31/10/14

«Ο εθνικός ύμνος δεν μεταδίδεται, αλλά η θεία λειτουργία και η παρέλαση μεταδόθηκαν, τι άλλο θέλετε;» Ήταν η απάντηση του διευθυντή Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ Βασίλη Θωμόπουλου σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Και όμως έγινε και αυτό η κρατική τηλεόραση ΔΕΝ έπαιξε τον Εθνικό Ύμνο στην 28η Οκτωβρίου.Πλήθος παραπόνων δέχτηκε την Τρίτη το τηλεφωνικό κέντρο της ΝΕΡΙΤ επειδή ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου δεν έπαιξε ο εθνικός ύμνος. Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso πολλοί τηλεθεατές έπαιρναν τηλέφωνο στην εκπομπή «Έξι - δέκα» στη δημόσια τηλεόραση για να κάνουν παράπονα στους δημοσιογράφους.
Οι διαμαρτυρίες έγιναν κυρίως από τους ομογενείς στην Αμερική, στην Αυστραλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και από τους Έλληνες της περιφέρειας -κυρίως από τη Μακεδονία- , οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς πριν την παρέλαση και το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε με το πλούσιο αφιέρωμα στο έπος του 1940, να ακούσουν τη μελοποιημένη από τον Νικόλαο Μάντζαρο «Ωδή εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού.
Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Σκάλκος και Σταυρούλα Χριστοφιλέα -παρουσιαστές της εκπομπής «Έξι - δέκα»- αισθάνθηκαν άβολα και ήρθαν σε δύσκολη θέση. Όπως τόνισαν, θα μεταφέρουν το αίτημα των τηλεθεατών στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ και στη Διεύθυνση Προγράμματος.
«Ένιωσα μεγάλη αμηχανία. Μέχρι τώρα λαμβάνουμε μηνύματα και e-mail δεδομένου ότι είμαστε η πρώτη εκπομπή που καλημερίζει τους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης και ίσως οι τηλεθεατές υπέθεσαν ότι έπρεπε να γνωρίζουμε γιατί δεν μεταδίδεται ο εθνικός ύμνος. Τηλεθεατής μου είπε ότι όλες οι δημόσιες τηλεοράσεις στον κόσμο λειτουργούν με κάποιους συγκεκριμένους κανόνες κι εγώ του είπα "έχετε δίκιο". Θεωρώ ότι πρόκειται για αμέλεια της διοίκησης. Πάντως, όσα χρόνια εργαζόμουν στην ΕΡΤ και μέχρι που έκλεισε, στις 11 Ιουνίου του 2013, ο εθνικός ύμνος έπαιζε κανονικά, με φόντο τη σημαία μας να ανεμίζει στην Ακρόπολη, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στις 6.00 το πρωί. Το θυμάμαι, γιατί παρουσίαζα την "Πρωινή ενημέρωση" με τη Μαριλένα Κατσίμη. Από την ημέρα που λειτούργησε η ΝΕΡΙΤ ο εθνικός ύμνος από αφέλεια -δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω- δεν μεταδίδεται» δηλώνει στην Espresso ο παρουσιαστής Γιάννης Σκάλκος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο κλέφτης και ο ψεύτης. Καλό...

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα οι μικροομολογιούχοι, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης.
Στη Θεσσαλονίκη από το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Ι. Δραγούμη. Οι μικροομολογιούχοι κρατούν ένα πανό με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, τους οποίους χαρακτηρίζουν «ψεύτη και κλέφτη», αντίστοιχα.

«Για τρίτη φορά θα γιορτάσουμε τη μέρα της αποταμίευσης σαν αποταμιευτές, που το κράτος σε συνεργασία με τις τράπεζες, έκλεψαν τις οικονομίες μας», σημειώνει ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων ΟΕΔ.
Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιείται και στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου κρέμασαν ένα γουρούνι. Ζητούν να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου -όπως αναφέρουν- να πεισθεί η κυβέρνηση να επιστρέψει τις οικονομίες που έχασαν με την υποχρεωτική συμμετοχή τους στο PSI.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τις 400.000 έφθασαν ήδη οι αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου

Σημάδια «υπερθέρμανσης» παρουσιάζει η ηλεκτρονική εφαρμογή αιτήσεων του επιδόματος πετρελαίου στο Taxisnet. Μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας τους υποδέχθηκε 400.000 ενδιαφερόμενους που άνοιξαν τη σχετική σελίδα με τους κωδικούς τους και έκαναν ήδη αίτηση ή ετοιμάζονται να την υποβάλουν.
Μέχρι και χθες πάντως το σύστημα είχε δεχθεί 306.089 αιτήσεις εκ των οπόίων πήραν ήδη έγκριση από το ΚΕΠΥΟ οι 282.172. Οι δικαιούχοι αυτοί θα εισπράξουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο την προκαταβολή του 25% του επιδόματος που δικαιούνται, με βάση την γεωγραφική περιοχή όπου διαμένουν.
Αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μπορούν πλέον να υποβάλουν οι πολίτες και μέσω των ΚΕΠ, έως και τις 30 Μαΐου 2015. Η πληρωμή θα γίνεται για όλους μέσω των τραπεζικών λογαριασμών τους και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προϋπολογίσει ότι θα διατεθούν περίπου 74 εκατ. ευρώ για επιδόματα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης μέσα στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, ενώ για ολόκληρο το 2015 η σχετική δαπάνη υπολογίζεται στα 210 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση φτάνει στα 28 λεπτά το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι με τις χαμηλές τιμές που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (κυμαίνεται περίπου από 1 ως 1,10 λεπτά το λίτρο) το τελικό κόστος αγοράς για τους δικαιούχους μπορεί να πέσει στα 70 - 80 λεπτά το λίτρο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/10/14

Και απάντησε το γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ.: Δεν υπάρχει ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη

Δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χθες Τετάρτη στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την το αθηναϊκό γραφείο του πρακτορείου Bloomberg.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γκ. Χαρδούβελης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκαν χθες, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επισημαίνει ότι η συζήτηση δεν ήταν δεσμευτική.
 
Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο διαψεύδει τα δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις συνομιλίες.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Οι πιστωτές θα εξακολουθούν να έχουν μοχλούς πίεσης» είπε ο Γκ. Χαρδούβελης στην Deutsche Welle

Στους φόβους των πιστωτών, αλλά και στη συνομιλία του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.
Η σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται, η τρόικα προετοιμάζει την τελική αξιολόγηση και η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της το τι μέλλει γενέσθαι. Η μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης στο Βερολίνο του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με το γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Θα πρέπει να πειστούν οι πολίτες
Όχι, δεν συζήτησαν για την αξιολόγηση της τρόικα διευκρίνισε σε συνέντευξή του με τη Deutsche Welle o κ. Χαρδούβελης. Έγινε όμως μια αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τότε που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, εστίασε την προσοχή του συνομιλητή του σε ένα θέμα που αποτέλεσε και το «κομβικό σημείο» της όλης συζήτησης: η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό. Μπορεί κανείς να τις ξεκινήσει, υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, αλλά για να έχουν συνέχεια θα πρέπει να γίνουν «κτήμα» του. Το ζητούμενο είναι, πως κανείς το πετυχαίνει.
«Θα γίνουν κτήμα εάν ο κόσμος δει λεφτά στη τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε.”
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε κατά τον κ. Χαρδούβελη την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Μόνον όταν οι έλληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παρθούν πίσω, ότι δεν θα επανέρθουμε στα προηγούμενα».
Η έξωθεν πίεση θα διατηρηθεί
Όσο βάσιμη να είναι αυτή η εκτίμηση, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς του μνημονίου και δεν θα υφίσταται πλέον τον έλεγχο αλλά και την έξωθεν πίεση να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, προκαλεί μάλλον εφιάλτες στους πιστωτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία θα προτιμούσε τη συνέχιση της καταβολής δόσεων από το ΔΝΤ για το 2015 και 2016, και σε περίπτωση ανάγκης, ένα τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδούβελης...
«...δεν τέθηκε θέμα στη συζήτηση μας για τρίτο πακέτο. Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτή τη γραμμή στήριξης».
Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και οι φόβοι ων πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε αυτούς τους ενδοιασμούς αναδεικνύοντας σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών. Ένας από αυτούς αφορά τα κέρδη που έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος ”Securities Markets Programme” της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.
«Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε. Άρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης. Έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως.”
«Οι Έλληνες ζητούν επιβράβευση»
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον ομόλογο του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για αυτό το ελληνικό αίτημα ο κ. Χαρδούβελης απάντησε:
«Φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια. Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν».
Πάντως, η συζήτηση για τη μέτα-μνημόνιο εποχή βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να προσεγγίσουν οι εταίροι τις θέσεις της για μια προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτή η προσπάθεια αφορά κυρίως τη Γερμανία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι τιμές μειώθηκαν αλλά πληρώνουμε περισσότερα!

Μπορεί οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη (καθώς η τιμολόγηση γίνεται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων στην Ε.Ε.), μπορεί μεγάλος αριθμός σκευασμάτων, και ειδικά όσα έχουν χάσει πλέον τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τους (πατέντα), να έχουν δεχτεί σημαντική μείωση στην τιμή τους, μπορεί τέλος τα γενόσημα φάρμακα, που κατά βάση είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα, να προωθούνται από τον ΕΟΠΥΥ με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, εντούτοις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν στο ταμείο των φαρμακείων κάθε φορά και περισσότερα.
Για παράδειγμα, όπως φαίνεται από συνταγές που προσκομίζουν φαρμακοποιοί, για σκεύασμα για τον έλεγχο της χοληστερίνης με λιανική τιμή πέρσι το Δεκέμβριο 8,95 ευρώ και ίδια ασφαλιστική τιμή, -την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή-, ο ασφαλισμένος πλήρωνε μόνο την συμμετοχή του 25%, δηλαδή 2,24 ευρώ. Το ίδιο φάρμακο φέτος τον Απρίλιο είχε μεν μικρότερη λιανική τιμή στα 8,50 ευρώ, αλλά και χαμηλότερη  ασφαλιστική τιμή στα 4,25 ευρώ. Έτσι οι ασφαλισμένοι καλούνταν να πληρώσουν τη διαφορά ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή, δηλαδή 4,25 ευρώ, συν 2,13 ευρώ για τη συμμετοχή τους, συν το ένα ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής, δηλαδή 7,38 ευρώ.
Ομοίως για φάρμακο για την καρδιά των 20mg (14 χάπια) με τιμή 11,04 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο 2,68 ευρώ, ενώ ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει στο ταμείο 8,35 ευρώ, έχοντας όμως ήδη πληρώσει και 10 ευρώ στο γιατρό προκειμένου να πάρει τη συνταγή, γενονός που στην πραξη ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή των φαρμάκων. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της φαρμακευτικής ουσίας ροσουβαστατίνης που χορηγείται για περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας. Το 2010 είχε λιανική τιμή 25,6 ευρώ και φέτος τον Ιούλιο 19,6 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι το 2010 όμως πλήρωναν 6,4 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 25%) και σήμερα καταβάλλουν 15,5 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 79%). 
Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εδώ. Για τα φάρμακα με τιμή κάτω των 3 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το 1 ευρώ, το οποίο όμως ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλει για κάθε συνταγή που εκτελέιται από το φαρμακοποιό “υπέρ του Οργανισμού”. Όπως εξηγούν μάλιστα οι φαρμακοποιοί, αν και τυπικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι 25%, επειδή πληρώνουν και τη διαφορά ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή, η συμμετοχή στην ουσία ξεπερνά το 35%, ενώ για ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερη, ακόμη και για γενόσημα φάρμακα.
Την ίδια ώρα, με σκοπό να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για το φάρμακο, πολλά είναι τα σκευάσματα που μετακινούνται από τη θετική λίστα φαρμάκων στη λίστα με τα μη αποζημιούμενα, και παρά το γεγονός πως χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής, δεν αποζημιώνονται καθόλου από τα ταμεία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο 8% οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου

Οι εντολές πώλησης στα ελληνικά ομόλογα αυξάνουν εκ νέου τις αποδόσεις τους με τη δεκαετία να περνά εκ νέου το επίπεδο του 8%. 
 
Συγκεκριμένα η απόδοση εμφανίζει απ' το πρωί αύξηση 5,71% και διαμορφώνεται στο επίπεδο του 8,02%.
 
Αφενός οι επενδυτές φοβούνται το πολιτικό ρίσκο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με  τον υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς στο Bloomberg ότι πρόωρες εκλογές θα επαναφέρουν το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" στη χώρα. 
 
Αφετέρου το φρένο στην επιθετική νομισματική πολιτική που "πάτησε" χθες η Fed και τα μεγαλύτερα πραγματικά επιτόκια που θα υπάρξουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πλήττει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες αγορές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/10/14

Που να επενδύσετε στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Economist

Το να κάνει κανείς business στην περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι δύσκολο λόγω των εμποδίων που θέτει το νομικό σύστημα.
Την ετήσια έκθεση "Doing Business" δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη 29 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Τράπεζα, κατατάσσοντας τις 189 χώρες του πλανήτη ανάλογα με το πόσο ελκυστικές είναι για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν.
Πρώτη στη λίστα η μικροσκοπική Σιγκαπούρη για ακόμα μια χρονιά, ενώ ουραγός αναδείχθηκε – χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη – η Ερυθραία. Υπάρχουν όμως άλλες περιπτώσεις που δεν είναι τόσο... αυταπόδεικτες. Η Ουκρανία που από τον περασμένο Μάρτιο έχει εμπλακεί στη γνωστή σύγκρουση με τη γειτονική της Ρωσία – έλαβε υψηλή θέση, εν μέρει γιατί κάποια από τα στοιχεία σχετικά με τη βελτίωση των πρακτικών που ακολουθεί η δημόσια διοίκηση συνυπολογίστηκαν από την έρευνα συλλέχθηκαν πριν την έναρξη των εχθροπραξιών.
Ωστόσο, τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνας – σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζεται σε κάθε χώρα για να επιλυθεί  μια νομική διαφορά ή για την εκκαθάριση μιας εταιρείας – ρίχνει φως στις χλιαρές επενδύσεις που έγιναν στην ευρωπεριφέρεια από την αρχή της οικονομικής κρίσης.
Οι χώρες όπου είναι γρήγορο και εύκολο να  συναφθούν συμβάσεις ή να εξαγοραστούν προβληματικές επιχειρήσεις είναι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές  από τις χώρες με πιο νωθρά νομικά συστήματα. Η Ελλάδα και η Σλοβενία απαιτούν μεγαλύτερο διάστημα για την ολοκλήρωση τέτοιων διαδικασιών σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οικονομίες των οποίων έχουν καλύτερες επιδόσεις.  Τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια. Τώρα χρειάζονται δυο μήνες παραπάνω  για να συνάψει κανείς σύμβαση στη Σλοβενία απ' ό,τι χρειαζόταν έναν χρόνο πριν, ενώ στην Ελλάδα χρειάζονται πάνω από 4 χρόνια(!), δηλαδή γύρω στους 20 μήνες παραπάνω απ΄ ό,τι το 2010.  
Το μόνο “καλό” που βλέπει στην αναφορά ο Economist για την Ελλάδα είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει περισσότερη δουλειά για τους... δικηγόρους. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τσουχτερό πρόστιμο για κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση σκύλου σε κάτοικο-διεστραμμένο της Σταυρούπολης.

Πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ επιβλήθηκε για δεύτερη φορά σε πολίτη για κακοποίηση ζώου.
Σύμφωνα με το zoologio.gr,  το νέο περιστατικό αφορά κακοποίηση, κακή καιβάναυση μεταχείριση του σκύλου που είχε στην κατοχή του κάτοικος στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν ένα τόσο μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 είχε επικυρωθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ στον δολοφόνο της «Μάγκυ».

Υπενθυμίζεται πως η σκυλίτσα δολοφονήθηκε στις 17 Ιουλίου στα Νέα Στύρα της Εύβοιας, από ιδιοκτήτη ψησταριάς ο οποίος την χτύπησε με μια βαριά ξύλινη καρέκλα στο κεφάλι, αφού πρώτα την δελέασε για να πλησιάσει με ένα κόκκαλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Έχοντας υπόψη :
1. Τις διατάξεις του N. 3852/2010 (ΦΕΚ Α 87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της
Αποκεντρωμένης Διοίκησης –Πρόγραμμα Καλλικράτης».
2. Το Π.Δ. 133/27-12-2010 (ΦΕΚ Α΄226) «Οργανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
3. Τις διατάξεις του N. 4039/2012 ( ΦΕΚ Α 15) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
4. Το άρθρο 46 του N. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32) «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
5. Την από 18/10/2014 πράξη βεβαίωσης παράβασης του Αστυνομικού Τμήματος Σταυρούπολης που επιδόθηκε αυθημερόν.
6. Το με αρ. πρωτ. 425593/12585/24-10-2014 έγγραφο υπήμνημα αντιρρήσεων του κ. Γ.
Γ.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ με

Την επιβολή στον κ. Γ. Γ. του Α., κάτοικο Σταυρούπολης, του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για κακοποίηση, κακή
και βάναυση μεταχείριση του σκύλου του (άρθρο 16, παρ. α του Ν. 4039/2012).

Το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Ο.Τ.Α.
- κατά το ήμισυ, εντός δέκα (10) ημερών από την βεβαίωση της παράβασης
- χωρίς έκπτωση, εντός δύο (2) μηνών από την βεβαίωση της παράβασης.
Μετά την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών (3) μηνών από τον οικείο Ο.Τ.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Παύλου Ευάγγελος
Γεωπόνος»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/10/14

Χρόνια πολλά και ζήτω το Έθνος των Ελλήνων. Το διάγγελμα του Εθνάρχη πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου 1940

Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.
O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:
«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο.
Το μέτωπο είχε μήκος περίπου 150 χιλιομέτρων και βρισκόταν σε μια εξ’ ολοκλήρου ορεινή και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, με την οροσειρά της Πίνδου να χωρίζει το θέατρο επιχειρήσεων στα δύο: αυτό της Ηπείρου και εκείνο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ελληνικός στρατός ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Η υποχώρηση των Ελλήνων άρχισε στις 12 Απριλίου του 1941, οπότε και στο πλευρό των Ιταλών είχαν αρχίσει να προελαύνουν οι Γερμανοί.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν «σφραγίστηκαν» με την πτώση της Κρήτης, τον Μάιο του 1941: ολόκληρη η Ελλάδα βρέθηκε υπό τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων του Άξονα και, για τα επόμενα τρία χρόνια, υπέστη τη σκληρή Κατοχή από τις δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/10/14

Ακούστε το έκτακτο πολεμικό ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου και τη τελευταία μετάδοση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών

Οι 2 συγκλονιστικότερες ραδιοφωνικές μεταδόσεις της Ελλάδας του Β' ΠΠ. 
Ήμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται του πατρίου ἐδάφους"! Σήμερα 72 χρόνια μετά πόσα πράγματα άλλαξαν σε τούτο τον τόπο αλήθεια..! Και το τραγικότερο όλων, όποιος δημόσια αναφέρει πίστη και αγάπη στην Πατρίδα, στα ιδανικά και τις αξίες αυτού του τόπου, να θεωρείται φασίστας,οπισθοδρομικός και τόσα άλλα δυστυχώς, αλλά εμείς σήμερα πρέπει να αμυνόμεθα σε κάθε τι που βλάπτει αυτόν τον τόπο; όπως λ.χ αντιδράσαμε για το νέο συντακτικό που καλούνται να μάθουν τα παιδιά μας. Από τα ''μικρά'' πρέπει να ξεκινά η αντίσταση. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεχίζεται η συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών

Σταθερά συνεχίζει να μειώνεται το εισόδημα των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να “σηκώνουν” τις καταθέσεις τους για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να περιορίζουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2014, μειώθηκε κατά 4,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 32,2 δισ. ευρώ σε 30,8 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, υποχώρησε για 17ο συνεχόμενο μήνα, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,2 δισ. ευρώ σε 32,7 δισ. ευρώ.

Απώλειες καταγράφηκαν και στο ποσοστό αποταμίευσης (ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα), καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 6,2%, σε σύγκριση με -3,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Αντίθετα άνοδο καταγράφουν το δεύτερο τρίμηνο του 2014, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, καθώς αυξήθηκαν κατά 10,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 3,3 δισ. ευρώ σε 3,7 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 25,9% σε σύγκριση με 23,0% το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, καθώς ανήλθαν σε 418 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 που ήταν 2,3 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,3 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Λόγω της μείωσης του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών και της μείωσης του επιπέδου των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή, η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αλλοδαπή , σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013 οπότε η καθαρή λήψη δανείων ανέρχονταν σε 4,5 δισ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεχίζεται η επιστροφή Κεφαλαίων στις τράπεζες από την αγορά σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος!

Η επιστροφή Κεφαλαίων από την αγορά στις τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό καθώς ο ρυθμός της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να είναι αρνητικός. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΤτΕ το Σεπτέμβριο του 2014, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -3,5%, δηλ. παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 405 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 568 εκατ. ευρώ). 
Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν αρνητική κατά 270 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 260 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,6% τον Αύγουστο του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,5%, από -4,4% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 255 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 232 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,2%, από -7,4% τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Το Σεπτέμβριο του 2014, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 61 εκατ. ευρώ (έναντι αρνητικής καθαρής ροής 5 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2013) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,9%, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 196 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Σεπτέμβριο του 2014 (Σεπτέμβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 303 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -2,9%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H ημερήσια διαταγή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου την 28η Οκτωβρίου 1940

«Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και η Εθνική Κυβέρνησις μου ενεπιστεύθησαν την αρχηγίαν του Στρατού. Αναλαμβάνων αυτήν, καλώ τους Αξιωματικούς και οπλίτας του Ελληνικού Στρατού εις την εκτέλεσιν του υψίστου προς την Πατρίδα καθήκοντος με την μεγαλυτέραν αυταπάρνησιν και σταθερότητα. Ουδείς πρέπει να υστερήσει. Η υπόθεσις του αγώνος, τον οποίον μας επέβαλεν ο αχαλίνωτος ιμπεριαλισμός μιας Μεγάλης Δυνάμεως, η οποία ουδέν είχε ποτέ να φοβηθή από ημάς, είναι η δικαιοτέρα υπόθεσις, την οποίαν είναι δυνατόν να υπερασπισθή ένας Στρατός.

Πρόκειται περί αγώνος υπάρξεως. Θα πολεμήσωμεν με πείσμα, με αδάμαστον εγκαρτέρησιν, με αμείωτον μέχρι τελευταίας πνοής ενεργητικότητα. Εχω ακράδαντον την πεποίθησιν ότι ο Ελληνικός Στρατός θα γράψη νέας λαμπράς σελίδας εις την ένδοξον Ιστορίαν του Εθνους. Μή αμφιβάλλετε ότι τελικώς θα επικρατήσωμεν με την βοήθειαν και την ευλογίαν του Θεού και τας ευχάς του Εθνους. Ελληνες Αξιωματικοί και οπλίται, φανήτε ήρωες!» Με αυτή την- όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε- προφητική ημερήσια διαταγή ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος επικυρώνει το πρωί της 28ης Οκτωβρίου την οριστική εναντίωση της Ελλάδας στα σχέδια του Αξονα. Η Ελλάδα είχε πια διαλέξει στρατόπεδο, σε μια περιπέτεια που έμελλε να την ταλαιπωρήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στερώντας της περισσότερες από 320.000 ζωές. Την ίδια στιγμή, η εποποιία του 1940-1941 θα χαρίσει στην Ελλάδα των μόλις 7.000.000 ψυχών τον δίκαιο θαυμασμό εχθρών και φίλων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άγνωστες πτυχές από το έπος του ΄40

Το απαράμιλλο πνεύμα αγωνιστικότητας, αντίστασης και εν τέλει ελευθερίας που επέδειξε ο ελληνικός λαός στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αντικατοπτρίζεται στις σελίδες της Ιστορίας, που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα δεν είχε μόνο ενεργή συμμετοχή, είχε συμμετοχή πρωτοπόρα και γεμάτη διακρίσεις. Επτά δεκαετίες μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων «τρέχει» από τη Διακομματική Επιτροπή, μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής των διακρίσεων αυτών αναδεικνύει μέσα από γνωστά ή λιγότερο γνωστά γεγονότα τα εντυπωσιακά ελληνικά πρωτεία. Δυστυχώς, όχι μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά.

Τα αρνητικά «πρωτεία» καθρεφτίζονται γλαφυρά στα συμπεράσματα των γενικών απωλειών: «Ο πληθυσμός της Ελλάδας το καλοκαίρι του 1940 ήταν 7.335.000. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών ανερχόταν σε 6.804.000. Με μέτρο τον προπολεμικό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού, αν δεν είχαν μεσολαβήσει ο πόλεμος και η Κατοχή, το 1944 η Ελλάδα θα είχε πληθυσμό 7.745.000 περίπου. Ετσι, οι ανθρώπινες απώλειες υπολογίζονται στο 12% του προπολεμικού πληθυσμού... Σύμφωνα με στατιστικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στις ζημιές από τον πόλεμο, σε σύγκριση με το ετήσιο εισόδημα, η Ελλάδα έρχεται πρώτη με συντελεστή 170%, ενώ η ηττημένη Γερμανία δεύτερη με συντελεστή 135%» (ΓΕΣ/ΔΙΣ, 2009, Δοξιάδης, 1947).

Ωστόσο, οι θετικές πρωτιές, οι πρωτοπόρες δράσεις και οι αποκλειστικότητες υπερτερούν, καταδεικνύοντας ότι η ελληνική ορμή για ανεξαρτησία και ελευθερία δεν εκδηλώνεται σαν μια στιγμιαία, παρορμητική έξαρση, που κορυφώνεται τη στιγμή της αναμέτρησης στα αλβανικά βουνά, αλλά βρίσκεται παντού σαν μια διαρκής, διαχρονική τάση, που χαρακτηρίζει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει μέσα από την καταγραφή που ακολουθεί.


Η μεγαλειώδης αντίσταση στα οχυρά Ρούπελ και η αήττητη Μεραρχία Ιππικού

Μετά την αποτυχία της ιταλικής εαρινής αντεπίθεσης, στις 6 Απριλίου, η Ελλάδα δέχεται και γερμανική επίθεση. Η μάχη στα οχυρά της γραμμής Μεταξά (γνωστά περισσότερο ως οχυρά Ρούπελ) υπήρξε απαράμιλλη, για τον έως τότε πόλεμο, σε ένταση, πείσμα και πολεμικό πνεύμα απέναντι στον γερμανικό στρατό. Οι υπερασπιστές των οχυρών εξήλθαν με τον οπλισμό και την πολεμική σημαία τους. Κατά την παράδοση, οι Γερμανοί «μιλάν με απορία για την ελληνική άμυνα, που τη χαρακτηρίζουν μεγαλειώδη. Ο στρατηγός Μπαίμε, ο ίδιος που διεύθυνε τον κατά μέτωπον αγώνα, δεν πιστεύει στα μάτια του όταν βλέπει το Περιθώρι με 120 μόνο φαντάρους φρουρά να έχει πιάσει 300 Γερμανούς αιχμαλώτους. Αυτό τον κάνει να πει στον μέραρχό μας πως λυπάται ότι τέτοιος στρατός σαν τον ελληνικό δεν ήτανε σύμμαχος του Αξονα παρά αντίπαλος» (Ζαλοκώστας, 2011).

Λόγω της πεισματώδους αντίστασης στη γραμμή Μεταξά, οι Γερμανοί αναζήτησαν δευτερεύοντα ελιγμό για να υπερκεράσουν την ελληνική άμυνα. Κατέβαλαν τάχιστα τη γιουγκοσλαβική αντίσταση και επιχείρησαν γρήγορη προέλαση προς τον Νότο, αποκόπτοντας, τελικά, την ελληνική στρατιά του αλβανικού μετώπου από τις δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας και περικυκλώνοντάς τη.

Η πορεία των γερμανικών δυνάμεων ανεκόπη αρχικά από τη σθεναρή αντίσταση του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ), το οποίο διεύρυνε τον τομέα δράσης του προς τα δυτικά ως τον Αξιό, καλύπτοντας έτσι τον κρίσιμο διάδρομο Μοναστηρίου - Κοζάνης. Στις αμυνόμενες ελληνικές δυνάμεις περιλαμβανόταν μία από τις καλύτερες μονάδες του Ελληνικού Στρατού, η Μεραρχία Ιππικού, υπό τον υποστράτηγο Γεώργιο Στανωτά. Σύντομα έλαβε θέσεις στο όρος Βαρνούς, δυτικά της Φλώρινας, υπό συνθήκες χιονόπτωσης εναλλασσόμενης με βροχή και ομίχλη, σε 1.400 μέτρα ύψος. Αποστολή της ήταν να αποκλείσει τον πλέον σημαντικό διάδρομο, που οδηγούσε από βόρεια προς Κρυσταλλοπηγή, Κορυτσά και Καστοριά. Στις 11 Απριλίου γερμανικά τμήματα της 73ης Μεραρχίας Πεζικού και φάλαγγες αρμάτων της επίλεκτης 1ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των S.S. με τίτλο «Σωματοφυλακή Αδόλφος Χίτλερ», με διοικητή τον στρατηγό Zep Dietrich, δυνάμεως 9.000 ανδρών, που είχε διακριθεί στη κατάληψη της Πολωνίας και της Γαλλίας, επιχείρησαν να εκβιάσουν δίοδο προς τον Νότο.

«Πλησιάζοντας τις ελληνικές γραμμές βλήθηκαν από τους ιππείς, που είχαν αφιππεύσει και μάχονταν ως πεζοί, και από το πυροβολικό της Μεραρχίας Ιππικού. Η σύγκρουση γενικεύτηκε όταν οι Γερμανοί αναπτύχθηκαν και ανταπέδωσαν τα πυρά. Οι εύστοχες βολές των πυροβολητών και η δυσκολία των Γερμανών να κινηθούν πάνω στα υψώματα δημιούργησαν γρήγορα άσχημες συνθήκες για τους επιτιθέμενους και, ευρισκόμενοι υπό το βάρος των αυξανόμενων απωλειών, άρχιζαν να κλονίζονται. Οι θαρραλέοι ιππείς, που είχαν αφιππεύσει, πολεμώντας με τις αραβίδες και τα λίγα πολυβόλα τους, με την περιορισμένη αλλά επιτυχή υποστήριξη κατάλληλα ταγμένου πυροβολικού, επέτυχαν να αναχαιτίσουν την επίθεση του εχθρικού πεζικού. Οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν το μάταιο των προσπαθειών τους και αναδιπλώθηκαν. Σύντομα οι οπισθοχωρούντες Γερμανοί, καταδιωκόμενοι από τους ιππείς του Στανωτά, τράπηκαν σε φυγή.... Τελικά, μετά τη συνθηκολόγηση, στις 24/25 Απριλίου, η νικηφόρος Μεραρχία Ιππικού αναγκάστηκε να αυτοδιαλυθεί, αφού αντιμετώπισε τις καλύτερες μονάδες του ιταλικού και του γερμανικού στρατού, χωρίς να έχει υποστεί καμία ήττα στο πεδίο της μάχης» (Νοταρίδης, 2013). Το περιστατικό αποκτά ιδιαίτερη αξία, αν ληφθεί υπόψη ότι η χρήση του ιππικού ως όπλου κύριας κρούσης έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από το 1917, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα άρματα μάχης.


Εναντίον όλων

Στις 21 Απριλίου ο στρατηγός Τσολάκογλου, χωρίς να λάβει υπόψη του τη θέση της πολιτικής ηγεσίας, προχωρά στην υπογραφή συνθηκολόγησης με τους Γερμανούς, καθώς πρώτη η Ελλάδα αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τη σχεδιασμένη επίθεση και των δύο μεγάλων δυνάμεων του Αξονα, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Η Ελλάδα, επίσης, βρέθηκε στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να έλθει αντιμέτωπη με τους στρατούς συνολικά τεσσάρων χωρών: της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις 100 δόσεις στην Εφορία

Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 72-100 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία κατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ψήφισή της, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες δημοσίευσης στο ΦΕΚ και η παράλληλη τεχνική προετοιμασία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μπορεί να δέχεται τις αιτήσεις των φορολογουμένων που επιθυμούν να ενταχθούν.
Το newmoney.gr, με τη βοήθεια του πολύπειρου φοροτεχνικού Απόστολου Αλωνιάτη, επιχειρεί να λύσει τις απορίες των ενδιαφερομένων μέσα από 27 ερωταπαντήσεις και να φωτίσει όλες τις γκρίζες ζώνες της ρύθμισης.
- 1. Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση;
Στη ρύθμιση εντάσσονται όσοι φορολογούμενοι είχαν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014 ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο μέχρι 1.000.000 ευρώ.
- 2. Πόσες είναι οι δόσεις που μπορώ να πληρώσω;
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μπορούν να ρυθμιστούν:
α) Σε 100 δόσεις, εάν το ποσό της οφειλής είναι μέχρι 15.000 ευρώ.
β) Σε 72 δόσεις, εάν το ποσό είναι πάνω από 15.000 ευρώ.
- 3. Υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής:
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
Αν λοιπόν κάποιος φορολογούμενος οφείλει ένα ποσό 4.000 ευρώ, δεν μπορεί να το εξοφλήσει σε 100 δόσεις (4.000/100 =40), αλλά υποχρεωτικά σε 80 δόσεις, αφού υπάρχει το ελάχιστο όριο των 50 ευρώ.
- 4. Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση
Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση από 1η Νοεμβρίου 2014 πρέπει να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις της 31ης Οκτωβρίου 2014. Επίσης θα πρέπει να έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τότε. Οπως όμως διευκρίνισε ο υπουργός στη Βουλή, με εγκύκλιο θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε όσους δεν είναι ενήμεροι.
Αν θέλει να ενταχθεί στη ρύθμιση από την 1η Ιανουαρίου 2015, θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014. Δηλαδή πρέπει να έχει εξοφλήσει όσα έπρεπε να πληρώσει 31 Οκτωβρίου, 28 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2014.
- 5. Μέχρι πότε μπορώ να ενταχθώ στη ρύθμιση;
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν κύριες ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων έως 1.000.000 ευρώ, κατόπιν αίτησης, η οποία υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.
- 6. Υπάρχει μείωση των προσαυξήσεων;
Για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση υπάρχει μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:
- 100% στην εφάπαξ καταβολή του κεφαλαίου που έχει προσδιοριστεί.
- 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις.
- 80% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις.
- 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις.
- 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις.
- 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις.
- 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.
- 7. Με τι επιτόκιο θα πληρώσω το υπόλοιπο των υποχρεώσεών μου;
Οι οφειλές που υπάγονται στο πρόγραμμα ρύθμισης επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως, αντί για 8,75%.
- 8. Μπορώ να ρυθμίσω μόνο ένα φορολογικό αντικείμενο (π.χ. φόρο εισοδήματος) ή θα πρέπει να κάνω ρύθμιση για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη μου στο Δημόσιο;
Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές, οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης:
α) τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή
β) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή
γ) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.
- 9. Εχω ήδη κάνει ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών μου προς το Δημόσιο. Μπορώ να ενταχθώ στη νέα ρύθμιση;
Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, μπορούν να υπαχθούν σε νέα ρύθμιση και όσοι είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση νέας αρχής και τηρούν τους όρους αυτής, υπόκεινται αναδρομικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής του παρόντος, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.
- 10. Εχω υπαχθεί στη ρύθμιση και αποφασίζω να εξοφλήσω εφάπαξ το υπόλοιπο πριν από τη λήξη της, μπορώ;
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.
- 11. Πόσες φορές μπορώ να χάσω τη ρύθμιση;
Μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την εκπλήρωση των όρων αυτής ο οφειλέτης δεν χάνει τη ρύθμιση εάν
α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή
β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες.
Για τις περιπτώσεις α) και β), η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
- 12. Εάν χαθεί η ρύθμιση, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει νέα αίτηση για ένταξή του σε αυτή τη ρύθμιση;
Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης δύναται εντός δύο μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής. Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ανωτέρα βία. Η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών από την αίτηση. Εάν δεν αποφανθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το αίτημα θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.
- 13. Τι οφέλη υπάρχουν από την ένταξη ενός φορολογούμενου στη ρύθμιση;
Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής παρέχει στον οφειλέτη τα ακόλουθα ευεργετήματα
α) Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής από τη Φορολογική Διοίκηση.
β) Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ Α’ 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Π.Κ.
γ) Αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εξετάζει αίτημα περιορισμού κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.
δ) Η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των εναπομεινασών δόσεων και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε.
- 14. Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση, τι δικαιώματα έχει η φορολογική αρχή;
Η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) Να εγγράφει υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
β) Να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, στα πρόσωπα της περίπτωσης α), ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
γ) Να παρακρατεί μέρος της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων για την είσπραξη της οποίας ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας και μέχρι την κάλυψη του 1/7 της υπολειπόμενης ρυθμισμένης οφειλής.
- 15. Στις συναλλαγές που έχω με το Δημόσιο μου γίνεται παρακράτηση φόρου κατά την εξόφληση. Η παρακράτηση αυτή καλύπτει υποχρεώσεις της ρύθμισης;
Τα ποσά που εισπράττονται από παρακράτηση λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας ή κατόπιν αυτεπάγγελτου συμψηφισμού καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά. Ομοίως, τα αποδιδόμενα ποσά από πράξεις εκτέλεσης λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί ή πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.
- 16. Οσο διαρκεί η ρύθμιση μπορώ να ενταχθώ στην πάγια ρύθμιση ή στη νέα αρχή;
Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος δεν επιτρέπεται η χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (Α’ 107) για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου.
Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις
1. Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση;
Ολοι οι οφειλέτες προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014. Δεν μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες επαφές άνω του 1 εκατ. ευρώ.
- 2. Υπάρχει μείωση των προσαυξήσεων;
Για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση υπάρχει μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:
- 100% στην εφάπαξ καταβολή του κεφαλαίου που έχει προσδιοριστεί.
- 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις.
- 80% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις.
- 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις.
- 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις.
- 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις.
- 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.
- 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.
- 3. Με τι επιτόκιο θα πληρώσω το υπόλοιπο των υποχρεώσεών μου;
Η κύρια οφειλή βαρύνεται από 1-1-2013 με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.
- 4. Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση;
Ολες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 30-9-2014 προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης πλην του ΝΑΤ. Ακόμη μπορούν να ενταχθούν και οφειλές οι οποίες τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.
- 5. Υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής;
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ
Αν λοιπόν κάποιος φορολογούμενος έχει ένα ποσό 4.000 ευρώ, δεν μπορεί να το εξοφλήσει σε 100 δόσεις (4.000/100=40), αλλά σε 80 δόσεις υποχρεωτικά αφού και εδώ κατώτατο ποσό είναι τα 50 ευρώ.
- 6. Ποιος αποφασίζει για την υπαγωγή ή μη στη ρύθμιση;
Αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι:
α) Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Οι διευθυντές των οικείων περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστημάτων ή οι διευθυντές των οικείων Ταμείων προκειμένου για περιφερειακά ή τοπικά υποκαταστήματα στην περιοχή των οποίων λειτουργούν Ταμεία Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
β) Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς: Ο αρμόδιος διευθυντής του οικείου φορέα ή οι διευθυντές ή προϊστάμενοι των περιφερειακών ή λοιπών τοπικών μονάδων.
γ) Οποιαδήποτε άλλη οργανική μονάδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
- 7. Υπάρχουν προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων όπου προβλέπεται, καθώς και η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-10-2014 και εφεξής.
- 8. Ποια οφέλη υπάρχουν από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής:
α) Χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλών, όπου πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136), όπως ισχύουν, και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον έχει αρχίσει η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Π.Κ.
γ) Αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
δ) Αναστέλλεται η παραγραφή των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του ν. 2556/1997 (Α’ 270).
- 9. Πόσες φορές μπορώ να χάσω τη ρύθμιση;
Μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την εκπλήρωση των παρακάτω όρων:
α) Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης.
β) Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών.
Για τις περιπτώσεις α) και β) η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
- 10. Εχω υπαχθεί σε παλιότερη ρύθμιση. Μπορώ να ενταχθώ στη νέα;
Οσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της νέας αρχής της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ’ του ν. 4152/2013 (Α’ 107) και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, υπόκεινται αναδρομικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων του παρόντος, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.
- 11. Μπορώ να υποβάλω νέα αίτηση συμμετοχής στη ρύθμιση αν χαθεί;
Κατ’ εξαίρεση σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο οφειλέτης δύναται εντός δύο μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.
ΥΓ.: Τεχνικές λεπτομέρειες και για τις δύο ρυθμίσεις θα δοθούν με αποφάσεις τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »