πλείστον,  καπεταναίοι γνώριζαν ότι ο Διαφωτισμός «φωτίστηκε» από την Ελλάδα, του υπουργού παιδείας φαίνεται να του διαφεύγει…

Κατά ένα παράδοξο τρόπο ο υπουργός προσπαθεί να  ταυτίσει την Αμερικανική Επανάσταση με την Ελληνική αγνοώντας (;) ότι το Ελληνικό Έθνος προϋπήρχε ενώ αντιθέτως οι Αμερικανοί δημιούργησαν πράγματι Έθνος με τη δική τους Επανάσταση καθώς υπήρχε στην Αμερική μια πλειάδα κατοίκων διαφόρων χωρών, αποτέλεσμα εποικισμού, με διαφορετική κουλτούρα, θρήσκευμα, πολιτισμό, αρχές και αξίες. Πολύ εύκολα καταρρίπτει τον συσχετισμό αυτό η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας (Α’ Εθνοσυνέλευση Επίδαυρος 1822) που ξεκινά ως εξής: «"Aπόγονοι του σοφού και φιλανθρώπου Έθνους των Eλλήνων» και στη δεύτερη παράγραφο αναφέρει ότι: «O κατά των Tούρκων πόλεμος ημών…  είναι πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός».

Υπουργέ μου δε θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά αντίθετα με την Αμερικανική Επανάσταση, στη Γαλλική και πολύ περισσότερο στην Ελληνική οι λαοί και τα Έθνη προϋπήρχαν και δεν έκαναν ούτε εγκαίνια, ούτε κορδέλες έκοβαν, ούτε μπουκάλι σαμπάνιας έσπαγαν για να βαφτίσουνε τους λαούς. «Με την επανάσταση ένα έθνος, αγαπητέ μου κύριε Υπουργέ, «δεν εγκαινιάζει την ύπαρξή του», εγκαινιάζει την ελευθερία του», ευστόχως απαντά ο Στάθης Σταυρόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του.

Ο υπουργός «τσουβαλιάζει» όλες τις επαναστάσεις της εποχής στην Ευρώπη «αγνοώντας» ότι η Ελληνική Επανάσταση έγινε εναντίων αλλοεθνών και αλλόθρησκων κατακτητών ενώ π.χ. η Γαλλική επανάσταση έγινε εναντίων αυτοκρατόρων ομοεθνών και ομόθρησκων… Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Κολοκοτρώνης λέει ότι: «η Επανάσταση η εδική μας, δεν ομοιάζει με καμίαν απ' όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπη».
Τελικά ο υπουργός όπως φαίνεται, ξέρει κάτι περισσότερο από όλους εκείνους που συγκροτούσαν τη Μεσσηνιακή Σύγκλητο και την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου!!!

Εν κατακλείδι εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται προσπάθεια από μια μερίδα της Ελληνικής ελίτ της διανόησης να ξαναγραφεί κατά το δοκούν, η ιστορία της Επανάστασης του 1821. Πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτής της προσπάθειας διαστρέβλωσης της ιστορίας, είναι  ο χαρακτηρισμός της σφαγής-γενοκτονίας των Ελλήνων της Σμύρνης ως «συνωστισμός» από την κα Ρεπούση, και το περσινό άρθρο του κου Δήμου που στην αγωνία του να μας πείσει για το ανίκητο του Ιμπραήμ ανέφερε ότι: «μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία». Τώρα πως γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία  επαναστατική εστία ο Ιμπραήμ να ηττηθεί στη ναυμαχία του Γέροντα (29/8/1824), στους Μύλους (13/6/1825), στη Βέργα και το Δυρό (21-25/6/1826), , στον Πολυάραβο (26-28/8/1826) και παράλληλα να μείνουν ελεύθερες και να μην κατακτηθούν όλη την περίοδο οι περιοχές της  Μάνης, του Ναυπλίου, της Αίγινας κτλ είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο κος Δήμου.

Ο Όργουελ στο "1984" περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο πως γίνεται το σβήσιμο, η παραχάραξη και επαναγραφή της ιστορίας κατά πως συμφέρει τους έχοντες το γενικό πρόσταγμα και τη σκοπιμότητα.

Υ.Γ. 1  Είθισται η Ελληνική Επανάσταση και το Σύνταγμα να γράφονται με κεφαλαίο το αρχικό γράμμα κύριε υπουργέ…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λίστα μέτρων μας ζήτησαν... Λίστα παροχών τους στείλαμε!

Από την ανάγνωση της λίστας των μέτρων που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Brussels Group, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η διαπραγμάτευση και οι δανειστές εκπέμπουν αυτή την αποστροφή και γιατί πύκνωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και πάλι τα σενάρια ότι η Ελλάδα δεν συνεργάζεται και πως ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα η αποκλειστική ευθύνη θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση που κρατάει την τύχη της χώρας στα χέρια της.
Από τα μέτρα λοιπόν που προτάθηκαν στους θεσμούς, το σοβαρότερο και πλέον αξιόπιστο είναι αυτό των κοινωνικών παροχών ύψους 1 δισ. ευρώ!
Δηλαδή η επαναφορά της 13ης σύνταξης (600 εκατ.), η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (326 εκατ.) και η συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ (82 εκατ.).
Καλές και άγιες αυτές οι παροχές προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, πλην όμως κάπου έχει γίνει παρανόηση. Οι δανειστές δεν μας ζητούν να τους πούμε πόσα θα μοιράσει η κυβέρνηση αλλά πόσα και από που θα εισπράξει προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει για το 2015.
Και οι προτάσεις επ' αυτού κρίνονται επιεικώς επιπόλαιες και εκτός τόπου και χρόνου.
Και τούτο γιατί ποιος σοβαρός εκπρόσωπος των θεσμών αλλά και Ελληνας που γνωρίζει τα στοιχειώδη από τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εσωτερικής αγοράς εν γένει, μπορεί να πιστέψει στ' αλήθεια ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εισπράξει 350 εκατ. ευρώ από τις άδειες συχνοτήτων της τηλεόρασης;
Μια ματιά στους ισολογισμούς των καναλιών και γίνεται κατανοητό το ουκ αν λάβοις παρά του μή έχοντος.
Θα εισπράξουν επίσης λέει η λίστα, 725 εκατ. από ελέγχους εμβασμάτων εξωτερικού! Πάνω απ' όλα εντύπωση προκαλεί η ακρίβεια του στόχου!
Απλά το ερώτημα είναι γιατί μόνο 725 εκατ. και όχι 1.725 εκατ.!
Με ένα άσσο μπροστά μαζεύονται και πολύ περισσότερα απ' όσα ζητούν οι δανειστές. Απορούμε πως δεν το σκέφτηκαν την ώρα που τα κοστολογούσαν. Άλλωστε μήπως και τα 725 θα τα βρουν ή μπορούν να τους αντικρούσουν;
Επίσης η λίστα Βαρουφάκη προϋπολογίζει επιπλέον έσοδα 270 εκατ. ευρώ από τη λοταρία των αποδείξεων. Αν είναι έτσι και τόσο απλό, μήπως θα έπρεπε να προτείνουν 2 και 3 λοταρίες αποδείξεων έτσι ώστε να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τα έσοδα;
Επίσης, βλέπουμε πολύ συντηρητικό το στόχο των 250 εκατ. από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Και τούτο γιατί οι ίδιοι ανέβαζαν τη φοροδιαφυγή από τα καύσιμα πάνω από 1,5 δισ. Άρα έπρεπε τουλάχιστον να στοχεύσουν στα μισά δηλαδή 750 εκατ.!
Κατ' ανάλογο τρόπο δεν θα έπρεπε να είναι τόσο "σφιχτοί" και μίζεροι στους στόχους για εισπράξεις από τις ρυθμίσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (μόνο 600 εκατ.), από τον εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας ( 300 εκατ. Ευρώ), την αυστηροποίηση του μηχανισμού είσπραξης εσόδων( 225 εκατ. ευρώ) και τις νέες προσφορές για τον ηλεκτρονικό τζόγο (200 εκατ. ευρώ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/3/15

La Stampa: «Το δεξί χέρι του Σαμαρά και η θαμμένη φοροδιαφυγή»

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται από την ιταλική La Stampa η οποία δημοσιεύει σήμερα ότι το «δεξί χέρι» του Σαμαρά, ο Σταύρος Παπασταύρου, είχε δυο λογαριασμούς στην Ελβετία και ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, όμως η έρευνα «κουκουλώθηκε» (insabbiata λέει στα ιταλικά η εφημερίδα που σημαίνει "μέσα στην άμμο"), γράφει η εφημερίδα ενώ επικαλείται αναφορά στελέχους του ΣΔΟΕ που κάνει λόγο για «άνωθεν» παρεμβάσεις.
 
«Ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμφωνα με χαρτιά που έχουμε εξασφαλίσει, διέθετε δυο λογαριασμούς στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC. Το όνομά του ήταν στη λίστα Φαλτσιανί και οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους» δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα «La Stampa».
 
 
Σε άρθρο της με τον τίτλο «Το δεξί χέρι του Σαμαρά και η θαμμένη φοροδιαφυγή», η εφημερίδα προσθέτει ότι«μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, ο Παπασταύρου ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Ελλάδας»και ότι «είναι σαφές ότι ένα σκάνδαλο με τον ίδιο στο επίκεντρο, θα είχε σημαντικές συνέπειες για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και για τη Νέα Δημοκρατία».
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ακόμη βαριές, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο μόνος αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα».
 
Η «La Stampa» αναφέρει ότι το όνομα του Παπασταύρου συμπεριλαμβανόταν στο ελληνικό σκέλος της λίστας Φαλτσιανί (γνωστή, στην Ελλάδα, ως λίστα Λαγκάρντ), το οποίο δημοσιεύθηκε το 2012 από το περιοδικό Hot Doc.
 
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι στην ίδια λίστα υπήρχε και το όνομα του ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, «ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για τον πρώην σύμβουλο του Σαμαρά και ότι διαχειριζόταν κεφάλαια για λογαριασμό του».
 
H δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι γράφει ότι το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβωθεί αν η προέλευση των ποσών αυτών ήταν παράνομη.
 
«Όταν, όμως, προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ένας υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ ζήτησε από τον υπεύθυνο της έρευνας να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Εκείνος, όμως, αντιστέκεται, γράφει τις ενστάσεις του σε κείμενο που παραδίδει στους ανώτερούς του και καταγγέλλει την ανορθόδοξη πρακτική να του ζητείται, προφορικά, να βάλει στο αρχείο μια υπόθεση» τονίζει η «La Stampa».
 
Στην καταγγελία του υψηλά ιστάμενου του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τη «La Stampa», μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι:
 
Δεν προκύπτει από πουθενά, κατά τα στοιχεία της HSBC ότι ο Μιωνής διαχειριζόταν τους δύο λογαριασμούς με «υπεύθυνο» τον Παπασταύρου 5091443771 και «Stabri ltd», όπως είχαν υποστηρίξει, αντιθέτως, στην κατάθεσή τους, τόσο ο Παπασταύρου όσο και ο ίδιος ο Μιωνής.
 
Από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, έγιναν κάποιες αλλαγές στους λογαριασμούς αυτούς, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος έδωσε τη σχετική εντολή.
 
Ο πληρεξούσιος των λογαριασμών αυτών είναι ο κ. Παπασταύρου και οι συγγενείς του και όχι ο Σάμπι Μιωνής.
 
Η εταιρεία Stabri, η οποία φέρεται να είναι κυριότητας του συμβούλου του κ. Σαμαρά, έχει ως έδρα τον φορολογικό παράδεισο Virgin Islands. Δεν έχουν όμως κοινοποιηθεί, στην Ελλάδα, στοιχεία σχετικά με το μετοχικό της κεφάλαιο, παρά μόνον μια συναλλαγή 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων του Φεβρουαρίου του 2006 από ελβετικό λογαριασμό και την εταιρεία Fairwings asset inc. Ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε ότι το ποσό προερχόταν από κέρδη άλλης εταιρείας.
 
Η ιταλική εφημερίδα καταλήγει ότι ο υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ υπέγραψε με επιφύλαξη την έκθεση, έπειτα από προφορικές εντολές ανωτέρων του, έστω και αν υπογράμμισε ότι δεν παρασχέθηκαν σημαντικά στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Stabri, το πώς άνοιξε ο λογαριασμός και έγινε το πληρεξούσιο στον Παπασταύρου, και η ακριβής προέλευση της συναλλαγής των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος του ΣΔΟΕ κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι για τον Σάμπι Μιωνή δεν ολοκληρώθηκαν, η υπεύθυνη Αρχή δεν έλεγξε τις ελληνικές τράπεζες σε αναζήτηση λογαριασμών που να συνδέονται με την εταιρεία Stabri και δεν ζητήθηκαν τα έγγραφα σχετικά με την ίδρυσή της στην Κύπρο και τις νήσους Virgin.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διάταξη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ βάζει λουκέτο σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ με απόφαση υπουργού. Αμήν και πότε

Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει διάταξη που τροποποιεί το παλαιό άρθρο 48 του Κ.Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να προβαίνει σε λύση ανώνυμης εταιρείας στην περίπτωση που αυτή έχει παραβιάσει τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη σύσταση και τη λειτουργία της. 
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές όπως ορίζονται από το νόμο: «Η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση έπειτα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον αν: α) κατά τη σύσταση της εταιρείας δεν καταβλήθηκε το κεφάλαιο που ήταν καταβλητέο, ολικά ή μερικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού, β) η εταιρεία δεν έχει το ελάχιστο κεφάλαιο που ορίζεται κάθε φορά από τον νόμο, γ) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού κεφαλαίου και η γενική συνέλευση δεν λαμβάνει μέτρα, δ) η εταιρεία δεν έχει υποβάλει, προς καταχώριση, οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση». Ακολούθως ορίζει ότι «έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρείας έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης ή η κατά περίπτωση αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή». Το άρθρο 18 του νέου νομοσχεδίου για την ΕΡΤ αντικαθιστά το συγκεκριμένο εδάφιο της παραγράφου αυτής ως εξής: «Εννομο συμφέρον έχει και ο υπουργός Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης». Παρότι η νέα ρύθμιση θεωρητικά «προικίζει» τον υπουργό Επικρατείας με γενική αρμοδιότητα επέμβασης επί πάσης φύσεως ανώνυμων εταιρειών, εκτιμάται ότι στην πράξη το πεδίο της δυνητικής εφαρμογής της θα περιοριστεί στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα μέσα ενημέρωσης γενικότερα. Είναι δε μία προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν να τακτοποιήσουν ενδεχόμενες εκκρεμότητες που μπορεί να έχουν τα Μέσα τους. 


Στο μεταξύ στενεύει ο κλοιός γύρω από τις εκδοτικές εταιρείες στην Ελλάδα καθώς οι ζημιές εξαφανίζουν τα ίδια κεφάλαια (Πήγασος - ΔΟΛ - ΣΚΑΪ), ενώ ακόμα και εταιρείες που έχουν έσοδα από άλλες δραστηριότητες («Καθημερινή») προχωρούν σε ενυπόθηκα δάνεια. Σε δεινή θέση βρίσκεται και η Τηλέτυπος, καθώς έχουν μειωθεί τα ίδια κεφάλαια και θα υπάρξει ανεπάρκεια κεφαλαίου εφόσον δεν ληφθούν μέτρα. Αναλυτικά η εικόνα ανά εκδοτική έχει ως εξής: 

Πήγασος: εμφάνισε για τη χρήση του 2014 αρνητικά ίδια κεφάλαια 92,3 εκατ. ευρώ από 59,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι ζημιές χρήσης ήταν 32,3 εκατ. ευρώ από 29,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 58,9 εκατ. ευρώ από 59,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε 145 εκατ. ευρώ έναντι 136 εκατ. ευρώ πέρυσι και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 11 εκατ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Τηλέτυπος: Ζημιές 12,4 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε το 2014 η Τηλέτυπος (MEGA), για την οποία οι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν με έμφαση ότι το ερχόμενο διάστημα πιθανότατα να υπάρξει ανεπάρκεια κεφαλαίου. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν λόγω των ζημιών σε 25,4 εκατ. ευρώ από 39,1 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 52,8 εκατ. ευρώ έναντι 41,4 εκατ. ευρώ το 2013. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν σε 67,9 εκατ. ευρώ από 82,2 εκατ. ευρώ. 

Αττικές Εκδόσεις: Με ζημιές 175.000 ευρώ έκλεισε το 9μηνο του 2014 έναντι κερδών 572.000 ευρώ το 2013. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 8,7 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος ανήλθε σε 37,7 εκατ. ευρώ από 40,5 εκατ. ευρώ. 
Ναυτεμπορική: Σε 2,2 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ζημιές της Ναυτεμπορικής το 9μηνο του 2014 έναντι 2,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν σε 8,9 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ από 5,6 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Καθημερινή: Ζημιές 4,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2014 για την Καθημερινή έναντι 13,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τον περασμένο Απρίλιο αύξησε το κεφάλαιό της κατά 8,9 εκατ. ευρώ. 

ΣΚΑΪ: Το έτος 2012, όπως και το 2013 ο ΣΚΑΪ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρήζει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο κύκλος εργασιών με τα στοιχεία 31/12/2013 ήταν 58,9 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες οφείλονται 17 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι 34,6 εκατ. ευρώ. 

ΔΟΛ: Ζημιές 17,5 εκατ. ευρώ σημείωσε ο όμιλος το 2013, ενώ τα κεφάλαια ήταν αρνητικά, στα 70 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια την ίδια περίοδο ήταν 24,7 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών το 2013 ανήλθε σε 58,9 εκατ. ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 72,5 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 107,5 εκατ. ευρώ. 

Alpha: Ζημιές 4,8 εκατ. ευρώ ήταν το αποτέλεσμα για την Alpha Τηλεόραση το 2013. Με τζίρο 48,7 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 24,2 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 37,5 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες οφείλονται 11 εκατ. ευρώ. 

STAR: Σύμφωνα με ισολογισμό της περιόδου 1/7/2013 -30/6/2014, το STAR ήταν κερδοφόρο κατά 149.000 ευρώ. Με κύκλο εργασιών 698.000 ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν 695.000 ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

6 δισ. € στους δανειστές για γάλα, κρέας, σιτάρι!

Φασόλια από Κίνα, φακές από Καναδά, ρεβίθια από Μεξικό, λεμόνια από Αργεντινή και κουκιά από Συρία! Μόνο το 18% της κατανάλωσης χοιρινού παράγεται στην Ελλάδα όταν πριν από 15 χρόνια το ποσοστό ήταν 75%
Ακόμη και ύστερα από έξι χρόνια κρίσης, σχεδόν 6 δισ. ευρώ «έφυγαν» το 2014 από τη χώρα με προορισμό τους δανειστές μας (κυρίως Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία), προκειμένου να μη λείψουν από το τραπέζι των Ελλήνων βασικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, όπως μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, γάλα, τυριά, ψωμί (μαλακό σιτάρι), λαχανικά, φρούτα και ζάχαρη!
Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι την περίοδο της ύφεσης (2008-2014) η αξία των εισαγωγών σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα υποχώρησε σημαντικά (-1,467 δισ.. ευρώ), μια καλύτερη ματιά στα νούμερα αποκαλύπτει ότι δυστυχώς η μείωση δεν οφείλεται ούτε στη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα προϊόντα ούτε στην αύξηση των εξαγωγών (οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε αξία είναι μόλις 394.000.000 ευρώ περισσότερες το 2014 σε σχέση με το 2008), αλλά στη φτωχοποίηση των καταναλωτών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι υπόδικοι και οι αοριστολόγοι

Ασκηση κριτικής σκέψης: Γιατί ο πολύς κ. Σόιμπλε (και ό,τι αυτό το όνομα συμβολικά εκπροσωπεί) να εκφράσει τόσο απροσχημάτιστα την εύνοιά του για τις παρελθούσες γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την οργισμένη απαρέσκειά του για τη σημερινή κυβέρνηση; (θυμηθείτε τη δήλωσή του ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε επιτευχθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση» – «Κ» 17.3.2015).

Είναι αυτονόητο η ολοκληρωτική εξάρτηση μιας χώρας από τους δανειστές της να καθιστά προσχηματικές τις λειτουργίες τής δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα. Αποφασίζουν σχεδόν για όλα οι «θεσμοί» που ορίστηκαν από τους δανειστές να επιτροπεύουν τη χώρα – η κυβέρνηση είναι στοιχείο περίπου διακοσμητικό και οι εκλογές για να αναδειχθεί κυβέρνηση, περίπου παντομίμα. Ομως, αφού οι δανειστές επιτρέπουν (ακόμα) την παντομίμα της δημοκρατίας, γιατί ενοχλούνται και εξοργίζονται με την τήρηση των προσχημάτων, γιατί δεν τα καταργούν;

Η κριτική λειτουργία της λογικής δύο αιτίες για τη συντήρηση των προσχημάτων δημοκρατικής αυτοδιαχείρισης μιας υπερχρεωμένης χώρας μπορεί να υποθέσει: Πρώτη αιτία, ότι τα προσχήματα καμουφλάρουν και παρηγορούν με ψευδαισθήσεις τις πολύ οδυνηρές για τον πληθυσμό επιπτώσεις της χρεοκοπίας: την ανεργία, για πολλούς την πείνα, τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής αδικίας, την άθικτη αναξιοκρατία, τον δραστικό περιορισμό του κράτους-πρόνοιας. Δεύτερη αιτία είναι, ότι τα προσχήματα συντηρούν φαντασιωσικά υποκατάστατα «αντίστασης» στην επιτρόπευση, κυρίως συντηρούν την παραισθησιογόνο «αριστερή» ρητορεία.

Οι ελλαδικές κυβερνήσεις που εισέπραξαν τον απροσχημάτιστο έπαινο του κ. Σόιμπλε, οι γαλαζοπράσινες, ήταν φυσικά αδύνατο να διαπραγματευτούν «κόκκινες γραμμές» στοιχειώδους κοινωνικής - ανθρωπιστικής άμυνας απέναντι στις στυγνές αξιώσεις των δανειστών. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα ίδια αυτά κόμματα που τις συγκροτούσαν είχαν υπογράψει εν ψυχρώ τον εξωφρενικό υπερδανεισμό της χώρας, ήταν οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος – αποκλειστικά και μόνο για να τραφεί ο Μινώταυρος του πελατειακού κράτους (ο εγγυητής της εξουσίας τους). Ηταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν π.χ. «παραλάβει» υπουργείο και πεπραγμένα από τον Τσοχατζόπουλο, «χωρίς να αντιληφθούν» τη συντελεσμένη κακουργηματική καταλήστευση του κοινωνικού χρήματος. Ή είχαν παραλάβει «ιεροκρυφίως» την παραποιημένη «λίστα Λαγκάρντ» και τη «φύλαγαν» στο γραφείο τους «ξεχασμένη». Ουσιαστικά υπόδικοι λοιπόν οι ίδιοι, πώς να υπερασπίσουν τον λαό από τις συνέπειες των δικών τους κακουργημάτων ή παραλείψεων;

Ομως η κριτική σκέψη δοκιμάζεται και από τη σκανδαλώδη εμμονή της Αριστεράς στα προσχήματα. Γιατί να συμβιβάζεται και η Αριστερά με μία δήθεν αυτοδιαχείριση της επιτροπευόμενης χώρας μας, γιατί να κλείνει τα μάτια μπροστά στις πραγματικές αιτίες του υπερδανεισμού και της χρεοκοπίας; Ισως επειδή στα τελευταία σαράντα χρόνια η Αριστερά ξέμαθε να παλεύει για στόχους κοινωνικούς, ξέρει πια μόνο να ρητορεύει. Το είδος της Αριστεράς που έφτασε σήμερα να σχηματίσει κυβέρνηση προσχηματική, δεν γεννήθηκε από την ανάγκη να υπηρετήσει κοινωνικές ανάγκες, γεννήθηκε για να διεκδικήσει καταναλωτικές απαιτήσεις. Δεν γέννησε τη σημερινή Αριστερά η λαχτάρα για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία, η ανάγκη να εξαλειφθεί το «πελατειακό κράτος», η διαπλοκή και η διαφθορά, να πρωτεύσει η δίψα για την ποιότητα ζωής που χαρίζει η καλλιέργεια, η αυστηρών απαιτήσεων εκπαίδευση.

Η Αριστερά που μας κυβερνάει σήμερα γεννήθηκε ταυτισμένη με την τυφλή καταναλωτική διεκδίκηση, τη συνδικαλιστική εκβιαστική αυθαιρεσία, τις απεργίες «κοινωνικού κόστους». Ταυτίστηκε σαράντα ολόκληρα χρόνια η Αριστερά με τον βασανισμό του λαϊκού σώματος από την απληστία διεκδικήσεων των συνδικαλισμένων «ρετιρέ», την υπεράσπιση των παρασιτικά διορισμένων εκλεκτών του πελατειακού κράτους. Κάλυψε πολιτικά και πρόσφερε την ετικέτα της η Αριστερά σε εγκλήματα αντικοινωνικής, χυδαία εγωκεντρικής κακοήθειας: επιδόματα πλαστογραφημένης αναπηρίας, συμπαράταξη με τους αετονύχηδες συνταξιοδοτημένους από τα πενήντα ή και τα σαράντα-τόσα τους χρόνια. Και αυτή την αντίφαση αριστερής ετικέτας και κτηνώδους εγωκεντρισμού ή καταστροφικής υστερίας τη γεφύρωνε πάντοτε μια μεγαλόστομη ξύλινη ρητορεία.

Η Αριστερά που μας κυβερνάει σήμερα είναι εκ γενετής ρητορική – οι θεωρητικοί της, καθόλου τυχαία, είχαν ορμητήριο τα μπιστρό της πλατείας Κολωνακίου. Στις διαπραγματεύσεις τους σήμερα με τους δανειστές μας προτάσσουν ρητορεύματα που τα βαφτίζουν «πολιτικές προτάσεις διαπραγμάτευσης», ενώ οι σκληροπυρηνικοί καπιταλιστές συνομιλητές τους, ασύγκριτα συνεπέστεροι στον Ιστορικό Υλισμό από τους μαρξιστές, απαιτούν «νούμερα»: από ποιες περικοπές θα εξοικονομήσετε πόσα χρήματα.

Ενα από τα οδυνηρότερα δείγματα «αριστερής» (τάχα μου) ρητορείας, που θέλει να εξωραΐσει την πολιτική ανοχή αντικοινωνικών - αντιλαϊκών εγκλημάτων, ήταν και η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, με αφορμή την ανεμπόδιστη δήωση και καταστροφή του κτιρίου της Νομικής από κουκουλοφόρους «καταληψίες»: «Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να επεμβαίνει στα ενδοοικογενειακά των πανεπιστημίων»! Αποψη λογική μιας «Αριστεράς» που θυσιάζει, με τέλειο αμοραλισμό, την κοινωνιοκεντρική της ταυτότητα στον βωμό του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Ο κ. Τσίπρας πήρε εντολή από την ελλαδική κοινωνία να ξαναστήσει τη λειτουργία της ζωής στη ρημαγμένη από φαύλους και ανίκανους πολιτικούς χώρα. Θεμελιώδης προϋπόθεση για να ανταποκριθεί σε αυτή την εντολή, είναι να «γεννήσει» πολιτικά μιαν όντως ριζοσπαστική, καινούργια Αριστερά. Καίρια πρόκληση, που θα την ζήλευε κάθε προικισμένος με «τσαγανό» πολιτικός. Καινούργια θα πει: μια Αριστερά ελευθερωμένη από τη δουλεία στον οικονομισμό, από τη σύνθλιψη της ζωής και των ελπίδων στα γρανάζια, τα ανθρωποφάγα, της εκβιαστικής διεκδίκησης. Κοινωνιοκεντρική Αριστερά, ελευθερωμένη από τη νοθεία, την παραποίηση, τον βαρβαρικό ατομοκεντρισμό, που κουβαλάει από γεννησιμιού του ο ελλαδικός πολιτικός μεταπρατισμός.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/3/15

Συνταγματικό το κόψιμο των δώρων συνταξιούχων

Νόμιμες για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής κρίθηκαν οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων), από το Ε» Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, με ισχυρή μειοψηφία όμως από τον προεδρο του τμήματος. Πρόκειται για επιδόματα τα οποία όμως η σημερινή κυβέρνηση, τουλάχιστον κατα ένα μέρος, εχει υποσχεθεί να επαναφέρει στους συνταξιούχους, κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Με σειρά αποφάσεών του (1031-1035/2015) το δικαστήριο τις έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ευρωπαική νομοθεσία κρίνοντας ότι οι περικοπές έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας και απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Έκριναν επίσης ότι «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας». 

Μειοψηφία του Προέδρου

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Σακελλαρίου που μειοψήφησε σε όλες τις περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, κ.λπ. Το δικαστήριο όμως κατά πλειοψηφία απέρριψε τις προσφυγές κατά των νόμων 3845/2010, κ.λπ. που ειχαν υποβάλλει οι: 1) Πανελλήνια Ομοπσονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, 2) Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, 3) Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, 4) Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, 5) Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 6) αισθητός αριθμός συνταξιούχων. Όλα τα Σωματεία υποστήριζαν πέραν των άλλων πως το κράτος δεν αναζητήθησε εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι κερδίζει όποιος εξοφλήσει σήμερα την εφορία

Διορία έως σήμερα έχουν όσοι χρωστούν στην εφορία προκειμένου να σβήσουν σημαντικό μέρος των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί για μη καταβολή φόρων. Η λεγόμενη ρύθμιση εξπρές εκπνέει σήμερα και στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην δοθεί παράταση, καθώς θα πρέπει σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή και η νέα μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων. 

Το ότι λήγει σήμερα, όμως, η προθεσμία για την ρύθμιση εξπρές κρύβει κάποιες παγίδες που έχουν να κάνουν με την ώρα που θα επιλέξει ο οφειλέτης να πραγματοποιήσει την πληρωμή της οφειλής. Οι τρόποι είναι τρείς: 

-σε τραπεζικό γκισέ 
-στο ταμείο της εφορίας, εφόσον ο φορολογούμενος πείσει τον προϊστάμενο του τμήματος Εσόδων ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί κάποια τράπεζα 
-μέσω ιντερνετικής τραπεζικής (web banking). Σε αυτήν την επιλογή, όμως, υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Η ώρα που θα καταχωρηθεί η εντολή πληρωμής στο είναι πολύ σημαντική. Και αυτό διότι κάθε τράπεζα έχει το δικό της χρονικό όριο, πέρα από το οποίο πραγματοποιεί την πληρωμή την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα διαγραφεί μόνο βασική οφειλή και όχι προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα καταχωρεί εντολές για την πληρωμή την ίδια ημέρα έως τις 10 το βράδυ, αν η εντολή καταχωρηθεί στις 10 και 5 τότε ο φορολογούμενος δεν θα λάβει το όφελος της διαγραφής των προσαυξήσεων καθώς η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα που η ρύθμιση θα έχει λήξει. Η πληρωμή γίνεται με τη χρήση Ταυτότητας Οφειλής που παρέχεται μέσω taxisnet. 

Το όφελος της ρύθμισης εξπρές 

Ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει ολικώς ή μερικώς ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς την εφορία θα λάβει και ανάλογη διαγραφή των προσαυξήσεων που του έχουν χρεωθεί. Για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος έχει βασική οφειλή 10.000 ευρώ και προσαυξήσεις 5.000 ευρώ (συνολική οφειλή 15.000 ευρώ) και εξοφλήσει το σύνολο των 10.000 ευρώ της βασικής οφειλής τότε διαγράφονται πλήρως και οι 5.000 ευρώ των προσαυξήσεων. Αν καταβάλει 5.000 ευρώ (το 50% της βασικής οφειλής) τότε θα διαγραφεί και το 50% των προσαυξήσεων (άλλες 2.500 ευρώ). 

Οι νέες 100 δόσεις 

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet για την νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που προσφέρει: 

-έκπτωση από 30% έως 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/3/15

Στο -2,5% η πιστωτική επέκταση τον Φεβρουάριο

Στο -2,5% διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο ο ετήσιος  ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικιού τομέα από -2,9% τον προηγούμενο μήνα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 74 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 773 εκατ. ευρώ). 

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων 

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2015, ήταν θετική κατά 433 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 439 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,3%, από -3,1% τον Ιανουάριο του 2015. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -2,4%, από -2,7% τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 52 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 353 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 0,5% το Φεβρουάριο του 2015, από -7,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 485 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 86 εκατ. ευρώ), εξαιτίας ενδο-ομιλικών συναλλαγών. 

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων 

Το Φεβρουάριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 19 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -0,6%, από -0,3% τον προηγούμενο μήνα. 

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων 

Αρνητική κατά 302 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Φεβρουάριο του 2015 (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 315 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -3,0%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

7,8 δισ ευρώ οι εκροές καταθέσεων το Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 7,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο στα 147,523 δισ. ευρώ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μεταδίδει το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης όπου τα επίπεδα των καταθέσεων παραμένουν σταθερά σε γενικές γραμμές. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι εκροές είχαν φτάσει τα 12,7 δισ. ευρώ περίπου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/3/15

Προφανώς ο όρος "διαφυγόντα κέρδη" για το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπάρχει στο Ελληνικό Δικονομικό Δίκαιο. Πλαστογραφήστε ελεύθερα! Απόφαση-«σταθμός» της ελληνικής δικαιοσύνης. Χέρι-χέρι πολιτικοί-δικαστικοί. ΜΠΑΝΑΝΙΑ.

Μια απόφαση-«σταθμό» για την ελληνική δικαιοσύνη έλαβαν το απόγευμα της Τρίτης οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου, που απεφάνθη για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, καθώς έκανε μεν τη λαθροχειρία στη λίστα Λαγκάρντ και αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενικών  του προσώπων (εξαδέλφες), αλλά έπεσε στα μαλακά, καθώς το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Αντίθετα, κρίθηκε αθώος από το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να του επιβάλει ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή τριών ετών.

Ακόμη, το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή της εγγύησης των 30.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Πάσσος είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του.

Το Ειδικό Δικαστήριο, διά του προέδρου του, Νικολάου Πάσσου, έπειτα από 13 μέρες ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος κατά πλειοψηφία για τη νόθευση δημοσίου εγγράφου -και ειδικότερα, της λίστας Λαγκάρντ.

Το Πρώτο ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει με την έναρξη της δίκης τους ισχυρισμούς δικαστικών κύκλων, που έλεγαν ότι επιχειρείται μια παρασκηνιακή προσπάθεια, προκειμένου ο πρώην υπουργός Οικονομικών να μην καταδικαστεί για κακούργημα, κάτι  που μεταφράζεται και ως ισόβια κάθειρξη, αλλά να πέσει στα μαλακά. Πράγματι, οι ισχυρισμοί αυτοί επιβεβαιώθηκαν σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης (Ελβετία), η οποία εστάλη από την πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών,  αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (εξαδέλφες του).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετώπιζε δύο  κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, τα κακουργήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν: 1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και 
2) της απόπειρας απιστίας.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση). Δηλαδή, η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.

Το σκεπτικό της απόφασης
Κατ' αρχάς, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου. Το δικαστήριο έκρινε, σε ό,τι αφορά την πράξη της νόθευσης, κατά πλειοψηφία, ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης σε βαθμό πλημμελήματος. 

Αντίθετα, τρία μέλη του δικαστηρίου, που αποτέλεσαν τη μειοψηφία, είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με την πράξη της νόθευσης ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του υπόσταση. Αντίθετα, κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώος, διότι υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν τέλεσε την πράξη της νόθευσης.

Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο για τη δεύτερη πράξη -αυτή της απόπειρας απιστίας.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε από το δικαστήριο  να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Λαμβάνοντας το λόγο, η εισαγγελέας του δικαστηρίου τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός -πρόσωπο με περγαμηνές και προσόντα, όπως είπε- δεν δικαιούται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. 

Και αυτό επειδή, όπως είπε η εισαγγελέας, είχε ακριβώς αυτές τις περγαμηνές, «γιατί είναι ευφυής, δεν θα έπρεπε να βάλει αυτή τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».

Η εισαγγελέας είπε: «Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπαπακωνσταντίνου. Είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, γι' αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου». 

Φυλάκιση τεσσάρων ετών είχε προτείνει η εισαγγελέας
Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ.Παπακωνσταντίνου το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, ενώ οι συνήγοροι του πρότειναν να επιβληθεί το ελάχιστο της ποινής.
 

Ποιοι δίκασαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που αποφάσισαν για τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι: 
Πρόεδρος ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και  μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ' Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.

Από τον Άρειο Πάγο εκτός του κ. Πάσσου είναι οι εξής αρεοπαγίτες: Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.

Πώς ψήφισαν οι δικαστές
Κατά πλειοψηφία οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Γ. Παπακωσταντινου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος. 

Οι δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να κριθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος ο κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και τα μέλη του, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Δημοσθένης Πετρούλιας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ταξιαρχία Κόμβου. 
Αντίθετα, υπέρ της άποψης να καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για το συγκεκριμένο αδίκημα ο Γ. Παπακωσταντίνου ήταν τα μέλη του δικαστηρίου Δημήτριος Κόμης, Αργύρης Σταύρακης και Μαρία Γαλάνη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο ρόλος του σκιώδους Λεβέντ Σαδίκ!

Αποτελεί ένα από τα πλέον «σκιώδη» πρόσωπα των τουρκόφιλων μηχανισμών της Θράκης. Εμφανίζεται σπάνια, ωστόσο η επιρροή που ασκεί στους μουσουλμάνους είναι τεράστια. Ο γιος του «Ντενκτάς της Θράκης» Αχμέτ Σαδίκ, Λεβέντ, θεωρείται από πολλούς ο επόμενος ηγέτης του τουρκόφιλου Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας DEB, όταν εκείνο τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετά δυνατό ώστε να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.

Η δυναμική του Λεβέντ Σαδίκ και οι περίπου 50.000 ψηφοφόροι που φέρεται ότι ελέγχει έκαναν τον Αντώνη Σαμαρά να του υποβάλει πρόταση για να είναι υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη στις τελευταίες εκλογές, ωστόσο οι θυελλώδεις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος έφεραν την υπαναχώρηση.
Χαμηλό προφίλ
«Ο Λεβέντ αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της νέας τουρκικής πολιτικής προπαγάνδας στη Θράκη. Είναι μορφωμένος, σοβαρός, δεν προκαλεί με τις εμφανίσεις του, κρατά χαμηλό προφίλ και μιλά μόνο σε τουρκικά ΜΜΕ υψηλής κυκλοφορίας. Ο πατέρας του, Αχμέτ, είναι και ''πατέρας'' του DEB, οπότε στο μέλλον η ηγεσία του κόμματος θα περάσει στον Λεβέντ. Τα ''γεράκια'' της ημισελήνου δεν θέλουν να τον ''κάψουν'', ενόσω το DEB δεν έχει ακόμη τη δύναμη που θέλουν» αναφέρει πηγή της«δημοκρατίας».

«Είμαι ιδρυτής των τμημάτων νεολαίας του DEB. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει στα σχέδιά του. Το κόμμα DEB είναι το μόνο επίσημο κόμμα των Τούρκων της δυτικής Θράκης» ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιρλίκ» ο Λεβέντ.
Πριν από λίγες ημέρες, η πατριωτική παράταξη «Σπάρτακος» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον ρόλο του, κάνοντας λόγο για σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντά μας. «Η απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας Μπασμάς Θράκης Α.Ε. να τοποθετήσει τον Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ως μάνατζερ θεωρούμε ότι είναι μια οικονομική πρωτοβουλία που έχει και άλλες πλευρές, πολιτικού και εθνικού περιεχομένου. Είναι ο κληρονόμος του φανατικού βουλευτή που αναστάτωσε τη Θράκη πριν από 25 χρόνια. Η συνοδεία του υιού Σαδίκ κάθε χρόνο περιλαμβάνει υπουργούς της Τουρκίας. Το να παραδίνονται μετά το βαμβάκι και ο καπνός της περιοχής στα χέρια του σημαίνει ότι το σύνολο σχεδόν της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής μας εξαρτάται από τις επιλογές κύκλων της γείτονος» αναφέρει η ανακοίνωση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιστολή Dijsselbloem για τα 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

Τηλεδιάσκεψη του EWG θα λάβει χώρα αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και κοινοτικές πηγές, ενώ για την ακριβή ώρα αναφέρουν ότι εξαρτάται και από την επιστροφή του προέδρου του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη από το Βερολίνο όπου συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητικές πηγές αλλά και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επίσημο θέμα είναι το αίτημα επιστροφής του 1,2 δισ. ευρώ από το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ που έχει μεταφερθεί στον ESM. Ο λόγος για δαπάνη σε διαθέσιμα του ΤΧΣ που δεν αφαιρέθηκε από το υπόλοιπο του πακέτου στήριξης των τραπεζών σε ομόλογα πριν αυτό επιστραφεί στο τέλος Φεβρουαρίου όπως όριζε η 4μηνη παράταση.

Την πραγματοποιηση EWG αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, επιβεβαιώνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικές πηγές. Οι ίδιες κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ, χρειάζεται ομοφωνία.

Επιστολή Dijsselbloem σε EFSF και επικεφαλής EWG για τα 1,2 δισ. ευρώ 

Εξάλλου, εκπρόσωπος Τύπου του EFSF επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από τον EFSF να εξετάσει το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ και να τον ενημερώσει. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί επί του θέματος αυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο ίδιος εκπρόσωπος του EFSF.

Τα τεχνικά κλιμάκια πάντως συνεχίζουν και σήμερα τα «ραντεβού» στην Αθήνα με επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό και την απόδοση των μέτρων που θα ενταχθούν στην λίστα την οποία επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση στους «θεσμούς» το ταχύτερο  δυνατό, καθώς δίνει μάχη με το χρόνο και τα… διαθέσιμα .

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε, ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, για την εξειδίκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, για συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη εντός της εβδομάδας προκειμένου να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση κεφαλαίων, έκανε λόγο το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Martin Schulz.

Η Ελλάδα, ανέφερε, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων και εκτίμησε ότι «έως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέπει την απελευθέρωση της αναγκαίας για την Ελλάδα χρηματοδότησης».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η καλύτερη συνέντευξη Πρωθυπουργού την τελευταία 5ετία

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το σχόλιο του Ευάγγελου Αντώναρου στο twitter για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο Αλεξης Τσιπρας έδωσε χθες τη καλύτερη συνέντευξη Ελληνα πρωθυπουργού τα τελευταία 5 χρόνια σε διεθνές περιβάλλον» αναφέρει στο twitter.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/3/15

Ελεύθεροι τρομοκράτες, λαθρομετανάστες, βιαστές και δολοφόνοι!!!!! Για να δούμε... Κάνω διάρρηξη, ανοίγω χρηματοκιβώτιο, συλλαμβάνομαι, κάνω λίγο μέσα, εξαγοράζω την ποινή και με τα υπόλοιπα χρήματα κάνω ζωή χαρισάμενη. Από Δευτέρα πιάνω δουλειά. Ζητείται παρτενέρ. Μπράβο Αριστερά, καλή δουλειά...

Η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των φυλακών της τελευταίας 20ετίας (το αφεντικό τρελάθηκε και ξεπουλάει)επέρχεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ με αφορμή την τραγική κατάληξή της από την εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, το bullying (ενδοσχολική βία) τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών.

Την ίδια στιγμή ήδη έχει βγάλει εισιτήριο για την Ικαρία, την ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και έχει υψηλό ποσοστό αναπηρίας (93%) λόγω του τραυματισμού του από έκρηξη βόμβας στα χέρια του.

Και αυτό γιατί με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα αποφυλάκισής του, όπως αποφυλακίζεται ακόμη και μια μεγάλη κατηγορία κρατουμένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εκτός των ενηλίκων αποφυλακίζονται και ανήλικοι, αλλά και οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού (τύπου Γ’) που ξεκίνησαν επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου ανήκουν στο παρελθόν.


Το bullying τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών
Ειδικότερα, με φυλάκιση μέχρι 5 ετών τιμωρείται το bullying εφόσον «με συνεχή σκληρή συμπεριφορά» προκαλεί σωματικές κακώσεις ή προκαλεί άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Ομως αυστηροποιείται η ποινή για το bullying σε περίπτωση κατά την οποία το θύμα είναι ανήλικο (δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του) ή ανυπεράσπιστο ή είναι υπό την επιμέλεια του δράστη ή έχει σχέση εργασίας με τον δράστη.

Παράλληλα, προσαυξάνονται οι ποινές έως 6 μήνες εάν προκληθεί βλάβη λόγω κακόβουλης παραμέλησης των υποχρεώσεων του δράστη, όπως είναι η εγκατάλειψη του θύματος.


Ανυπολόγιστος μέχρι στιγμής, αλλά αισθητά μεγάλος, είναι αριθμός κρατουμένων, ακόμη και ισοβιτών που αποφυλακίζονται άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.Ετσι, δίνεται η δυνατότητα υφ’ όρον απόλυσης των ισοβιτών εφόσον έχουν εκτίσει 15 χρόνια της ποινής τους (αντί των 16), ενώ αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι:
- Εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.
 - Εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.
 - Εκτίουν ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους.
 - Εκτίουν ποινή μεγαλύτερη των 3 και μέχρι 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.
  Πάντως, δεν αποκλείει το νομοσχέδιο σε όσους απολυθούν με τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις να επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Παράλληλα, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια η ποινή τους μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική και να εξαγοραστεί.
Την ίδια στιγμή παρέχεται η δυνατότητα της κατ’ οίκον έκτισης ποινής για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξη έως 10 έτη και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. Εξαίρεση αποτελούν όσοι κριθεί ότι πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους για να μη διαπράξουν ξανά τα ίδια αδικήματα.


Ο Σάββας Ξηρός είναι ένας από τους πρώτους ισοβίτες που θα απολυθεί άμεσα λόγω της αναπηρίας του, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο του παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
Ετσι, προβλέπεται η αποφυλάκιση για όσους είναι σοβαρά ασθενείς, υπερήλικες, άτομα με αναπηρίες, όπως οι πάσχοντες από AIDS, νεφρική ανεπάρκεια με συχνές αιμοκαθάρσεις, ανθεκτική φυματίωση, τετραπληγικοί, όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση ήπατος, μυελού, καρδιάς, έχουν γεροντική άνοια, έχουν υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας τους κ.ά.

Ακόμη, το πολυπόθητο χαρτί της ελευθερίας μπορούν να πάρουν οι κατάδικοι με αναπηρία άνω του 67% ή άνω του 50%, εφόσον διακριβωθεί ότι ο εγκλεισμός τους καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της κατάστασης της υγείας τους.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, για την αποφυλάκιση απαιτείται να έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής.

Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει 5 έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω.
 

Οι ανήλικοι που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν την ποινή τους απολύονται με βούλευμα, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ προβλέπονται και αναμορφωτικά μέτρα.
Επίσης, οι ανήλικοι θα φυλακίζονται εφόσον είναι άνω των 15 και έχουν διαπράξει αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ αυξάνεται το όριο ηλικίας που μπορεί να καταλογιστεί ευθύνη σε ανήλικο. Μέχρι τώρα ήταν από τα 13 έως τα 15 και αυξάνεται από τα 8 έως τα 15 έτη.
Παράλληλα, σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτικό κατάστημα κράτησης.
Τα εξαρτημένα άτομα που έχουν καταδικαστεί μπορεί να δηλώνουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα και να εισαχθούν σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »