31/12/14

Επενδύσεις VS μισθοί δημοσίου: 0-1

Τα σκήπτρα του μεγάλου «χαμένου» της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής λαμβάνουν οι κρατικές επενδυτικές δαπάνες που κατακρημνίστηκαν, στηρίζοντας τα πλεονάσματα, ενώ σχετικά μεγάλη ήταν και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών του κράτους: το 2013 οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν στο 2,7% του ΑΕΠ από το 4,9% του ΑΕΠ που έφταναν το 2008 (σημ στα 4,9 δισ. ευρώ από τα 11,9 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά υποχώρησαν πολύ ταχύτερα από την πτώση του ΑΕΠ, στηρίζοντας την μείωση των ελλειμμάτων. Ήταν το πιο «εύκολο» πολιτικά και διαχειριστικά «θύμα» των συνεχών περικοπών, (πάνω από 10 που υπέστησαν στο μεσοδιάστημα), κυρίως στο σκέλος της εθνικής δαπάνης με το ποσό που απομένει να είναι κοινοτικό χρήμα και εθνική συμμετοχή σε έργα της ΕΕ.

Έως το 2016 οι επενδύσεις, αναμένονται να ανακτήσουν πολύ λίγο έδαφος, στο 3,3% του ΑΕΠ, εμποδίζοντας την ανάταξη του ιδιωτικού τομέα, μεγάλο μέρος του οποίου έχει καταστραφεί λόγω της κρίσης….
 
Αντιστάθηκαν οι μισθοί δημοσίουΑντιθέτως η δαπάνη για μισθοδοσία στο δημόσιο μειώθηκε μεν κι αυτή, αλλά όχι… τόσο. Έτσι ως αναλογία του ΑΕΠ που υποχώρησε τα χρόνια που μεσολάβησαν κατά 25% όχι μόνο παρέμεινε… ανέπαφη, αλλά και οριακά αυξήθηκε, θέτοντας ερωτήματα για το ρόλο του κράτους που ουσιαστικά «διογκώθηκε» σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Η δαπάνη για αποδοχές των εργαζομένων στο στενό και ευρύ δημόσιο υπολογίζεται στο 12% το 2014, από το 11,4% το 2008 πριν ξεσπάσει η κρίση και 12,9% το 2009 πριν ξεκινήσει το μνημόνιο (σε αξία από τα 27,7 δισ. ευρώ υποχώρησε σε 21,7 δισ. ευρώ).  Αύξηση  κατεγράφη και στη δαπάνη για συντάξεις και κοινωνικές παροχές (πχ επιδόματα ανεργίας) που και αυτή αυξήθηκε, πάντα ως αναλογία του ΑΕΠ: στο 19,1% του ΑΕΠ το 2014 από 17,6% το 2009..

Δύο γρίφοι για το μέλλονΟι αναλυτικές μετρήσεις της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά της χώρας δείχνουν ότι Ελλάδα το 2016 αναμένεται να είναι το κράτος της ΕΕ με το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα (μαζί με την δαπάνη για τόκους) στον προϋπολογισμό του. Αναμένεται να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ, έναντι 0,2% του ΑΕΠ πλεονάσματος της Γερμανίας και ελλείμματος στο δημοσιονομικό ισοζύγιο όλων των υπολοίπων κρατών – μελών..

Αυτό δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την προσεχή 2ετία, η οποία – ως μέλος της τρόικα -  παρ όλα αυτά ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα στον «βωμό» της βιωσιμότητας του χρέους.

Η Επιτροπή, πάντως στις προβλέψεις της για την τόσο καλή δημοσιονομική επίδοση θεωρεί ως δεδομένες δύο μεγάλες περικοπές:
·       η πρώτη αφορά στους μισθούς του δημοσίου στους οποίους πλέον βλέπει «ψαλίδι» 1,5% του ΑΕΠ έως το 2016.
·       Η δεύτερη αφορά στις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις – επιδόματα) και αναμένεται πολύ πιο μεγάλη παρά το κύμα συνταξιοδοτήσεων, της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ την προσεχή 2ετία….

Όσο για τις κρατικές επενδύσεις (η δαπάνη στηρίζεται και σε κοινοτικά κονδύλια) που ουσιαστικά εν μέσω πιστωτικής ασφυξίας αποτελεί τον μόνο μοχλό ανάπτυξης, αναμένεται… απλά να μην μειωθούν κι άλλο: να μείνουν στο 3,3% του ΑΕΠ, πολύ μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα  και με μέγα ερώτημα να παραμένει από πού θα τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το αποτυχημένο στοίχημα του Αν. Σαμαρά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πιθανό ότι θα χάσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές ποια κυβέρνηση θα τον διαδεχθεί, αναφέρει ο Economist.

Όπως επισημαίνει, ο κεντροδεξιός Έλληνας πρωθυπουργός έχασε τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας. Τώρα πρέπει να δώσει άλλον έναν εκλογικό αγώνα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Για άλλη μία φορά, οι πιθανότητες του πρωθυπουργού για νίκη, είναι μικρές».

Τονίζεται δε ότι εάν ο Αν. Σαμαράς είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, η εύθραυστη κυβέρνησή του θα παρέμενε στην εξουσία για ικανό διάστημα προκειμένου να διαπραγματευτεί την έξοδο της Ελλάδας από το αντιδημοφιλές πρόγραμμα λιτότητας, μαζί με μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. «Πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης που απέρριψαν την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, είναι απίθανο να επανεκλεγούν, ωστόσο ούτε και το προσωπικό τους συμφέρον τους έπεισε να στηρίξουν την κυβέρνηση».

Το δημοσίευμα του Economist υπογραμμίζει ότι μια τέτοια «ξεροκεφαλιά» είναι ενδεικτική του άσχημου κλίματος της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Αλ. Τσίπρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλεί τον Αν. Σαμαρά «τελειωμένο». Σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευτεί την διάσωση της Ελλάδας. Αν και δεν απειλεί πλέον με μονομερή στάση πληρωμών εάν το κόμμα του έλθει στην εξουσία, συνεχίζει να θέλει μια μεγάλη διαγραφή χρέους. 

Οι πιστωτές της Ελλάδας αντιτίθενται σε αυτό,. Επίσης, ο Αλ. Τσίπρα προτείνει να αντιστρέψει άλλες μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πρόνοιας 11 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει από την καλύτερη συλλογή των φόρων. «Καθώς περίπου 7 δισ. ευρώ των δανείων έχουν παγώσει μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα σχετικά με περισσότερες φορολογικές, εργασιακές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι πιεσμένοι φορολογούμενοι ήδη συναντούν δυσκολίες. Η συγκέντρωση φόρων, ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος, υπολείπεται περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Οι υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα ηχούν δελεαστικές στους θυμωμένους, εξασθενημένους ψηφοφόρους».

Ωστόσο, ορισμένοι της αριστερής πλευράς, εμφανίζονται σκεπτικοί. «Πώς μπορεί να υπαγορεύσει η Ελλάδα όρους στην τρόικα, όταν αυτή ελέγχει τα λουριά;», διερωτάται ο Λευτέρης Μανιατάκης, πρώην υπάλληλος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε δει όλες τις κυβερνήσεις να αντιστέκονται αρχικά στις απαιτήσεις (της τρόικας), αλλά στο τέλος να υποκύπτουν».

Ο Αν. Σαμαράς ελπίζει να συρρικνώσει και ίσως να αντιστρέψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ήπια ανάκαμψη, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να φτάνει το 0,6%-0,8% το 2014, χάρη σε μια επιτυχημένη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, στις βελτιωμένες εξαγωγές και στην αύξηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για έργα υποδομής. Άλλη μία τακτική θα είναι να παραθέσει τους κινδύνους που θέτονται από μια επιθετική αλλά άπειρη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Έλληνες ιδιοκτήτες πλοίων, ανήσυχοι ότι μπορεί να υποστούν πλήγμα από ένα νέο φόρο εισοδήματος, ήδη αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τοπικές τράπεζες. Μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και οι μικρότεροι καταθέτες, φοβούμενοι μια επανάληψη του bail-in του 2013 στην Κύπρο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, δεν θα κατορθώσει να λάβει την αυτοδυναμία. Ο Αλ. Τσίπρας μιλάει για μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στον πυρήνα της. Τουλάχιστον τέσσερα μικρά κόμματα αναμένεται να μπουν στην Βουλή, αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι φαίνονται πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι. Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι δύσκολο να συνεργαστεί είτε με το ΠΑΣΟΚ, που ήταν μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ για δυόμιση χρόνια, είτε με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη.

Το 2012, η εκλογική διαδικασία ακολουθήθηκε από μία επόμενη, ένα μήνα αργότερα. Αυτή τη φορά, τα deadlines είναι πιο σφιχτά: μια δίμηνη παράταση της διάσωσης της Ελλάδας εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τις πιέσεις στον νικητή των εκλογών να σχηματίσει γρήγορα μια κυβέρνηση. «ΟΙ τελευταίες πολιτικές φωτοβολίδες στην Ελλάδα, μπορεί και πάλι να μετατραπούν σε μια ακόμη διευρυμένη κρίση».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πώς επιστρέφουν από το παράθυρο οι 280 απολυμένοι του Μετρό

Λίγο πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και σε διάστημα μόλις 23 ημερών, το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) προσέλαβε «από το παράθυρο» 210 άτομα.  Πρόκειται για προσλήψεις που με έρευνά του, τον Μάρτιο του 2010, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έκρινε παράνομες.
Και όχι άδικα, καθώς αριθμός αυτών είχε στηριχθεί, μεταξύ άλλων, σε βιογραφικά και αιτήσεις πρόσληψης με χειρόγραφες σημειώσεις όπως «έχεις καμιά θέση κατά νου;» «την είδε ο πρόεδρος» και… αξιοκρατικά κριτήρια, όπως ο κωδικός ψηφοφόρου και ο τόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Ένα τέτοιο έγγραφο που είχε αποσταλεί με φαξ στο γραφείο του τότε διευθυντή της ΑΜΕΛ αποκαλύπτει σήμερα το capital.gr (βλ. φωτο).

Στο πλαίσιο αυτό, τo 2010 βάσει του πορίσματος Ρακιντζή και με την ελληνική χρεοκοπία να βρίσκεται προ των πυλών η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να μην ανανεώσει τις προκλητικές αυτές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί προεκλογικά, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2009.
Έτσι, οι συνολικά 285 (στις αρχικά 210 προσλήψεις προστέθηκαν περίπου 75 ακόμη) εργαζόμενοι είδαν την πόρτα της εξόδου.
Από το παράθυρο
Ύστερα από μία πενταετία, οι 285 που απομακρύνθηκαν το 2010 από το μετρό, με τροπολογία –που ψήφισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ-που εμπεριέχεται στο νόμο 4316 για την ίδρυση «παρατηρητηρίου άνοιας» επιστρέφουν στην εταιρεία «από το παράθυρο».
Όπως πληροφορείται το Capital.gr, οι ενδιαφερόμενοι πραγματοποιούν ήδη τα πρώτα διερευνητικά τηλεφωνήματα σε βουλευτικά γραφεία, ζητώντας να μάθουν πότε και με ποιο τρόπο θα εκκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης.
Ωστόσο, η διάταξη- που αντιστοιχεί στο άρθρο 117 του νόμου για το παρατηρητήριο άνοιας- προβλέπει την επιστροφή των 285 στον οργανισμό βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
Όπως προβλέπει η τροπολογία, «οι εργαζόμενοι της πρώην ΑΜΕΛ των οποίων η σύμβαση έληξε από 1/1/2010 έως και 31/12/2010» μπορούν να ενταχθούν στις κενές οργανικές θέσεις της ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) σύμφωνα με την εκπαίδευση και την εμπειρία τους, εφόσον υφίστανται αντίστοιχες ανάγκες της εταιρείας μετά από εισήγηση του δ.σ. της εταιρείας.
Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν, σε πρώτη φάση, όλα θα κριθούν από το «φωτογραφικό» χαρακτήρα της εισήγησης που θα καταρτίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ. Εάν δηλαδή, η εισήγηση θα δίνει έμφαση στην εμπειρία ή στην εκπαίδευση, καθώς δεν εκπαιδεύτηκαν όλοι όσοι προσελήφθησαν προεκλογικά στην ΑΜΕΛ.
Την εισήγηση, σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, θα πρέπει να διαδεχθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, για την ένταξη στην ΣΤΑ.ΣΥ απαιτείται πρόσκληση της εταιρείας και αντίστοιχο αίτημα των ενδιαφερομένων.
Τέλος, η νομιμότητα της διαδικασίας και των δικαιολογητικών θα ελέγχεται από το  ΑΣΕΠ, το «οποίο θα ανάψει απλώς το πράσινο φως στις κοινές υπουργικές αποφάσεις και την απόφαση του δ.σ. της ΣΤΑΣΥ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της δημόσιας διοίκησης.
«Με τον τρόπο αυτό το ΑΣΕΠ έχει μετατραπεί σε «πλυντήριο» ρουσφετολογικών προσλήψεων» διευκρινίζουν. Βέβαια, λόγω της προεκλογικής περιόδου οι υπηρεσιακές μεταβολές «παγώνουν» και γι’ αυτό η εκπλήρωση του συγκεκριμένου «ρουσφετιού» θα μεταφερθεί στα στελέχη της (όποιας) επόμενης κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, στους απολυμένους του 2010 ανήκουν συγγενείς πρώτου βαθμού πρωτοκλασάτων στελεχών της συνδικαλιστικής και πολιτικής σκηνής όλων των «αποχρώσεων».
Για την ιστορία, ας αναφερθεί ότι σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΑΜΕΛ που είχε αποφασίσει τις προεκλογικές προσλήψεις το 2009 έχει αθωωθεί με βούλευμα που εκδόθηκε τέλη 2013-αρχές 2014.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το μεγαλύτερο καταφύγιο απασχόλησης και το 2015 το Δημόσιο

Επτά στις δέκα νέες προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν το 2015 στην Ελλάδα θα προέλθουν από το ευρύτερο δημόσιο της χώρας.

Αυτό αποκαλύπτουν οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για τις προσλήψεις στο δημόσιο, οι προκηρύξεις του Υπουργείου Εργασίας για τα επιδοτούμενα (από το ΕΣΠΑ) προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο, αλλά και το μειωμένο – σε σχέση με πέρσι- ποσοστό της ανεργίας σε όλη την οικονομία το 2015.

Παρά το σταθερό μνημονιακό στρατηγικό στόχο της “συρρίκνωσης του δημοσίου” τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια, ο τομέας αυτός θα εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο “καταφύγιο” της απασχόλησης για άλλη μία χρονιά. Και αυτό, όχι γιατί στο δημόσιο θα γίνουν το 2015 περισσότερες προσλήψεις -σε απόλυτους όρους- από ο,τι προ του 2010 (όπου γινόταν μία πρόσληψη σχεδόν για κάθε αποχώρηση), αλλά γιατί αναλογικά γίνονται περισσότερες προσλήψεις από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό αποκαλύπτουν τόσο οι υπάρχουσες – δηλαδή χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τις συνέπειες μιας αλλαγής κυβέρνησης μετά τις Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου- προβλέψεις για προσλήψεις στους φορείς της γενικής κυβέρνησης όσο εκείνες που αφορούν συνολικά το μέγεθος της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι “καθαρές” (σ.σ. αφαιρουμένων των αποχωρήσεων του 2014) προσλήψεις τακτικού, εποχικού και προσωρινού προσωπικού το 2015 θα ανέλθουν κατ΄ ελάχιστον στις 70.000.

Οι περίπου 53.000 εξ αυτών θα είναι προσλήψεις προσωρινού προσωπικού μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης κυρίως σε δήμους, περιφέρειες και ασφαλιστικά ταμεία που θα “τρέξουν” από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2015 έως και τα μέσα Ιουλίου του ίδιου έτους, τα οποία θα έλθουν να αντικαταστήσουν το αντίστοιχο προηγούμενο.

Η δεύτερη “φουρνιά” προσλήψεων στο δημόσιο θα αφορά το τακτικό (μόνιμο) προσωπικό από το οποίο προβλέπεται να προσληφθούν κοντά 11.000 άτομα, στη βάση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Εξάλλου, άλλες 5.000 – 5.500 προσλήψεις θα αφορούν εποχικό προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων έργου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες ανανεώνονται πάνω - κάτω κάθε χρόνο (δήμους, περιφέρειες).

Την ίδια στιγμή, με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών το επόμενο έτος για το ποσοστό της ανεργίας, οι νέοι απασχολούμενοι συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν  κατά 100.000 – 110.000 σε σχέση με φέτος έναντι σχεδόν 70000 στο δημόσιο. Συνεπώς επτά στις δέκα “καθαρές” προσλήψεις στην ελληνική οικονομία το 2015 θα γίνουν στο δημόσιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λήγει σήμερα η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Λήγει σήμερα η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, ωστόσο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γίνονται διεργασίες προκειμένου να υπάρξει μία μικρή - έστω άτυπη- παράταση έως τη Δευτέρα. Και αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Newmoney.gr προκειμένου να μην
ταλαιπωρηθούν στις μετακινήσεις τους οι φορολογούμενοι ευπαθών ομάδων εν μέσω της κακοκαιρίας και φυσικά να καταφέρουν όλοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα ήδη απο χθες έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα - ενημέρωση στην τρόικα και στην ΓΓΔΕ αναμένουν την απάντηση ως το μεσημέρι. 
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους οδηγούς που δεν προμηθεύθηκαν τα τέλη εγκαίρως.
Πάντως η ροή πληρωμής των τελών κρίνεται ικανοποιητική αφού ήδη 1.000.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν για το 2015.
Στο μεταξύ, πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων παρέδωσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας Ι.Χ. στην εφορία.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και η καταβολή της δόσης ρύθμισης οφειλών και φόρου εισοδήματος για εκείνους που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.
Τα ΕΛΤΑ γνωστοποίησαν ότι η εξόφληση των οφειλών μπορεί να γίνει έως τις 18:00 το απόγευμα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτυπωμένη την ταυτότητα πληρωμής της οφειλής τους (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας).
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπενθυμίζει στους φορολογουμένους ποιες προθεσμίες εξέπνευσαν χθες, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να μεταβούν για τις όποιες ενέργειές τους στις εφορίες και ποιες εκπνέουν σήμερα. Ειδικότερα:
• Η εφαρμογή του περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2014 έκλεισε χθες το βράδυ. Ωστόσο, η εφαρμογή για την υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει κλειστή για τις ανάγκες υλοποίησης της 2ης μαζικής εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ χορήγησης απαλλαγών / μειώσεων και μέχρι την ολοκλήρωσή της (ενδεικτική ημερομηνία ανοίγματος 9/1/2015).
• Η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2010-2013 θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.
• Η εκκαθάριση δηλώσεων ΦΑΠ 2010-2013 για υποβολές μέχρι και 29/12/2014, θα είναι διαθέσιμη στις 31/12/2014, ενώ η επόμενη εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
• Η εφαρμογή για την έκδοση Πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ 2015 θα είναι διαθέσιμη στις 4/1/2015.
• Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικονομικού έτους 2014 έκλεισε χθες το βράδυ. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται μόνο στη ΔΟΥ.
• Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα, εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισε χθες το βράδυ. Γα περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες.
• Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων θα είναι διαθέσιμη μέχρι το πέρας της 1/1/2015 (καταχώριση συμβολαίων ημερομηνίας 31/12/2014), λόγω αναστολής ισχύος των διατάξεων από 1/1/2015 μέχρι 31/12/2016.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στα 2,5 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων τον Δεκέμβριο

Εκροές καταθέσεων 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να καταγραφούν τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και μεγάλοι καταθέτες επέλεξαν  να μετατρέψουν μέρος των χρημάτων τους σε αμοιβαία κεφάλαια, διαχείρισης διαθεσίμων, ομολογιακά ή μετοχικά, να τα μεταφέρουν σε λογαριασμούς που είχαν ήδη ανοίξει σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και να τακτοποιήσουν τις βεβαρημένες υποχρεώσεις τους.
Οι καταθέσεις αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στα περσινά επίπεδα, καθώς, όπως σημειώνει η Καθημερινή, δεν εκτιμάται ότι οι πρόωρες εκλογές και η πολιτική αβεβαιότητα θα επιφέρουν μαζική εκροή αποταμιεύσεων, αν και φέτος δεν παρατηρείται η αύξηση των καταθέσεων που παραδοσιακά καταγράφεται τον Δεκέμβριο λόγω της καταβολής των δώρων.
Η άνοδος αυτή συνήθως ξεκινάει από τα 2 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 5 δισ. ευρώ.
Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης των 199,7 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα των καταθέσεων, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε από τα 164,5 δισ. ευρώ στα 164,3 δισ. ευρώ. Η πραγματική μείωση είναι ωστόσο μεγαλύτερη, καθώς τον Νοέμβριο εισέρρευσαν στο σύστημα πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η αιτία που οι καταθέσεις στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των νοικοκυριών εμφανίζονται αυξημένες κατά 451,5 εκατ. ευρώ, στα 43,6 δισ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ στα 84,7 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/12/14

Τα προσόντα που πρέπει να 'χει ένα τραπεζικό στέλεχος για να προσληφθεί στις "ελληνικές" τράπεζες. Όποιος νόμιζε ότι θα αλλάξει κάτι στην Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί

Η Σίλβια πληρώνεται 7.000 ευρώ! Πόσοι από εσάς και από εμάς….. παίρνετε τόσα χρήματα για…. το χαμόγελό σας; 
Υπέγραψαν τη συμβασή της άρον άρον με την Εθνική Τράπεζα για τρία χρόνια και με δικαίωμα υπογραφής , όπως λένε οι πηγές. 
Η πρώην τηλεοπτική περσόνα του ΣΚΑΪ, γνωστή από την εκπομπή της «Στην πράξη», με τον αέρα και τη δροσιά της ηλικίας της κάνει τα θεμέλια του ιστορικού κτιρίου της Αιόλου που στεγάζει τη διοίκηση της Εθνικής να τρίζουν. Με τον ίδιο τρόπο που η Σύλβια Κλιμάκη ξεχώρισε γρήγορα στα τηλεοπτικά πλατό, ξεχώρισε και στον μουντό κόσμο της Εθνικής.
Με πτυχίο στα οικονομικά σε τμήμα της ΑΣΟΕΕ, με σπουδές  στο…..Χάρβαρντ (έστω κι αν πρόκειται για κάποιο θερινό μάθημα), γνωρίζοντας κινέζικα και φυσικά το ωραίο παράστημα της παλιάς αθλήτριας της εθνικής πόλο σαγήνευσαν όπως λένε…. αυτές οι πηγές τον ισχυρό άνδρα της Εθνικής, τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλέξανδρο Τουρκολιά, που την ξεχώρισε και όπως όλα δείχνουν πόνταρε στις ικανότητές της για να βελτιώσει την εικόνα της τράπεζας κόντρα στις φανερές και κρυφές αμφισβητήσεις στενών του συνεργατών.
Τώρα στην τράπεζα…. επικρατεί ένας πανικός…. και όλοι έχουν ξεχυθεί σε αγώνα δρόμου….. και ανταγωνισμού…. Αλλά η αναμέτρηση μιας δροσερής και σέξι ύπαρξης, ζουμερής και με αναλογίες  με τον πυρήνα των έμπειρων τραπεζικών στελεχών είναι κάτι πρωτοφανές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σύλβια είναι θύμα… σεξισμού. Όπως λένε ειδησιογραφικά πόρταλ , το ισχυρό της όπλο…. η εμφάνισή της που δεν περνάει απαρατήρητη, αλλά και παλιότερα δημοσιεύματα της εν λόγω κυρίας με τίτλους του τύπου «Όταν ερωτεύομαι καταστρέφομαι» από την περίοδο που ανήκε στον χώρο των media, είναι ανήκουστα και ανεπίτρεπτα στον συντηρητικό κόσμο των τραπεζών.
ΕΤΑΙΡΙΚΟ δικό της Ι.Χ. και πιστωτική κάρτα
Μισθός 7.000 ευρώ (μεικτά – αν και η ίδια θεωρούσε ότι το ποσό αυτό θα ήταν καθαρό) στην προηγούμενή της δουλειά στην τηλεόραση έπαιρνε 850 ευρώ μικτά. Τα 7 χιλιάρικα τώρα είναι σαν να μιλάμε για μισθό γενικού διευθυντή ή του διευθυντή του κεντρικού καταστήματος με 35 χρόνια υπηρεσίας. Εταιρικό Ι.Χ. 1.600 κυβικών αλλά και πιστωτική κάρτα. 
Λέγεται δε πως πρόσφατα σε μια επίσκεψη στα Γιάννενα ο πανίσχυρος Α. Τουρκολιάς έδειξε την εύνοιά του όταν της πρότεινε να ταξιδέψει μαζί του στην τεθωρακισμένη BMW προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να της δώσει κατευθύνσεις, λένε οι πηγές, οι γλώσσες και τα παπαγαλακια…. Και για να λένε…. κάτι θα ξέρουν αφού όπως λέει και ο λαός όπου υπάρχει καπνός υπήρξε και φωτιά…. Και τι φωτιά εεε……
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/12/14

Με ψήφους 168 υπέρ και 132 "παρών" η ελληνική βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο 9% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση 11% στο ΧΑ

Με ψήφους  168 υπέρ και 132 "παρών" η ελληνική βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην τρίτη ψηφοφορία, κάτι που σημαίνει ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η 25η Ιανουαρίου ή η 1η Φεβρουαρίου. 
Το γεγονός επιτείνει το φόβο των επενδυτών για μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας κατά την προεκλογική περίοδο που, σύμφωνα με την αγορά, ήδη έχει ξεκινήσει. Και αυτό γιατί το προβάδισμα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ συνεπάγεται ανατροπή της σημερινής οικονομικής πολιτικής, καθυστέρηση της συμφωνίας με την τρόικα και εγείρει αναπάντητα ερωτήματα για το πως θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου μετά το Μάρτιο. 
 
Ο φόβος αυτός έχει διαφανεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό απ' το πρωί, όπου οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη ξεπερνούν το 11% 
 
Είναι προφανές ότι όλα αυτά δυναμιτίζουν τις προσδοκίες στην οικονομία και εγκυμονούν την εμφάνιση ακραίων φαινομένων. 
 
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται κάτω από τις 770 μονάδες και ο FTSE 25 κάτω απ' τις 250 μονάδες.
 
Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα. Προς στιγμήν οι market makers άρχισαν να αποσύρονται για να επανέλθουν όμως λίγη ώρα αργότερα με το συμβόλαιο του δείκτη στις 231 μονάδες. Κάτι που σημαίνει ότι το discount του συμβολαίου του FTSE 25 έναντι του δείκτη είναι πάνω από 3,5%.  
 
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φτάσει στο 9% και του 5ετούς έχει ανέλθει στο 9,30%. Η απόδοση της τριετίας στο 10,5%. Την ίδια ώρα τα τραπεζικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 83%-90% της ονομαστικής τους αξίας με ενδεικτικές τιμές στο 83% το ομόλογο της Εθνικής λήξης του 2019, στο 86% το ομόλογο της Εurobank λήξης το 2018 και στο 90% το ομόλογο της Πειραιως λήξης 2017.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/12/14

O χρόνος και η ελευθερία

Τ​​ελευταία Kυριακή του δέκατου τέταρτου χρόνου της τρίτης μετά Xριστόν χιλιετίας. Kαι όπως όρισε με ρεαλισμό ο Aριστοτέλης, «γερνάνε όλα με τον χρόνο, δεν φέρνει νιάτα ούτε ομορφιά ο χρόνος, είναι μόνο αίτιος φθοράς».

Tα νιάτα ελπίζουν, οι ώριμοι μελαγχολούν σε κάθε συμβατική μέτρηση του χρόνου. Oχι οπωσδήποτε επειδή η ηλικία μετράει την απόσταση από τον θάνατο. Aυτός, έτσι κι αλλιώς καιροφυλαχτεί για όλους στην κάθε στιγμή –«μόλις γεννιέται ο άνθρωπος, είναι και ώριμος να πεθάνει». Σε άλλες εποχές ο πολιτισμός (ο κοινός τρόπος του βίου) είχε άξονα την εναργή συνείδηση της θνητότητας, τη «μνήμη θανάτου». Γιατί; Eπειδή γεννάει πλούτο ζωής η ανάληψη της ευθύνης του χρόνου, ευθύνης για την ψηλάφηση «νοήματος» (αιτίας και σκοπού) της ύπαρξης και του θανάτου. Σήμερα ο κοινός τρόπος ή πολιτισμός είναι μια πανικόβλητη (και αφελέστατη) προτροπάδην φυγή από το πρόβλημα: ο Iστορικός Yλισμός, αυτάρεσκος παλιμβαρβαρισμός, αφελέστατος στον πρωτογονισμό του.

H ανάληψη ευθύνης απέναντι στη βραχύτητα του βίου και στην εγγύτητα του θανάτου, ίσως να σημαίνει τη μόνη δυνατότητα ελευθερίας από τον θάνατο. O θάνατος είναι αναπότρεπτη συνέπεια του «αιτιατού» χαρακτήρα της ύπαρξής μας. Δεν είμαστε οι αίτιοι της ύπαρξής μας, δεν επιλέξαμε να υπάρχουμε, η αιτία που υπάρχουμε είναι «αλλού»: έξω από τη δική μας βούληση και ενεργητική δυνατότητα. Oμως η διαχείριση της (ερήμην μας) δεδομένης ύπαρξής μας είναι πεδίο της δικής μας του καθενός ευθύνης, της δικής μας ελευθερίας.

Στη βοσκηματώδη «λογική» του Iστορικού Yλισμού (λογική –για να μην ξεχνιόμαστε– του κ. Σαμαρά, του κ. Tσίπρα και λοιπών δημίων μας) η ελευθερία ορίζεται ως δυνατότητα ανεμπόδιστων ατομικών επιλογών: Eικόνα της ιστορικο-υλιστικής ελευθερίας είναι το σούπερ μάρκετ και προϋπόθεσή της η εξασφαλισμένη καταναλωτική ευχέρεια. H ελευθερία εκλαμβάνεται σαν ατομικό «δικαίωμα» δοτό – μας παραχωρείται με νόμους («αναγκαστούς κατά πάντων»). Γι’ αυτό και επιδέχεται διεκδίκηση αυτή η ελευθερία: με πορείες, καταλήψεις, βανδαλισμούς, απεργίες «κοινωνικού κόστους» (κατ’ ευφημισμόν, με «λαϊκούς αγώνες»).

Δεν υποψιάζεται ο Iστορικός Yλισμός, μαρξιστικός και καπιταλιστικός, μιαν άλλη εκδοχή της ελευθερίας, που αφορά στην ύπαρξη και όχι στη νομικά ρυθμιζόμενη συμπεριφορά –στοχεύει να ελευθερώσει από τον θάνατο, όχι να ψευτοπαρηγορήσει τη θνητότητα. Δεν είναι κενολογία να συζητάμε για ελευθερία από τον θάνατο; H μακραίωνη εμμονή των ανθρώπων σε αυτόν τον προβληματισμό δεν μοιάζει νηπιώδης. O θάνατος είναι δεδομένη αναγκαιότητα, όπως και η χρονικότητα και η φθορά. O άνθρωπος έχει επίγνωση-συνείδηση της υπαρκτικής αναγκαιότητας, αλλά και συνείδηση του ενδεχομένου υπαρκτικής ελευθερίας.

Oσο υπήρχαν Eλληνες, έμοιαζε πρωταρχική και αυτονόητη γι’ αυτούς η αναζήτηση της υπαρκτικής (όχι απλώς συμπεριφορικής) ελευθερίας: Nα ελευθερωθεί ο άνθρωπος από τις αναγκαιότητες που διέπουν την ύπαρξή του: άλογες ενστικτώδεις ενορμήσεις, απαιτήσεις ατομοκεντρικής κατασφάλισης και αυθυπαρξίας. Γι’ αυτό και λογάριαζαν οι Eλληνες πάντοτε ως άθλημα ελευθερίας τη σχέση, όχι τη χρήση, τη σχέση, όχι τη σύμβαση – άθλημα ελευθερίας ήταν το κατόρθωμα να συγκροτείται «πόλις», να λειτουργεί «βίος πολιτικός», να ταυτίζεται το αληθεύειν με το κοινωνείν.

O Iστορικός Yλισμός (κ. Σαμαράς, κ. Tσίπρας και λοιποί δήμιοι του βίου μας – για να μην ξεχνιόμαστε) καταλαβαίνει ως πρόβλημα μόνο την εφήμερη και οπωσδήποτε ατελέσφορη συντήρηση της ύπαρξης, την ύπαρξη ως χρονικότητα, τον χρόνο ως συνάρτηση του θανάτου, τον θάνατο ως κατεξοχήν αναγκαιότητα που διέπει την αιτιατή φαινομενικότητα. Oμως, δίχως τα ματογυάλια του Iστορικού Yλισμού, εμπειρικά πιστοποιούμε ότι ο άνθρωπος, σε αντίθεση προς τα άλογα υπαρκτά, υπάρχει και γνωρίζεται ως σχέση, όχι ως φύση. Γνωρίζουμε τον κάθε άνθρωπο, όχι όταν απλώς πιστοποιούμε το άτομο: μιαν αδιαφοροποίητη μονάδα της ανθρώπινης φυσικής ομοείδειας (μονάδα που διαφοροποιείται μόνο αριθμητικά – σαν αριθμός Δελτίου Tαυτότητας, Φορολογικού Mητρώου κ.τ.ό.). Γνωρίζουμε τον κάθε άνθρωπο ως ενεργούμενη ετερότητα: ύπαρξη μοναδική, ανόμοια, ανεπανάληπτη – ετερότητα όχι απλώς μορφική, αλλά ενεργούμενη, δηλαδή συνεχώς πραγματούμενη στην έκφραση (βλέμμα, χαμόγελο, χειρονομία, τόνος φωνής, κίνηση σώματος), όπως και στην ετερότητα σκέψης, κρίσης, φαντασίας, ποιητικής (δημιουργικής) ενέργειας.

Tην ενεργούμενη ετερότητα-μοναδικότητα κάθε ανθρώπου τη γνωρίζουμε οι άνθρωποι χάρη σε ένα επίσης ενέργημα μετοχής-μέθεξης στη γιγνόμενη ετερότητα του άλλου. Oσες βιογραφίες του Mότσαρτ ή του Bαν Γκογκ κι αν διαβάσω, μόνο με πληροφορούν για την ιστορική τους ύπαρξη, οι πληροφορίες δεν μου «γνωρίζουν» την υπαρκτική τους μοναδικότητα. Aυτή την ανακαλύπτω μόνο ενεργά: μετέχοντας στα ενεργήματά τους – στη μουσική του Mότσαρτ, στη ζωγραφική του Bαν Γκογκ.

Oνομάζουμε σχέση την ενεργητική μετοχή-μέθεξη στην ενεργούμενη ετερότητα του άλλου. Kαι η γνώση που προσπορίζει η σχέση είναι συνάρτηση της ελευθερίας που κατορθώνουμε από τις ορμέμφυτες αναγκαιότητες επιβολής στον άλλον, χρήσης του άλλου. H ελευθερία έχει τη δυναμική της ολοκληρίας που ποτέ δεν ολοκληρώνεται, της τελείωσης που ποτέ δεν τελειούται. Στη σχέση η ελευθερία από τον εγωκεντρισμό ξεκινάει από την ανιδιοτέλεια, περνάει στην αυταπάρνηση, κορυφώνεται στην ερωτική αυτοπροσφορά. Kαι αυτοί οι «επαναβασμοί» αντιστοιχούν και σε πρόοδο στη γνώση: η «ολοκληρούμενη και ουδέποτε περατούμενη» πληρότητα της γνώσης είναι ο έρωτας.

Mέχρις εδώ μπορούν ίσως κάτι να καταλαβαίνουν και οι εγκλωβισμένοι στον πρωτογονισμό του Iστορικού Yλισμού. Oμως το πώς η ελευθερία από τις υπαρκτικές αναγκαιότητες της φύσης μπορεί να πραγματώνει την ύπαρξη στην ερωτική δυναμική της σχέσης, ελεύθερη και από τον θάνατο, είναι άλλο, δύσκολο μάθημα. Aλλο να κατανοείς και άλλο να γνωρίζεις την ελευθερία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/12/14

Ετσι φτάσαμε σε αδιέξοδο στο μετρό Θεσσαλονίκης κατά την Αττικό Μετρό. Μετά την τρύπα του Κούβελα, η μεγαλύτερη τρύπα της Νέας Πασοκρατίας

Οι καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και πρόσθετων απαλλοτριώσεων, τα πισωγυρίσματα λόγω δικαστικών εμπλοκών  αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας που εξαρχής αντιμετώπιζε από την έναρξη του έργου η ανάδοχος ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda ήταν οι βασικές αιτίες για το σημερινό αδιέξοδο του μετρό Θεσσαλονίκης, με αποκορύφωμα το αίτημα της διάλυσης της σύμβασης από την κοινοπραξία την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο διαβίβασε στη Βουλή η Αττικό Μετρό, ως κύριος του έργου, στην περίπτωση που ο ανάδοχος ζητούσε παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου και συνεχίζονταν οι εργασίες με τους προβλεπόμενους από τα χρονοδιαγράμματα ρυθμούς, θα ήταν δυνατή η ολοκλήρωση του έργου μέσα στο 2018, σε πρώτη φάση χωρίς το σταθμό «Βενιζέλου». Υπενθυμίζεται εδώ ότι το έργο αυτή την στιγμή είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό μικρότερο του 30%. Στην περίπτωση του αιτήματος διάλυσης της σύμβασης από τον ανάδοχο, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, ο κύριος του έργου οφείλει να επαναδημοπρατήσει τις υπολειπόμενες εργασίες, γεγονός που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση του έργου για ένα έως δύο ακόμη χρόνια, ενώ στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τον ανάδοχο για τις διεκδικήσεις του, οι οποίες θα κριθούν στο πλαίσιο της διαιτησίας.
Η Αττικό Μετρό αναφέρεται και στα προβλήματα που οδήγησαν στις μεγάλες καθυστερήσεις ώς προς την πρόοδο των εργασιών την τελευταία οκταετία και τις ενέργειες που έγιναν προς την επίλυσή τους. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας απαιτούν ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, προωθήθηκαν με το Ν.4070/12 συμπληρωματικές ρυθμίσεις που σκοπό έχουν την επιτάχυνσή τους.
Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί ο ανάδοχος ως προς τα χρηματοδοτικά του προβλήματα, προωθήθηκε νομοθετική ρύθμιση, με το Ν.4093/2012, για τη χορήγηση συμπληρωματικής προκαταβολής σε παλαιές συμβάσεις, ώστε το συνολικό ύψος της να είναι, ως ποσοστό, το ίδιο με το ισχύον για τις νέες συμβάσεις μεγάλων δημόσιων έργων.
Για την επίσπευση της επίλυσης των διαφωνιών και διεκδικήσεων του αναδόχου, οι οποίες μετά την απόρριψή τους από την Αττικό Μετρό, είχαν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, προωθήθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις, με τον Ν.4155/2013 και το Ν.4264/2014 προκειμένου να επιλυθούν μέσω διαιτησίας, όπερ και εγένετο. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, για την αντιμετώπιση των πλημμυριών προβλημάτων που δημιουργούσε μπαζωμένο, από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ρέμα στην περιοχή του σταθμού Ν. Ελβετία, διατέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι 950.000 ευρώ για τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές 2015.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μείωση 40-50% των Ρώσων τουριστών

Μεγάλη μείωση της τάξης του 40% με 50% σημειώθηκε φέτος στα ταξίδια των Ρώσων στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας υποτίμησης του ρουβλίου, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Focus η διευθύντρια της ένωσης τουριστικών πρακτορείων στη Ρωσία Μάγια Λομίντσε.
Σύμφωνα με την ίδια, οι πιο επιθυμητοί προορισμοί των Ρώσων στην Ευρώπη ήταν η Ελλάδα και η Ισπανία  με ποσοστό 7% για κάθε μία χώρα στο σύνολο των τουριστών.
Στους λόγους που εξηγούν τη μείωση των Ρώσων τουριστών, η κυρία Λομίντσε ανέφερε και έναν παράγοντα που σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική. Πολλοί Ρώσοι, είπε, δηλώνουν ότι αισθάνονται ανεπιθύμητοι στη Δύση λόγω των κυρώσεων εις βάρος της χώρας τους.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι Γερμανοί χρωστούν 1,5 τρισ. δρχ. στους Έλληνες

Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που συγκέντρωσε η ελληνική ομάδα εργασίας για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις - Χαρακτηρίζει διαχρονικά ανέντιμη τη στάση του Βερολίνου - «Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη»
Εκτενή αναφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως από το αναγκαστικό δάνειο, αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, για την επί 3,5 χρόνια γερμανοναζιστική κατοχή, κάνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στη χριστουγεννιάτικη έκδοσή της, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης, από την ειδική ομάδα εργασίας στον υπουργό Οικονομικών.
«Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη και την μνήμη σε πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις, η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε την ημέρα κατά την οποία εισέβαλε στην Αθήνα η “Βέρμαχτ”», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τίτλο «Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά», στο οποίο φιλοξενείται συνομιλία με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Παναγιώτη Καρακούση.
Ο ίδιος, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «με την ομάδα εργασίας επί δύο χρόνια ερεύνησαν και υπολόγισαν τι οφείλει η Γερμανία στους Ελληνες μέχρι σήμερα», εκφράζει θλίψη βλέποντας, όπως λέει, μερικούς στη Γερμανία και αλλού να αμφισβητούν το προφανές, δηλαδή τις ζημίες που υπέστη η Ελλάδα, καθώς αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 19% του πληθυσμού της εκείνη την εποχή, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια Ελληνες, να έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί.
Όπως εξηγεί, πρόκειται για ομάδα τεχνοκρατών και ο ίδιος έχει παραμερίσει την οργή του και προσπάθησε να υπολογίσει τα πάντα αντικειμενικά, χωρίς οι έρευνες της ομάδας να έχουν κανένα πολιτικό στόχο και να σχετίζονται με τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να αναφέρθηκε σε ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ζητάει ο Μανώλης Γλέζος, «ο λαϊκός ήρωας που ως νεαρός μαζί με έναν φίλο του το Μάιο του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και ο οποίος σήμερα, 92 χρονος, βρίσκεται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πολλαπλάσιο εκείνου που κατέβαλε το 1960 η Δυτική Γερμανία στους Ελληνες ως «αποζημίωση» για τα θύματα του ναζισμού στα τριάμισι χρόνια κατοχής, όταν η Βέρμαχτ είχε μεταφέρει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 70.000 Εβραίους από την Ελλάδα από τους οποίους δεν επέστρεψε σχεδόν κανείς και όταν είχε εκτελέσει 130.000 άμαχους στη χώρα.
Συμπληρώνει, δε, ότι η επιχειρηματολογία των γερμανικών κυβερνήσεων είναι κατά κάποιον τρόπο ανέντιμη, όπως επισημαίνουν επανειλημμένα Γερμανοί ιστορικοί όπως οι Χάγκεν Φλάισερ και Αλμπρεχτ Ριτσλ, διότι μετά το 1945 η Βόννη «παρηγορούσε» τους Ελληνες πως όταν η Γερμανία θα έχει επανενωθεί θα μπορούσε να λυθεί οριστικά το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ωστόσο όταν έγινε πραγματικά η επανένωση ήταν ήδη αργά, καθώς οι Γερμανοί στη «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις» του 1990 περιέλαβαν προληπτικές διατάξεις για να αποτρέψουν περαιτέρω αξιώσεις για αποζημιώσεις.
Στη συνέχεια σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει να αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποπληρωμή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, κάτι στο οποίο ο Γιόαχιμ Γάουκ είχε αντιτάξει χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι πρέπει να απαντήσω: η νομική οδός γι' αυτό έχει κλείσει».
Η Der Standard αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και για τον Παναγιώτη Καρακούση που, για πρώτη φορά, συγκέντρωσε τα διασκορπισμένα αρχεία και ο οποίος στο σημειωματάριο του σημειώνει έναν δεκαπενταψήφιο αριθμό, δηλαδή 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρέθηκαν και είναι καταγεγραμμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως καταναγκαστικό δάνειο, το οποίο απέσπασαν το Μάρτιο του 1942 από τους Ελληνες, το γερμανικό Ράιχ και η Ιταλία.
Σημειώνει επιπλέον πως οι υπάλληλοι σε αυτούς τους υπολογισμούς τους δεν συμπεριέλαβαν καν τα δισεκατομμύρια δραχμών που ήταν τα μηνιαία έξοδα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ, όπως παρατηρεί ο Παναγιώτης Καρακούσης, το δάνειο παραμένει ανοικτό και υπάρχουν οι υπογραφές των κατακτητών που μάλιστα λίγο πριν από το τέλος του Πολέμου είχαν πληρώσει δύο δόσεις του, κάτι που αποδεικνύει πως επρόκειτο για ένα δάνειο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/12/14

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη! Με 168 "ναι" η δεύτερη ψηφοφορία για τον Σταύρο Δήμα

Άκαρπη απέβη και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνολικά 168 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα ενώ 131 ψήφισαν παρών. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, η οποία επικαλέστηκε λόγους υγείας. 

Πώς ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Θετική ψήφο στην εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας έδωσαν κατά τη δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι βουλευτές: Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης,Μίκα Ιατρίδη, Σπύρος Λυκούδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Νίκος Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Παρών ψήφισαν οι Γιώργος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Βύρων Πολύδωρας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/12/14

Αντισυνταγματική η δέσμευση καταθέσεων

Αντισυνταγματική έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την απαγόρευση ανάληψης οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, κίνησης θυρίδων και κάθε χρηματιστηριακού προϊόντος, που ανήκουν στην οικογένεια και οι οποίες επιβλήθηκαν στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου.
Σύμφωνα με το “Εθνος”,  το Δ' Τμήμα ΣτΕ ακύρωσε πράξη του ΣΔΟΕ με την οποία “μπλοκαρίστηκε” πριν από λίγους μήνες ποσό 2,6 εκατ. ευρώ που υπήρχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματία (κοινούς με τη σύζυγο και ένα από τα παιδιά τους).
Το Δ' Τμήμα ΣτΕ χτυπά ουσιαστικά “καμπανάκι” προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεσο κίνδυνο ακύρωσης πολλών παρόμοιων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων, εξαιτίας των συνταγματικών προβλημάτων που παρουσιάζει η νομοθεσία με βάση την οποία το ΣΔΟΕέχει τη δυνατότητα να κλείνει άμεσα τραπεζικούς λογαριασμούς, “παγώνοντας”  κάθε συναλλαγή και περιουσιακό στοιχείο τα οποία διερευνά  χωρίς κανέναν περιορισμό.
Το σκεπτικό της απόφασης έγκειται στο ότι η απεριόριστη εξουσία των διωκτικών οικονομικών αρχών να δεσμεύουν τα πάντα, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα σοβαρή και μεγάλη σε εύρος επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχόμενου ατόμου και ειδικότερα μια επέμβαση στα περιουσιακά δικαιώματα, στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία του.
Το ΣτΕ δέχεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία παρουσιάζει πολλά κενά, ασάφειες και αόριστες έννοιες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι προϋποθέσεις και εγγυήσεις που απαιτεί το Σύνταγμα για την προστασία δικαιωμάτων που περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/12/14

"Παύλο, εγώ την Αλεξάνδρα μπορώ να την δω Τετάρτη-Πέμπτη". Χαϊκάλης Gate. Camora, Coza Nostra. Μήνυση για τις δηλώσεις Χαϊκάλη καταθέτει ο Πρωθυπουργός. Άραγε, τον Μπαλτάκο γιατί δεν τον μήνυσε?


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προπληρωμή 100% των παραγγελιών ζητούν ξένοι προμηθευτές

Ημέρες του 2012 αρχίζουν να αναβιώνουν οι Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς αφού τις τελευταίες ημέρες, όπως λένε, οι εμπορικοί εταίροι τους στο εξωτερικό ζητούν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις.
 
Μάλιστα εμπορικοί αντιπρόσωποι στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι ξένοι προμηθευτές ζητούν εκ νέου προπληρωμή 100% της παραγγελίας τα εμπορεύματα που εισάγουν. 
 
Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ) κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης, τόνισε ότι προπληρωμή του συνόλου της παραγγελίας απαιτούν πλέον οι προμηθευτές από την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία. Οι προμηθευτές δέχονται ακόμη εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι γνωστό ότι είναι περιορισμένη η χρηματοδότηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς το εμπόριο. 
 
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία ήταν τέτοιο που οι ξένοι προμηθευτές αρνούνταν εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες και έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις-πελάτες τους υποχρεώνονταν -όσοι μπορούσαν- να απευθυνθούν σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18/12/14

"Φωνάζουν" εκλογές οι τροπολογίες τελευταίας στιγμής που κατατίθενται στη Βουλή

Μετάθεση εκκρεμοτήτων που περιέχουν πολιτικό κόστος προβλέπουν οι περισσότερες εκ των υπουργικών τροπολογιών που κατατίθενται στην Βουλή τις τελευταίες ώρες με αποτέλεσμα αρκετοί να μιλούν πως οδεύουμε ολοταχώς για εκλογές.
Ενδεικτική είναι η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας»
Προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Την παράταση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας για όσους υπαλλήλους δεν υπέβαλαν αίτηση μετάταξης (περιλαμβάνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί) έως την 31η Μαρτίου του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έως τότε δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.
- Παρατείνονται έως τα τέλη του προσεχή Ιουνίου (έληγε στις 31/12/2014) οι προθεσμίες για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
- Αποδοχές που καταβλήθηκαν σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και των οποίων η επιλογή ακυρώθηκε για τυπικό λόγο με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν αναζητούνται. Στην περίπτωση που τα ανωτέρω ποσά έχουν ήδη βεβαιωθεί και καταλογισθεί, οι σχετικές πράξεις παύουν να ισχύουν.
- Παρατείνεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες διακριθέντων αθλητών που είναι διορισμένοι είτε στα Σώματα Ασφαλείας είτε στο Δημόσιο τομέα να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενους από αυτή φορείς καθώς και σε λοιπούς φορείς (π.χ ομοσπονδίες Αθλημάτων). Η μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.
- Επιτρέπεται η ανταλλαγή τακτικών υπαλλήλων του δημοσίου με υπαλλήλους των υπηρεσιών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης ή των κρατών μελών της ΕΕ ή άλλων χωρών στο πλαίσιο προγραμμάτων για τη μετάδοση τεχνογνωσίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης.
- Επιτρέπεται ο διορισμός σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις των μνημονευόμενων διακριθέντων αθλητών, καθώς και του προσωπικού, ο διορισμός του οποίου γίνεται βάσει ειδικών ευεργετικών διατάξεων και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση κατανομής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι και τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές η Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές προχώρησε η Ελλάδα μετά από την χθεσινή ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας, αναφέρουν τα διεθνή μέσα.

Συγκεκριμένα, τοBloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στρατηγικού αναλυτή στην Royal Bank of Scotland Group Plc, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρίσκεται στο χαμηλότερο εύρος των κυβερνητικών προσδοκιών. «Θα χρειαστεί μια μεγάλη πολιτική εξέλιξη στο διάστημα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους».

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής αναλυτής στην Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνει ότι ο Αν. Σαμαράς πρέπει να κάνει κάτι για να πείσει περισσότερους βουλευτές να υποστηρίξουν τον Στ. Δήμα. «Η υπόσχεση πρόωρων εκλογών, ίσως βοηθήσει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γ. Παγουλάτο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην χθεσινή ψηφοφορία κυριάρχησε η ψήφος τακτικής, καθώς ορισμένοι που σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τον Στ. Δήμα, είναι πρόθυμοι να το κάνουν μόνο στον τελευταίο γύρο.

«Όταν έρθει αυτή η στιγμή, θέλουν να δείξουν πως αναγκάστηκαν να το κάνουν μετά από έντονες πιέσεις. Το πρόβλημα είναι πως, καθώς προστίθενται, ακόμη και τότε δεν είναι αρκετοί να φτάσουν τους 180, εκτός και εάν κάτι μεγάλο, ένα game-changer, αλλάξει την κατάσταση. Ίσως κάτι που να προκαλεί αποσταθεροποίηση της οικονομίας», ανέφερε ο Γ. Παγουλάτος στις δηλώσεις του στο Bloomberg.
Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα φαίνεται πιθανή περισσότερο από ποτέ μετά από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας ανάδειξης προέδρου της δημοκρατίας, αναφέρει καιτο CNBC σε δημοσίευμά του.

Το αποτέλεσμα αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών και υπάρχει μια σαφής πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να τις κερδίσει, «πιθανώς βάζοντας τη διεθνή διάσωση της χώρας σε κίνδυνο».

Ο David Lea, επικεφαλής αναλυτής της Control Risks, δηλώνει στο CNBC ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το momentum με το μέρος του πολιτικά τους τελευταίους 18 σχεδόν μήνες στην Ελλάδα, και η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για το πρόγραμμα διάσωσης είναι πολύ έντονη».

Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν είναι «ρεαλιστικό» να αναμένουμε ότι ο Στ. Δήμας θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να εκλεγεί. «Με κάποιον τρόπο οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές και δεν βλέπω την βουλή να παραμένει μέχρι το τέλος της θητείας της, στα μισά του 2016».

Από την πλευρά του ο Wolfang Piccoli, της Teneo Intelligence, συμφωνεί, δηλώνοντας πως η Ελλάδα πιθανώς θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Ο Piccoli τονίζει πως ο Αν. Σαμαράς θα μπορούσε να αλλάξει την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα με έναν υποψήφιο πιο «αριστερό», αλλά πρόσθεσε ότι «δεδομένων των θεμελιωδών πολιτικών διαφορών σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές περισσότερο παρά του προσώπου που θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, παραμένει αμφίβολο το εάν αυτή η κίνηση θα ενισχύσει τις πιθανότητες της κυβέρνησης για εκλογή του προέδρου».

Επίσης, ο Μιχάλης Μασσουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι «διαχειρίσιμο» και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βοήθησαν την οικονομία να ανακάμψει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ήταν υπερβολικές αν και οι αγορές φαίνεται να διαφωνούν.

«Οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά. Ασφαλώς υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και δεν το αρνούμαι, αλλά δεν πρόκειται για μια χώρα που αξίζει αυτού του είδους των προσδοκιών (για περαιτέρω οικονομική αναταραχή) από τις αγορές», πρόσθεσε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ουρές στις εφορίες

Επέστρεψαν οι «ουρές» στις εφορίες, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν μαζικά λίγο πριν τα τέλη τα χρονιάς για να καταθέσουν δικαιολογητικά και να γλιτώσουν ό,τι μπορούν από του φόρους που καλούνται να πληρώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Με βάση τον νέο κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να το δημόσιο  να μπορέσει να εισπράξει μέσα στον τρέχοντα μήνα περί τα 7,5 δισ. ευρώ συνολικά, αλλά χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν βάλει σε δράση τα δικά τους... σχέδια.
Τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται ο όγκος των φορολογουμένων που διαγκωνίζονται στις ουρές με σκοπό:
-          να καταθέσουν πινακίδες των ΙΧ τους για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
-          να ζητήσουν βεβαιώσεις μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για να αποσύρουν ή να μεταπουλήσουν το όχημά τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν «ζεστό χρήμα».
-          να ζητήσουν από το δικαστικό τμήμα να ενταχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων, εάν έχασαν μετά την 1η Οκτωβρίου την παλαιά ρύθμιση που είχαν και το ηλεκτρονικό σύστημα δεν τους επιτρέπει να ενταχθούν στη νέα.
-          να καταθέσουν δικαιολογητικά  για τις διορθώσεις που έκαναν στα Ε9, εφόσον προκύπτει μείωση φόρου ΕΝΦΙΑ από 300 ευρώ και άνω (ή αν έκαναν λάθος και υπέβαλαν και δεύτερη διορθωτική δήλωση). Η δυνατότητα διορθώσεων χωρίς πρόστιμο εκπνέει αύριο Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου.
-          να κλείσουν «μπλοκάκια» για να αποφύγουν να πληρώσουν τέλος επιηδεύματος ή να φορολογηθούν σαν επιχειρήσεις.
Και όλα αυτά, για να φέρουν βόλτα οι περισσότεροι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις τους, όπως:
-          η πληρωμή της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ
-          τέλη κυκλοφορίας του 2015
-          την  δεύτερη δόση από τις 72-100 δόσεις.
Επιπλέον, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου  περίπου 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται να προβούν στην  υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών οικονομικού έτους 2014, για συναλλαγές και τιμολόγια του 2013.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πώς φτάσαμε στο "φιάσκο" του Μετρό Θεσσαλονίκης

Η δια… δηλώσεων, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, διαχείριση της κρίσης που είχε ξεσπάσει στο μετρό Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την χαμηλή προσφορά που το 2005 υπέβαλε η ΑΕΓΕΚ οδήγησαν στη χθεσινή δυσμενή εξέλιξη για την πορεία του μετρό Θεσσαλονίκης. Την κατάθεση, δηλαδή, από τον ανάδοχο αίτησης διάλυσης της σύμβασης κατασκευής και παραχώρησης. Όπως μετέδωσε, χθες, πρώτο το Capital.gr, η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda ζήτησε με επιστολή της προς την Αττικό Μετρό τη διάλυση της σύμβασης παραχώρησης, ύστερα από την πρόσφατη -υπέρ του αναδόχου- απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.
Ενδεικτικό του διαφορετικού μήκους κύματος που…εκπέμπουν οι τοπικοί πολιτευτές, η αρχαιολογική υπηρεσία, η Αττικό Μετρό και ο ανάδοχος είναι ότι μέχρι πρότινος οι τοπικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα προχωρήσουν απρόσκοπτα. Η Αττικό Μετρό με απάντησή της σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Γκιουλέκα εκτιμά ότι το 70% του υπολειπόμενου έργου θα ολοκληρωθεί, σε τρία χρόνια, το 2018, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε, προχθές, ότι οι αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως μπορούν να συνυπάρξουν με το μετρό.
Όλα αυτά, όταν ύστερα από τη χθεσινή εξέλιξη, το έργο «βυθίζεται στο σκοτάδι». Εάν δεν χρησιμοποιηθεί η «φόρμουλα» της ματαίωσης της διάλυσης -που και στην περίπτωση αυτή η καθυστέρηση θα είναι σημαντική- για τη συνέχιση του έργου θα απαιτηθεί η επαναδημοπράτησή του.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις του Δημοσίου στη σκακιέρα είναι περιορισμένες. Εάν η Αττικό Μετρό προκηρύξει νέο διαγωνισμό –κάνοντας δεκτή την αίτηση διάλυσης- θα πρέπει να διαχειριστεί και το «πολιτικό» κόστος της καταβολής -ενδεχομένως υψηλής- αποζημίωσης σε κατασκευαστικές εταιρείες που «δεν θα είναι εκεί την επόμενη μέρα». Ταυτόχρονα, εάν οι δύο πλευρές συναινέσουν στη φόρμουλα της ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης, όπως προβλέπει η νομοθεσία δημοσίων έργων, ο παραχωρησιούχος, που θα εισπράξει αποζημίωση, θα παραμείνει στο έργο. Πρόκειται για μία συμβιβαστική λύση την οποία δεν είναι βέβαιο εάν θα επιθυμούσε η Αττικό Μετρό.
Η τρίτη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει το Δημόσιο είναι να μην αποδεχτεί την αίτηση του αναδόχου για διάλυση της σύμβασης. Κάτι τέτοιο θα «μπλόκαρε», επί μακρόν, το έργο, καθώς η υπόθεση θα οδηγούνταν στο διαιτητικό δικαστήριο.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι 300 εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, καθώς το «πάγωμα» των έργων τους στέλνει στο ταμείο ανεργίας.
Τέλος, το κοινωνικό κόστος από την αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών είναι πολύ μεγάλο, καθώς πέραν της κυκλοφοριακής συμφόρησης που έχει προκληθεί στην πόλη τα καταστήματα που βρίσκονται κοντά στα εργοτάξια έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
Ας σημειωθεί ότι η προσφορά που είχε υποβάλει το 2005 η κοινοπραξία κατασκευής (ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda) για το έργο κατασκευαστικού προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ διαμορφωνόταν στα 798 εκατ. ευρώ.

Ήταν δηλαδή, σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά με τις προσφορές αξίας 849 και 870 εκατ. ευρώ που υπέβαλαν, πριν από εννέα χρόνια, οι υπόλοιποι δύο διεκδικητές του έργου.
Σημεία...σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης
2003 (Σεπτέμβριος) αποφασίστηκε να κατασκευαστεί το μετρό ως δημόσιο έργο.
2004 (Ιούνιος)  εκδήλωσαν ενδιαφέρον πέντε κοινοπραξίες.
2006 (Απρίλιος) η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda υπέγραψε τη σύμβαση του έργου.
2006 (Ιούνιος) Ξεκίνησε η κατασκευή του μετρό που αποτελείται από 9,6 χλμ. γραμμής.
2014 (1η Δεκεμβρίου). Ολοκληρώθηκε η οριακή προθεσμία του έργου (αρχική συμβατική προθεσμία συν το 1/3 αυτής).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »