27/2/15

Ανακαλεί δύο εγκρίσεις του έργου στις Σκουριές ο Λαφαζάνης.

Στην ανάκληση της υπ’ αριθμόν 14379/3600/8-10-2014 θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» προχώρησε σήμερα το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποβλέπει στη διενέργεια επανελέγχου για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.

«Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον» σημειώνεται στην απόφαση.

Προσφεύγει στη δικαιοσύνη

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία θα καταθέσει άμεσα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση της ισχύος  της υπουργικής απόφασης, ενώ θα προσφύγει, ταυτόχρονα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση επικαλείται την «αίτηση-αναφορά- καταγγελία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigold) βάσει της οποίας έχουν υποβληθεί ανακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του γηπέδου ιδιοκτησίας του φορέα του έργου, καθώς και την  αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα αυτού».

Αυτό, όταν οι τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επένδυσης έχουν ακυρωθεί.

Εργαζόμενοι: Άλλα μας υποσχέθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων, αναφέρουν ότι η απόφαση Λαφαζάνη είναι σε ανακολουθία σχετικά με όσα είχε υποσχεθεί σε συνάντηση μαζί τους ο υπουργός Περιβάλλοντος ότι «πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα ερχόταν πρώτα στη Χαλκιδική για να ενημερωθεί και να δει από κοντά τους χώρους που εργάζονται 2.000 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής».

Αναλυτικά, με ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη για ανάκληση της έγκρισης δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής που έκρυβε το αναξιόπιστο πρόσωπο αυτού του υπουργού.

Επί ένα μήνα στις 4 συναντήσεις που είχαμε μαζί του μας υποσχέθηκε ότι πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα ερχόταν πρώτα στη Χαλκιδική για να ενημερωθεί και να δει από κοντά τους χώρους που εργάζονται 2.000 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ο πιο «αριστερός» υπουργός θεωρητικά αυτής της κυβέρνησης, αντί να τηρήσει το λόγο του απέναντι σε εργαζόμενους, προτίμησε να κάνει το χατίρι σε πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και εντιμότητας, των οποίων τις απόψεις επικαλείται στη σημερινή απόφαση του.

Δεν πειράζει. Αργά η γρήγορα ο κ. Λαφαζάνης θα καταλάβει το σφάλμα του και θα αντιληφθεί ότι όποιος παίζει με τις ζωές και την αξιοπρέπεια μας είναι χαμένος από χέρι.

Aπό σήμερα σταματάμε να συνομιλούμε μαζί του μέχρι να καταφέρει να μας αποδείξει που την έχει κρυμμένη την αριστεροσύνη και το σεβασμό του απέναντι σε εργαζόμενους.

Από σήμερα δεχόμαστε ως συνομιλητή μας μόνο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θα γίνουμε ο εφιάλτης σας μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Αν γίνουμε δυσάρεστοι στη κυβέρνηση ας στείλει τα ΜΑΤ.

Καλούμε τον επενδυτή να συνεχίσει τη στήριξη του επενδυτικού  έργου γιατί και το θέλει και θα το υπερασπιστεί ολόκληρη η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Τα μεταλλεία μας δεν είναι άξιος να τα κλείσει κανείς.

Ο ανένδοτος αγώνας μας μέχρι την οριστική δικαίωση μόλις ξεκίνησε!»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναθεωρείται καθοδικά στο 0,75% η ανάπτυξη του 2014. Να γιατί εγκατέλειψε το μαγαζί ο Σαμαράς. Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε το ΑΕΠ το 2014. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το 2014, η ανάπτυξη έφτασε στο 0,75% χαμηλότερα από το 0,82% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Αυτό οφείλεται στις αναθεωρήσεις των στοιχείων για όλα τα τρίμηνα του 2014. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ:

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία1, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου 2, κατά το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση κατά 0,4 % σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2014 έναντι της μείωσης 0,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13-02-2015. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2013, παρουσίασε αύξηση 1,3% έναντι της αύξησης 1,7% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13-02-2015. 

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2 % σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2013 έναντι της αύξησης 1,5% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13¬02-2015. 

Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). 

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής: Η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2014. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,3 % σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2014. Μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,1% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%. Αύξηση κατά 6,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,8%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φόρος ακόμη και χωρίς την υποβολή δήλωσης

Στην ενεργοποίηση μιας ειδικής διάταξης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προχωρά σύντομα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου. Ακόμη και εάν ένας φορολογούμενος δεν υποβάλλει κάποια φορολογική δήλωση η εφορία θα προχωρά στη βεβαίωση φόρου και στην αποστολή σχετικού σημειώματος στον φορολογούμενο.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 το οποίο, όπως έγραψε το capital.gr, περιλαμβάνει όλους τους ποσοτικούς στόχους για εισπράξεις από ελέγχους, ληξιπρόθεσμες οφειλές και φόρους.

Με το σημερινό καθεστώς οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν κάποια φορολογική δήλωση (εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ) εντοπίζονται μετά από διασταυρώσεις και συνήθως ειδοποιούνται εγγράφως να περάσουν «για υπόθεσή τους στην εφορία». Ο εντοπισμός γίνεται συνήθως μετά την πάροδο αρκετού χρονικού διαστήματος, ακόμη και χρόνων. Μετά τον εντοπισμό και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης επιβάλλεται στους παραβάτες ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Πολλοί προχωρούν οικειοθελώς στην υποβολή των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων όταν θεσπίζεται κάποια ρύθμιση αμνηστίας που τους απαλλάσσει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ή όταν επιθυμούν να ρυθμίσουν κάποιο χρέος και η υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει κάποια φορολογική δήλωση η εφορία έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει στον φορολογούμενο κατ΄ εκτίμηση φόρο, σύμφωνα με δεδομένα που βρίσκονται στη διάθεσή της. Αυτά μπορεί να είναι προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία αποδοχών που έχει λάβει η εφορία από τον εργοδότη ή πελάτες του φορολογούμενου κα

Με την βεβαίωση του φόρου αποστέλλεται στον φορολογούμενο και σχετικό ειδοποιητήριο πληρωμής. Στόχος αυτού του μέτρου είναι ουσιαστικά να πιεστούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και να περιοριστεί η φοροαποφυγή. Μάλιστα με δεδομένο ότι το κατ’ εκτίμηση ποσό του φόρου που θα βεβαιώνεται θα είναι υψηλότερο από αυτό που αναλογεί στον φορολογούμενο, αυτό θα λειτουργεί ως κίνητρο για να υποβάλει τη φορολογική δήλωση ο παραβάτης.

Η διαδικασία της βεβαίωσης του κατ’ εκτίμηση φόρου θα γίνεται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Ουσιαστικά το ποσό του φόρου θα υπολογίζεται αυτόματα από το taxis.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ρωτήστε Αλαβάνο, Κουβέλη, Αβραμόπουλο να σας πουν για τον Τσίπρα

Υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω της ηλικίας και της απειρίας του, μπορεί να είναι και εύκολος αντίπαλος. Ή ότι μπορεί να είναι εύκολα χειραγωγίσιμος πολιτικά. Νομίζω ότι κάνουν λάθος. Και αναφέρομαι τόσο στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κυρίως στην αντιπολίτευση. Άλλο η διαφωνία με τις επιλογές του ή με την πολιτική που θέλει ή αναγκάζεται να ακολουθήσει, άλλο η αντίθετη άποψη σε σχέση με το τι ακριβώς πρεσβεύει και πού εν τέλει θέλει να το πάει το καράβι και άλλο η αμφισβήτηση της προσωπικής του δεινότητας σε επίπεδο πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής. Όσοι κάνουν αυτό το λάθος θα βρεθούν προ εκπλήξεως.

Και αν διαφωνούν με την εκτίμηση αυτή, ας ρωτήσουν τον μέντορά του που τον προώθησε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλεκο Αλαβάνο. Και ας δουν πού είναι σήμερα... Και αν δεν τους φτάνει αυτός, ας ρωτήσουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τον Φώτη Κουβέλη για την εμπειρία του και το πώς... ούτε που κατάλαβε πώς αδειάστηκε στις διαπραγματεύσεις. Και τέλος, αν εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες, ας ρωτήσουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Που από σχεδόν βέβαιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έμεινε με τη συμφωνία στο χέρι και παρέμεινε τελικά Επίτροπος χωρίς να δεχθεί καν ένα παρηγορητικό τηλεφώνημα. Ο «μικρός» είναι σκληρός και δεν έχει ενδοιασμούς, τουλάχιστον στο πολιτικό παιχνίδι.

Απευθύνομαι κυρίως σε εσάς κύριοι της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως εκτιμάτε ότι μπορείτε να τον χειραγωγήσετε, αλλά κυρίως σε εσάς αγαπητοί κύριοι της Νέας Δημοκρατίας ή και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που εκτιμάτε ότι ο «μικρός» θα είναι εύκολο πολιτικό θύμα. Έχει πολύ ικανούς συμβούλους σε όλη αυτή την διαδρομή μέχρι την πρωθυπουργική καρέκλα. Τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής ίντριγκας. Είδατε πώς ντρίπλαρε την κοινοβουλευτική ομάδα. Με δύναμη κόντρα στη δύναμη. Αντιδράσεις αυτοί; Με κώδικα δεοντολογίας και δέσμευση ότι όποιος καταψηφίσει και παραιτηθεί θα πρέπει να παραδώσει και την έδρα, απάντησε αυτός. Γι΄ αυτό και νομίζω ότι και ο κ. Λαφαζάνης, αλλά και οι άλλοι αμφισβητίες, λίγο πολύ θα συνθηκολογήσουν. Μπορεί να πέσει, ναι, μπορεί κάλλιστα σε πολύ λίγο καιρό να διαπιστώσει ότι το χαλί κάτω από τα πόδια του δεν είναι και τόσο σταθερό και ότι από την άλλη πλευρά το τραβούν οι δανειστές, αλλά όχι από εσωκομματικές πρωτοβουλίες ή από δράση της αντιπολίτευσης. Από προσωπικά λάθη μπορεί. Από ιδεοληψίες μπορεί. Αλλά εσάς, σας έχει... 

Τα αναφέρω αυτά, γιατί βλέπω τη Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση. Αν πιστεύουν ότι μπορεί κάποια στιγμή, σύντομα ή αργότερα να ξαναπαίξει μπάλα η παράταξη, θα πρέπει να αναζητήσουν ένα μοντέλο ηγέτη ικανό να σταθεί και επικοινωνιακά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να έχει ζυμωθεί και εκείνος μέσα από νικηφόρες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Δεν μπορεί να νικηθεί ο σημερινός πρωθυπουργός με οποιαδήποτε μορφή θυμίζει παρελθόν. Ούτε τώρα, ούτε στο άμεσο μέλλον. Και ίσως είναι λάθος η μετάθεση της υπόθεσης στις ανοιξιάτικες καλένδες. Γιατί ακόμα και η αντιπολίτευση είναι ύψιστης σημασίας θεσμικός ρόλος. Και εκείνος που θα την ασκήσει θα πρέπει πλέον να είναι  ένα πρόσωπο επίσης άφθαρτο όπως ήταν πολιτικά αυτός, αλλά και ικανό να συνδυάσει όλες τις τάσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τώρα απειλεί εμάς η "θεωρία του τρελού"!

Ο κ. Βαρουφάκης προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους του στην ΕΕ ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να φτάσει πέρα από τα όρια, εξαναγκάζοντάς τους έτσι (!) σε άτακτη υποχώρηση. Θεωρία παιγνίων, κεφάλαιο άγνωστο. Οι συνέπειες της διαπραγματευτικής του δεινότητας είναι ορατές: Υποσχεθήκαμε τα πάντα και δεν πήραμε το παραμικρό! Τώρα ο κ. Βαρουφάκης εφαρμόζει την "θεωρία του τρελού"  στο εσωτερικό: Οι Έλληνες, λέει δεν θέλουν δουλειά και λεφτά, θέλουν αξιοπρέπεια!

Το κακό με τους έξυπνους ανθρώπους είναι ότι συχνά πέφτουν θύμα του ναρκισσισμού τους. Και γίνονται έτσι έρμαιο άλλων εξυπνότερων ανθρώπων!  Διότι πάντα υπάρχει κάποιος πιο έξυπνος από εμάς! Τις θεωρίες παιγνίων, λοιπόν,  μπορεί να τις ανακάλυψαν στο περιβάλλον του ΓΑΠ και του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια, αλλά στην αυλή του Σόιμπλε και των προκατόχων του τις επεξεργάζονται εδώ και δεκαετίες. Ίσως να μην πέρασε από το μυαλό των μελών της ελληνικής "διαπραγματευτικής ομάδας" ότι ο απειλούμενος στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν ήταν η πλευρά της Ευρώπης, αλλά η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός!

Τώρα ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να μας προετοιμάσει για το χειρότερο. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για μπόλικη "αξιοπρέπεια".  Λεφτά και δουλειές θα πρέπει να τα ξεχάσετε! Αυτό δεν σας το λέει ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Αλλά ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Αλήθεια, σύντροφοι! Τι μας έχετε για μετά;

Εσείς αισθάνεστε καλά με τις δηλώσεις διαφόρων υπουργών; Ο κ. Φλαμπουράρης είπε χτες με τον πιο φυσικό τρόπο ότι θα ζητήσουμε μία μικρή παράταση για να πληρώσουμε το ΔΝΤ: "Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 δισ. ευρώ και έχουμε μαζέψει 0,8 δισ. ευρώ θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών". Το είπε ο άνθρωπος τόσο φυσικά. Πως λέμε, "έλα βρε αδελφέ δεν χάθηκε και ο κόσμος". Να σημειώσουμε καταρχήν ότι η Αργεντινή πήρε μία φορά παράταση ενός έτους για να πληρώσει μία δόση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αφού χρειάστηκαν νωρίτερα διαπραγματεύσεις ενός έτους!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που δήλωσε ο κ. υπουργός. Προσέξτε την δήλωσή του. Έχει μέσα της ένα τεράστιο "αν". Οπότε ρωτάμε κι εμείς με την σειρά μας κύριε Φλαμπουράρη: Κι ΑΝ δεν τα μαζέψετε, υπουργέ μας, τι θα γίνει;

Ο κ. Βαρουφάκης λέει ανοικτά εκείνο που οι υπόλοιποι δεν τολμούν να ομολογήσουν: Έρχονται δύσκολες μέρες. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο όριο, οι τράπεζες έχουν χάσει καταθέσεις, ο κόσμος δεν πληρώνει τους φόρους του, το κράτος ψάχνει τρόπους για να καλύψει τις μεγάλες του υποχρεώσεις. Μισθοί και συντάξεις πιέζουν και στο βάθος οι αποπληρωμές δανείων.  Πολύ απλά, το έργο δεν βγαίνει!

Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης δεν αισθάνεται την υποχρέωση να μας εξηγήσει πως κατάφερε να υπογράψει τα πάντα δίχως να εξασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα καταλήξει στα βράχια. Διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να ξεκινάς για να πάρεις τα πάντα και στο τέλος να δίνεις τα πάντα.  Ο κ. Βαρουφάκης το κατάφερε. Ίσως αυτό αποτελέσει το αντικείμενο ενός νέου του βιβλίου. Ήρωες του βιβλίου θα είμαστε όλοι εμείς. Μπορεί να μην έχουμε να φάμε, να μην έχουμε μέλλον. Θα έχουμε όμως αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον τόση που να βγαίνουν... ωραία οι φωτογραφίες μας στο εξώφυλλο του βιβλίου του κ. καθηγητή.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
ΣΗΜ: όπως έγραψε και οφίλος Πέτρος Λάζος σε άρθρο του για την θεωρία παιγνίων,  η γνωστότερη όλων είναι η θεωρία του Τρελού, "όπου το ένα μέρος μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης παρουσιάζεται στα άλλα μέρη σαν «εκτός ελέγχου» και «έτοιμο για τα πάντα», με στόχο να πείσει τα υπόλοιπα μέρη να δεχθούν τους όρους του. Το 2004 μάλιστα έγινε γνωστό πως ακριβώς αυτή η θεωρία εφαρμόστηκε το 1969 από τον τότε Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον, σε μια προσπάθεια να τελειώσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ". Είναι βέβαια γνωστό ότι στην συνέχεια κατέρρευσε η "βασιλεία του Νίξον"...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Νέοι άνθρωποι χωρίς νέες προτάσεις

Την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, προανήγγειλε ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ όπου θα προβλέπεται μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν όσοι απολύθηκαν από την παλιά ΕΡΤ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στα χαρτιά μένουν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις ανασφάλιστης εργασίας. Πληρώνεται μόλις το 25% των προστίμων και μάλιστα με εκπτώσεις έως και κατά 30%. Η ζούγκλα που επέβαλε η Νέα Πασοκρατία

Στα χαρτιά μένουν τελικά τα περισσότερα πρόστιμα που "κόβονται" από τα ειδικά συνεργεία και τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε επιχειρηματίες και εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο περί ανασφάλιστης εργασίας.
Όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία μόλις το 25% των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία πληρώνεται άμεσα, και μάλιστα με έκπτωση 30%. Τα υπόλοιπα πρόστιμα, στην πλειοψηφία τους καταλήγουν ή ληξιπρόθεσμα, ή στα δικαστήρια.
Αν και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτίθεται να συζητήσει ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων, σταδιακά και μετά από διάλογο, το συμπέρασμα που βγαίνει από την μέχρι τώρα πορεία των ελέγχων είναι ότι τα πρόστιμα που επιβάλλουν κατά τους περιορισμένους ελέγχους που πραγματοποιεί το ΣΕΠΕ, λόγω έλλειψης προσωπικού, ένα πολύ μικρό ποσοστό παραβατών τελικά πληρώνει. Το 75% των προστίμων ακολουθούν την διαδικασία του κώδικα εισπράξεων δημοσίων εσόδων. Δηλαδή ή ρυθμίζονται, ή πάνε στα δικαστήρια ή καταλήγουν «στον κουβά των ληξιπρόθεσμων».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, η πιο σημαντική μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι ο περιορισμός του φαινομένου της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας καθώς πέραν όλων των άλλων νοθεύει τον ανταγωνισμό, πρωτίστως όμως προκαλεί τεράστιο κόστος, τεράστια "μαύρη τρύπα" στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε δεύτερο χρόνο στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνει και η απλήρωτη εργασία, που προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα στο 2014 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αντιμετώπισε συνολικά 13.840 υποθέσεις εργοδοτών που δεν πλήρωναν εργαζόμενους, εκ των οποίων 6.700 επιλύθηκαν χωρίς να καταλήξουν στα δικαστήρια, πληρώνοντας συνολικά 15 εκατ. ευρώ.
Όσο για το νέο επιχειρησιακό μοντέλο του ΣΕΠΕ όπως αυτό διαμορφώνεται στο πλαίσιο δύο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στόχος είναι η «Απλούστευση Διαδικασιών» καθώς και η δημιουργία ενός «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος».
Ο πρώτος στόχος ολοκληρώθηκε, ενώ ο δεύτερος θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου του 2015, όταν το ΣΕΠΕ βάσει του σχεδιασμού, θα λειτουργεί σ' ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/2/15

12 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο

Κατά 12,2 δισ. ευρώ μειώθηκε το επίπεδο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο, οι οποίες άγγιξαν τα 155,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η μείωση αυτή που καταγράφεται στην Ελλάδα αποδίδεται στην πολιτική αβεβαιότητα και στις σκληρή κόντρα της Αθήνας με το Βερολίνο και το Eurogroup προκειμένου να επέλθει μια συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2012.
Η φυγή των καταθετών από τις ελληνικές τράπεζες έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικράτησε σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπου το ύψος των καταθέσεων έμεινε σχετικά σταθερό.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο 30% η μέση πτώση στα ενοίκια των γραφείων και των καταστημάτων την περίοδο 2010- 2014

Πτώση κατά 31,6% στα ενοίκια των γραφείων και κατά 28,8% στα καταστήματα ανά την Ελλάδα κατέγραψε η πρώτη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας για τα επαγγελματικά ακίνητα, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αρμόδια Διεύθυνση από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΤτΕ αφορούν την περίοδο από το α' εξάμηνο του 2010 έως και το α' εξάμηνο του 2014 και εμφανίζονται σαφώς πιο συντηρητικά σε σχέση με τα στοιχεία των μεσιτών που έχουν καταγράψει πτώση στα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης, από το 2009 έως και σήμερα σε ποσοστό πάνω από 40%.
Τα γραφεία
Αναλυτικότερα, όσον αφορά την αγορά των γραφείων, η σωρευτική μείωση των τιμών των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών (σε ονομαστικούς όρους) κατά το α' εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,6% για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία) και είναι περίπου ίδια σε όλες τις επιμέρους περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα).
Η μείωση των τιμών των γραφείων, η οποία περιορίζεται σταδιακά κατά τα τελευταία εξάμηνα, ανήλθε στο 6,9% το α' εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.
Η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α' εξάμηνο του 2010 μέχρι και το α' εξάμηνο του 2014 εκτιμάται στο 26,9%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ανήλθε στο 29,6%.
Η αποκλιμάκωση των μισθωμάτων γραφείων συνεχιζόταν με έντονους ρυθμούς το α' εξάμηνο του 2014 (10,7%), καθώς εντείνεται η επαναδιαπραγμάτευση των ενεργών μισθώσεων και αυξάνεται η προσφορά γραφειακών χώρων.
Εκτιμάται πάντως ότι, καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική απόκλιση του επιπέδου των μισθωμάτων των παλαιών (υφιστάμενων) μισθώσεων σε σχέση με τις νέες συναπτόμενες μισθώσεις στην αγορά των γραφείων, θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του συγκεκριμένου δείκτη και τα επόμενα εξάμηνα.
Τα καταστήματα
Σωρευτικά, η πτώση των τιμών των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών (σε ονομαστικούς όρους) κατά το α' εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την Αθήνα ήταν 30,5%. Η μείωση των τιμών κατά το α' εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 ανήλθε στο 9,1% για το σύνολο της Ελλάδος.
Η μείωση των μισθωτικών αξιών καταστημάτων σε πρωτεύουσες εμπορικές θέσεις την περίοδο 2010-2014 εκτιμάται σωρευτικά στο 31,0%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ήταν 31,6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επαρχιακές πόλεις της Ελλάδος κατά την περίοδο της κρίσης εμφανίστηκαν ελαφρώς πιο ανθεκτικές σε σχέση με την Αθήνα, καθώς τα καταστήματα του δείγματος καταλαμβάνουν κυρίως θέσεις υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος με περιορισμένη προσφορά ακινήτων αντίστοιχων προδιαγραφών. Ωστόσο, κατά το α' εξάμηνο του 2014 ο ρυθμός μείωσης των μισθωμάτων για την υπόλοιπη Ελλάδα (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ανήλθε περί το 13%, ενώ για το σύνολο της χώρας στο 9,5%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο -2,9% η πιστωτική επέκταση τον Ιανουάριο

Στο -2,9% από -3,1% τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 95 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 576 εκατ. ευρώ).
Αναλυτικότερα και βάσει των στοιχείων της ΤτΕ ισχύουν τα ακόλουθα:
Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν θετική κατά 328 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 268 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,1%, από -3,7% το Δεκέμβριο του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -2,7% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 402 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 153 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,9%, από -8,8% τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Τον Ιανουάριο του 2015, η μηναία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 3 εκατ. ευρώ (έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 420 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2015 (Ιανουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 306 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο –3,0% από -2,9% τον προηγούμενο μήνα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναι στη συμφωνία από την Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με «ηχηρά Όχι» Ζωής και Λαφαζάνη

Το κλίμα στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών που επικράτησε στην χθεσινή δωδεκάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ με μία ενδεικτική ψηφοφορία με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκριναν την συμφωνία του Eurogroup και την λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο από την αρχή και να εξασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών του για το δύσκολο τετράμηνο που έχει μπροστά του. Γι αυτό και στην τοποθέτησή του ανέφερε: "Θελω να ξερω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπαρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θελω να το πει εδώ". Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την καθολική στήριξη ωστόσο ακούστηκαν διαφορετικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από το ότι οι διαφωνίες ήταν πέντε "όχι" και τρία λευκά μέχρι και το ότι όσοι δεν συμφώνησαν ήταν περί τους 15-20.
Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του απηχεί και το κλείσιμο του κ. Τσίπρα ο οποίος ανέφερε: "Η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί απο τον τροπο που θα λειτουργήσουμε εμεις ως κυβέρνηση, με γοργό βήμα προωθούμε το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής. Θα περιμένουμε να δουμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία και μετά θα δουμε ενα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες"
Στις τοποθετήσεις τους ακόμη και οι βουλευτές που ψήφισαν την συμφωνία εξέφρασαν προβληματισμό, ανησυχίες και επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της ωστόσο αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλα περιθώρια και δεν έπρεπε να οδηγηθεί σε ρήξη. "Δεν είμαστε χαρούμενοι από αυτή την συμφωνία, φυσικά και έχουμε τις επιφυλάξεις μας και ξέρουμε τί σημαίνει" έλεγε βουλευτής αργά το βράδυ μετά την ψηφοφορία. Φράσεις όπως "επώδυνος συμβιβασμός, υποχώρηση, γκρίζες ζώνες στην συμφωνία" ακούστηκαν αρκετές φορές στην αίθουσα Γερουσίας που γινόταν η συνεδρίαση.
Παράλληλα όμως οι περισσότεροι βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να ασκήσει την πολιτική της ενώ αισιοδοξούν ότι οι θεσμοί με τους οποίους θα είναι σε συνεχή επαφή δεν θα βάλλουν προσκόμματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.
Το κλίμα δίνεται από την αναφορά βουλευτή: "μέχρι τώρα διαπραγματευόμαστε τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε. Πετύχαμε μία συμφωνία συμβιβασμό η ευστάθεια της οποίας θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο". Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τα δικά της νομοθετήματα και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν θα είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην συνέχεια για τις 100 δόσεις.
Πάντως μεταξύ των βουλευτών είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η ρήξη με τους δανειστές δεν έχει αποκλειστεί και ότι θα εξαρτηθεί από την έκταση των απαιτήσεών τους και την τελική συμφωνία στο τέλος τους τετραμήνου.
Η χθεσινή συνεδρίαση δεν κατέληξε στο αν η συμφωνία με τους εταίρους θα έλθει προς κύρωση στην Βουλή. Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και από το αν το απαιτήσουν οι εταίροι και δανειστές. Θεωρεί ότι καλύπτεται από την κύρωση της προηγούμενης δανειακής συμφωνίας που περιείχε και το μνημόνιο παρόλο που τώρα οι όροι θα είναι διαφορετικοί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

200.000 Ελληνες μετανάστες τα τελευταία χρόνια

Όπως σημειώνεται, «τα στατιστικά στοιχεία για το άρθρο προέρχονται από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέα Λόη Λαμπριανίδη. «Οι μισοί από τους 160.000 με 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού» όπως σημειώνεται. Επιπλέον, αντλούνται στατιστικά στοιχεία από την έρευνα της Endeavor Greece και τη σχετική έκθεσή της, «σύμφωνα με την οποία, 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια». Όπως τονίζεται, «ένα από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι η τάση για μετανάστευση δεν έχει υποχωρήσει, ενώ το 46% των Ελλήνων που ζουν στη χώρα σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λαμπριανίδη, «η φυγή εγκεφάλων έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. Οι νέοι με υψηλή μόρφωση που εγκαταλείπουν τη χώρα δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί η οικονομία ακόμη βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος». Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «τη στιγμή που η ΕΕ θέλει την Ελλάδα να ανορθωθεί και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της, η δύναμη της φαιάς ουσίας, που απαιτείται για τη μεταμόρφωση αυτή, φεύγει από τη χώρα», ενώ σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι «σημαντικός παράγοντας για τη φυγή εγκεφάλων είναι ψυχολογικός, σύμφωνα με τον Αλέξη Πανταζή, συνιδρυτή της Hellas Direct». Επίσης, αναφέρεται ότι «αυτή η αβεβαιότητα έχει εμποδίσει πολλούς ανθρώπους από διάφορους τομείς» και «υπάρχει μια αίσθηση παράλυσης και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει μετά τις εκλογές» όπως είπε ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «όπως εξήγησε (ο κ. Μακρυνιώτης), όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η τετράμηνη παράταση του νέου σχεδίου διάσωσης της ΕΕ και αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ». Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «η επίπτωση στην καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει αισθητή από όλους» και ότι «οι τράπεζες δεν δανείζουν, κρατώντας τις εγκρίσεις σε αναμονή. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία δεν υπάρχει κεφάλαιο κίνησης, τώρα. Και αν είστε ένας επιχειρηματίας που ψάχνει για κεφάλαια εκκίνησης, οι επενδυτές δεν ανοίγουν το πορτοφόλι τους. Αντ' αυτού, περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με το ευρώ, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «είναι η αβεβαιότητα αναφορικά με τη σύγκλιση αριθμού παραγόντων που κρατά τη χώρα στο σημείο εκείνο που θα γείρει η πλάστιγγα. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το πώς η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα εργαστεί για να δώσει κίνητρα για ξένες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό κώδικα και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, της κυβερνητικής διαφθοράς και της γραφειοκρατίας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τρύπα 7 δισ. και στα δημοσιονομικά

Όσο η κυβέρνηση αρχίζει σιγά-σιγά να μιλάει με αριθμούς, τόσο πιο κοντά έρχονται τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
 
Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μάλιστα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας άνοιξε ξαφνικά χθες και θέμα «δημοσιονομικού κενού» ύψους 5-7 δισ. ευρώ. Αν ίσχυε πάντως ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό, θα απαιτούσε να επιβληθούν, από φέτος κιόλας, τουλάχιστον άλλοι δύο  φόροι τύπου "ΕΝΦΙΑ"  (με απόδοση 2,5-3,5 δισ. ευρώ ετησίως για τα κρατικά ταμεία) προκειμένου να καλυφθεί!  
 
Προκαλεί σοκ αλλά, μέσα στην ίδια ημέρα, τα δύο κορυφαία οικονομικά υπουργεία έριξαν χθες δύο βόμβες «μεγατόνων»: το μεν υπουργείο Οικονομικών και ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωναν το χθεσινό ρεπορτάζ του protothema.gr ότι πρέπει μέσα σε 10-15 μέρες να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα πού θα βρει λεφτά για να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις του κράτους (αυτό είναι το χρηματοδοτικό κενό), ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομίας μιλούσε για «τρύπα» στον προϋπολογισμό 5-7 δισ. ευρώ («δημοσιονομικό κενό»). 
 
Και ενώ μεν το πρόβλημα χρηματοδότησης «λύνεται» ίσως εύκολα, αν έρθουν τελικώς τα χρήματα από την Τρόικα των δανειστών, το δε δημοσιονομικό κενό των 5-7 δισ. ευρώ καλύπτεται μόνον με πρόσθετα σκληρά μέτρα, που η κυβέρνηση αρνείται καν να διανοηθεί! 
 
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναγκάστηκε χθες να προβεί σε διάψευση της είδησης που μετέδωσε πρώτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε πως το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.
 
Ο κύριος Σταθάκης, μέσω twitter, διέψευσε αργά το βράδυ ότι υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό κενό και επικαλέστηκε επίσημη δήλωση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα πως σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων –με αφορμή τα στοιχεία που δείχνουν «μαύρη τρύπα» 1 δισ. στα έσοδα από τον πρώτο μόλις μήνα εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού.
 
Το «κενό»… πίσω από τις λέξεις 
Αν και διέψευσε την «πηγή» του υπουργείου του (αντί να την «μαζέψει») ο κύριος Σταθάκης δεν διέψευσε και την συζήτηση που πράγματι είχαν χθες δημοσιογράφοι με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας. Άλλες πηγές μάλιστα επιβεβαίωναν ότι υπήρξε σχετική αναφορά σε «δημοσιονομικό κενό 5-7 δισ. ευρώ», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτή αφορούσε στην διετία 2015-2016.
 
Το ποσό των 7 δισ. ευρώ, εφόσον η πηγή αναφερόταν όντως σε «δημοσιονομικό» και όχι «χρηματοδοτικό» κενό, φαντάζει υπερβολικό και τρομάζει, θα ήταν αδύνατον να καλυφθεί χωρίς τη λήψη έκτακτων σκληρών μέτρων, ακόμα και με περικοπές μισθών και συντάξεων.
 
Μόνη λογική εξήγηση, μέσα στην γενικότερη ασάφεια που επιδιώκει η ίδια η νέα κυβέρνηση να καλλιεργεί για τους αριθμούς και τις λέξεις, θα ήταν να είχε κάνει λάθος το «κορυφαίο στέλεχος», είτε ως προς το ποσόν (να εννοούσε δηλαδή μικρότερο δημοσιονομικό κενό), είτε ως προς το αν τελικώς εννοούσε το «χρηματοδοτικό κενό» το οποίο και είναι ήδη λίγο-πολύ γνωστό και, πάντως, πολύ μεγαλύτερο.
 
Θα μπορούσε έτσι θεωρηθεί και σαν ένα «αθώο» φραστικό ολίσθημα, βαρύτατο μεν όταν προέρχεται από αρμόδια χείλη (αφού από αυτά εξαρτάται η διαπραγμάτευση και στέλνει λάθος μηνύματα σε δανειστές, αγορές και κοινή γνώμη), αλλά το οποίο εύκολα ανασκευάζεται, αν ομολογηθεί η αλήθεια (αν δηλαδή «μπερδεύουν» στην κυβέρνηση το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό, πόσο είναι το πραγματικό δημοσιονομικό κενό, πόσο το χρηματοδοτικό κλπ για να φανεί και ποιο είναι τελικά το πρόβλημα της χώρας). 
 
Την άποψη ότι πρόκειται περί "γκάφας", ενισχύει ενδεχομένως ότι στην ίδια δήλωση διάψευσης του κυρίου Γιώργου Σταθάκη, το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται να γίνεται σύγχυση ανάμεσα στο χρηματοδοτικό και στο δημοσιονομικό κενό.
 
Συγκεκριμένα, λέει ο κ. Σταθάκης στο Twitter:  «Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου (…) κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας» τονίζει ο κ. Σταθάκης.
 
Ωστόσο στις δηλώσεις του στις κάμερες ο κύριος Σταθάκης είχε πει επί λέξει «θα υπάρξει λύση για την χρηματοδότηση της Οικονομίας με πολύ ομαλό και σταθερό τρόπο». Μιλώντας δηλαδή για «λύση για την χρηματοδότηση της Οικονομίας», απαντούσε για το χρηματοδοτικό κενό και όχι για το δημοσιονομικό (όπως έλεγε στο Twitter) τα οποία προφανώς –αν και υπουργός Οικονομίας- έδειχνε σαν να τα συγχέει μεταξύ τους.
 
 
«Καπνός χωρίς …φωτιά»; 
Επιμένοντας όμως στην διάψευση, το  λάθος γίνεται χειρότερο και βάζει ίσως και σε υποψίες, αν προετοιμάζει ενδεχομένως με διαρροές το έδαφος για την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η όλη συζήτηση έγινε σε πραγματική βάση, δεδομένου ότι:
 
-  Η «πηγή» του υπουργείου Οικονομίας φέρεται να σύγκρινε τα 5-7 δισ. ευρώ, με τα 2,5 δισ. που αφορούν στο «δημοσιονομικό» κενό που υπολόγιζε για το 2015 η Τρόικα πριν τις εκλογές. Άρα αποκλείεται να αναφέρεται σε χρηματοδοτικό κενό. 



-   Τα 2,5 δισ. ευρώ ήταν υπολογισμός της Τρόικας και όχι της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή εμφανίζεται η σημερινή κυβέρνηση σαν να αποδέχεται και να «νομιμοποιεί» την εκτίμηση της …πρώην Τρόικας.
 
-   Τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούσαν μόνον στο έτος 2015 και όχι στην διετία 2015-2016, όπως ανέφερε η «πηγή», γιατί το ευρωπαϊκό μνημόνιο τελείωνε φέτος.  

-   Πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό 5-7 δισ. είχε γίνει πριν από πολλούς μήνες σε παλαιότερη έκθεση του ΔΝΤ (Ιούνιος 2014). Το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκτείνεται ως το 2016, άρα φαίνεται να συμφωνεί με την αναφορά από την «πηγή» του υπουργείου. Το ΔΝΤ ζητούσε τότε να κοπούν μισθοί και συντάξεις. Προέβλεπε όμως μικρότερη ανάπτυξη για το 2014 (0,6% αντί 0,8%) και ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν εξ ορισμού «λάθος» τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στα χρόνια του Μνημονίου.  

-   Το δημοσιονομικό κενό που υπολόγιζε ως τώρα η Τρόικα βασιζόταν στον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ εφέτος. Εφόσον η νέα κυβέρνηση πέτυχε να «χαλαρώσει» ο στόχος σε 1,5%, τότε το «δημοσιονομικό κενό» (και άρα η ανάγκη λήψεως νέων μέτρων» έπρεπε να είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ μικρότερο για φέτος. Με την έννοια αυτή δηλαδή, η «πηγή» θα έπρεπε να λέει πως το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (ή και το 2016 ακόμη) έχει μηδενιστεί.

 
Χάθηκαν και στους αριθμούς 
Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, που γνωρίζουν ίσως καλύτερα τι εστί «χρηματοδοτικό κενό», σύγχυση προκαλούν οι δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο κλίμα για την προοπτικές της οικονομίας μια μέρα μετά την έγκριση της τετράμηνης παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα από το Eurorgroup της Τρίτης.
 
Πρώτα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα σχετικά με το πρόβλημα χρηματοδότησης τις προσεχείς εβδομάδες, ανέφερε ότι το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τον Ιούνιο υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.
 
Και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης  όμως, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha, παραδέχθηκε ότι σε λίγες μέρες η χώρα μπαίνει «στο κόκκινο» και τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα τον Μάρτιο να πληρώσει την δόση ύψους 1,4 δις ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ .
 
Εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το καλοκαίρι , ( δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο ) λέγοντας ότι το δημόσιο ταμείο δεν έχει τα χρήματα τα πληρώσει υποχρεώσεις χρέους συνολικού ύψους 11,4 δις ευρώ από τα οποία τα 1,9 δις ευρώ σε δόσεις δανείων του ΔΝΤ 6,7 δις ευρώ στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή των δύο μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ 1,9 δις ευρώ σε τόκους και 900 εκ ευρώ σε «κουρεμένα» ομόλογα του δημοσίου.

Παρόλα αυτά όμως ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι « Η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει για μερικά δισ. ευρώ»!

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/2/15

Πράσινο φως από το Eurogroup για 4μηνη παράταση. Αποδέχεται τη λίστα Βαρουφάκη

Την έγκρισή του για τον κατάλογο μέτρων τα οποία απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έδωσε το Eurogroup, λέγοντας ότι οι θεσμοί θεωρούν τη λίστα Βαρουφάκη αρκούντος περιεκτική για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
Ωστόσο, τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το ΔΝΤ θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να υπάρξει διεύρυνση των προτάσεων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να συνεργαστούν στενά με τους αρμόδιους θεσμούς προς τον σκοπό αυτό, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τον Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι η λίστα Βαρουφάκη «δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη, κάτι που ίσως να είναι αναμενόμενο, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε». Ζητά από την κυβέρνηση περισσότερα και ουσιαστικότερα μέτρα για ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις και εισπράξεις φόρων. (Δείτε αναλυτικά εδώ)
Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα των ιδιωτικοποίησεων, η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη διασφαλίζοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρξει μια «ανθρωπιστική κρίση» που θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τον προϋπολογισμό της χώρας.
Στον κατάλογο προβλέπεται επίσης μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. (Δείτε αναλυτικά εδώ)
Πάντως με την αποδοχή της λίστας ικανοποιείται η προϋπόθεση ώστε να δοθεί η έγκριση για παράταση του προγράμματος κατά 4 μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. 
Σημειώνεται πως τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν και έξι εθνικά κοινοβούλια -πέραν του ελληνικού. Συγκεκριμένα η επιστολή Βαρουφάκη κατατίθεται και θα συζητηθεί στα κοινοβούλια Γερμανίας, Μάλτας, Εσθονίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Φιλανδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται αυτή τη φορά να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας γιατί η δυνατότητα επέκτασης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί ήδη από την έγκριση που έλαβε η αρχική συμφωνία.
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:
«Στο Eurogroup σήμερα συζητήθηκε η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε από τις ελληνικές αρχές, η οποία βασίζεται στην τρέχουσα συμφωνία, η οποία θα καταστεί πιο συγκεκριμένη και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου. Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη εκτίμηση και θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι αρκετά ικανοποιητικός προκειμένου να αποτελέσει μία καλή αρχή για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να προωθήσουμε την όλη διαδικασία στις εθνικές αρχές, υπό το πρίσμα ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, βάσει της τρέχουσας συμφωνίας και σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, ούτως ώστε να υπάρξει ταχεία αλλά και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διάρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ενώ είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» για τα μέτρα από την Κομισιόν.
Το αγγλικό κείμενο έχει ως εξής:
«The Eurogroup today discussed the first list of reform measures presented by the Greek authorities, based on the current arrangement, which will be further specified and then agreed with the institutions at the latest by the end of April. The institutions provided us with their first view that they consider this list of measures to be sufficiently comprehensive to be a valid starting point for a successful conclusion of the review.
We therefore agreed to proceed with the national procedures with a view to reaching the final decision on the extension by up to four months of the current Master Financial Assistance Facility Agreement.
We call on the Greek authorities to further develop and broaden the list of reform measures, based on the current arrangement, in close coordination with the institutions in order to allow for a speedy and successful conclusion of the review».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η λίστα το νέο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους

Να σεβαστεί τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, να γίνει συγχώνευση των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και να καταργηθούν τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ η Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, στον τομέα των ιδιωτικοποίησεων, η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη διασφαλίζοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρξει μια «ανθρωπιστική κρίση» που θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τον προϋπολογισμό της χώρας.
Στον κατάλογο προβλέπεται επίσης μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμα, την συγχώνευση των ασφαλιστικών Ταμείων ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση και η εξάλειψη των κενών και των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Στόχος της είναι, όπως επισημαίνεται, να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, όπως είχαν απαιτηθεί προηγουμένως.
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και τα εργασιακά, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ακολουθήσει μια σταδιακή εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που θα περιλαμβάνει ως στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε βάθος χρόνου, αλλά μια τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και άλλους εταίρους.
Επίσης προβλέπει την αναμόρφωση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα με τέτοιο τρόπο όμως χωρίς να καταργηθεί ο βασικός μισθός ή να αυξηθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο που στάλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, μεταφρασμένο στα ελληνικά:
«Αγαπητέ Πρόεδρε του Eurogroup
Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να παρουσιάσει στους θεσμούς, μέχρι τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, μια πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που οραματίζεται, η οποία θα εξειδικευτεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου 2015.
Επιπροσθέτως της κωδικοποίησης της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης προσηλωμένη να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και να αναλάβει ενέργειες που ενισχύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα και προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.
Η πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων ακολουθεί κάτωθι, όπως την οραματίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Πρόθεσή μας είναι να τα εφαρμόσουμε, βασιζόμενοι ταυτόχρονα στην τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία».
Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές - Φορολογικές πολιτικές
Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
* Μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και επιβολή. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις.
* Τροποποιήσει τη φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών της φορολογίας εισοδήματος που θα ενσωματωθούν στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
* Διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στην φορολογική αμνηστία.
* Εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη.
* Επιβάλει αποφασιστικά και να βελτιώσει την νομοθεσία για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές.
* Εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες, που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών
Η Ελλάδα θα:
* Υιοθετήσει τροποποιήσεις στον Νόμο για τον Προϋπολογισμό και θα προχωρήσει σε βήματα για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Η εφαρμογή του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί και θα αποσαφηνιστεί, όπως και οι ευθύνες για τον έλεγχο και τη δημοσιοποίηση. Οι διαδικασίες πληρωμών θα εκσυγχρονιστούν και θα επιταχυνθούν, παρέχοντας ταυτόχρονα έναν μεγαλύτερο βαθμό χρηματοοικονομικής και προϋπολογιστικής ευελιξίας και ευθύνης για τις ανεξάρτητες ή/και ρυθμιστικές οντότητες.
* Καταρτίσει και εφαρμόσει μια στρατηγική για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων, των επιστροφών φόρων και των αιτήσεων συνταξιοδότησης
* Μετατρέψει το υπάρχον (αν και μέχρι σήμερα αδρανές) Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε μια πλήρως λειτουργική οντότητα.
Διαχείριση εσόδων
Η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει την φορολογική και τελωνειακή διοίκηση επωφελούμενη της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας. Από αυτήν την άποψη, η Ελλάδα θα:
* Ενισχύσει την διαφάνεια και διεθνή εμβέλεια της διαδικασίας με την οποία διορίζεται, παρακολουθούνται οι επιδόσεις, και αντικαθίσταται ο Γενικός Γραμματείας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
* Ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων -εάν είναι απαραίτητο μέσω περαιτέρω νομοθεσίας- από όλων των ειδών τις παρεμβάσεις (πολιτικές ή άλλες), εγγυώμενη ταυτόχρονα την πλήρη ευθύνη και διαφάνεια των δραστηριοτήτων της. για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.
* Επανδρώσει επαρκώς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, την ΓΓΔΕ και ιδιαίτερα τις μονάδες υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών της διοίκησης εσόδων και να διασφαλίσει πως διαθέτει ισχυρές ερευνητικές και διωκτικές εξουσίες, και πόρους που θα βασίζονται στις δυνατότητες του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύονται αποτελεσματικά η φορολογική απάτη και οι φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλών εισοδημάτων. Θα εξετάσει το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.
* Αυξήσει τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάση των κινδύνων, και τις δυνατότητες είσπραξης, επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσει τις λειτουργίες της είσπραξης φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση.
Δημόσιες δαπάνες
Οι ελληνικές αρχές θα:
* Επανεξετάσουν και ελέγξουν δαπάνες σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δαπανών (π.χ. παιδεία, άμυνα, μεταφορές, ΟΤΑ, κοινωνικά επιδόματα)
* Εργαστούν προς την δραστική βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και μονάδων που διοικούνται από την κεντρική και τοπική κυβέρνηση και τις μονάδες βάζοντας στο στόχαστρο τις προϋπολογιστικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διοίκησης και την ανακατανομή πόρων που δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά.
* Προσδιορίσουν μέτρα εξοικονόμησης κόστους μέσω μιας ενδελεχούς επανεξέτασης των δαπανών κάθε Υπουργείου και του εξορθολογισμού των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών που, στην παρούσα φάση, αντιστοιχούν στο εκπληκτικό 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.
* Εφαρμόσουν νομοθεσία (που προς το παρόν βρίσκεται υπό τη μορφή προσχεδίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για την αναθεώρηση των δαπανών μη μισθολογικών επιδομάτων σε όλον τον δημόσιο τομέα.
* Εξακριβώσουν τα επιδόματα μέσω διασταύρωσης στοιχείων εντός των αρμόδιων αρχών και μητρώων (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι μη επιλέξιμοι δικαιούχοι.
* Ελέγξουν τις δαπάνες για την Υγεία και θα βελτιώσουν την παροχή και την ποιότητα των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, χορηγώντας καθολική πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ.
Μεταρρύθμιση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης
* Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού προγράμματος . Οι ελληνικές αρχές θέλουν: να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιχειρησιακά μέτρα για την ενοποίηση και εξισορρόπηση πολιτικών συνταξιοδότησης και την εξάλειψη της φοροδιαφυγής αλλά και των κινήτρων που αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό την πρόωρη συνταξιοδότηση στο χώρο της οικονομίας , και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.
* Εδραίωση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων για την εξοικονόμηση πόρων
* Σταδιακή κατάργηση των τελών για λογαριασμό "τρίτων" κατά έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
* Εδραίωση μιας στενής σχέσης μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και του εισοδήματος , εξορθολογισμό των παροχών , ενίσχυση των κινήτρων που δηλώνουν την αμοιβούμενη εργασία και παροχή στοχευμένης βοήθειας σε εργαζόμενους ηλικίας 50 έως 65 ετών , συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος του Κατώτατου Βασικού Εισοδήματος , έτσι ώστε να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρη συνταξιοδότηση που επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Δημόσια Διοίκηση και Διαφθορά
Η Ελλάδα θέλει μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό θα:
* Ριχτεί στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς ως εθνική προτεραιότητα και να θέσει πλήρως σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο κατά της διαφθοράς.
* Στοχεύσει στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τα προϊόντα καπνού, την παρακολούθηση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών (για την πρόληψη της απώλειας εσόδων κατά την διαδικασία εισαγωγής), και την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. Η κυβέρνηση προτίθεται αμέσως να θέσει φιλόδοξους στόχους για τα έσοδα, σε αυτούς τους τομείς, και να κυνηγηθούν υπό το συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας.
* Μειώσει (α) τον αριθμό των υπουργείων (16 - 10), (β) τον αριθμό των «ειδικών συμβούλων» στη γενική κυβέρνηση (γ) πρόσθετες παροχές των υπουργών, των βουλευτών και των ανώτερων υπαλλήλων (π.χ. αυτοκίνητα, τα έξοδα ταξιδίων, τα επιδόματα)
* Καταστήσει πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και θα συμπεριλάβει μέγιστα επίπεδα δανεισμού από τα οικονομικά και άλλα ιδρύματα.
* Ενεργοποιήσει άμεσα την τρέχουσα (αν και αδρανής) νομοθεσία που ρυθμίζει τα έσοδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά), εξασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων δημοπρασιών) ότι πληρώνουν τις τιμές που έχουν οριστεί από το κράτος για τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται, και απαγορεύει την συνέχιση της λειτουργίας των μακροχρόνια ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς μια διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης).
* Καθιερώσει ένα διαφανή, ηλεκτρονικό, σε πραγματικό χρόνο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις / προμήθειες – ανασύσταση ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.
* Μεταρρύθμιση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα, με σκοπό την αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών, με την αύξηση της παραγωγικότητας και κατάλληλες πολιτικές προσλήψεων χωρίς να μειωθούν οι τρέχοντες μισθοί, αλλά διασφαλίζοντας ότι το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα δεν θα αυξηθεί.
* Εξορθολογισμός των παροχών μη μισθολογικού κόστους, με σκοπό τη μείωση των συνολικών δαπανών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές της ΕΕ.
* Προωθήσει μέτρα για: τη βελτίωση των μηχανισμών πρόσληψης, την ενθάρρυνση αξιοκρατικών προσλήψεων, αξιολογήσεις των υπαλλήλων με βάση μια γνήσια αξιολόγηση, και τη θέσπιση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας των ανθρώπινων και άλλων πόρων στο δημόσιο τομέα.
Χρηματοοικονομική σταθερότητα - Ρυθμίσεις
Η Ελλάδα δεσμεύεται:
* Να βελτιώσει άμεσα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και κοινωνική ασφάλιση.
* Να καθορίσει τις ρυθμίσεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο αποδοτικός διαχωρισμός μεταξύ α) στρατηγικής χρεοκοπίας/μη πληρωμής και β)ανικανότητας πληρωμών, ώστε να στοχεύει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της περίπτωσης (α) με αστικές και ποινικές διαδικασίες (ειδικότερα μεταξύ των ομάδων υψηλού εισοδήματος) ενώ παράλληλα θα προσφέρει στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της ομάδας (β) όρους αποπληρωμών που θα δίνουν τη δυνατότητα σε φερέγγυες μονάδες να επιβιώσουν, θα αποτρέπει το free riding, θα ακυρώνει τον ηθικό κίνδυνο και θα ενισχύει την κοινωνική ευθύνη όπως και την κατάλληλη κουλτούρα αποπληρωμών
* Να αποποινικοποιήσει τους οφειλέτες χαμηλού εισοδήματος που έχουν μικρές οφειλές
* Να ενισχύσει τις μεθόδους και τις διαδικασίες επιβολής, όπου περιλαμβάνεται το νομικό πλαίσιο για τη συλλογή των μη καταβληθέντων φόρων και την αποδοτική εφαρμογή των εργαλείων συλλογής
Τραπεζική και μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Η Ελλάδα δεσμεύεται για:
* Τράπεζες που θα λειτουργούν με υγιείς εμπορικές/τραπεζικές αρχές
* Να κάνει πλήρη χρήση του ΤΧΣ και να εξασφαλίσει – σε συνεργασία με τον SSM, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ότι θα παίξει σωστά το ρόλο της στην εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα και του δανεισμού σε εμπορική βάση, ενώ θα συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ
* Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τον αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση της χώρας.
* Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρούνται όσοι χρεοκοπούν στρατηγικά, λαμβάνοντας υπόψη: α) τη διατήρηση της κοινωνικής στήριξης στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β)την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
* Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για τις εξωδικαστικές διευθετήσεις με τις ρυθμίσεις μετά την προσαρμογή τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος στα δημοσιονομικά και στη νοοτροπία πληρωμών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνεται η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών
* Εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν
Πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης - Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημοσίων assets
Για να προσελκύσουν επενδύσεις σε τομείς κλειδιά και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα δημόσια assets οι ελληνικές αρχές θα:
* Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο.
* Διαφυλάξουν την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.
* Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, δημιουργηθούν έσοδα, ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
* Υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
* Ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Αγορά εργασίας
Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
* Να υιοθετήσει την βέλτιστη πρακτική της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα ωφεληθεί από την τεχνογνωσία των ILO, ΟΟΣΑ και της υπόλοιπης τεχνικής συνδρομής.
* Επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.
* Προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.
Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων και καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον
Ως μέρος της νέας μεταρρυθμιστικής ατζέντας η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να:
* Αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία (input) από τον ΟΟΣΑ.
* Ενισχύσει την ανεξαρτησίας της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού
* Εισάγει δράσεις για τη μείωση του διοικητικού κόστους που προκαλεί η γραφειοκρατία στη βάση στοιχείων του ΟΟΣΑ περιλαμβανομένης νομοθεσίας που απαγορεύει από μονάδες του Δημόσιου Τομέα από το να ζητούν (από πολίτες και επιχειρήσεις) στοιχεία που επιβεβαιώνουν πληροφορίες που ήδη κατέχει το κράτος (εντός της ίδιας ή άλλης υπηρεσίας).
* Καλύτερη διαχείριση της γης, περιλαμβανομένων πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση γης, καθώς και η οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.
* Να επιδιώξει προσπάθειες προκειμένου να άρει δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ως μέρος μια ευρύτερης στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν κατεστημένα συμφέροντα.
* Ευθυγράμμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ και τη νομοθεσία.
Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης
Η Ελληνική κυβέρνηση θα:
* Βελτιώσει την οργάνωση των δικαστηρίων μέσω μεγαλύτερες εξειδίκευσης και σε αυτό το πλαίσιο θα υιοθετήσει νέο κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
* Θα προωθήσει την ψηφιοποίηση των νομικών κωδίκων και του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής και διακυβέρνησης στο νομικό σύστημα.
Στατιστικά
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να:
* Τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως τη θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος εργασίας της.
* Εγγυηθεί τη διαφάνεια και την ορθότητα της διαδικασίας διορισμού του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο 2015, σε συνεργασία με την EUROSTAT.
Ανθρωπιστική κρίση
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πλάνο για να:
* Αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
* Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).
* Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.
* Εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »